Şimdi Ara

Pert Aracın Sağlam Diye Satılması (21. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
521
Cevap
10
Favori
150.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • T.C. YARGITAY

    13.Hukuk Dairesi
    Esas: 2010/2005
    Karar: 2010/13853
    Karar Tarihi: 25.10.2010


    ALACAK DAVASI - İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA SATICININ AYIBA KARŞI SORUMLULUĞU - DAVANIN ESASINA GİRİLEREK SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ - DAVANIN REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU - HÜKMÜN BOZULMASI GEREĞİ

    ÖZET: Somut olayda, mahkemece, ikinci el araçlarda satıcının ayıba karşı sorumluluğu olmadığı gerekçesiyle, dava reddedilmiştir. Oysa ikinci el araç satışında da, ayıp nedeniyle davalı satıcının sorumluluğu vardır. Davanın esasına girilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

    (818 S. K. m. 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204)

    Dava: Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vekili avukat Başak Burcu Şahiner geldi davalı tarafından gelen olmadığından duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Karar: Davacı, davalıdan satın aldığı aracın kısa süre sonra arızalandığını ve ayıplı olduğunun anlaşıldığını ileri sürerek, ödediği 33.250 YTL'nin tahsiline karar verilmesini istemiştir.

    Davalı, davanın reddini savunmuştur.

    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

    Davacının, davalıdan 18.3.2008 tarihli noterde yapılan sözleşme ile satın aldığı aracın kısa bir süre sonra arızalandığı ve gizli ayıplı olduğu 21.4.2008 tarihli tespit raporundan anlaşılmıştır. Mahkemece, ikinci el araçlarda satıcının ayıba karşı sorumluluğu olmadığı gerekçesiyle, dava reddedilmiştir. Oysa ikinci el araç satışında da, BK’ nun 194-204 maddeleri gereğince, ayıp nedeniyle davalı satıcının sorumluluğu vardır. Davanın esasına girilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın reddi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

    Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın davacı yararına BOZULMASINA, 750,00 TL duruşma avukatlık parasının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, peşin alınan 17,15 TL. temyiz harcının istek halinde iadesine, 25.10.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)




  • Adolf35 benim amcam da doktor ama kalp nakli ya da karaciğer ameliyatı yapamıyor.Üstelik o kadar yoğun ki batan tırnağımla ilgilenemiyor.(Amcanla bi alakası yok!)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: adolf35

    serkan2707
    Sende Beyin Yoksa Suç Bende mi?Ben Madem 1 Yıl Forumda Bu Konu Hakkında Ukalalık Yapıyorum O Kadar Savcı Avukat Hakimlerile Görüştüm Görüşlerini Aldım Hiçbiri Lehte Bi Karar Elde Edemezsin Dedi Üstüne Üstük Amcam Çok İYi Bi Avukat Onun Sayesinde Bir Çok Yere Ulaştık Birlikte Hiç Bi Sonuç Elde Edemedik Sen 10 Msjda 2 Karara Ulaştın Helal Olsun Büyük Başarı Meğere PERT Aracı Geri İade Etmek Ne Kadarda Kolaymış.
    Daha Kazanılan Gerçek Onanmış Bir Dava Var mı Yok Mu Belli Değil Peli-an ve Sana Göre Var Bana Göre Yok Davanın İçeriği Ne Hangi Şartlara Sahip Bilmiyorsun Elinde Karar Olmadığına Göre Halen Dava Kazanıldı Diye Yırtıyorsun Kendini Belki Vatandaşın Aracı CHANGE Bu Yüzden Kazandı Davayı Nereden Biliyorsun?
    Neyse Artık Daha Yazmaya Uğraşmayacağım Sen Kendiş Bildiklerini Doğru Bil Git Bi Dava Aç Gör Sonra Yazdığın Kadar Kolaymı Değil mi ?
    Amacım Burada Mağdur Olan Kişilerle Bildiklerimi Öğrendiklerimi Paylaşmaktı.Ama Senin Gibi Geri Zekiler Çıkıyor Malesef Güzelim Forumun İçine Ediyor.
    Artık Bu Forumda Yazmayacağın Ne Halin Varsa Gör Diğer Arkadaşlara da Tekrar Geçmiş Olsun .serkan2707 , pelik-an Gibi Geri Bilinçsiz Bilgisiz İasanların Dedikleriyle Yola Çıkmayın Hüsrana Uğrarsınız Selçuk ALAGÖZ Arkadaşın Davasını Takip Edin.

