Şimdi Ara

Profesyonel meslekler için yapay zeka tehdidi: İşlerinden olabilirler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Profesyonel meslekler için yapay zeka tehdidi: İşlerinden olabilirler
    Goldman Sachs tarafından kısa süre önce yayınlanan bir raporda, yaklaşık 300 milyon küresel işin otomasyona maruz kalabileceği ve tüm işlerin dörtte birinin üretken yapay zeka ile değiştirilebileceği tahmin edilmekte.



    Üst düzey yöneticilikten çağrı merkezine kadar



    Artık içerik yazabilen ve görseller oluşturabilen sohbet robotları ile yapay zeka, tasarımcılar ve yazılım mühendisleri gibi çalışanların yerini almak, hatta şu anda insanlar tarafından gerçekleştirilen çok çeşitli tekrarlayan iş görevlerini devralmakla tehdit etmekte. Yapay zekanın göstermiş olduğu potansiyeli ile, en üst düzey yönetici rollerinden çağrı merkezi operasyonlarına kadar geniş bir yelpazede çok iyi işler başarabileceği düşünülüyor.



    Dünya Ekonomik Forumu'nun Mayıs ayında yayınladığı ve dünya genelinde 803 şirketle anket yaptığı Future of Jobs raporuna göre, şirketlerin %75'inden fazlası önümüzdeki 5 yıl içinde yapay zeka teknolojisini benimsemek istiyor.



    Ayrıca Bkz.Amazon'un web sitesi ve uygulamasına yapay zeka geliyor



    Hizmet sektörü için mükemmel bir seçenek



    Hizmet sektörleri için yapay zeka destekli bir platform olan Aquant'ın CEO'su ve kurucu ortağı Shahar Chen, "Yapay zeka ile roller değiştikçe, teknoloji belirli işlerde ve sektörlerde ihtiyaç duyulan becerileri ve giriş engellerini azaltacaktır."  ifadesinde bulundu.



    Chen, yapay zekanın özellikle onarım teknisyenleri ve çağrı merkezi temsilcilerinin bulunduğu hizmet işletmelerini olumlu yönde etkileyeceğini, yapay zekanın bu rollere yardımcı olacağını ve bunları yapmak için gereken becerileri en aza indireceğini belirtti.




    Kaynak:https://www.cnbc.com/2023/05/16/how-generative-ai-chatgpt-will-change-jobs-at-all-work-levels.html







  • 10 yıl önce de bu laflar söyleniyordu, hala o günler gelmedi nedense. Mesela doktorlar işsiz kalacaktı, yıl oldu 2023 hala tüm ülkeler çalışacak doktor arıyor. Nerde bu yapay zeka arkadaş?

  • DburakKoc D kullanıcısına yanıt
    Doktorun daha doğrusu cerrahın yaptığı iş hassas. Ama doktor harici çoğu şey de kolaylıkla iş görebilir.

  • işleri daha iyi yaparsa emek piyasası daha nitelikli işlere odaklana bilir.

    insanlar bu gidişle anca zanaat gibi benzersiz el işleriyle haşır neşir olmalı !

    2023 yılında değilde ! 1823 yılında yaşadığını düşün

    şimdi yapabileceğin tek iş !

    eğer istekliysen sıcak demir döven bir nalbantsın arkadaşım.

    bu dönemin en kral mesleği bu :D

  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt

    Ee olabilir deyip duruyorsunuz da olmuyor işte bunu diyorum. Senin bu yazdıklarının aynısını 10 sene önce de söylüyorlardı. Ben hala işsiz kalan bir doktor göremiyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DburakKoc -- 17 Mayıs 2023; 13:37:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neden hala tekstil işçisi milyonlar var ülkede.

  • DburakKoc D kullanıcısına yanıt
    Sadece Türkiye ile kıyaslamak olmaz ama. Zaten Türkiye için bu globallikte bile +10 sene kafadan rahat konabilir. Misal Türkiye'de kaç tane hiç çalışansız market var. Benim bildiğim Kadıköy'de bir iki tane. O da Türkiyenin en büyük şehrinin en elit ilçesi. Ama yurt dışında bu insansız, kasiyersiz marketler hızla artıyor. Yani pratikte bile kasiyersiz marketin gayet güzel çalışabildiği biliniyor. Gerisi yatırım ve insan adaptasyonu. Yani %100 kasiyerlik mesleği bitirelebiliyor mu, aslında teknolojisi hazır, bitirilebilir. Ama 70 yaşında teyze şu an anlamaz. Herkeste uygulama yok vs. Ama telefona doğmuş nesil yaşlandıkça, yani herkes potansiyel müşteri haline gelince çok rahat herkes bu yatırımı yapar, insan derdinden kurtulur. O zaman onca işsiz hangi sektöre döner ya da dönebilir mi meçhul tabi. Bu sadece bir örnek.

    Elektrikli arabaların %100 e ulaşması ile çok sayıda otosanayii kapatacaktır. Sayıları çok azalacaktır. Kalan bir kaçı para kazanır ama gerisi batacaktır.

    Ama ne zaman Tr'de artık eski arabası bile olanın elektrikli eskisi olur, belki 50 sene sonra.

    Doktorlar için de aslında çok potansiyel bir tehlike tabi. Kaçınılmaz. İstediği kadar 8 sene okusun, 20 sene deneyimi olsun. Yapay zeka, gelmiş geçmiş tüm kan değerlerini, kalp değerlerini, eeg si o su bu su hepsini analiz edip, doktorun fark edemeyeceği detayları, hastalıktan seneler önce fark edebiliyor. Şimdilik ama bazı yerler sadece destek ve araştırma amaçlı kullanıyor.

    Daha geliştiğinde eminim ilk yapay zeka hastanesi açılacaktır. Sadece siz tahlillerinizi vereceksiniz, gerisini yapay zeka hesaplayacak. Misal ülkemizde zor bulunan radyoloji mesleği. Onca çekilen tomografi, o bu, onların ağzına bakıyor. Raporlanmasını bekliyor diğer doktorlar. Kaçınılmaz bir şekilde, çalıştırıldığında(binlerce tomografiyi training yaptığında), çok çok hızlı bir şekilde ve muhtemelen radyologlardan çok daha yüksek bir yüzde ile raporları hazırlayabilecek. Radyoloji mesleği şu an en değerli mesleklerden görünmesine rağmen, yapay zeka tarafından en kolay bitirilebilecek meslek.

    Yani evet 10 seneye bir anda her şey değişmeyecek belki ama 100 sene sonra ciddi çok farklı olacak her şey. Yani şimdiden gençler, kendilerini bile bırakıp, şayet çocuk falan düşünüyorlarsa, onlara yatırımlık bir şeyler bırakmaya bakmalı. Yoksa o doğacak çocuklar asıl işsizlikten ayvayı yiyecek.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.