Şimdi Ara

PSU FANI Sessizleştirme-Yavaşlatma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar elimdeki öylesine yaptığım bir pcnin psu fanı pwmli değil,fan doğal olarak son hız dönüyor.Forumdaki molex girişine 5v 7v bağlantıyı yaptım fakat psu kendi boardundaki girişinde fan olmadığında açılıp geri kapanıyor,2 kabloyu normal olarak birbirine bağladım yine değişmedi durum(garip). Boardundan çıkanda 2 kablo kırmızı ve siyah yani mecburi bağlamam lazım. Araya direnç koymayı düşündüm 5v yada 7v a düşürmek için fakat ne kadarlık direnç bağlamam gerektiğini bilemedim. PSU fanı 8cmlik fan.

    Elektrikçi bir arkadaşa sordum 100ohm direnç koy araya dedi, aldım ama doğrumu bilemedim bağlamadım sizlere sormadan. Direnç doğrumu yapmam gereken ekstra birşey varmı arkadaşlar?


    Birde ekstradan soru Pwm li yapmak için neler yapmam lazım psu ya bir kontrolcü yapsam ısıya göre hızlanıp yavaşlasa harika olurdu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Impression -- 30 Aralık 2012; 15:37:26 >







  • Dostum bence fanını yavaşlatma çünkü bu ısınma sorunu oluşturabilir.Bunun yerine yeni ve sessiz bir fan al ve psuya tak.
  • 80plus bir güç kaynağı 150 tl gibi fiyatlara alınabiliyor. Fan desen, en kalitelisi Scythe Gentle Typhoon 56tl. Bence güç kaynağını yenile daha ekonomik.
  • Konuyu hortlatmak gibi olacak ama...

    Bugün pc'in psu sundaki fanın bakımının geldiğini düşünüp ( zira pc mi ilk açtığımda inanılmaz bir kalkış gürültüsü ve 5 dk inim inim inleyen bir fan idi ) içindeki fanı tamamen birbirinden ayırmayı planlıyordum ki !!! Fanın tam güçte sanki geri tepiyormuşcasına havanın bir kısmını içeriye işlemcimin olduğu yere geri götürdüğünü farkettim. Hemen sigara dumanı ile test ettiğim. Sonuç beklediğim gibi.Tam güçte havanın bir kısmı PSU nun ızgaralarından egzost olması gerekirken geri geliyordu. Izgaralara elimi koyduğumda çıkan havanın fanın tam güçte çalışmasına rağmen yeterli olmamasıda kuşkularımı iyice arttırdı.

    Çoğı kişi PSU nun fan devrinin ısınmaya neden olacağını vede PSU ya zarar vereceği konusunda hemfikir. Lakin tam güçte bu denli az hava çıkışı ( egzost hava çıkışında ) vede fanın geri tepiyorcasına havayı tekrar kasaya geri üflemeside tekrar ısınan havanın kasa içinde sirküle olacağınında bize zararlarını tartışmak gerekir sanırım. ( Belkide bu durum benim kasamda oluşan bir olayda olabilir havanın kasa içine itilmesi. )

    Kasanın PSU fanını tam teşekküllü temizledikten sonra 12 V tan 7 V düşürerek dönüş hızını belli bir oranda indirgedim. Zaten sessiz bir fan takmışlar iyice sessizleşti. Bu işlemden sonra geri tepmenin çok azaldığı ve buna karşılık PSU nun ızgarasından çıkan havanında arttığı. Sistemimi yaklaşık 4 saat aralıksız çalıştırıyorum ve PSU nun eskisi kadar ısınmadığı sunucuna ulaştım.

    Not : Yazım hatası buldum düzenledim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gmby -- 26 Şubat 2013; 0:44:50 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.