Şimdi Ara

Rehber - Elektro Gitara Yeni Başlayanlar İçin

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
3.288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar. Bu rehberi hazırlama isteğimin sebebi, yeni başlayan bir çok arkadaşın çeşitli konularda nasıl bir yol izleyeceğini bilmemesi ve alacağı ekipmanların ne olacağına dair bir karamsarlıkta bulunmaları. Öncelikle kendimden bahsedeyim, başlangıç olarak çok iyi gitar çalan bir insan değilim :) Beş sene önce yeni başladığım dönemlerde bir hevesle her şeyi araştırır sürekli çalışırdım. Sonrasında bir kaç sebepten dolayı bırakmıştım fakat son üç dört aydır tekrardan elime aldım ve gerçekten daha olgun şekilde çalıştığımı hissedebiliyorum. Zaten bundan dolayı da bu rehberi hazırlama gereği duydum. Benim gibi bir yerlere gelme hayali olan insanların nasıl başarılı olabileceğinden bahsetmek istiyorum.

    Öncelikle arkadaşlar ne tarz müzik yapacağınız önemli. Yani bir metal tarzında mı olacak yoksa blues tarzı mı? Tarzlar çok fazla tabii ama bu ikisi üzerinden gitmeyi düşünüyorum. Basitçe anlatmak gerekirse, metal şarkılar çalacaksanız distortion kullanacaksınız. Distortion şarkılarda duyduğumuz o sert seslerdir. Şimdi burada devreye girmem gerekiyor sanırım, daha bir çok şey var tabii fakat ben yeni başlayan arkadaşlara daha yol gösterici ve biraz da olsa bilgilendirici olması sebebiyle daha basit ve anlaşılır olarak gitmek istiyorum. Daha blues tarzında çalacaksanız genelde clean tonlarımızı kullanacağız. Clean ise ingilizceden gelen temiz anlamındadır. Yani daha fazla kitleye hitap eden bir ses, sert olmayan bir ses. Öncelikle bunun gibi ne çalacağımıza karar verirsek ona göre hareket edeceğiz ve daha doğru adımlar atacağız. Kendim daha çok metal tarzında çaldığım için o yolda bilgiler vereceğim. Diğer tarzdaki arkadaşlardan özür diliyorum fakat bildiğim şeyleri tabii ki paylaşmaya çalışacağım. Ayrıca da forumdaki ağabeylerimiz, ablalarımız, kardeşlerimiz de mesajlarıyla zaten fazlaca bilgilendiriyorlar umarım bu başlıkta da bilgilendirmeye devam ederler.

    Metal tarzda çalmaya karar verdik. Kendim ilk başladığımda sıkı bir Metallica hayranıydım. Oturup deli gibi şarkılarını öğrenmeye çalışıyordum. Fakat daha sonra ne kadar yanlış yaptığımı anladım. Daha sonra dediğim de bu aralar işte :) Size vermek istediğim ilk öğüt (haddime değil tabii ama tamamen yardımcı olmak adına) bir gruba hayran olabilirsiniz, onların şarkılarını çalmak isteyebilirsiniz fakat hep bir sınırda kalırsınız. Mümkün olduğunca hoşunuza gitmese bile bol bol dinlediğiniz tarzda şarkılar dinleyin. En önemli şeylerden birisi de bu başlarken. Çünkü ne kadar fazla farklı şarkı dinlerseniz o kadar müzik kulağınız da gelişecektir. Bunu kitap okumaya benzetebilirsiniz, ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok kelime öğrenirsiniz ve belki karar verdiğinizde, tekniklerini öğrendiğinizde kitap bile yazabilirsiniz. Yetenek gerekmiyor mu ? Tabii ki de fakat bana göre eğer çalışma disiplininiz güçlü ise ve gerçekten severek yapıyorsanız başaramayacağınız şey yok. Gitar da bu örneklere dahil edilebilir. Bol bol farklı şarkılar dinlemek bize çok şey katacaktır. Zaten bir süre sonra diyeceksiniz ki ''Aa bu şarkı güzelmiş buna da bir bakayım''. İlk olarak bu yol izlenmeli bence arkadaşlar. Ne kadar çok şarkı, o kadar çok heyecan, o kadar çok tecrübe desek yanlış olmaz herhalde.

