Şimdi Ara

Raspberry Pi ve NAS Kurulumu (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
529
Cevap
26
Favori
21.300
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cebazını için teşekkür ederim ancak windows 11 arm kurdum ben. Bu nedenle aslında hızlı bir m2 kutusu arıyorum. Raspberry için şu anda çin malı bir m2 dönüştürücü kullanıyorum ve m2 hızları 3000'e 3000. İnternet kullanımını dosya download upload gibi işlemleri hızlandırmak için böyle bir m2 dönüştürücüye ihtiyacım var ama ilk mesajımda yazdığım gibi karar veremedim.

  • serras62 S kullanıcısına yanıt

    işletim sistemi kullanımı için her hangi bir ssd hızı yeterli, daha yüksek hızlar bir fark yaratmayacak diye biliyorum ama yanlış biliyor olabilirim.

  • m2 ssd'ler biraz daha katki sagliyor kullanima fakat ben rpi4 yerine daha guclu bir sbc tercih ederdim win 11 arm kurmak icin

  • HeiLi kullanıcısına yanıt

    AMD ve İntel'in SBC için embedded yongakarı var ancak pahalıdırlar.

    RockChip RK3588 yongaya sahip kartlar şuan en mantıklısı görünüyor. Cortex-A76 ile performans canavarı. En uygun fiyatlı olanı OrangePi ürünleri 4GB olanı $75, 8GB RAM modeli $90 fiyata sahip (artı kargo vergi).

    Farklı markaların rk3588 ürünleri 2-3 kat pahalı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 4gb cihazlar günlük linux kullanımında yeterli gelmiyor, özellikle web-browser tarafında bir süre sonra sıkıntı çıkarmaya başlıyor.

    rk3399, s922x, s905x3, rk3568 4-5 yıldır yoğun kullanan biri olarak söylüyorum. hoşlanmasam da android kullanmaya başladım.


    2023 te s928x beklentisi var çıkarsa ilk işim 8gb olanından almak olacak.


    bu arada benim yanan Odroid-M1 (rk3568) incelediler ve yenisini gönderdiler, 20 gün gümrükte kaldı en son lanet ettim, 60 dolar vergi ödedim Cuma günü kavuştuk.

  • GuGuuuK kullanıcısına yanıt

    RK3588 varken s928x'i beklemeye gerek yok görünüyor. Rk3588 de 4 adet olan performans çekirdekleri s928x de tek adet. Anlaşılan s928x daha çok TVbox, medya oynatıcı cihazlara yönelik.


    S928x

    CPU 1x Cortex A76 + 4x Cortex A55

    GPU G57 MC2

    NPU 3.2TOPS

    Max RAM 8GB


    Rk3588 4x Cortex A76 + 4x Cortex A55

    GPU G610 MC4

    NPU 6 TOPS

    Max Ram 32 GB (piyasada 4GB, 8GB ve 16GB mevcut, alınabilir durumda)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • RK her zaman çok fazla giriş/çıkış seçeneği olan kusursuz soc lar üretir. Rk3399 bir önceki amiral gemisini yakana kadar 1 sene kullandım, keza rk3568 halazırda kullanıyorum. SBC ler için işlemci gücü iyi bir nas demektir ama bizim gibi sıradan kullanıcılar için başka bir şey ifade etmez. DRM kısıtlaması yüzünden hiç bir zaman x86 tipi Linux Windows rahatlığında masa üstü olarak kullanamazsın, Stream platformlarını 720p kullanırsın hatta kullanamazsın bile, Spotify kullanamazsın ki benim için birinci problem.


    Amlogic android tarafında daha iyidir, coreElec amlogic için Kodi derlemesi yaptığı için, iyi bir medya cihazı olarakta kullanılır. S922x 4gb ram kısıtlaması yüzünd2n küçük sorunlar yaşatıyor, sorun bile değil ya neyse. S928x 8gb ram, yeni Linux çekirdeği (5.10 hem linux hem android) ile benim için oldukça yeterli. Rk3588 i almayı çok düşündüm ama alınabilnşr düzeyde sadece orange pi var ve ben o Çinli firmaya hiç güvenmiyorum. Arbian dışında pek çevresel destek yok gibi, kendi toluluğuda ne kadar iyi hiç fikrim yok. Gerçi son zamanlarda güzel işler yaptıklarını duydum, örneğin win11 benzeri bir android geliştirmişler. Kulananaların yorumlarını görmediğim için kağıt üzerinde güzel bir fikir gibi.





  • DIY, "OMV+Slayt+Bilgi Ekranı" olarak tasarladığım ve geliştirmek için uğraştığım durum güncellendi.


