Şimdi Ara

Piller Hakkında Sık Sorulanlar (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
414
Cevap
10
Favori
116.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • csungu arkadaşımızın dediğigibi ya laptop bataryalarındaki çipte sayaç var yada üreticiler güzel üçkağıtlar yapıyor, bende acer 5920g T7500 işlemcili olanı var yaklaış 10 ay önce aldım laptop wireless açık bluetooth kapalı şekilde internette sörf yaparak 3 saat 20 dk civarı gidiyordu geçen ay birden bire 30 dk ya düştü bu süre, dün yazılarınızı okuyunca bataryanın içini sökmeye karar verdim içindeki pil sony SE US18650GR 2200mAh pil, 4 tane 2 şerli paralel pili seri bağlamışlar, neyse bataryayı laptop a taktım yaklaşık 25 dk kullandıktan sonra pil %5 uyarısı verdi ve vista kendini kapattı pilin herbir grubunu ölçtüğümde 6,3 Volt gibi değerler okudum gözlerime inananmadım seri pillerin toplamını ölçtüm 25 küsür Volt çıktı halbuki pilin kabında 14,8 Volt 4800mAh yazıyor, pili yüke bindireyim bakalım ne olacak dedim, evde kullandığım odaya loş bir hava vermek için yaptığım herbiri 1 Watt lık 4 Led im var (toplam 4 Watt ediyor) bunu pilin 2 şerli paralellerin 3 ünün seri oldu yere bağladım (19 volt değer okuduğum yere) 8 pilden 2 tanesini kullanmamış oluyorum bakalım kaç dakika yanacak dedim %5 lik pilde dün gece saat 23:40 koydum bugun saat 13:00 oldu aralıksız hala yanıyor ve ışıkta en ufak azalma yok bu nasıl iş? Evet kısa bir matematik hesabı yapalım acer internette yazdığı üzere pil 71 Watt 8 cell miş bakıyoruz evet pil 8 cell 14,8 Volt X 4800ma = 71,04 Watt eder bu da doğru şimdi pil %5 de iken 13 saat boyunca 4 Watt çeken led lerin toplam çektiği gücü hesaplayalım 13 X 4 Watt = 52 Watt eder eveeet nedir bu şimdi, ya benim bataryam 1040 Watt (%5 dolu iken 52 watt harcadıysam %100 dolu iken hesaplama) araba aküsü gibi bir güç sağlıyor yada acer güzel bir 3 kağıt hazırlamış, sizce hangisi?
     Piller Hakkında Sık Sorulanlar

     Piller Hakkında Sık Sorulanlar


     Piller Hakkında Sık Sorulanlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BiGGER_TAURUS -- 19 Aralık 2008; 13:51:58 >




  • Hp Dv 6922 serisi bir laptopum var. Cihazımı satın alalı 3 ay oldu ve Hp Battery Check'ten kalibrasyon yapmamın zamanının geldiğini öğrendim. Help center'a baktım ve orada "pilinizi tamamen doldurun ve daha sonra sonuna kadar boşaltın" şeklinde bir açıklama vardı. Bu işlemi de yaptım ancak cihaz %5'deyken kapandı yani %0'a kadar gelmedi.