    Gelelim en önemli soruya, hangi gitarı amfiyi alacağım ? Hiç duymak istemeyeceğiniz bir cevap ile başlayayım. Ağabey ne alırsan al. Al otur çalış. Tam ailelerimizin bizlere sürekli dediği otur dersine çalış gibi oldu :) Tabii böyle bırakmayacağım. Elektro gitarların bir amfi ile çalışacağını biliyoruz. Amfi elektro gitarın sesini bize veren bir hoparlör diyebiliriz. Elektro gitarın üzerindeki manyetikler üzerinden aldığı sesi kablolar yardımıyla kendi içerisindeki hoparlör üzerinden verir. Basitçe anlatımı budur umarım anlaşılır olmuştur. Gelelim bütçe bütçe ne alınabilir, nasıl bir sistem kurulabilir ?

    Hiç kullanmadım fakat elektro gitar setleri satılıyor. 800-1000 TL aralığında. (Bir kaç siteden şuanda araştırıyorum) Arkadaşlar sakın, sakın böyle bir şeye girmeyin derim. Çünkü içerisindeki gitar ve amfi sizi bir süreliğine mutlu edecektir. Çalmak istediğiniz hangi grup olursa olsun, onların seslerine yaklaşmanız çok çok zor olacaktır. Bir süre sonra ise sizi bu durum soğutacaktır. Paramızı çöpe atmıyoruz. He derseniz ki haklı olarak sen dememiş miydin ne alırsan al, al otur çalış diye. Evet dedim ama biraz da ileriyi düşünmek zorundayız. Çünkü bir süre sonra sizi bu durum fazlasıyla sıkıntıya sokacaktır. Peki ne alacağız başlangıç olarak ? Biraz değişik bir başlangıç olacak ama, çaldığınız şarkılar sizi gerçekten mutlu etsin istiyorsanız biraz amfinize önem verin derim. Ben ilk başladığımda Bakırköy'den yanlış olmasın 200 TL'ye gitar amfi kablo bir nevi set almıştım. Şuan düşünüyorum da çok ilginçmiş :) Amfi o kadar kötüydü ki, çalmak istediğim metal tonlarına bırakın yaklaşmayı, yanından geçmiyordu. Yine basitçe anlatmak gerekirse çalmak istediğim grupların amfileri ve pedalları (Aşağıda anlatacağım) bilmem kaç milyar değerlerinde. 100 liralık bir amfi ile onlara ulaşmaya çalışmak yanlış bir düşünce. Gitar ve amfi kötü olduğunda gerçekten bir süre sonra sizi sıkıntıya sokacaktır demiştim. Gitar iyi amfi kötü olduğunda ise tekrardan bir süre sonra sıkıntılar başlayacaktır ve amfi arayışlarına girilecektir. Gitar orta amfi iyi olduğunda hiç sıkıntı olmayacak mı ? Tabii ki de olacak çünkü bu işin sonu yok. Ama şevkimizin kırılmaması için amfi 'bana göre' biraz daha önem kazanıyor.

    Kafa amfi, lambalı, transistörlü, pre-amp bunlara şimdiden takılmayın. Basitçe gideceğiz. En çok tercih edilen ev amfilerinden olan Marshall MG-10 benim de zamanında kullandığım, hala evimde duran bir amfi. Ben bu amfiyi prosesör ile kullanıyordum. Prosesör ve pedalları da özet geçmek gerekirse, sesleri şekillendiren makinelerdir. Gitar ve amfi arasında kullanılan, işte şimdi çalmak istediğiniz grupların seslerini yakalama şansını arttıran makinelerdir. Ama şuan için onlar erken. Benim sizlere önereceğim iki adet amfi var arkadaşlar. Blackstar ID Core Stereo 10 ve Line 6 Spider IV 15 Sebebi ise üzerilerinde birden fazla farklı ses tonunun oluşu. Sizlere başta dediğim gibi farklı şarkılar dinleyin çünkü farklı sesler yakalayacaksınız kendi içinizde. Bu amfiler ile biraz da olsun onlara yaklaşma şansınız var. Blackstar 347 TL , Line 6 328 TL civarlarında. Biraz araştırılma yapılırsa belki daha ucuza da bulabilirsiniz tabii. Fakat bu fiyat aralığında alınabilecek en güzel amfiler olduklarını düşünüyorum. Tabii bütçeniz el verdiğince daha üst amfilere bakılabilir mesela Roland Micro Cube , Vox VT-20+ , Fender Mustang II(v2) gibi.

