Şimdi Ara

Rampada dizel benzinliyi geçer efsanesi (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
504
Cevap
6
Favori
14.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Konuyu başlatan arkadaş örneğin bir manisa - izmir yolunda benzinli aracıyla ister atmosferik ister turbo motorlu olsun 4000-4500dd'leri göremediği sürece benze hacimdeki ve ağırlıktaki turbo dizel aracın ancak plakasını arkasından okumakla yetinir. O rampalarda devamlı surette devri 4000 ve üstüne tutmak için epey bir silindri ve epey bir hacim gerekir benzinli motor için.

    Uzun lafın kısası benzer iki aracın yan yana getirdiğimizde rampada (Ör; otomobil 1300-1400kg civarında 100+ hp olsun) kısa stork oranlı dizel ne kadar yırtınırsa yırtınsın benzinli versiyonlu araca turbo desteği olsa bile rahatlıkla güle güle der....
  • Denemek lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

    Cevizlidere Caddesi Yokuşu'nda 1.4 dizelle(70BHP) çok arabayı arkamda bırakmışımdır. C180'de dahil. İsteyenle buluşup deneyebiliriz.

    Bu arada; "Mağrur olma dizel, senden torklu elektrikli var."

    merakìmdan soruyorum elektrikli araçların torku ne kadar oluyor bir bilginiz var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jowood1

    quote:

    Orijinalden alıntı: synthesizer

    Ben hayattan örnek vereyim..

    Ankara-İstanbul yolunun ilk başlarında uzuuuun bir yokuş vardır bilir misiniz?

    Birkaç yıl önce 1.5 Lancer motoru taşıyan 1.5 Colt ile kuzenimin Kia Ceed 1.6 dizel aracı orada kapıştık.. 109bg ve 0-100 9.9 saniye de olsa.. kg olarak da avantaj bende de olsa.. MIVEC motor harika da olsa o yokuşa önden girmeme rağmen ileride kia Ceed solumdan geldi geçti..


    Aynı 2 araç ile düz yolda roll ve ışıklarda plakamı okutmuştum..


    Yine soruyorum.. alındaki atmosferik araçla yine o uzuuun yokuşu 120 ile başlayı vites düşürmeden 120 ile bitirebiliyor musun?

    Cevap hayır..

    Benim 1600kg lık 16 HDI aracım ise cruise control ile 120 ile başlayıp 6. vites 120 ile çıkıyor o yokuşu..


    Konu kapanabilir..

    ben 1.6 atmosferik leonla 120 130 rahat bitiriyorum o yokuşu cc de daha üstüde olur denemedim, dizel daha iyidir belki denemedim hiç.

    150 ile girerseniz biter.. Yokuşa gelmeden önce 120 veya 110'a sabitleyin.. mümkün değil vites düşürmeden çıkamaz.. Ben bir elimde meyve suyum sabitlemiş çıkarken, birazdan yanımdan vızır vızır geçen araçların çoğunun solundan geçip gitmiştim..


    Ancak arabanın zorlanmasından korkmadım desem yalan olur. Sonuçta bayılacak olsa 6'dan 5'e atardı diye düşünüyorum. Vites bile düşürmedi..




  • benzinli araba yokuş çıkarken olan şey

    örneğin yokuşa 4000 devirle girdin 3000 e düşecek, dolayısıyla hızı düşecek gazı köklediğinde motor 1 tonluk yükü o eğimde ileri fırlatıcak torku bulmakta dizele göre daha zorlanarak elde edicektir.

    dizelde 3000 le gir oraya, maksimum tork devirbandına daha yakın olduğu için araba güçten düşmeyecektir devirkaybı yaşanmayacaktır diye tahmin ediyorum.

    mesela ikisi 3. vites 50 ile roll a başlasınlar yokuşta, dizel alır demi?

    peki benzinli 2. vites 50 dizel 3. vites 50 ile başlarsa ne olur ?

    tamamen arabanın devirlenme eğrisiyle ilgili
  • Yokuşta dizelin geçmesi tamamen torka bağlı. Dizelin torku da tamamen turboya bağlı. Yani dizel olmasının değil turbolu olmasının artısı oluyor yokuşta.
  • Efsane falan değil gerçektir.

    Benzinlilerin 5000 devirde verdikleri torku(güç/devir sayısı) dizelleri 2000 devir civarında verirler.
    Yokuş yukarı çıkarken devri korumak zordur. (Benzinli araçlar genellikle vites düşürür devri korumak amacıyla)
    Dizel ise zaten az devirle çok güç elde ettiğinden devir düşmez dolayısıyla çekiş de düşmez.

    Yukarıdaki teorik anlatımken pratikte Elmadağ yokuşunda Civic, Elantra gibi arabalara el öptüren 1.3 multijet Albeaları görünce olayı kavrıyorsunuz zaten. Benzinli vites düşürüp bağırtmaktan başka bir şey yapamaz.