    Şuan Hp Battery Check'te hala kalibrasyona ihtiyacım olduğu yazıyor. Gerekenleri yaptım ama gözden kaçan birşey var mı,kalibrasyon konusunda bilgisi olan yardımcı olursa harika olur
  • Ben acer kullanıcısıyım bilgisayar yeni yaklaşık 2saat gidiyor. Evde kullandığım için pili dışarıda tutuyordum ancak artık bu okuduklarımdan sonra takılı tutacağım. Bilgisayarın iç sıcaklığı ortalama 50derecelerde diyelim. Peki bu sıcaklıkta pili kullanmak ne kadar doğru? Sizce ne yapmalıyım üstadlar??
  • Arkadaşlar benimde laptopum acer aspire serisi iki buçuk yıl önce aldım. İlk aldığım zamanlar pilim 1.45 dk dayanıyordu bu süre yıl geçtikçe düştü 30 dk ya en son zaman AC den çıkarttığım zaman şarj %100 olmasına rağmen 5 dk kaldı diyor ve hemen bitiyor. Bende araştrımalar sonucunda laptop pilini içini açtım aynı yukarıdaki gibi pil hücreleri var bende de. Bir iki gün pilsiz kullandım. Daha sonra pili taktığımda bilgisayar windows ekranında kitlendi. Hiç bir şey çalışmıyor ne klavye ne touchpad nede açma kapama tuşu aktif. Sonra biraz şarj desarj yaptım. Şimdi ise ilginç birşey oldu.
    Pili sonuna kadar boşalttım daha sonra sonuna kadar şarj ettim sarj ışığı söndü. Ama %5 i şarj oldu diyorve yanında yaklaşık pilin bitmesine 2 buçuk saat kaldı diyor.Daha sonra deneme amaçlı %3 te iken pil ile full performans kullandım film izledim. Tam tamına 45 dk sonra bilgisayar kapandı. Şu anda bir kez daha tam şarj yapıp bu sefer minumum da deneyeceğim. Benim anlamadığım niye tam doluyken % 5 gösteriyor. Bunu değiştirme yolları varmı acaba. Bide bence de bu pillerin içinde sayaç var ve bunun süresi geldiğinde otomatik kitliyor. Bunu açıklayabilecek biri varmı. Acaba o içindeki ömür sayacımı bozulduda şu anda şarj ve desarj süresi uzadı. Bide en son zamanlarda pil boşken bile 10 dk da şarj oluyordu ve %100 gösteriyordu. Şimdi 2 saattir doluyor ilk açtığımda % 0dı şimdi ise % 4 ve hala doluyor.Şarjdan çıkartıncada şu anda 57 dk var diyor. Gelişmeleri bildireceğim.




  • Şimdi pil sorunlu çalışıyor. Bazen güzel çalışıyor bazen kilitleniyor.Windows açılıyor ve 10 sn sonra windows şişiyor hiç bir şey yapılmaz hale geliyor. Ancak bataryayı sökünce laptop kapanıyor. Bir daha açtığım zaman da bazen düzgün açılıyor bazen yine kilitleniyor.Sorunu tam anlamadım. Çözebilen varmı bu batarya sorununu. Bu içindeki sayaçlamı ilgili acaba sorun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tufantepe -- 8 Ocak 2009; 21:41:50 >
  • Arkadaşlar Asus f3jc laptop sahibiyim. Laptopta batarya sorunu başgösterdi. Şöyleki ağustos ayında askere giderken laptop'u öylece evde bıraktım, bir ay sonra birkaç saat kullandım dağıtım izninde. Ardından tekrar 2 ay kadar kullanmadım,izin kullanıp eve döndüğümde tekrar 5-6 saat kadar kullandım. Sonra yine izin bitti ve bıraktım olduğu gibi aleti evde. Şimdi askerden yeni geldim laptop'u prize takmadan açayım dedim açılmadı. Prize takıp açtım çalıştı, şarjı tam doluya geldikten sonra prizden çektim. Laptop birkaç saniye sonra kapandı. Tekrar açtım tekrar kapandı, birkaç seferden sonra tamamiyle açılmaz hale geldi. Prize taktım açıldı yine. Sorun sizce ne olabilir batarya öldü mü ölmediyse nasıl kurtarabilirim???
  • Ne yapın yapmayın diyemem ama evdeki 2 asus notebook kullanımımla 2 senede çıkan sonuç şu.
    Asus f3jc mi adaptöre takılı desktop olarak kullanıyorum üzerinde pil takılı iken!
    Pilleri tembelliğe alıştırmamak gerektiğini bildiğimden haftada yada 8-9 günde 1 arkasından prizi çekiyorum ve tam boşaldıktan sonra tekrar prize takıp kullanıyorum.Bunu alalı 2 sene 1 ay oldu ve garantiside bitti tabi.
    Pili hala kesintisiz kullanımda lcd orta ışık ayarında-internette wireless açık sörf ve download ile (yani hard disk çalışıyor) battery safe modunda 3 saat 45 dakikalara kadar görüyor.
    Babamın dikkat etmediği ve pili üzerinden hiç çıkartmadığı devamlı ama devamlı adaptörle kullandığı daha küçük kapasiteli pile sahip 1 sene 9 aylık asus Z53f 'i ise şu an prizden çektikten 20 dakika sonra kapanıyor.İlk geldiğinde 1 saat 40 dakikalık kadar bir pildi.Şu an ona defalarca dodur-boşalt ya da kalibrasyon yapsamda pil kendine gelmedi.
    Yaşadıklarım bunlar artık ne yaparsınız keyfinize kalmış.




