Şimdi Ara

Radyometre sorusuna açıklık getiriyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
3.240
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet beyler çok tartıştınız işte cevabın 1 ve 2 olmasının sebebi :

    ÖSYM MEB kitabını baz alıyor bilimsel verileri değil bunu hepimiz biliyoruz ve MEB kitabında geçen ifadeye göre dönmenin sebebi ışık basıncı yani fotonların sahip olduğu momentumdan dolayı yüzeylere kuvvet uygulaması ve bu kuvvetin yaprakları döndürmesidir.
    O zaman neden siyah beyaz boyanmış derseniz de siyah yüzeyler ışığı soğurduğu için foton momentumunu aktarabiliyor fakat beyaz yüzeye aktaramıyor.

    "Radyometre havadan etkilenmeyen fanus içine konulmuş, serbestçe dönebilen 4 kanatlı bir çarktır. Ortamdaki, ışık şiddetini ölçer. Kanatların bir yüzü siyah, diğer yüzü ise beyazdır. Üzerine kuvvetli bir ışık gönderildiğinde, ışık ışınları kanatçıkların koyu renkli yüzeyleri tarafından daha çok soğurulduğundan daha fazla ısınır. Fanus içinde bu yüzeylere çarpan gaz molekülleri kanatçıklara çarparak dönmelerine neden olur. Böylece ışık enerjisi hareket enerjisine dönüşür."

    Bu vikipediden alıntı ilk paragraf burada dediğine göre ısınan gaz molekülleri kanatlara çarpar ve dönmesini sağlar fakat soruda havası alınmış radyometre diyordu yani burda da bir sıkıntı yok.

    "Çok bilinen bir örnek olan Crookes radyometresi, ki burada erken-model bir cihazdır, ışığa maruz kaldığında vakumlu bir fanus içinde rotor (kanatlarının bir yüzündeki rengi koyu ve diğer yüzündeki rengi açık olan) kısmi bir şekilde döner. Siyah yüzeylerinde emilen ışığın bir ivme ile radyometrenin çalışmasını sağlaması (aslında Crookes tarafından elde tutulan bir orijinale göre) çok yaygın bir efsanedir. Doğru olsaydı eğer bu, ancak radyometrenin siyah olmayan yüzleri aracılığıyla uzakta kendiliğinden dönüş içinde olacaktı."

    Bu da vikipediden alıntı ikinci paragraf ve burda geçen ifade MEB kitabında geçen ifade yani burada efsane dediği MEB kitabının doğru kabul ettiği şey.

    Dolayısıyla arkadaşlar soru her ne kadar bilimsel olarak yanlış olsa da biz müfredattan sorumlu olduğumuz için ve ÖSYM de müfredata bağlı kalarak soru hazırladığı için (!) sorunun cevabı değişmeyecektir boşuna umutlanmayın derim.
     Radyometre sorusuna açıklık getiriyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi resico -- 29 Haziran 2015; 18:08:37 >







  • +1

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilimsel olarak yanlış bilginin bulunması da sorunun iptale gitmesine sebep olabilecek bir sebeptir. İptal için başvuru dilekçesinde böyle bir başlık var.
  • Yazınız açıklayıcı olmuş. Radyometre ile ilgili şu yazıya da bakmanızı öneririm http://www.ironisozluk.com/radyometre--53307



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur7060 -- 7 Ekim 2018; 18:55:37 >
  • soruyu atabilecek var mı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.