    Şimdi gitar konusuna gelecek olursak, benim önereceğim belli başlı bir gitar yok. Çünkü gitarların hepsi birbirinden çok fazla ayrılıyor. Ağacın kalitesidir vs vs. çok önemli şeylerdir aslında. Yukarıda amfi biraz daha önemli demiştim çünkü başlangıç olarak ele almıştım konuyu. Lütfen gitar önemsizdir dememi falan beklemeyin :) Şimdi bir kaç gitar araştırayım düşük bütçe ile alınabilecek güzel olanlarını. Cort X-1 530 TL civarlarında. Kendim hiç denemedik fakat forumları okuduğumda bu gitarın başlangıç için güzel olduğunu fazlaca okumuştum. Ibanez GRX55 de 530 TL civarlarında ve bu gitar tremololu. Yani kilitli sistem. Kendim bir dönem LTD MH-50 kullanmıştım ve bazı zamanlar gitarı akort etmeye üşeniyordum :) Kilitleri aç, akort et, kilitle, tekrardan bak bir kaç yer kilitlerken kaymış vs vs. çokta olmasa bazen üşeniyordum. Bu arada bir dipnot vermek gerekirse alacağınız her gitarı mutlaka gidip deneyin. Tek tek tüm seslerini deneyin. Bozukluk var mı diye bakın. En önemlisi de bir dükkandan alıyorsanız, orada satışı yapan arkadaşlar satış yapsınlar diye genelde gitarları efsane amfilere takarlar ve ses öyle bir gelir ki size ver bu gitarı bana dersiniz. Mümkün olduğunca biliyorum ben bu olayları triplerine girin ve belirttiğim amfilerde deneyin derim veya o ayarlarda bir amfiyle. 600 TL civarlarında Epiphone ve Jackson'ın başlangıç gitarlarını da gördüm şimdi fakat ben denemedim onları da. Biraz daha üst gitarları denemişliğim var çünkü. Söyleyebileceğim en doğru şey gitarı alırken alın not defterinizi yazın gitarları tek tek videolarını izleyin, gidin deneyin ve deli gibi araştırın. Forumda da zaten başlıklar açılmıştır, bazı başlıkların da altında bulunuyordur aradığınız cevaplar. Biraz araştırma herkese iyi gelecektir :)

    Son olarak söylemek istediğim şey ise, teknikleri olabildiğince öğrenin. Müziği öğrenin. 6.telde 5. perdeyi basın falan gibi değil de orada hangi nota var? Hangi notayı basacağım? Mesela oturun gamlar diye bir şey var onu benim anlatmam çok doğru olmaz bir hoca değilim çünkü. Gamları öğrenmeye çalışın. Bunun önemini ileride çok iyi anlayacaksınız. Her gün bir iki adet şarkıya çalışıyorsanız, 10 dakikanızı da daha teorik şeyleri öğrenmeye ayırın derim. İleride gerçekten iyi ki öğrenmişim diyeceksiniz. Bir süre sonra da bu aralar benim en çok üstüne düştüğüm konuya geçin. Kendi şarkılarınızı bestelemeye çalışın. Kendi sesinizi oluşturun. Piyasaya öyle güzel örnekler koyun ki, hepimiz dinleyip vay be diyelim :)

    Rehberi burada bitiriyorum umarım hepimize yardımcı olacak bir rehber olmuştur. Sürç-i lisan ettiysem affola arkadaşlar. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum.
    Batuhan AKSOY







  • O gamları ve notaları öğreten detaylı bir dökümanlazım.

    A minor ..... C majorden gidiyoruz falan gibi....

    Mesela notaları sadece ilk 4 perdeden çal ak istemiyorum , en alttaki nota nerede onuda bilmek istiyorum yardım edersen sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bir genel bilgi rehberi olmuş tebrikler. Ben de verilen bilgilere paralel olarak arkadaşlarımıza ders almadan evde kendilerinin tek başına çalışmalarının onlara çok yararı olmayacağını, hatta tutuşunuzun yanlış olabileceğinden, parmak pozisyonlarınızı yanlış olabileceğinden, pena tutuşunuzun yanlış olabileceğinden dolayı zararı bile olabileceğini düşünüyorum. Ben aynı sıkıntıları çektim. 1 sene evde şarkı çalıştım ve 20-30 tane şarkının introsunu parmaklarım ve bileklerim yorularak çalabilecek seviyeye geldim. Ama önemli olan çalmak değil, rahat ve doğru çalmak. Parmaklarınızın alışmasını sağlamak. Bu süreçte sadece teorik olarak bile nota öğrenseydim bana çok daha yararı olurdu. Müzik notayla yapılır, ezbere parmak hareketleriyle değil. Gidin ve bir elektro gitar öğretmeninden ders alın. 80-100 liraya alınan dersin faydasıyla bir sanat okulundan alınan 200-300 liralık derslerin faydası aynı değildir. Ciddi bir ortamda olursanız siz de daha iyi öğrenirsiniz. Nota, nota, nota...




