Şimdi Ara

Pardus'un açık kaynak hackathon programına kayıtlar başladı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
0
Favori
1.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ustam Linux 'un Windows ve macOS'den bir farkı var: Düşük RAM kullanımı.


    Şimdi 2011 yılı için Linux sürümlerinin önerilen ve minimum RAM gereksinimlerine bakalım mı?

    Fedora Önerilen: 512 Mb Minimum: 384 Mb
    Debian Önerilen: 512 Mb Minimum: 128 Mb
    Ubuntu Önerilen: 1 GB Minimum: 512 Mb (Farklı DE ile daha da azalabiliyor)
    OpenSuse Önerilen: 1 Gb Minimum: 512 Mb
    Pardus RAM gereksinimi günlük kullanıma bağlı olarak değişebileceği için asgari ya da yeterli miktarı belirlemek zor. Yine de rahat bir masaüstü deneyimi için 1GB değerinin altına inilmemesini öneriyoruz.

    2011'deki Pardus'un minimum ram gereksinimi benim yorumum değil, resmi açıklamadır.

    Orjinal Pardus'u geliştiren ekip, minimum RAM gereksinimini bilmiyor ve günlük kullanıma göre değişebiliri diyerek topu son kullanıcıya atıyor.

    Ustam eski PC'de kurumsal Java uygulaması çalıştırmayacağım, tarayıcıda bir tek sekme açıp webte basit siteleri dolaşacağım yanında da belki bir metin editörü açıp bir de mp3 dinleyeceğim, bunları yapmayı bırak, daha masaüstü ekran dahi gelmiyor. Sanırım daha fazla söze gerek yok ustam.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tuxedo

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster

    bu cümleyi eski pardus süperdi ama öldürdüler babında yapılan eleştirilerin çelişkili olduğunu vurgulamak için söylemiştim. bayrak devralınmadı gibi bir iddiam yok. onun haricinde yorumunuzu çok değerli buluyorum.

  • Ustam bahsettiğim PC anakartı Gigabyte 440-BX. 440-BX 'in bir unvanı vardır o nedir bilir misiniz? Dünyanın en cok satan anakart modeli, öyle bir unvanı var. Dolayısıyla dünyanın en uyumlu anakart modeli. Üstünde 3 RAM slotu var, her biri max 256MB alıyor. O yüzden max ram 768MB. RAM'ler Kingston. İşlemci Pentium II 400Mhz. Bir Linux sürümünün bu makina üzerinde çalışması beklenir.

    Ustam ben Pardus dünyanın en iyi dağıtımı olduğunu iddia ediyor demedim ki? Sadece bu eski PC'de çakılıyor, desktop'u dahi açamıyor dedim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt

    Kardeşim ben Pardus, Debian altyapısına geçtiğinden beri takibi bıraktım. Ne Pardus'u ne Pisi Linux'u ne de eski pardusun projeleri devralan-çatallayan toplulukları takip etmiyorum. Şimdi Manjaro ile devam ediyorum. Destek kesme, işten çıkarma vb. elbette olabilir. Kurum nasıl uygun görürse onu yapar. Benim eleştirdiğim sistemi pazarlama yöntemleri ve harcanan emeğe yapılan saygısızlık. Projeyi tasfiye ederken söyledikleri %100 yerli olma iddeası idi. O zamanlarda da bu yerli ve milliciler ile çok dilleşiyorduk. Gelinen nokta Debiana arka plan yüklemek ve Pardus'un sadece bir kaç yazılımını kulanmaktan ibaret. Ne gereksiz mahkeme davalarını takip edip üzülüyorduk.

    Elbette eski ekip ve projelerinin ve de yeni ekip ve yeni projelerin hataları olabilir. Bu doğal. O zamanlar da beğenen ve beğenmeyen vardı bu da doğal. Kimse herhangi birşeyi sevmek zorunda değil. Kimisinin ihtiyacını karşılar kimisinin karşılamaz. Bunlar tartışılır, konuşulur, gerekirse oylanır. Bu doğal birşey.

    Rahatsız olduğum tek nokta geçmişin hiçe sayılıp sanki Tübitak'ın bu konudaki projeleri çok başarılıymış/mükemmelmilş ve çok yerliciymiş gibi bahsedilmesi. Tübitak'ın bu konuda küçümsenmeyecek çok hatası var. Tek tek bahsetmeye zaman ayırmak istemiyoru.