    Bir çok şey denedim kendim google sites-google slide ile bir şeyler yaptım, iş görür bişeler oldu ama tam istediğim gibi olmadı.

    neyse, "DakBoard" diye bir şeyle tanıştım link:

    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu
    Raspberry Pi ve NAS Kurulumudakboard.com
    DAKboard - A customizable display for your photos, calendar, news, weather and more!
    https://dakboard.com/site

    herşey muhteşem oldu, kiosk modda, DARboard ile hazırladım görseli URL koduyla tanıta biliyorum, zaman-havadurumu-takvim vs ile foto slyat kusursuz bir şey oldu.

    RPi lerini OMV olarak kulananalara şiddetle tavsiye ederim, hem cihaz atıl kalmıyor ekstra çok şık ve faydalı işlevi oluyor.


    tam bir öğretici hazırlamayı planlıyorum ama pek ilgilenen birileri yok gibi hissediyorum, bu sebeple üşeniyorum ama yinede yakında böyle bir öğretici yapma planım var.


    şuraya resimde bırakayım :)

    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu


    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu




  • GuGuuuK kullanıcısına yanıt

    Hocam guzel bir olay bu fakat usengeclik kismina bende katiliyorum, ornek vermek gerekirse bende rclone kurmak istiyorum makineye ama bir turlu kurmadim. Yine benim nas kasasina 3d baski ile kapak yaptirmak istiyorum ama hem 3d printerim yok hem de disardan yapilan teklifleri pahali buluyorum, o yuzden yaptiracak enerjiyi bulamiyorum yada tam olarak ozetlemem gerekeirse ustumde ciddi bir usengeclik var bu konuda


    Ama bu projenin kurulumunu kesinlikle yazin ilerde ikinci bir ekranim olursa kesin kurarim bunu

  • HeiLi kullanıcısına yanıt

    eyvallah, teşvik edici motivasyon şart, benim için birinci tetikleyici unsur merak ama maymun iştahlı olduğum için bir yere kadar gidiyor.


    ülkede herşey o kadar absürt pahalı ki artık bu durumu $ve€ nun yüksekliği ile de anlamlandıramıyorum.

    yabancı forumlarda arkadaşlarımın neredeyse tamamında 3d yazıcı var ve bir çoğunda lazer kesiciler falan var. sbc ile uğraşanların olmazsa olmaz cihazlarından biri 3d yazıcı ama biz yaşadığımız şu yoksunluğu başkasına kelimelerle anlatmak imkansız, anca burada yaşayarak öğrene bilirler. :)


    NAS cihazı olarak konumlandırdığınız RPi'leri bir ekrana bağlı mı kullanıyorsun, bunu hep merak ettim aslında :) amazonda 700 ile 1000tl arası 7" rpi ekranları var, bir döner dürüm-ayranın 200tl olduğu dönemde oldukça ucuz duruyor :D


    yakında detaylı bir öğretici hazırlarım, zaten hazırda Odroid-Forumda paylaştığım bir öğretici var kodları oradan alır paylaşırım.


    DH'nin hala kod paylaşımı için bir özellik eklememesi ülkenin ne kadar gelişime kapalı olduğunun bir göstergesi. bu ülkenin işi gücü, popüler kültür, yanarlı dönerli bol ama kullanlımayan özellikli şeyleri almak konuşmak paylaşmak, en yeni cihazın peşinde pervane olmaktan öteye geçemiyoruz kafa yapısıyla.





  • GuGuuuK kullanıcısına yanıt

    Hocam ben nas server kasa kullandigim icin ekran baglayamiyorum, onun icin aklimda wifi li akilli bir ekran olsa da yapsam dusuncesi olustu, hatta guc tuketimleri sebebiyle e ink ekran bile dusundum.

  • server kasaya biraz müdahale ile hdmi takılabilir, gerçi herkes bundan hoşlanmaz ama ben böyle zihni-sinir müdahalelere bayılıyorum. :)

  • minimal masaüstü olmadan (server) debian ile OMV kullanıyorsanız slayt ve bilgi ekranı için xorg bir masaüstüne benzer şeye ihtiyacınız olacak. bu iş için chromium-kiosk biçilmiş kaftan, tam ekran mod olduğu için ve fare imlecini gizlediği için şahane bir tam boy bilgi ekranı görseli veriyor.


    kiosk için kod:

    (ben başka bir pc den SSH ile erişiyorum) (ekran zaman aşımı default olarak 10 dakika bunu iptal ettim. kullandığınız bilgi ekranı monitörden büyük olunca sağda ve aşağıda bir bar oluşuyor fare ile sağa-sola aşağı-yukarı alabildiğimiz barlaradan, onu iptal ettim tam ekran görselini fena halde bozuyor)

    Root olarak oturum açıyoruz.


    sudo nano kiosk-installer.sh enter


    açılan pencereye aşığıdaki kodu giriyoruz ve "CTRL+X" basıyoruz ve "Y" ile kaydediyoruz.