    Not: Ykarıda yazdıklarım benzer beygir gücüne bağlı motorlar için geçerlidir. Turbo benzinliler dizele benzer bir yapıda ilerlerler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: madmax50

    Aynı güç ve torkta dizel ve benzinli atmosferik ise yüksek devirde eşit, düşük devirde dizel alır.

    Katılmıyorum.

    Atmosferik motorun yüksek devirlerde nasıl canlandığını kendi aracımdan biliyorum.

    Mazotlu bir araç düz yolda 4 bin devirle mırıldanırken atmosferik yanından 6.500-7.000 bin devirle kükreyerek geçer.

    Fakat yokuş performansında dizelin hakkını vermek lazım. Sonuçta kamyon yakıtı yakıyor araç, çok güzel çekiyor yokuşta.

    Ben onun da çözümünü buldum, gittim eşime de turbo benzinli araç aldım.

    Ne düz ne yokuş, önüme geçebilene aşk olsun.




  • Tekrar okuyun :)
  • benzinliyle 5. vites 120 ile rampaya girerseniz dizelin plakasını okumakla yetinirsiniz
    5000 bin devir üstü sal benzinliyi rampaya nasıl çıkar görün. (dizel 5 le giderken sen 3 le git)
    2 tane 100 beygir benzinli ve dizel araç alalım. dizel 5. viteste 120 ile giderken 50-60 beygir güçle çıkacak rampayı ama benzinli 5. vites 120 de 35-40 beygir güçle çıkacak.
    benzinli 3 bin devirde 40 beygir güç verirse dizel 3 binde 70 beygir güç veriyor aradaki fark buradan kaynaklı. (değerleri salladım ama gerçektede buna yakın)
    benzinli dizeli rampada da tokatlar ama devirli gidip gazada basacan 5-6 bin devir çevirttirecen. 5. vites 100 le düz yolda zar zor hızlanıyor araç sen ona birde rampa çıkartmaya çalışıyon.
    gerçi benzinli dizelden daha hızlı rampayı çıkarken 3-4 kat fazla da yakar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: madmax50

    quote:

    Orijinalden alıntı: ITALIAN CAR'S

    70 HP 182 NM Tork veren 1130 KG Albea'm

    1.6 Benzinli Opel Astrayı geçiyor.Ama düz yolda benzinli araç daha rahat ivmeleniyor..

    Siz öyle sanıyorsunuz. Nerde, nasıl, ne kadar uzunlukta geçiyorsunuz.

    İlk kalkışta birşey diyemem ama 1400 kiloluk 115hp astra j ile rampa ya da düzde 500 metreden fazla güzergahlarda her türlü Albea kaybeder.

    Benzinli atmosferik bir araç performans isteniyorsa 4000 devir altına indirilmez. Maksimum tork bandı altına inerse işi biter. Yukarıda arkadaş Ankara-İstanbul Cankurtaranı söylemiş sanırım. O rampaya 150 ile girip, 120 ile tamamlıyorum.

    Kalkışta 1 ve 2. viteste Astra'yı geçemiyorum.Ama 3 ve 4. viteste uzun rampalarda rahat geçebiliyorum.Kısa ve aşırı dik 1.2 vites kullanıldığı rampalarda dizelin pek esprisi kalmıyor.Devir bandı kısa olduğundan.Maksimum torktan çok uzaklaşılıyo devirlenmek için.Bu sebeple motorun güçsüz devirleri çok kullanılıyor.Ama benzinli araç 1. viteste hızlansa zaten benim 3. vites 2000rpm e bedel.Bu yüzden tork her yerde avantaj olmuyor..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: clb12


    quote:

    Orijinalden alıntı: BebeBiskuvisi

    Cevizlidere Caddesi Yokuşu'nda 1.4 dizelle(70BHP) çok arabayı arkamda bırakmışımdır. C180'de dahil. İsteyenle buluşup deneyebiliriz.

    Bu arada; "Mağrur olma dizel, senden torklu elektrikli var."

    merakìmdan soruyorum elektrikli araçların torku ne kadar oluyor bir bilginiz var mı?

    örnek olarak chevrolet volt 149 hp 370 nm tork veriyor. ancak şöyle bir durum var elektrikli motor devir falan dinlemez 1000 devirde de 370 nm verir 6000 devirde de. yani hangi devirde olursa olsun en yüksek torku sürekli verir. dolayısıyla vites yoktur. sadece geri ve ileri. motor geri geri de aynı torku verebilir. yani limit olmasa geri geri de 160 170 km yapabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hypnotica -- 4 Ocak 2014; 23:59:11 >




  • bazı arkadaşların iddia ettiği gibi, yaklaşık aynı beygir gücündeki atmosferik benzinli araçlar, dizelleri yokuşta geçiyor ise, ben niye sürekli olarak yazın 40 derecede Antalya-Konya ve Antalya-Isparta arasında Toros Dağlarında dizellere göre can çekişen benzer güçteki atmosferik benzinli araçları görüyor olabilirim?