  • sadece evde ve arkadaş ortamı ile çalanlarıda gördüm gayet başarılı olanlar var.

    gidip saatine 30-40 tl ye elektro gitar dersi alıcak kadar kimsenin gücü yok , zaten olay tutmak ve doğru basmaktan sonra alıştırmaya kalıyor.

    Azimle yapıp , evde sıfırdan ingilizce öğrenip konuşanıda gördüm , gitar çalanıda.Yani birazda kişinin kendisi ile bitiyor.
  • Öncelikle cevabın ve ilgin için teşekkür ederim. Benim önerebileceğim 30 TL civarında Selim Işık Hoca'nın ''Elektro Gitar Metodu'' isimli kitabını edinebilirsin. Araştırdığım kadarıyla kullanan arkadaşlar memnun kalmışlar. Kendisi de röportajında nota bilmenin önemine değinmiş ve kitabında da bunun üzerine yoğunlaşmıştı. İçerisinde kitaba özel videolar da bulunmakta. İstersen yine Selim Işık'ın 100 adet ücretsiz video serisi var. Oradan da bir şeyler öğrenebilirsin. İyi çalışmalar tekrardan.
  • Arkadaşlar bu elektro gitar sizce nasıl
    http://www.binbircesit.com/store/ProductDetails.aspx?productid=188600&ref=akakce&v=1.54.8


    birde en ucuza ve en uygun bir amfi önerisi olan var mı ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fakirinsan8

    sadece evde ve arkadaş ortamı ile çalanlarıda gördüm gayet başarılı olanlar var.

    gidip saatine 30-40 tl ye elektro gitar dersi alıcak kadar kimsenin gücü yok , zaten olay tutmak ve doğru basmaktan sonra alıştırmaya kalıyor.

    Azimle yapıp , evde sıfırdan ingilizce öğrenip konuşanıda gördüm , gitar çalanıda.Yani birazda kişinin kendisi ile bitiyor.

    Selim ışık gitar metoduyla başladım ve o kitaptaki çalışmanın insana müzik eğitimi değil, sadece pratiğin yanında biraz teorik eğitim de almak isteyene güzel bir içerik sunduğunu gördüm. Benim yukarıdaki yazdığım şeyler gitarı çalmak isteyeni değil de daha çok müzik üretmek isteyen için geçerliydi. Boş yere klasik gitardan başla demiyorlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: berdin123

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fakirinsan8

    sadece evde ve arkadaş ortamı ile çalanlarıda gördüm gayet başarılı olanlar var.

    gidip saatine 30-40 tl ye elektro gitar dersi alıcak kadar kimsenin gücü yok , zaten olay tutmak ve doğru basmaktan sonra alıştırmaya kalıyor.

    Azimle yapıp , evde sıfırdan ingilizce öğrenip konuşanıda gördüm , gitar çalanıda.Yani birazda kişinin kendisi ile bitiyor.

    Selim ışık gitar metoduyla başladım ve o kitaptaki çalışmanın insana müzik eğitimi değil, sadece pratiğin yanında biraz teorik eğitim de almak isteyene güzel bir içerik sunduğunu gördüm. Benim yukarıdaki yazdığım şeyler gitarı çalmak isteyeni değil de daha çok müzik üretmek isteyen için geçerliydi. Boş yere klasik gitardan başla demiyorlar.

    Klasik gitar elektro gitarın alt/başlangıç/giriş enstrümanı değildir. Elektro gitar çalmak için -teknikleri farklı olması dolayısıyla- klasik gitarla başlamak gereksiz. Klasik gitar eğitimini önce almanın öğrenci için tek avantajı klavye hakimiyeti ve nota bilgisi kazandırması.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Burda kimsenin müzik üretme hayali ( para kazancı olarak ) olduğunu sanmıyorum.

    Ben gitarı çalabileyim , bu aletin sonu yok ama en azından , elime gitarı aldığımda çalabileceğim türden, blues rock metal şarkılar olsun.
    Bass gitarı olan veya ritim atan şarkılata eşlik edeyim arkadaşlarıma küçük bir gösteri sunayım...yani zaten bestelemek albüm yapmak ap ayrı bir konu.


