Şimdi Ara

Praktoloji

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Proktoloji Hangi Hastalıklara Bakar?


    Proktoloji bölümünün baktığı hastalıklar diğer bölümlere göre daha sınırlı ve az sayıdadır. Proktoloji uzmanlarının baktıkları hastalıkları kendi içinde başlıklar hâlinde sıralamak gerekirse şu şekilde olacaktır:

    1. Kabızlık
    2. Hemoroid
    3. Makat Çatlağı
    4. Makat Pıhtı Toplanması
    5. Kıl Dönmesi
    6. Makat Siğili
    7. Makat Apsesi
    8. Makatta Sarkma
    9. Makatta Fistül
    10. Kondilom
    11. Anal Fissür
    12. Anüs Estetiği
    13. Mayasıl Hastalığı
    14. İstemsiz Dışkı ve Gaz Kaçması
    15. Crohn Hastalığı
    16. Ülseratif Kolit
    17. Huzursuz Bağırsak Sendromu

    gibi birçok hastalığa baktığını görebiliriz. Şİmdi bu hastalıkların sık görülenleri hakkında birkaç cümle bilgi verelim.

    Proktolojinin Baktığı Hastalıklar

    Bu başlıkta proktoloji bölümünü ilgilendiren hastalıkların en sık görülenleri hakkında kısaca bilgiler vereceğim. Aklınıza takılan yerler olursa yorum bölümünden bana sorabilirsiniz. Haydi başlayalım.

    Kabızlık

    Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, mesleki tempo gibi birçok farklı etkene direkt olarak bağlı olmakla birlikte genetik yatkınlık faktörünün de saptandığı kabızlık, sindirim sisteminin sağlıklı çalışmaması durumlarında ortaya çıkar. Bağırsaklardaki fonksiyon kaybı en belirgin bulgular arasında yerini alırken, kronik kabızlık beraberinde hemoroid, anal fissür, anal hematom gibi pek çok hastalığa da davetiye çıkartır. Kabızlık hakkında bilgiler verdiğim yazıma linkinden erişebilirsiniz.

    Hemoroid

    Kabızlığın neden olduğu en belirgin ve yaygın hastalıklar arasında yer almaktadır. Halk arasında basur olarak da tanımlanan hemoroid, dışkılama alışkanlıklarının sağlıksız ve şiddetli ağrılar ile sonlanmasına neden olur. Kabızlık nedeniyle dışkılama sırasında hastalar sürekli olarak ıkınma ihtiyacı hissederler. Bu ıkınma alışkanlıkları sonrası anüs bölgesindeki toplardamarın genişlemesine ve makat bölgesinde zaman içinde yırtılmalar, kanamalar ve enfeksiyon oluşması meydana gelir. Basur muayenesinin nasıl yapıldığını anlattığım yazıma linkinden ulaşabilirsiniz.

    Makat Çatlağı

    Kabızlık rahatsızlığının neden olduğu bir başka hastalık da makat çatlağı hastalığıdır. Makat çatlağı olarak bilinen Anal Fissür, kuru ve sert dışkının anüs bölgesinden geçişi sırasında dokuya zarar verir ve iç anüs bölgesinde çatlak, yırtılma ya da kanama meydan gelmektedir. Süreç oldukça ağrılı devam ederken dışkılama sonrası ağrılar 2 ila 3 saat arası devam edebilmektedir.

    Makatta Pıhtı Toplanması

    Anal Hematorm olarak adlandırılan ve yine kabızlığın neden olduğu makat bölgesindeki pıhtı toplanması, çoğu zaman basur ile karıştırılmaktadır. Kabızlık ile olan bağlantısı; ıkınma nedeniyle kılcal damarlarda meydana gelen çatlamalar bölgedeki kan akışının sekteye uğramasına ve süreç sonrası makat bölgesindeki kan akışında pıhtılaşma meydana gelmesine neden olur.

    Kıl Dönmesi

    Özellikle genç ve orta yaş erkeklerde sıkça rastlanan ve halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen Pilonidal Sinüs rahatsızlığı, kuyruk sokumunda oluşan gözeneklerden cilt altına giren kıl ve elbise tüylerinin bir doku oluşturması olarak tanımlanabilir. Cilt altına giren bu tür tüy ve kılları yabancı madde olarak kabul eden metabolizma, bu yabancı maddeler üzerinde koruyucu bir zar oluşturur ve dışarıdan fark edilen bir gözenek hâline gelir. Belli aralıklarla bölgede toplanan kıl topağını sıvı hâlde vücuttan atmak için işlem gören vücut sistemimiz nedeniyle sancılı bir süreç yaşarız. Kıl dönmesi hakkında bilgiler verdiğim yazıma linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    Makat Siğili

    Anal bölgede olması nedeniyle bulaşıcı özelliği bulunan makat siğili, cinsel ilişki sırasında oldukça kolay bulaşabilmektedir. HPV virüsü olarak tanımlanan virüsün bulaşıcı özelliği oldukça fazladır. Tedavi sonrası takibi 1 ayı geçmekle birlikte tedavi sonrası devam etmesi durumunda 6 aylık bir süreçte takibi yapılmalıdır.

    Makat Apsesi

    Genel bulgular doğrultusunda saptanan hastalık verilerine bakıldığında çoğunlukla salgı bezlerinin tıkanması ya da işlev kaybı nedeniyle ortaya çıkan makat apsesi, makat bölgesinde aniden ortaya çıkan şişkinlik, enfeksiyona neden olabilecek zararlı doku oluşumu ve beraberinde getirdiği ağrılar ile kendisini belli etmektedir. Ciddiye alınmaması nedeniyle daha büyük sorunlara yol açan makat apsesi, genellikle hastalar tarafından müdahaleye uğramaktadır. Bu gibi durumlarda doktor kontrolünde muayene olmanız gerekmektedir. Zira ortaya çıkan apseye kendiniz müdahale ettiğinizde içindeki bakteriler daha ciddi makat hastalıklarına neden olabilmektedir.

    Proktoloji Bölümünde Hangi Tetkikler Kullanılıyor?

    Proktoloji bölümünde önceki başlıklarda belirttiğim hastalıkların tam manasıyla teşhis edilebilmesi için proktologun muayenesi gerekmektedir. Proktoloji uzmanı hekim muayenesi sırasından bazı kan tahlilleri ve tetkiklerin yapılmasını isteyebilir. Peki proktolojide hangi tetkikler yapılır?

    1. Anoskopi
    2. Kolonoskopi
    3. Rektal Muayene
    4. Endorektal Ultrason
    5. Proktoskopi
    6. Sigmoidoskopi

    Tüm bu teknikler ve yöntemler proktolojinin ilgilendiği hastalıkların tanısının koyulması veya tedavisinin takibi için kullanılmaktadır.

    Ne Zaman Proktoloji Bölümüne Başvurmalıyım?

    Proktoloji bölümünde genellikle genel cerrahi gibi farklı anabilim dallarında görev yapan hekimlerin yönlendirmesi sonucu muayene yapılmaktadır. Bu tip yönlendirmeler dışında aşağıdaki şikayetlerin varlığında proktoloji bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz.

    1. Anal bölgede kaşıntı
    2. Anüsten kanama veya akıntı
    3. Anal bölgede yanma
    4. Anal bölgede ağrı
    5. Anal bölgede siğil görülmesi
    6. Büyük abdestin kaçırılması







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.