    1-Bende beyin var, telefon numaramı gönderdim bi ara nasıl bir beynim var gör!
    2-O kadar savcı ve hakimle görüşmüşsün, bir de biz görüşelim şu savcılarla hakimlerle isimlerini verde!
    3-Beni, pelik-an la karıştırma, kimseye umut vaad etmiyorum, senin gibi yok amcam avukat, yok savcıyla görüştüm, yok hakimle görüştüm diye sallamıyorum, İşi gücü yok savcının hakimin senle muhatap olacaklar, Hiç mantıklı gelmedi bana.
    4-Araştırıyormuşsun hala, bu da demek oluyorki biri gitse uğraşsa da bende istifade etsem diyorsun, tamamen kenelik yapıyorsun.




  • Arkadaşlar bu tip polemiklere girmenin kimseye faydası olmayacağı aşikar.Birbirimizi kırmamamız gerekli.Daha önce yazdım kısa bir tekrar olsun.Bir davada aracın geri iadesi istendi.mahkeme sadece 1750 tl iadeye karar verdi.13. hukuk dairesi onadı. Hatayda yine aracın geri iadesi davasında ,davacı kazandı.kaybeden taraf temyize gitmediği için davalı faiziyle ve tüm masraflarla parayı geri ödedi.Bu davalarda satıcının aracın pert olup olmadığının bilinip bilinmemeside önemli.Önemli bir detay vermek isterim.Gerçekten satan arkadaşlar sattıkları aracın pert olduğunu bilmiyorlarsa,aracı onlara satan kişi pert araç satıyorum karşı tarafda bunu bilerek alıyorum diye imza atmamışsa,davayı aracı size satana rücu etme hakkına sahipsiniz.tüm masraflarınızı karşı tarafdan tahsil edebilirsiniz.Önemli ayrıntı; satan kişinin mutlaka üzerinde mal varlığı yada maaşlı çalışması gerekli ki icra takibi yapabilesiniz.

    Bir not daha İlgisiz alakasız kişilerin üzerine kayıtlı araçları alırken 10 kere düşünmek gerekli unutmayalım.Öyle cin Aliler var ki,Adam annesinin,anneanesinin üzerine kayıt yaptırıp araç satıyorlar.




  • tekrar merhaba...
    RED-KİT arkadaş ne oldu gittinmi ankaradaki hukuk bürosuna...Görüştün mü..
    4 günlük ayrılıkta borçlar kanunu okudum, kimse çekinmesin verin mahkemeye...Ben verdim ve adama telefon ettim seni mahkemeye verdim diye...Fellik fellik peşimde dolaşıyo, ama vaz geçtim sanmayım, sonuna kadar gideceğim...
  • Herkese slm,