    Kod:


    Alıntı

    metni:
    #!/bin/bash
    # be newapt-get update
    # get softwareapt-get install \ unclutter \ xorg \ chromium \ openbox \ lightdm \ locales \ -y
    # dirmkdir -p /home/kiosk/.config/openbox
    # create groupgroupadd kiosk
    # create user if not existsid -u kiosk &>/dev/null || useradd -m kiosk -g kiosk -s /bin/bash
    # rightschown -R kiosk:kiosk /home/kiosk
    # remove virtual consolesif [ -e "/etc/X11/xorg.conf" ]; then mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backupficat > /etc/X11/xorg.conf << EOFSection "ServerFlags" Option "DontVTSwitch" "true"EndSectionEOF
    # create configif [ -e "/etc/lightdm/lightdm.conf" ]; then mv /etc/lightdm/lightdm.conf /etc/lightdm/lightdm.conf.backupficat > /etc/lightdm/lightdm.conf << EOF[SeatDefaults]autologin-user=kioskEOF
    # create autostartif [ -e "/home/kiosk/.config/openbox/autostart" ]; then mv /home/kiosk/.config/openbox/autostart /home/kiosk/.config/openbox/autostart.backupficat > /home/kiosk/.config/openbox/autostart << EOF#!/bin/bash/usr/bin/xset s off/usr/bin/xset -dpms/usr/bin/xset s noblank
    unclutter -idle 0.1 -grab -root &
    while :do chromium \ --no-first-run \ --start-maximized \ --window-position=0,0 \ --window-size=1280,800 \ --enable-features=OverlayScrollbar \ --disable-translate \ --disable-infobars \ --disable-suggestions-service \ --disable-save-password-bubble \ --disable-session-crashed-bubble \ --incognito \ --kiosk "https://www.BURAYA-KENDİ_URL'nizi GİRİN/" sleep 5done &EOF
    echo "Done!"


    DİKKAT!!!: yukarıdaki kodda, iki "" arasında Kırmızı ile yazdığım kısmı, kendi URL'nizle değiştirin


    kiosk-installer.sh dosyasını çalıştırılabilir yapmak için:

    chmod +x kiosk-installer.sh


    çalıştırılabilir yaptığımız kiosk-installer.sh dosyasını çalıştırmak çin:

    ./kiosk-installer.s


    yeniden başlat:

    reboot


    cihazı yeniden başlattığımızda ekranda --kiosk "https://www.BURAYA-KENDİ_URL'nizi GİRİN/" buraya girdiğimiz URL yi göreceğiz.


    DAKboard'ta ücretsiz bir hesap açın orada ihtiyacınız olan herşey var, yönergeleri takip ederseniz zevkinize göre bir bilgi ekranı veya slayt ve bilgi akranına sahip olacaksınız.


    DAKboard'ta oluşturduğunuz PREDEFINED (ön tanımlı) sayfanın Settings & Defaults kısmında URL linkini bulabilirsiniz.



    ha şunuda ekleyeyim, DAKboard'ı TV'de Android'te PC'de bir çok şeyde kullana bilirsiniz, acayip esnek bir porgram hala şaşkınım, bir senedir aradığım şeydi bu ama ChatGPT'ye sormadan bulamadım. ChatGPT ye böyle bir web sitesi yaptırmak için uğraştım, dedi burda var işte ne beni uğraştırıyorsun :D



    DÜZENLEME:

    DAKboard sitesinden "Essential" olanı satın aldım şuan 1 aylık deneme sürümü, iki ekranlı olduğu için, isteyen olursa paylaşa biliriz, 3 kişi olursak "PLUS" olanını ala biliriz daha fazla seçenek var.


    Essential sürümünde yazı renklerini değiştire biliyoruz, spotify ve daha başka bir çok farklı eklenti yapa biliyoruz, Plu2ta daha da fazla seçenek ve özellik ekleniyor.

    Burada ödeme planı ve özellikler var.

    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu
    Raspberry Pi ve NAS Kurulumudakboard.com
    DAKboard - A customizable display for your photos, calendar, news, weather and more!
    https://dakboard.com/pricing/index/h/tier2


    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 6 Nisan 2023; 16:56:32 >




  • Merhabalar, 8 gb rpi 4 üzerinde OMV 6 kullanıyorum, MiniDLNA eklentisi ile 4K, HDR, Atmos filmlerimi akıllı televizyonumda sorunsuz izleyebiliyorum.


