Şimdi Ara

Polis Çevirmesinde Haklarımız (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
2.623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • En büyük hakkımız görevini yapan memura kolaylık sağlamak. Bu kontroller hepimizin güvenliği için yapılıyor. Bu işten keyif aldıklarını sanmıyorum. Ailede polis emeklisi olduğu için sosyal tesis giriş kartımı da kimlikle birlikte veriyorum. Çok daha kısa sürüyor işlemler.

    Bazen saçmaladıkları (aile ile birlikteyken alkolmetreye üfletme) da oluyor ama artık napalım biraz da biz katlanıyoruz.

    Benim sinir olduklarım akşama kadar el-ense yapan/peşinde olan, iş yapmamak için ayak sürüyen karakolcular. Aldıkları parayı hakedip haketmediklerini kendilerine sormaları lazım.
  • willyyyyy W kullanıcısına yanıt
    Aynen aklıma video geldi benim de. Mesela yukarıda torpido gözü ve bagajın alt bölmesi/stepne kısmı aranmaz demiş.
    Video çekeyim buyurun dersen ne derler acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • izengel kullanıcısına yanıt
    Neden ? Amacınız ne ? Bırakın rahat rahat işlerini yapsınlar da adamlara bu uygulamayı eziyet haline getirmeyin yıldırmayın polisleri elinize ne geçecek ?
    Bu tip yol uygulamalarında bugüne kadar kaç adet ruhsatsız silah (hani şu trafikte yol verme kavgasında ortaya çıkan silahlar) Kaç araçta madde veya malum eylemlerde kullanılacak araba yakalandı haberiniz var mı ?
    Her gün o noktada sabit uygulama varsa demek ki o bölge de takip ettikleri bi konu var demektir.

    Soruna gelince çekiyorsan çek bize ne deyip geçer.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Osman_E -- 21 Eylül 2020; 16:58:17 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Genellikle beyaz olup siyah filmli Sade ve kiralik arabalara daha fazla dikkat ediyorlar.

    Sebebi aradan kacabilme fark edilememe ve bu kombinasyonun cok fazla oldugu icin sanirim.

    + Bulundugun ilin plakasini tasimiyorsan zaten direk arama sebebi.vede gayet polis arkadaslar hakli bu konuda.


    Isin enteresan tarafi beni hic ceviren olmadi simdiye kadar ki cevirmeleri icin sebebleri oldugu halde bende buna sasiriyorum 😅



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lınc -- 21 Eylül 2020; 20:14:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Osman_E

    Neden ? Amacınız ne ? Bırakın rahat rahat işlerini yapsınlar da adamlara bu uygulamayı eziyet haline getirmeyin yıldırmayın polisleri elinize ne geçecek ?
    Bu tip yol uygulamalarında bugüne kadar kaç adet ruhsatsız silah (hani şu trafikte yol verme kavgasında ortaya çıkan silahlar) Kaç araçta madde veya malum eylemlerde kullanılacak araba yakalandı haberiniz var mı ?
    Her gün o noktada sabit uygulama varsa demek ki o bölge de takip ettikleri bi konu var demektir.

    Soruna gelince çekiyorsan çek bize ne deyip geçer.
    İşini kurallara uygun yapmak zorunda bunun için kanunlar var.

    1-)Arabayı durdurabilir, makul bir sebep gerekir. (İhbar kiralık çalıntı araç modeli renk uyumu vs) durdurma için makul süreyi aşamaz. Sebebini bildirmek zorunda asayiş diyerek geçemez. Suçluları yakalamak, bir suç tehlikesini önlemek vs amacını bildirmelidir.

    2-)Araba hakkında yeterli şüphe var ise kişinin bedeni el ile dıştan aranabilir. Aracın dışarıdan gözüken yerlerini göstermesini isteyebilir. Kişinin ceketinin iç cebini aramak bagaja bakmak vs ancak arama kararı çıkartılarak yapılabilir.



    Kolluğun işi bu kuralları uygulamak. Bunları uygulamamak ile eve arama kararı almadan gece vakti girip arama yapmak mahiyet olarak aynı kişi hak ve özgürlüklerini ihlal eder.

    Ben insiyatif olarak bagajımı vs açarım o benim takdirim olur ama eğer açmıyorum dersem. O arama kararını çıkartacak yada gönderecek başka yolu yok istese çıkarttırabilir zor bir karar değil.

    BURAYA DİKKAT bu kuralların şöyle bir önemi var. Bunları uygulamadan bir suç delili vs elde etti bunlar HUKUKA AYKIRI OLUR. Sonuç olarak gün sonunda o suçlu kişiler deliller hükme esas alınamayacağı için dosyada başka bir şey yoksa elini kolunu sallaya sallaya çıkar. O yüzden her şey prosedüre uygun işlemek zorundadır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Genel asayiş uygulamalarında o ilin en büyük mülki idari amirinin yazılı izni olur. Acil makul şüphe durumlarında izin sözlü verilir ilk fırsatta yazılı olarak gönderilir.

    Polis kafasına göre canı sıkıldığı için uygulama yapmaz.

    Polis uygulamasından rahatsız olmak değil, aksine memnuniyet duymak lazım.