    Bende red_kid arkadaşa mesaj attım ama gidip gitmediği hakkında cevap alamadım. Eğer gittiysen herkesle ne olduğunu paylaşırsan seviniriz kardeşim. Burda herkesin paylaşacağı bilgiler hepimiz için çok önemli....
  • bekirbahçe hangi davayımış 1750 tl iade veren?
    söylede bakayım!!!
  • forumda sessizlik hakim!
    hayırdır??????
  • ARKADAŞLAR MERHABA.BİRAZ ARAŞTIRMA YAPTIM.ÖRNEK YARGITAY KARARLARINA VE DAVALARA ULAŞTIM.PM DEN MEİL ADRESİ VERENLERE GÖNDERİCEM AYRICA BURDADA YAYINLIYCAM.BEN ARACI ALDIĞIMI KİŞİYE DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORUM.ARACIMI SATTIĞIM KİŞİDEN İADE ALIYORUM.YARIN TÜM BİLGİLERİ GÖNDERİCEM.AYRICA İŞ YOĞUNLUĞU SEBEBİ İLE HUKUK BÜROSUNA GİDEMEDİM AVUKATIM VE ARACI SATTIĞIM KİŞİNİN SAYESİNDE BİRAZ BİLGİ TOPLADIM.PAYLAŞICAM SİZLERLE.SAYGILAR VE SELAMLAR.
  • Serkan kardeş,imalı konuşuyorsun.Araç pert kayıtlı ,otomobil labaratuarına götürüldü ayıp bulunamadı,hakime hanımda %5 boyadan dolayı 1750 tl ye hükmetmiştir.faiz ve icra gideri ile bu rakam 3750 civarına gelmiştir.İnanıp inanmamak sizlere kalmış. Ayıp ın varlığı sanırım önem kazanıyor.
  • bekir kardeş ima yok!Üstüne alınma.
    1750 olayı neyin nesi sorum bu kardeşim...
  • bekir kardeş ayrıca pert kaydı verildiğinde sigorta şirketi ne kadar bi meblağ ile pert e ayırmış.
  • hangi otomobil lab. bu boğaziçi üni dekimi?
    Eğer bu laboratuvar kusur bulamadıysa demekki sigorta şirketinde var bişey...
    Yani ayrıca bi dava konusu olur kanımca
  • Serkan kardeş teknik üniversite.Mahkeme Aracın pert kayıdı olduğun da aracı inceletiyor.Araç honda civic,30 binin üzerinde sanırım fiyatı.Bu değerin üzerinden %5 e hükmediyor yargıç.Ayıp olarak sadece boyayı kusur olarak görüyor.İşin ilginç tarafı,alıcının elinde yetkili servis raporu da var aracın boyalı yerleri ile ilgili.İki tarafda memur.Aracın geri iadesi bu davada bu şekilde sonuçlanıyor.(Önemli bibr ayrıntıyı unuttum sanırım.)Davacının avukatı yoktu kendisi katıldı duruşmalara.Ama referans olarak borçlar kanununu kullandığını biliyorum.
  • MERHABA ARKADAŞLAR ELİMDE KARARLAR VAR ANCAK PDF OLDUĞU İÇİN YÜKLEYEMEDİM MEİL ADRESİ VEREN ARKADAŞLARA GÖNDERDİM.

    ŞUAN YORUMLAYAMIYORUM AMA BU EVRAKLARI İNCELENİRSE EMSAL OLABİLECEK DAVALAR BULUNUYOR.SAYGILARIMLA
  • AYRICA ÇOK ÖNEMLİ

    ARACIN AYIPLI ÇIKMASI NEDENİYLE SATIŞ BEDELİNİN İADESİ (ARAÇ SIFIR VEYA İKİNCİ EL OLMASI FARK ETMİYOR.)VE SATIŞ SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA HAKKI İLE İLGİLİ SONUÇLANAN 2006/14920 ESAS NUMARALI VE 2007/4783 NOLU KARARA ULAŞABİLİRSENİZ.DAHA AYDINLATICI VE ÖRNEK OLACAKTIR.DEDİĞİM GİBİ DİĞER KARARLARI MEİL VERENE GÖNDERİCEM ARKADAŞLAR.

    SERKAN ARKADAŞIMIZIN PAYLAŞMIŞ OLDUĞU DAVALARDA ÖRNEK OLUCAKTIR.VE EMİNİMKİ KARARLARI DOĞRU YÖNDE ÇIKACAKTIR.
    MAHKEMEYE BAŞVURAN KAZANIYOR. VERMEYENLER İSE KAZANAMAYACAKLARINI DÜŞÜNÜP SİNEYE ÇEKİYORLAR. BURDA EN ÖNEMLİ OLAN ALDIKTAN SONRA SÜRESİNDE İHTAR GÖNDERMEK.BİRAZ UZUN SÜRSEDE SONUÇ OLUMLUDUR.BU TÜR OLAYLARA MARUZ KALAN TÜM ARKADAŞLARA GEÇMİŞ OLSUN.


    SAYGILARIMLA,
  • AMMA ALAKASIZ TAKILMIŞIM YAW
  • red_kit ne oldu eren hukukla görüşmen?
  • hakkını mahkemede arayacak arkadaşlar davalarınızı Yeni Türk Ticaret Kanunu Yürürlüğe girdiğinde verin.Cayma hakkı var kanunda.Dava dilekçenizde kanunu mutlaka ekleyin.Say7gılar.
  • Kaç Gündür Yazmıyorum Sadece İzliyorum...
    Akıl Veren Çokta, Ellerinde Emsal Karar Olduğunu İdda Eden Vatandaşlar Daha Birtane Bile Emsal Karar Yayınlayamamış.
    Ulaşılabilinen En iyi Sonuç bekirbahçenin yazmış Olduğu 1,750Tl İade Cezasıdır.
    Diğer Yazılıp Çizilenlerin Hepsi PALAVRA
  • 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.