Şimdi Ara

Profesyoneller Buraya - Network Kurulumu Acil Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
589
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sevgili arkadaşlar U şeklinde kocaman 8 katlı bir binamız var. Binaların her birinin 4. katında sistem odaları var (3 bina U şeklinde birleşmiş) Tüm odalara giden ethernet kabloları bu odalardaki switchlere bağlı. (Toplamda 100 civarı kablolu kullanıcı var) (Her bir bina içindeki switchlerden çıkan kablolardan hiç biri 100metreyi geçmiyor.) Ayrıca tüm binaların 7 katında ikişer taneden 42 access point var. (Günlük 100 civarı kablosuz bilgisayar bu ap lerden internete bağlanıyor) Bu AP ler de her binanın kendi switchine bağlı. Şu anda 8 tane 8 mbps internet aboneliği var ve bunlar uygun bir biçimde paylaştırılmış durumda.

    Sorun Şu;
    Fiber optik metro internete başvurduk. Ve binaya kadar geldi fiberoptik hat. Bu fiber optik hattı nasıl üç binaya paylaştıracağız?

    Aklıma gelen yollar;
    Üç binanın da switchlerini birer kabloyla birleştirmek. Ardından orta binaya fiber optik hattın internetini bağlamak. Heralde en mantıklısı bu olur.

    Ama aklıma takılan problemler;
    AP lere giden kablolar da dahil olmak üzere üç binanın tamamında kullanılan tüm kablolar CAT5 (maliyetten dolayı zamanında tercih edilmiş.)
    Fiber optik interneti orta binanın 4. katına bağlarsak diğer binanın switchi minimum 80 metre mesafede, en üst kattaki en uç nokta 80 metre olsa modeme toplam uzaklık 160-170 metreleri bulacak.
    Forumda yaptığım küçük bir araştırma sonucu cat5 kabloların max 100 metre bağlanabileceğini gördüm. iki switch arası 80 metreden civarı. switchle en uzak nokta arası da maksimum 80 metre. şimdi bunu 160 metreymiş gibi mi değerlendireceğiz. yoksa arada switch var diye 80 metre + 80 metre ayrı ayrı mı değerlendireceğiz?
    Veya switchlerin arasına en kalitelisinden 80 metrelik bir cat6 kablo bağlasak biraz fark eder mi? Fiber internet paketimiz Adil kullanım kotası sınırı ve benzeri bişeyi olmayan bir paket. bu binada en yüksek hızda en verimli bir biçimde nasıl bir bağlantı kurabiliriz?

    Buna alternatif nasıl bir yol izleyebiliriz? Aklınıza gelen bir yöntem var mı?
    Cat5 kablolar duvara gömülü vaziyette yani cat6 ile değiştirme imkanımız yok ama eğer çok hayati öneme sahipse çok zorlayarak APlerin bağlı olduğu kablolar değiştirilebilir.

    Lütfen yardımcı olun. Fikirlerinizi bekliyorum.







  • Networkün hızı paylaşımın dengesiyle direk bağlantılıdır.
    1_Lokal ağ üzerinden iş yapanları ayırmak
    2_Her bir gurubun kullandığı portları değiştirmek (Herkes face açar video seyrederse ?)
    3_Her bir kata unix/linux ap kurup bunların hepsini farklı yollardan pişti yapmak (Bknz. load balancing)
    4_Kalıcı kullanıcıların hakkını geçicilerden önde tutmak(iş için gelenlere öncelik atama).
    5_Fiziksel bağlantı noktalarını tazelemek(soket vs)
    6_Cat5 cat6 arada bariz fark var ama ap ve switchleriniz ne yapar?
    7_Her kata ayrı bir IP atamak (Sorun giderme, ghost,ddos,virüs)

    Aklıma bunlar geldi, en güzeli gerçekte her kata optik kablo çekmenizdir. Diğer yapacaklarınız tamamen verimli kullanma adına yapılılacak işlerdir.
  • Mesajınız için çok teşekkür ederim. Bi kaç noktayı tam anlayamadım aydınlatabilirseniz sevinirim

    cat5 cat6 ya ap ve switch ne yapar derken ne kastettiniz
    Her kata optik kablo nasıl olacak ap ile switch arasına optik kablo koyabiliyormuyuz yoksa her kata modem mi koyacağız?
    bir de her kata ip verme unixle falan uğraşıcağımıza modemin hemen çıkışına pfsense kursak verimli olur mu işimizi görür mü?
    Kablo uzunluğu en çok kafa ma takılan problem 160 m olarak mı görür yoksa 80 m + 80m olarak mı görür?

    esasında benim kafamda şöyle bi plan var ne dersiniz;
    Orta binaya modemi koyup diğer iki binanın switchine cat6 ile interneti ulaştırmak. Modem çıkışına pfsense koyarak balansı ayarlamak kullanıcılar torrent de kullanıyolar çünkü. Switchlerle apler arasındaki cat5leri cat6ya çevirmek. Yani en kısa yoldan bu işi halletmek. Böyle yaparsam sonuç ne olur?




  • Araya bir tane router/firewall koyacaksiniz.
  • Metro Etherneti NAT laman için bir cihaz lazım. Switch ile cihaz arası mesafeyi baz alman gerekir. Switchlerin Yönetilebilir ise VLAN yaparak yükü dağıtırsın. NAT cihazında Firewall olursa her binanın ve her katın hatta her dairenin internetini ayırırsın. Örnek bir hesap; 100mbit interneti önce 100/3 sonra her binada 8 daire varsa 100/3/8 her katta 2 daire olsa 100/3/8/2 yaparak her dairenin hızını bile sabit hale getirebilirsin. Yönetilebilir Switchler ve Firewall işini görür. Kolay gelsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.