Şimdi Ara

RAID TUTORIAL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • RAID yapıları hakkında görsel örnekler

     RAID TUTORIAL

    quote:

    Orjinalden alıntı: BuGrAx

    Raid kullanmak için pek çok sebeb vardır. Bunlardan bazıları birden çok diski daha buyuk tek bir disk gibi kullanmak, performansı artırmak, güvenirliği artırmak.

    * Linear Mode :

    -İki yada daha fazla disk tek bir parça olarak birleştirilir. Diskler birbirinin ardısıra eklenmiş gibi calışırlar yani ilk önce birinci kısım dolacak ardından ondan sonra gelen ve sırayla digerleri. Bu kurulumda disklerin eşit olması da gerekmez.

    - Bu tür kurulumda güvenirlik (redundancy) yoktur. Eğer bir diskinizi çuvallarsa (crash) büyük ihtimalle tüm bilgilerinizi kaybedersiniz. (Eğer şanslı iseniz bir miktar bilgi kurtarmanız olası.)

    - Okuma ve yazma performansı kullanım yoğunluğuna bağlıdır. Aynı anda birinci ve ikinci kısımlardaki dosyalara ulaşma istegi olduğu takdir performans kazancı görülebilir.

    * Raid 0 :

    -Bu mod aynı zamanda şeritli (stripe) olarak da bilinir. Linear kuruluma benzer önemli farkı okuma ve yazmanın paralel halde olmasıdır. Bu nedenle birleştirilecek diskler (bölümlemeler ) yaklaşık aynı boyutta olmalıdır. Tüm işlemler paralel gerçekleş- tiğinden hepsi aynı anda dolar.

    - Bu kurulum tipinde de güveninirlik yoktur. Üstelik bir diskin çuvallaması durumunda bilgilerin disklere şeritler halinde yazılmasından dolayı hiç bir şekilde geriye kalan disklerden bilgi kurtarmak mumkun olmayacaktır.

    - Tum okumalar ve yazmalar tum diskler üzerinde paralel yürüdüğünden performans yüksektir. Genelde raid 0 performans amaçlandığında kullanılır. Eğer bus ve diskler yeterince iyiyse S * P MB/sec yakın performans elde edilir.

    * Raid 1 :

    - Güvenirlik ilk olarak bu modda başlar. Raid-1 iki yada daha fazla diskle ve istenirse yedek disklerle kullanılabilir. Bu kurulumun esprisi disklerdeki bilginin diğer disklerde yansılanmasıdır (mirror) . Disklerin boyutlarının mümkün olduğunca eşit olduğu bu kurulumda raid device'ın boyu en küçük disk kadar olcaktır.

    - Eğer N-1 sayıda disk iptal edildiğinde (çıkarılma veya bozulma) , tüm bilgiler aynı şekilde erişilebilir durumda olacaktır. Eğer yedek diskler bulunuyorsa ve eğer sistem çalışabilir durumda ise ( bir crash'den sonra SCSI yada IDE bus çalışır durumda ise kilitlenmemişse) yansının yeniden oluşturulması anında başlar.

    - Okuma performansı S * P kadar çıkabilir, yazma ise daha düşüktür. Okuma paralel olarak bir kaç diskten yapilabilirken, yazma sırasında disk sayısı kadar tekrarlama yapılmaktadır.

    * Raid 4 :

    - Bu cok sık kullanılan bir kurulum değildir. Üç yada daha fazla diskle yapılır. Disklerin tümden yansılanması yerine, bir disk üzerinde eşlik bilgisi (parity information) tutulur, geri kalan kısmı raid 0 gibidir. Bir disk eşlik için ayrıldığından raid'in boyutu (S -1 ) * K ( K = en Küçük diskin boyutu) kadar olacaktır ve en uygunu yakın boyutta diskler kullanmaktır.

    - Eğer bir disk çuvallarsa eşlik bilgisi yeniden oluşturulmasını sağlar. Eğer iki disk göçerse tüm bilgi gider.

    - Bu kurulumun pek fazla kullanılmamasının sebebi eşlik bilgisinin tek bir diskte bulunması ve her yazım sırasında güncellenmesinin performans darboğazı oluşturması. Eğer yavaş diskleriniz ve bir de çok hızlı diskiniz varsa kullanabilirsiniz.

    * Raid 5:

    - Bu belki de en kullanışlı raid seviyesidir. Pek çok diski, bir tane şeklinde kullanmak ve bu sırada güvenirliği muhafaza etmek için uygun bir moddur. Raid-5 3 veya daha fazla diskle ve yedek disklerle kullanılabilir. Oluşan raid-5 device'ın boyutu tıpkı raid-4'ki gibi (S -1)* K kadar olacaktır. Raid 4 ile Raid 5 arasındaki önemli fark eşlik bilgisinin Raid 5 de diskler arasında uygun olarak dagıtılmasıdır.

    - Eger disklerden biri çuvallarsa tüm bilgi kurtarılır olacaktır. Eğer yedek diskler varsa yeniden yapılanma (reconstruction) derhal başlıyacaktır. Eğer iki diskin başına gelirse kurtarma şansı yoktur.

    - Performans hem okuma hem de yazma olarak artması beklenir. Ne kadar olduğu ayrıca CPU ve Bus'a çok bağlıdır.

    ALINTIDIR



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darth-Vader -- 2 Ocak 2008; 13:23:19 >







  • hocam resimlere bayıldım cok acıklayıcı olmus
  • sanki mantık olarak raid1 ve raid0 ın resimleri tam ters olmuş gibi
  • Hayır, doğru.

    RAID0 Stripe'tır yani her iki disk tek bir disk olacak ve boyutu, en küçüğünün 2 katı olacaktır. (Örn: 250+250=500) Fault tolerance yoktur.
    RAID1 ise Mirror'dur. Fault tolerance bu modda başlar ve bir diske yazılanların aynısı, diğer diske de yazılacaktır ve boyut, tek bir disk kadar olacaktır. (Örn: 250+250=250)

    Resimlerde de RAID0 da damacanalar üst üste bindirilmiş ve boyutun arttırıldığı anlatılmıştır. Ayrıca alttaki damacana sökülürse/bozulursa, tüm yapı dağılacaktır.
    RAID1 de ise, yan yana konulmuş, boyutun aynı kalacağı anlatılmak istenmiştir. Ayrıca damacanalardan biri sökülürse/bozulursa sistem çalışmaya devam edecektir.

    quote:

    Orjinalden alıntı: DVB

    sanki mantık olarak raid1 ve raid0 ın resimleri tam ters olmuş gibi




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.