Şimdi Ara

Proteinlerin Hiyerarsik Yapisal Konformasyonal Oganizasyonu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
680
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Proteinler icin 4 farkli yapi soz konusudur: a)Primer Yapi b)Sekonder Yapi c)Tersiyer Yapi d)Kuaterner Yapi

    a)Primer Yapi

    Amino asitler arasinda olusmus peptid baglari ila bezelenmis bir amino asit serididir ve een az karmasik olan yapidir.

    b)Sekonder Yapi

    Bu yapiyi iki farkli alanda incelebiliriz: 1)Sekonder Yapi 2)Supersekonder Yapi

    1)Sekonder Yapi

    Primer yapidaki aminoasitler arasinda olusan hidrojen baglari ve disulfid kopruleri ila olusan alfa sarmal, beta kirmali yaprak, beta bendler yaprak ve random coil adlari verilen yapisal motif birimleri olusturur. 3D bir yapi kazanan bu birimler arasinda olusacak hidrojen baglari, disulfid kopruleri, hidrofobik etkilesimler, iyonik baag vb. gibi baglar ila yapisal motifler olusacaktir.

    2)Supersekonder Yapi

    Beta yapraklar, alfa sarmallar ve random coiller arasindaki etkilesimler ila yapisal motifler olusur. Her yapisal motifin proteinin 3D konformasyonunda belirli bir gorevi vardir. Mesela cinko parmak motifi DNA baglayan motiftir. Bir yapisal motif ayni zamanda proteinin domaini de olabilir, olmayadabilir. Protein domaini proteinden ayrilsa bile fonksiyonunu kaybetmeyen, protein icindeki belirgin bolgelerdir. Mesela Cinko parmak bazen motif, bazen de domain olur. Bu tamamen evrimsel bir kodun kararliligidir.

    c)Tersiyer yapi

    Yapisal motiflerin ve domainlerin arasinda olusan hidorjen baglari, disulfid kopruleri, iyonik baglar, van der waals kuvvetleri ve hidrofobik etkilesimler sayesinde polipeptid tam olarak 3D formuna burunur.

    d)Kuaterner Yapi

    Bazi proteinler sadece bir polipeptidden olusmayabilir. Coklu polipeptid iceren oligomer proteinler de olabilir. Mesela hemagulitinin, hemoglobin gibi... Proteinin tersiyer yapisiyla katlanmis polipeptid bir baska katlanmis polipeptid ila arasinda olan etkilesimlerle baglanir ve artik polipeptidler subunite adini alir. Bir subunite veya polipeptid uzerinde birden fazla domain bulunabilirken bir poliptid veya subunite tek basina da bir domain olabilir. Mesela hemoglobin 4 farkli alt birimden(subuniteden) olusmus oligomerik bir proteindir. 2 farkli homodimerden olusmustur(2a, 2b). 4 subuniteden her biri ayrica bir domaindir. Influenza virusununun membraninda yer alan ve sialik asit baglayan hemagulitinin de 3 farkli alt birimden olusur ve her alt birimde iki subunite vardir, ve her subunite de ayrica bir domaindir. Lakin polimeraz III homoenziminin beta subunitesinde de iki farkli monomer(subunite benzeri) bulunur ve her monomerde de 3 benzer domain bulunur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biologyscholarssensei -- 22 Ocak 2015; 22:25:49 >







  • Eee ? yani ne demek istiyorsun tam olarak ? wikiden ordan burdan kopyalayıp zahmet edip yapıştırmışsında amaç nedir onu anlamadım ben
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tersol

    Eee ? yani ne demek istiyorsun tam olarak ? wikiden ordan burdan kopyalayıp zahmet edip yapıştırmışsında amaç nedir onu anlamadım ben



    Birincisi senin gibi beyninde cahillik filizleri tasiyan insanlar neden hep birilerine saldirma istegi ve iftira atarlar cok merak ediyorum ikincisi ise sanirim bu forumun amacini bilmiyorsun ben sana soyleyeyim: Insanlari bilgilendirmek, ve cesitli konularda yararli tartismalar yaparak cahilligi yok etmek. Ucuncusu ben asla "wikipedia" adi verilen siteyi kullanmam ama sanirim sen kullaniyorsun. Kullanmama nedenim ise insanlarin kolayca yazabilip, degistirmesi. Dorduncusu yazdiklarim kopyala yapistir degildir senin gibi ahmak insanlarin bilgileri dupeduz kopyaladiklari gibi. BENCE BEYNINI KULLAN VE BILGILERI KAP OBUR TURLU DUSUNUYORSAN FORUM SANA GORE DEGIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




  • resim olsaydı iyidi resim isterük
  • Numaralandırma yanlış olmuş. c) tersiyer d) quarterner olarak düzeltilebilir kafa karışıklığı yaratmaması açısından.
  • Zaten oyle ?
  • Biologyscholarssensei B kullanıcısına yanıt
    c) d) olarak de?il, 3) 4) olarak görünüyor bende, supersekonderin devamyymy? gibi. ben mi yanly? görüyorum yoksa..
  • Duzeltildi...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.