Şimdi Ara

Parfüm ve Parfümler Hakkında - Siliniz Lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar böyle bi konu açmayı düşündüm, Parfüm Hakkında Herşey,
    Aynı Zamanda Şöyle Birşey de Yapabilirsek Sevinirim,
    Kullandığınız Parfüm Kalıcılığı ve Tavsiyeleriniz. Eğer Konu Yürümez Dersenizde Silerim.

    Parfüm Nedir?
    Parfüm, tanım olarak kokulu esans yağları, aromatik karışımlar ve çeşitli kimyasal maddelerden elde edilen, insan vücudu, çeşitli nesneler ve ortamlara güzel koku vermek amacıyla kullanılan karışımların genel adıdır. Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde parfüm kelimesi "güzel koku" ve "şişelenmiş güzel koku" olarak tanımlanmıştır.
    Parfüm içerisinde yer alan inceltici, çözücü maddeler ile kokulu yağ oranı parfümün "esans", "eau de parfum", "eau de toilette" ve "eau de cologne" olarak ayrılmış olan sınıfını belirler.
    Parfüm, kozmetik endüstrisinde en büyük rekabetin ve prestij savaşlarının yaşandığı alanlardan biridir. Gizli formülleri, büyük ar-ge laboratuarları, ünlü isimlerin yer aldığı reklam kampanyaları, özel tasarımlı şişeleri ve çok yüksek rakamlara çıkabilen ürün fiyatları ile kozmetik sektörü içerisinde ayrı bir yere sahiptir.

    Parfüm Kısa Tarihi.
    Parfüm, latince, kokulu duman anlamına gelen “perfumum” kelimesinden geliyor. Tarihi ise oldukça eski:
    Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, Mısırlılar güneş tanrıları Râ için güneşin doğuşundan batışına dek kokulu otlar yakarlardı.
    Ölülerini ise kokulu yağlar kullanarak mumyalar, mezarlarına parfüm şişeleri ve kokulu kremler koyarlardı. Nitekim, yapılan kazılarda Mısır Firavunu Tutankhamon’un mezarından parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarıldı. Mısırlılar günlük hayatlarında ise kokulu yağlar ve pomatlar kullanırdı. Bunlar içinde en çok tercih ettikleri “kyphi” adını verdikleri kokulu bir yağdı. Kyphi, bal, şarap, pirinç, mersin çiçeği, safran, katırtırnağı ve ardıç özlerinden oluşan bir karışımdı. Nefertiti yasemin banyosu yapar, banyodan sonra vücuduna sandal ağacı, amber ve ender rastlanan çiçek özleri sürerdi.
    Çağdaş niteliklere sahip ve bilinen ilk parfüm 14. yüzyılda, 1370 yılında yapıldı ve güzelliğiyle ünlü Macar kraliçesine atfedildi. Esans ve biberiye yağı ile alkol karışımından elde edilmiş, lavanta yağı ile zenginleştirilmiş bu karışıma özel bir isim verilmesi de unutulmamıştı: “Macar Suyu”.
    16. yüzyılda cam sanatının ilerlemesiyle birlikte parfümün gelişme süreci de hızlandı. O yıllarda parfümün en çok üretilip tüketildiği ülke Fransa idi. Fakat parfümün vücuda sürülmesinin hastalıklara neden olacağı düşünülür, parfüm sadece pis kokuları maskelemek için kullanılırdı. Bu nedenle giysiler, eldivenler, mendiller, hatta mücevherler bile parfümlenirdi. Güzel kokuların endüstriyel anlamda ilk gelişmesi parfüm endüstrisinin merkezi olan Fransa’nın Grasse kasabasında olmuştur. 16 yy.2da fabrikalar eldivenler üretmeye başlamışlardı ve sonraları parfümlü eldivenler üretmişlerdir. Bu üretimde (1547-1559) Fransa Kraliçesi Catherine De Medici’nin kokulu eldivenlerinin popülerliği etkili olmuştur. Fabrikalar da bu yönde çalışmalarını arttırmışlardır. Kullanılan kokular arsında misk,kehribar gibi kokular gelmekteydi.
    Batılılar yeni kokular üretmek konusunda sınırların ötesinde maddeleri denediler. Bunların arasında ağaç gövdeleri, tahtalar, meyve kabukları hatta hayvansal kaynaklardan yararlanmaya çalıştılar.
    Fransız parfümleri özellikle K.Afrika, Mısır ve Tunus’ta oldukça fazla miktarda üretilir ve bu ülkeler Fransız parfümerisinin adeta temsilcilikleri gibidir. Pek çok klasik koku için temel olan çiçeksi yağ içerenler: gül, yasemin portakal çiçeği ve petitgrandır
    17. ve 18. yüzyıllarda, parfüm endüstrisi oldukça gelişti. Özellikle Fransa'nın Grasse bölgesi parfüm endüstrisinin kalbi, merkezi haline geldi.
    Fakat daha özel olan koku karışımları İtalya’da keşfedildi. 1792 yılında portakal yağı, limon, Fransız lavantası ve bergamot gibi karışımları ve Mısırlılarında bilgilerini kullanarak İtalya’ya ait olan ünlü kolonyayı bulmuştur.
    Böylece parfüm endüstrisini meydana getiren ilk adımı kolonya olmuştur. Fransa’nın kokuları daha sonraları Almanya’da üretilen “4711 Glockengasse Kolonya” yaratımında etkili olmuştur.
    20. yüzyılda parfümler muhteşem şişeleriyle birer sanat eseri halini aldı. Parfümler vücut kokularını bastırmak için değil, kişiliklerin altını çizmek için kullanılmaya başlandı ve çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
    Endüstri Devrimi'nden sonra üretilen 'naylon' kokular
    Kokuya dair en eski bilgiye Mısır'daki antik mezarlarda rastlanmış. O günlerden 19. yüzyıla kadar hep doğal malzemelerden yararlanılarak koku üretilmiş. Kimya alanındaki gelişmeler neticesinde ise bu kokuların yerini bugün hepimizin kullandığı petrol ve kömür türevlerinden oluşan yeni kokular almış: "19. yüzyılda koku zevklerinin değişmesi ile kimya alanında yaşanan yenilikler, modern parfümcülüğün temelini oluşturan gelişmelerdi. 1830'lardan başlayarak doğal kokular üzerinde araştırma yapan kimyagerler, ilk olarak bitkilerden elde edilen uçucu yağlar içindeki maddeleri izole ettiler. Bu koku moleküllerinin sentetik olarak üretilebilmelerinin önünü açtı. Gelinen nokta kimyagerleri bu esansları, bitkiler yerine petrol ve kömür türevlerini kullanarak elde etmek konusunda gayretlendirdi."