    Yani ben gitarı çalayım notalar ile kendi coverlarımı yapayım.beste için ne gerekiyorsa veririm...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fakirinsan8

    Burda kimsenin müzik üretme hayali ( para kazancı olarak ) olduğunu sanmıyorum.

    Ben gitarı çalabileyim , bu aletin sonu yok ama en azından , elime gitarı aldığımda çalabileceğim türden, blues rock metal şarkılar olsun.
    Bass gitarı olan veya ritim atan şarkılata eşlik edeyim arkadaşlarıma küçük bir gösteri sunayım...yani zaten bestelemek albüm yapmak ap ayrı bir konu.


    Yani ben gitarı çalayım notalar ile kendi coverlarımı yapayım.beste için ne gerekiyorsa veririm...


    Evet ilk önermenizde sanırım haklısınız :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arda_xl


    quote:

    Orijinalden alıntı: berdin123

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fakirinsan8

    sadece evde ve arkadaş ortamı ile çalanlarıda gördüm gayet başarılı olanlar var.

    gidip saatine 30-40 tl ye elektro gitar dersi alıcak kadar kimsenin gücü yok , zaten olay tutmak ve doğru basmaktan sonra alıştırmaya kalıyor.

    Azimle yapıp , evde sıfırdan ingilizce öğrenip konuşanıda gördüm , gitar çalanıda.Yani birazda kişinin kendisi ile bitiyor.

    Selim ışık gitar metoduyla başladım ve o kitaptaki çalışmanın insana müzik eğitimi değil, sadece pratiğin yanında biraz teorik eğitim de almak isteyene güzel bir içerik sunduğunu gördüm. Benim yukarıdaki yazdığım şeyler gitarı çalmak isteyeni değil de daha çok müzik üretmek isteyen için geçerliydi. Boş yere klasik gitardan başla demiyorlar.

    Klasik gitar elektro gitarın alt/başlangıç/giriş enstrümanı değildir. Elektro gitar çalmak için -teknikleri farklı olması dolayısıyla- klasik gitarla başlamak gereksiz. Klasik gitar eğitimini önce almanın öğrenci için tek avantajı klavye hakimiyeti ve nota bilgisi kazandırması.

    Müzikal vizyon gelişimini de saymak doğru olacaktır sanırım. Ha bir de parmakları pena ile öldürmediģimizden dolayı aynı zamanda bass gitara da odaklanabilmemiz de bir yararı olacaktır. Görüşleriniz için teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: berdin123


    quote:

    Orijinalden alıntı: arda_xl


    quote:

    Orijinalden alıntı: berdin123

    quote:

    Orijinalden alıntı: Fakirinsan8

    sadece evde ve arkadaş ortamı ile çalanlarıda gördüm gayet başarılı olanlar var.

    gidip saatine 30-40 tl ye elektro gitar dersi alıcak kadar kimsenin gücü yok , zaten olay tutmak ve doğru basmaktan sonra alıştırmaya kalıyor.

    Azimle yapıp , evde sıfırdan ingilizce öğrenip konuşanıda gördüm , gitar çalanıda.Yani birazda kişinin kendisi ile bitiyor.

    Selim ışık gitar metoduyla başladım ve o kitaptaki çalışmanın insana müzik eğitimi değil, sadece pratiğin yanında biraz teorik eğitim de almak isteyene güzel bir içerik sunduğunu gördüm. Benim yukarıdaki yazdığım şeyler gitarı çalmak isteyeni değil de daha çok müzik üretmek isteyen için geçerliydi. Boş yere klasik gitardan başla demiyorlar.

    Klasik gitar elektro gitarın alt/başlangıç/giriş enstrümanı değildir. Elektro gitar çalmak için -teknikleri farklı olması dolayısıyla- klasik gitarla başlamak gereksiz. Klasik gitar eğitimini önce almanın öğrenci için tek avantajı klavye hakimiyeti ve nota bilgisi kazandırması.

    Müzikal vizyon gelişimini de saymak doğru olacaktır sanırım. Ha bir de parmakları pena ile öldürmediģimizden dolayı aynı zamanda bass gitara da odaklanabilmemiz de bir yararı olacaktır. Görüşleriniz için teşekkür ederim.

    Yazdıklarım elektro gitar içindi. Bas gitar kısmı aklıma gelmemişti. Bu söylediklerinize katılıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.