Şimdi Ara

PIC ile solenoid pwm kontrol

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.031
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar,
    Şu aralar arabam için bir turbo basınç kontrol sistemi yapıyorum. Bayağıda ilerleme kaydettim ama bi konuda tıkandım. Solenoid'im pwm yapılmaya uygun zaten turbo bi araçtan çıkma kendisi. Şimdi ben pic16f877a kullanaraktan istediğim pwm sinyalini üretebiliyorum fakat PICin çıkışı 5v ve solenoid 12v istiyor. Zaten solenoidin bütün akım yükünü de PIC'e yüklemek mantıksız bir hareket. Sonuçta bu sinyali bi transistör switchinde işleyerek solenoidi kontrol etmek durumundayım. Kullanacağım frekans 60Hz civarı olacak ve arada kullanılcak elemanın bu pwm sinyali bozmadan geciktirmeye olabildiğince sebep olmadan işlemesi lazım. Bu durumda ne tip transistör ne şekilde kullanmalıyım?



  • BDX53C NPN darlington olur - çok kolay bulunur
    8 Ampere kadar sürebilir

    yalnız CE arasına hızlı bir ters diyot koymak lazım
  • PWM çıkışını 1k direnç ile BD135 veya BC141'e bağlayın, emiter şaseye, kollektörle +12V arasına da Selonoid bobinini bağlayın. (selonoid ne kadar akım çekiyor bu da önemli tabi, 500mA'den fazla ise BC237 gibi bir transistörle bir güç transistörünü darlington kullanırsınız)
  • bc237 kullanrak transistor switch denemiştim. 12Vla kollektör arasında solenoid, bazda 1k dirençle pwm sinyal(pwm sinyal yerine burda elle 5v uyguluyodum) emittörde topraklanmış durumda idi ama çalışmadı.
  • Kullanacağınız röle kaç ohm değerinde.Transistör akım yetmez ise röle çekemez.1 K.direnç 5 V. gerilimde fazla gelebilir.220 ohm. kadar kademeli değerlerle deneme yapmanızı öneririm.Eğer netice alınmazsa darlington uygulaması yaparsanız sistem çalışacaktır.
  • 25-26 Ohm civarında iç direnci var solenoidin
    Bu arada 1k bir pot baglayarak denedim. Bir an çalıştı ama pot yandı :)
  • bu arada darlingtonda denedim oldu gibi ama cok hızlı çalışmıordu gibi geldi. Solenoidin tak-tak sesi cok kuvvetli deildi. Kısa bir süre sonra da çalışmamaya başladı farkettimki aşırı ısınma söz konusu tabi ben burda iki bc237 arka arkaya kullandım eger daha kuvvetli bir transistör gerekcekse ne kullanmalıyım sizce?
  • BD serisi bir NPN transistör veya anotherbrick arkadaşın önerdiği BDX53C'yi kullanabilirsiniz.
  • BC serisi transistörler işini görmez. Kontrol edeceğin parçanın direnci 25-26ohm diyosun bu durumda o cihaz en kötü ihtimalle 0,5 amper çeker. Sana ben sağlıklı ve güvenli bir çalışma için en az 3 amperlik 2n serisi transistör kullanmanı tavsiye ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.