    Parfüm Notaları.
    Parfümdeki notalar tamamen parfümün sürülmesinden itibaren geçirdiği evrelerle, hissettirdikleriyle ve kalıcılığı ile ilgilidir.
    1-Baş nota (parfüme davet): İlk 15 dakika kendini gösterir.
    2-Orta nota (parfümün kalbi): 2-4 saatte ortaya çıkar.
    3-Dip nota (parfümün karakteri): 4-6 saat arasında ortaya çıkar.
    Vücutta kokunun kalıcı yerleri vardır. Parfüm en iyi saçlarda kalır. Ancak saç sağlığı açısından parfüm sıkılmamalıdır. Vücutta atardamar ve toplardamara yakın yerlerde, dirsek, diz boşluğu, bilek, boyun ve kulakların arkası parfüm için en uygun yerlerdir. Özellikle baş, sırt ve omuz üzerindeki “T” noktasına sıkılmalıdır. Ayrıca saç dipleri de uygun yerdir. Kıyafetlerde pantolon arkası ve etek ucu en uygun yerlerdir. Yün ve kürk parfümü, ipek, sentetik ve pamuklu kumaşlardan daha uzun süre tutar.
    Ter kokunun en büyük düşmanıdır. Terlenildiği zaman koku diye bir şey düşünülmemelidir. Parfümler, banyodan hemen sonra, cilt henüz nemli iken, terin olmadığı anlarda sürülmelidir. Günde bir iki defa, gündüz ve gece ayrı kokular kullanılmalıdır.
    Dinsel inancı nedeniyle “Ben parfüm kullanmıyorum, içinde alkol var.”diyenler olabilir. Ancak buradaki amaç alkol değildir. Sadece güzel kokuyla kokulanmaktır. Parfüm sayesinde vücuda gelen alkol en fazla 15-20 saniye içinde uçup gidecektir. Çünkü gözenekler alkolü içeriye asla kabul etmez.
    Ayrıca güzel koku rahmanidir. Tek tanrılı dinlere göre, rahmani olan her şey güzel koku ile gelmiştir. Güzel koku, Musa, İsa ve Muhammed peygamberlere vahiy getiren meleklerin kokusudur.

    Parfümlerin Kullanım Süresi.
    Parfümün şişesi açtıktan sonraki 3 ve 6 ay içinde, parfümün içeriğinde bulunan alkol ve organik bileşenler buharlaşmaya ve kokunun cinsinin değişmesine sebep olur. Parfümün ömrünü uzatabilmek için,parfümü güneş ışığından koruyup, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeliyiz. Sürekli olarak kullanmayacaksak, parfümü plastik bir torbaya sarıp buzdolabına koymalıyız. Böylelikle fazladan birkaç ay tazeliğini koruyabiliriz.Bir parfüm kapağı açılmadığı sürece 4 ila 3 yıl arası saklanabilir kapağı açıldıktan sonra minimum kullanım süresi 36 aydır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goldplay -- 14 Mayıs 2011; 0:28:09 >







  • Çok uygun bir yere konu açmışsınız...
  • Tam yerine açmışsın. Parfümün alt yazıları okunaklı mı? Bluray isoları açıyor mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ilker_xxx

    Tam yerine açmışsın. Parfümün alt yazıları okunaklı mı? Bluray isoları açıyor mu?







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.