    Gerçekler anlatıldığı gibi olmayabiliyor kardeşim. Bildiklerimi paylaşmak istedim. Bir hatırlatma olarak şu bağlantıyı verebilirm. Webtekno'da yeni yayınlanmıştı. İster oku ister okuma. Ben ve benim gibi düşünen çok kişi var. https://www.webtekno.com/pardus-eski-muhendislerinden-duygulandiran-paylasimlar-h102847.html İlerleyen dönemlerde bu konu ile ilgili daha detaylı paylaşım yapılacağını yazmış içerik üreticisi. Merakla bekliyorum.





  • Biliyorum hocam. İçerikde hatalı bilgi olabiliyor. Düşüncemi paylaşan insanlar olduğunu belirtmek için paylaştım bağlantıyı. Herkezin yaptığı sık sık tekrarlanan ve ilgili kişilerin doğrusunu bildiği hatalar olduğundan çok aldırmadım.

    1. Pardus tamamen yerli değildir, hiç de olmamıştır. Linux çekirdeği kullanan bir GNU dağıtımıdır. Kısaca GNU/Linux dağıtımı deriz genellikle.
    2. Ve hatırladığım kadarı ile ilk, öntanımlı ve en yaygın masaüstü ortamı KDE idi. Zaten bu yüzden çok sistem kasmasıyla eleştiriliyordu. Ön tanımlı sürümünün.
    3. İlk Türklerin ağırlıklı katkısını ortaya koyduğu dağıtımlar Pardus'tan önce de vardı. Ben Turkix Linux'a ek olarak bir de Truva Linux'u biliyorum. Eminim siz de biliyorsunuzdur.


    Yazarla iletişim hiç kurmadım. Platformun sıradan bir takipcisiyim. Yazarın adı Şahin Kılıç. İletişim bölümünden irtibata geçilebilir belki. Şu saatten sonra içeriği düzelteceğini sanmıyorum, aylar oldu ama "sürpriz yapabilirim" demişsiniz. Bence sizin iletişime geçmeniz daha iyi olur hocam.

    Belli ki konuya hakim birisiniz. Linux dünyasında bir geçmişiniz olduğu izlenimine kapıldım. Bir dağıtımın geliştirici tayfasından olabilir misiniz acaba?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emregnu -- 27 Mart 2021; 2:15:5 >




  • Haklısınız hocam. İçerik üreticisinin çok daha dikkatli olması gerekiyordu. Dediğiniz gibi yeni öğrenenler için yanıltıcı oluyor. Birdahaki durumda farkettiğim hatalar için uyarı geçerim.

    BSD'lerin tadı ayrı olmalı. Hiç denemedim ama özgür yazılım dünyasında ayrı bir tat olarak varlığını bilmek hoşuma gidiyor. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • İlk olarak eski Pardus'ları (2007-2008) kullandığımı (belki de uzun süre denediğimi demek daha doğru olur) hatırlıyorum, hatta KDE 3 ile Pardus 2007.1 sayesinde tanışmıştım. 700 MB'lık disk görüntüsünü o zamanki ADSL bağlantıyla birkaç saatte indirebiliyordum :D Sistemde 1GB bellek, Pentium 4 işlemci, Geforce Fx 5200 grafik kartı vardı. Öyle alevli dönmeli görsel efektlere pek bakmıyordum ama başta kullanışlıydı. Fakat artık kullanımda nelerle karşılaştıysam (ki hiç hatırlamıyorum) Debian'a geçip orada kalmışım. Kaldı ki ilk kullandığım dağıtım Pardus, ikincisi Debian yani. Hatta bir ara GPU'sunu değiştirdiydik o bilgisayarın, geçen yıla dek Debian hâlâ kurulu ve güncel şekilde çalışıyordu, HTML5 ile 480p youtube videolarında bazen zorlansa da :)


    Ben o zamanlar toydum, acemiydim, Pardus'ta karşılaştığım bir hatayla bilgisayarın kullanılamaz hâle gelmesini göze alamıyordum, muhtemelen destek de bulamamışım ki Debian'a geçmişim diye düşünüyorum. Benzer yoldan Pardus ekibi de geçmiş sanırım


    Millîlik yerlilik şeyleri o zaman da tartışılıyordu. Kullanılan GNU/Linux çekirdeğinin aslında tamamen yerli olmadığı bu yüzden "ulusal" sıfatının kullanılmaması gerektiği söyleniyordu. Kaldı ki KDE de, OpenOffice de hiç millî değil ama o zamanlar onlar da Pardus'u kurunca geliyordu. Artık Debian da Pardus'un içindekiler listesinde, ha bir eksik ha bir fazla diye bakıyorum.