  • İlk şarj ve kalibrasyonla ilgili araştırma yaparken lenovo'nın resmi forumunda verilen linklerden aşağıdaki bilgileri edindim.

    Kaynak :http://www.batteryuniversity.com/partone-12.htm

    Lithium-ion is a very clean system and does not need priming as nickel-based batteries do. The 1st charge is no different to the 5th or the 50th charge. Stickers instructing to charge the battery for 8 hours or more for the first time may be a leftover from the nickel battery days.

    "... li-ion pillerin ilk şarjı 5 ya da 50. şarjdan farklı değildir. İlk şarj 8 saat olmalı nickel pillerden kalma bir söylentidir."

    Unlike nickel and lead-based batteries, a new lithium-ion pack does not need cycling through charging and discharging. Priming will make little difference because the maximum capacity of lithium-ion is available right from the beginning. Neither does a full discharge improve the capacity of a faded pack. However, a full discharge/charge will reset the digital circuit of a 'smart' battery to improve the state-of-charge estimation

    " lithium-ion pilleri sarj edip boşaltmaya gerek yok, bu piller fabrika çıkışı olarak maksimum kapasitede kulanıma hazır. hepten bitirip tekrar şarj etmek kapasitelerini arttırmıyor. Kalibrasyon sadece kullanım süresi tahminini daha doğru yapılması için gerekli (bu smart batery denilen ve laptoplarda kullanılan piller için pek geçerli değil. )"

    Siteden edindiğim diğer bilgiler: (li-ion piller için)
    - %40 civarında dolu gelirler , ilk kullanımda istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
    - istediğiniz zaman sarj edebilirsiniz.
    - kalibrasyon doğru pil ömrü tahmini için gerekir. ayrıca smart baterilerde 40 kısa cycle'da yada 3 ayda bir kalibrasyon yapılmalı. Bu pilin kimyasal ömrünü arttırmasada , içindeki çip ve devreler pilin mevcut kimyasal kapasitesinden ne kadar haberdar olursa performans o kadar artıyor.
    - AC'ye bağlı iken pilin takılı olması sorun yaratmaz.
    - uzun süre kullanılmayacağı zaman %40 şarj ve soğuk ortamda saklanmalı batarya.
    - kullanım ve şarj sırasında fazla sıcak pile zarar veriyor. çok sıcak ortamlarda bulundurulmamalı.


    Yukardaki bilgileri yazanların bu konularda kitaplar ve makaleler yazmış , pil şarj ve analizi konusunda ürünler ve softwareler üzerinde çalışmış uzmanlar olduğu sitede dip not olarak belirtilmiş. Ben bilgilerin güvenirliğinden tatmin oldum açıkcası.

    Sitede pil kullanımı ile ilgili oldukça yararlı bilgiler var. Ben şimdilik işime yarayacak bu kadar bilgiyi okuyabildim. Bataryanın uzun ömürlü olmasıyla ilgili diğer bilgileri okuyuncada paylaşmaya çalışırım , ya da okuyan biri özetini paylaşırsa sevinirim




  • arkadaşlar bilgiler için teşekkürler yanlız şöyle bir sorunum var yaklaşık 1 yıldır lg e500 kullanıyorum son zamanlarda batarya yarım şarj olup elektrik bağlantısına geçiyor tam şarj etmiyor sebepne olabilir bataryamı gidiyor yoksa
  • Arkadaşlar ufak bir sorunum var.

    makinama pil kalibrasyonu yaptım.. şu anda pil uyarı vermeden yüzde 40 larda iken kendi kendini kapatıyor..
    pil i eskiden 2 saat kullabiliyorken şu anda 30 dk ya indi süre..

    sanırım hatalı birşey yaptım.

    pil ayarlarından da yüzde 20 ye geldiğinde uyarı vermesi için ayarlanmış olduğunu görüyorum..

    ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun..
  • teşekkürler bilgi için
  • Dizüstü bataryalarının çipleri ve resetlenmeleri ile ilgili bulduğum linkler işe yarayabilir.

    http://www.batteryuniversity.com/parttwo-47.htm
    Bataryanın içindeki pilleri yenilemiş biri

    http://frantisek.rysanek.sweb.cz/battery.html
    Linux ile resetleme

    http://www.technologyquestions.com/technology/mobile-pc-hardware/37706-dell-inspiron-8100-battery-not-charging.html


    http://sbworkshop.com Bataryaları resetleyen program ve çalışması için gereken LPT arabirim

     Piller Hakkında Sık Sorulanlar




  • http://www.hobikamera.com/piltavsiyeleri.htm

    alıntıladım

    quote:

    - Notebookunuzu özellikle sürekli adaptörü takılı olarak kullanıyorsanız en azından iki haftalık periodlarla pilinizi tam şarj ve deşarj ediniz.Her ne kadar notebook pillerinin kontrol kartları şarjı kessede , zaten belli bir hızla kendi kendine deşarj olan notebook pilleri adaptör takılı iken kullanımda notebook ısısı ile daha hızlı deşarj olur ve tekrar şarja girerek dönüşüm ömürlerinin kısalmasına sebep olurlar.




  • Arkadaşlar, benim Asus M51sn'nin de şarj süresi azaldı gibi. Kalibrasyon denen olayı denedim sanırım ama başka yollar var mı şarj süresini arttırabilmek için? Teşekkürler.
  • Arkadaşlar benim merak ettiğim önemli bir konu var. Öncelikle bataryanın sol alt köşesinde batarya bilgisini gösteren ufak simge yok oldu. Bunu tekrar oraya nasıl getirebilirim.

    Bunu istememin nedeni, Pil ile çalışırken üstüne geldiğimde kalan süreyi göstermesi. Ama o simge varken bile Üstüne geldiğimde % olarak gösteriyo kalan bataryayı bunu saat dakika olarak göstermesini nasıl ayarlarım.
  • arkdaslar benımde bır sorum olacak sızlere.bende toshıba marka laptop kullanıyorum ve laptopun pılı 4 saate yakın rahatlıkla gıdıyordu.fakat bu sıralar pcyı sarja bagladıgımda yuzde 6 yada yuzde 12 gıbı bır degerden sonra pıl kendını srj etmıyor.daha once boyle bır sey yaptıgında pılı bosaltıp tekrar takıyordum sarja ve sorun hallloluyordu.pılın bozuk olmadıgına emınım ama yuzde 6-7 gıbı oldugunda pıl sarjı kesıyor.eger sarj etse adaptor ısınıcak zaten.bu neden olabılır acaba arkadaslar yorumlarınızı beklıyorum.
  • Merhaba arkadaşlar...
    HP Pavilion DV6 1125 notebookum bugün içinde elimde olacak ve ben ilk kez notebook kullanacağım, sormak istediğim soru geldiğinde ne yapmalıyım?

    Pilini takıp direkt olarak şarja mı koyayım yoksa içini boşaltıncaya kadar kullanıp ondan sonra mı şarja koymalıyım?
  • arkadaşlar benim merak ettiğim konu laptop pilleri anakart pilinin yaptığı görevi görüyor mu? yani biz pili laptoba fazla takmasak anakart pili tükenir mi?
  • Arkadaşlar bugün hürriyet' de gördüm pil ömrünü uzatmak için bir programdan bahsediliyordu. Aranızda bu programı deneyen veya bilen var mı ?

    http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/12292057.asp?gid=229

    http://batterycare.bkspot.com/en/index.html
  • Arkadaşlar Notebook pili tam dolu halde iken bilgisayarı kapatıyorum ve iki gün sonra bilgisayarı tekrar açınca pil tamamen boş halde olduğu görülüyor. Bu sorunlu pil tam dolu iken 2 saat şarjı yetiyor ve 8 aylık bir pildir. Bu neden olabilir acaba.
  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.