    Konunun ilk mesajlarında gördüğüm transmission ile torrentlerimi de rpi üzerine alarak pc'yi sürekli açık bırakma durumundan kurtulurum diye düşündüm. Kurulum sonrası seed yaptığım dosyaları transmission config'ine tanımladığım klasörle aldım ve dosyayı içerisine yükledim, dosyalar indirme dizininde zaten olduğu için direk seed modunda başladı ama bir kaç gündür takip ediyorum upload yapmıyor. Aynı .torrnt dosyasını PC'de qbittrrnt programında açtığımda seed başlıyor.


    Bu durumu nasıl çözebilirim önerisi olan var mı?

  • portainer üzerinden qbittorent kurun , transmission eklentisi sorunlu olabilir

  • TheJudgé kullanıcısına yanıt

    qbittorenti kurdum ama aynı soru orada da devam ediyor. Aynı dosya hem pc hem pi üzerinde seed durumunda ama pi üzerinde 150 mb upload yapıyorken pcde aynı sürede 25 gb upload yapmış oluyor. Ayarlarını da karşılaştırdım, pcdeki program ile bire bir aynılar. Neden olduğunu çözemedim.

  • Merhaba Raspberry pi 4 ile yeni tanıştım ve lite sürüm üzerine omv kurdum. Docker ve Portainer kurulumu yaptım fakat bir türlü torrent kurulumu yapamadım. Nasil kurulduğunu paylaşırsanız mutlu olurum

  • ozzyzeus kullanıcısına yanıt

    konu başlangıcındaki ilk öğreticileri iyi okuyun.


    transmission için kendi kullandığım stack kodu aşığya paylaşıyorum, bunu kendi dosya yolunuza göre düzenleyin.


    ---

    version: "2.1"

    services:

     transmission:

      image: ghcr.io/linuxserver/transmission:latest

      container_name: transmission

      environment:

       - PUID=1000

       - PGID=100

       - TZ=Europe/Istanbul

       - TRANSMISSION_WEB_HOME=/combustion-release/   

       - USER=kardanadm #optional

       - PASS=şifresi #optional

      volumes:

       - /srv/dev-disk-by-uuid-2b70e6e7-ae39-43c8-b2ab-43cb9ac33094/appdata:/config

       - /srv/dev-disk-by-uuid-2b70e6e7-ae39-43c8-b2ab-43cb9ac33094/Media:/downloads

      ports:

       - 9091:9091

       - 51413:51413

       - 51413:51413/udp

      restart: unless-stopped





  • Alıntı

    metni:

    --version: "2.1"services: transmission:   image: ghcr.io/linuxserver/transmission:latest   container_name: transmission   environment:    - PUID=1000    - PGID=100    - TZ=Europe/Istanbul    - TRANSMISSION_WEB_HOME=/combustion-release/       - USER=kardanadm #optional    - PASS=alptra67 #optional   volumes:    - /srv/dev-disk-by-uuid-2b70e6e7-ae39-43c8-b2ab-43cb9ac33094/appdata:/config    - /srv/dev-disk-by-uuid-2b70e6e7-ae39-43c8-b2ab-43cb9ac33094/Media:/downloads   ports:    - 9091:9091    - 51413:51413    - 51413:51413/udp   restart: unless-stopped



    Kodu doğru formatta C/P yapılsın diye yukarıda, teker teker yazdım.




    Portainer ile Stack oluşturmak için resimde görüldüğü gibi "+Add stack" düğmesine basıyoruz.

    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu

    Name kısmına Stack ismi veriyoruz.

    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu

    web editor kısmına kodu yapıştırıyoruz

    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu



    "Deploy the stack" düğmesine basıp stack oluşturuyoruz.


    Raspberry Pi ve NAS Kurulumu



    Not: android işletim sistemi üzerinden yazdığım için çok detaylı olmadı ama anlaşılır oldu sanırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GuGuuuK -- 15 Ekim 2023; 13:44:44 >




  • Raspberry pi 5 çıktı arkadaşlar , pci express slotu geldi artık hayırlı olsun



    Raspberry Pi ve NAS KurulumuSAMM Marketyoutube
    Raspberry Pi 5 SAMM Market'te: https://market.samm.com/raspberry-pi-5 Sonunda merakla beklenen Raspberry Pi modeli 5 çıktı ve Samm Market olarak Türkiye'deki ilk ön incelemelerden birini sizlerle buluşturuyoruz. Detaylı incelememiz yakında kanalımızda. Abone olarak, video yayınlandığında haberdar olun! Web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız: SAMM Market: https://market.samm.com/tr Instagram: https://www.instagram.com/MarketSamm/ Facebook: https://www.facebook.com/MarketSamm/ Twitter: https://twitter.com/marketsamm
    https://www.youtube.com/watch?v=s4jUHPa_8fc
  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.