    Kaldı ki açık kaynak kodları ve özgür yazılımlarda yerlilik-ulusallık-millîlik falan ne kadar tartışılabilir kesin konuşmak mümkün mü bilemiyorum. Umarım projede çalışan yazılımcılar daha iyi yerlere gelmiştir ve dilerim daha da iyi işler çıkarırlar:)





  • emregnu kullanıcısına yanıt
    Turkix Linux'u ilk kez duydum. Link var mı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bildiğim kadarı ile proje sonlanmıştı çok uzun zaman önce. Devam ettiren olduğunu da sanmıyorum. Ben neredeyse hiç görmedim kullananı ve bir parçası olanı. Bu yüzden bir bağlantı olduğunu düşünmüyorum. Hali hazırda devam ediyormuş gibi görünen Truva Linux'un bile çok zayıf bir topluluğu var, az sayıda üyeden oluşan: https://www.truvalinux.org.tr/

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Okuyunca bir nostaji yaşadım. Benim ilk deneyimim Ubuntu ile olmuştu. Hikayenin geri kalanı benzer; zayıf bilgisayar, aşırı yavaş internet (~0,5 Mbps), acemilik dönemi, farklı dağıtımlar deneme, KDE şıklığı, yaşanan sorunlar... Acemilik zamanında yaşadığım sorunları nasıl çözeceğimi bilmediğimden ilk aklıma geleni yapıp format atıyordum habire. Bir haftada belki de on kere. En sonunda harddiski bozdum ama Linux dağıtmlarıyla ilgilenmek bilgisayar bilgimi epey arttırmıştı.

    Hikayen güzel. Kendi geçmişimi hatırladım. Bir tebessüm yarattı.

  • emregnu kullanıcısına yanıt
    Linke baktım. Maalesef onlar da teknik ve geliştirmeden cok reklamcılığa önem vermişler.

    Sağ alttaki banner 'da "Türkiyenin İşletim Sistemi" nedir?

    Koskoca Almanya, Suse Linux'u geliştirmiş, Knoppix'i geliştirmiş ve onları Almanya dışında yüzlerce ülkede milyonlarca kişi kullanıyor buna ragmen "Almanya'nın İşletim Sistemi" demiyorlar, bizde Türkiye de bile kimsenin kullanmadığı bir sistem için Türkiye'nin İşletim Sistemi diye reklam yaparak komik durumlara düşüyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklısın. Bizimkiler çok aceleci davranıyor gururlanmak için. Zannedersem destek toplamaya çalıştıkları için böyle bir slogan ile yola çıkıyorlar. Ama forumlarını incelediğimde pek faydası olmamış gibi. Üzücü. Diğer daha yolun başında kendi ülkelerinden ziyade farklı bir hedefle hareket ediyorlar. Kullanım kolaylığı, sadelik, kararlılık vb. gibi. Yine de denedikleri için teprik ediyorum her ekibi. Göreceli olarak başarısızlıkla da sonuçlansa bir çaba göstermişler. Bu toplulukların özellikle forum tarafı çok önemli bence. Forum içinde dolaşan muhabbet, yardımlaşma hem bir kültür oluşturuyor hem alternatif bir bilinç. Hem de topluluk üyesinin kendisini topluluğun bir parçası olarak hissettiriyor. Her türlü faydası oluyor. Topluluk birikmeyince de üretilen proje zayıflıyor bir süre sonra da yok olabiliyor. Normal birşey aslında bir çok şey için durum böyle. Bazı projeler başarılı bazıları değil. Benim ilgimi çeken olursa takip ediyorum, çekmiyorsa pek ilgilenmiyorum.





  • Pardus mu kaldı ya... Debian yamalısı.

  • emregnu kullanıcısına yanıt

    Hea, şimdi anladım, eyvallah. Dediğin gibi bir ruh varmış, özgün programlar geliştiriliyor vs. Keşken şimdi de devam etseydi, atla deve değil aslında, basit işler.

  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.