    Mızırdanan adamın, sıkıntısı vardır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Storm Raider kullanıcısına yanıt
    Makul duruma getirebilmek için argüman üretmekte sorun olacağını zannetmiyorum. İlla ihbar olması gerekmez ya da bahsettiğin renk uyumu vs. Araç, PTS ye düşmeden uygulama noktasına geldi ise plakasına sorgu yapılmadan aracın ne konusu olacağını bilemezsiniz. Şahısların tiplerinden gece saatlerinde gezdiği nokta bunda büyük önem taşır. Vatandaşa asayiş uygulaması dersin ha ısrarcı olursa hangi karar ve emre istinaden olduğunu söylersin ya da tutanağa bu şekilde düşersin. Bulunan bir madde ya da ruhsatsız silah ise kanuna aykırı arandı diye ruhsatsız silah taşımaktan işlem yapılmayacağı anlamına gelmez bu keza polislerde kaba üst aramasını ve aracın neresinin aranması gerektiğini gayet iyi biliyor. Ayrıca uygulama noktasında şayet trafik polisi var ise trafiğin araçlar üzerine yetkisi daha geniş radar tespit cihazından, takoğrafından, yönetmeliğe göre araçta bulunması gereken malzemeler trafik polisi açısından tespit edilebilmesi için o bagaj açtırılır. Amaç burada olası suça iştirakı önlemektir işte. Son dönemlerde terör eylemlerine karışmış araçlara bakarsanız çoğunluğu lüks sınıf olarak tabir ettiğimiz eşgal olmayan araçlardır. Kimse ruhsatsız silah taşımaktan ya da madde kullanmaktan içeri girmiyor zaten önleme de burdan geliyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Osman_E kullanıcısına yanıt
    İşlemi yapar asayiş işlemin önemi yok suçlarla ilgili mahkemede kamu davası açılınca eğer işlemler usule uygun almaz ise hakim/istinaf/temyiz mercileri dikkate almayacak. Bariz yaşanılmış bir örnek söyleyeyim cüzdanı arama kararı olmadan karıştırılan bir kişiden çıkan haplardan ceza almadı dosyada hukuka uygun delil yoktu.

    Kişinin tipi gezdiği nokta tek başına durdurma sebebi olmaz. Kolluk matbu bir metin koyuyor genelde “Hal tavır ve görünüş itibariyle şüpheli olan şahıs durduruldu” Bunu okuyunca direkt akla gelen şey makul şüphe yok. Kanunda durdurmanın amacı yazıyor makul şüpheyi açıklayacak sebep o amaçlarla bağdaşmalı tipinden şüphelendim demek baştan işlemi sakatlar. İşlemin başı sakatsa sonraki işlemlerde sakat olur buda bir hukuk ilkesidir.

    Trafik dediğin gibi idari amaçlı zorunlu trafik seti kontrolü vs için açtırabilir bagajı ama adli bir suç delili vs ele geçirilirse derhal savcılığa bildirilip adli arama elkoyma emri alınıp gerekli işlemleri yapılmalıdır. İdari olarak işleme devam ettikleri oluyor onlarda hukuka aykırı sayılıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Osman_E kullanıcısına yanıt
    Polis misin?
    Bu kadar tepki verdiğine göre sana video çekebilir miyim desem gıcık olup zorluk çıkaracak gibi yazmışsın.
    Benim polis ile sorunum yok çok şükür. Çok yakınım var polis asker adalet bakanlığı personeli, onların yaşadığı zorlukların bir kısmını biliyorum, biraz da tahmin edebiliyorum. Kontrol noktasında kimlik numaramı verince yıllardır aynı şeyi söylerler "buyurun geçin " , iyi çalışmalar der çıkarım.
    Sadece haklarımı bilmek istiyorum, bilmediğim yerden mesaj gelince merak ettim. Sordum bundan kimsenin sıkıntı duymaması lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi izengel -- 21 Eylül 2020; 23:57:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • izengel kullanıcısına yanıt
    Storm Raider kullanıcısına yanıt
    5237 Sayılı TCK 123. Madde’yi ihlal etmeyecek şekilde yapılması gerekir ayrıca, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği var sizin hakkınıza istinaden madde yok ama karşınızdakinin ne yapamayacağını anlatır. Araçta ziynet maddi değeri olan eşya olma ihtimaline karşın şikayet unsuru oluşturmayacak şekilde aranmalı çoğu da bilir. @Storm Raider diyor ya cüzdanda bulunan madde, büyük cesaret ne koşulda arandığı çok önemli.
    Yazdığımın sonunda da söyledim “e çek çekiyorsan” der geçer konunun odağı bu tip uygulamalarda aramada yetkili olmasına istinaden var olan kanunu yok sayıp sürekli polise karşı gelmek gibi vs davranışlara girişmeyin gerek yok kimse kimseye makul sebepler olmadıkça zorluk çıkartmaz. Mesleğe kadar kaç uygulamaya girdiysem gülerek esprilerle yolcu edildim(yunuslar hariç🙂).

    @Storm Raider
    Bilinen şeylere öğretici olmaya çalışıyorsunuz. Gerçi Haklısınız Polis’in tutanağı ve adli işlemler her zaman kusursuz olsa avukatlar ülke de para kazanamaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.