    otoyoldan örnekler vererek araçlarını yokuş aşağı yada düz yolda kaptırarak yokuşu ben şu kadar hızla çıkıyorum gibi hatalı bir yaklaşımda bulunanlar, Toroslara gitsinlerde araçlarını yokuş yukarı virajlı yollarda dizeller ile birlikte test etsinler ve torkun ne demek olduğunu anlasınlar diyorum.

    yokuş yukarı can çekişirken tükettikleri fazla benzinden hiç bahsetmek istemiyorum bile. hele tam yüklü olmaları durumunda nasıl bir ortalama hızla ve yakıt tüketimiyle yokuşları tamamlayabileceklerinden hiç söz etmiyorum.

    yokuş yukarı aynı beygir gücündeki dizel mi geçer atmosferik benzinli mi geçer sorusuna cevap vermeye hiç tenezzül etmeden başka bir tespitte bulunuyorum.

    YOKUŞ YUKARI ÖZELLİKLE SICAK HAVALARDA ATMOSFERİK BENZİNLİ ARAÇLAR İYİ ŞİŞER.

    NOT: Şimdi bana yüksek motor hacmindeki ve motor gücündeki atmosferik motorları örnek göstermeye kalkmayın, çünkü konu benzer güçteki dizel ve atmosferik benzinli araçlardır. Türkiyedeki araçlarının genelinin motor hacminin ve gücünün hangi aralıkta olduğu ortada. Böyle bir örneklendirme yapacaklara hemen örnek olarak şunu vermek istiyorum; siz hiç BENZİNLİ YÜK GEMİSİ gördünüz mü der ve onbinlerce grostonluk konteyner gemilerinin dizel motorlarının gücünü yazarım diyorum.




  • 1.4 tdci fiestayla (örnek) şöförlük olsun 1.6 atmosferik tokatlarsn
  • quote:

    Orijinalden alıntı: madmax50

    Tekrar okuyun :)

    Dizel araç ve atmosferik benzinli araç yüksek devirde aynı demişsiniz hocam.

    Doğru mudur?
  • Burada bu olayı deneyebileceğim epey dik bir rampa var ve yeteri kadarda uzun.İmzada ki benzinli 70 HP Fabia ile ne kadar devirlenirsem devirleneyim 70 HP Dizel Fiesta kadar hızlı çıkamıyorum.Tamam 4000 devir altına inmiyoruz ama bu seferde araç ya vites isteyecek kadar devirlenemiyor ya da vites isteyince tekrar bayılmaya başlıyor.
  • Tork yüksekse geçer tabi ki gerekli dişli oranlarıyla. Öyle bir konuşuyorsunuz ki tork kavramı fuzuli birşeymiş gibi.
  • konuyu açan arkadaş bilmiyorum dizel kullandımı ama ben hayatımda bir kere kullandım. astra j kasa 1.3 dizel arac. hani sanzumani begenilmeyen 95bg olanindan. manisadan izmire sabuncubeli gecidini utanmasa 5le çikacakti. araç dolu. bn acemiyim. virajlara 3 le girdim baktim yiyor. attım 4 e hala kaciyor. valla dizel rampada buyuk nimetmiş. kendi aracimim 70bglik atmosferik biseydi onunla kiyaslamiyorum ama benzinli çok aracla o geçitten böyle geçmemiştim.
    gel gelelim yinede ben benzinliden şaşmamki arabadan zerre anlamayan eşim bile 2013 model arabanin icinde ilk soyledigi sey; ' bu ne be traktör gibi'
    benzin candır.
  • tork aracın kısaca yük taşıma kapasitesi diyebiliriz. beygir ise aracın hızı. örneğin torku 100 olan bir aracın düz yolda yenmesi gereken sadece sürtünme kuvvetidir. fakat yokuşa geldiğinde aracın yenmesi gereken kuvvet sürtünme kuvveti x cos eğim + ağırlığı x sinüs eğim. böyle olunca yenmesi gereken kuvvet baya bir fazla oluyor ve bunu yenecek kuvvet torktur eğer yeterli torku sağlayamazsanız arac o yolu cıkamaz bile.

    fakat düz yolda aracın yenmesi gereken kuvvet çok azdır torka ihtiyaç duymaz bu yüzden yüksek beygirli araç düzde geçer. yüksek torklu araç yokuşta geçer (diğer tüm özellikler eşit sayıldığında)
  • torku çok olan arabayı bacakları kaslı bir halterci olarak düşünün, beygiri çok olan arabayı da zayıf etiyopyalı atletler olarak düşünün.. ikisinide rampaya verdiğimizde bacağı kaslı olan arkadaş rampayı yorulmadan alır. ama etiyopyalı olan arkadaşımız rampada bayılır. düze baktığımızda etiyopyalı atlet olan arkadaşımız uçaar gider. teknik olarak baktımızda da turbo dizeller 2000 devirde maksimum torku buluyor benzinde 4500 dedvirde maksimum torku buluyor
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.