Şimdi Ara

RHEL Dünyasında Neler Oluyor ? — Red Hat Yeni Downstream Politikası ve Etkileri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Red Hat Enterprise Linux (RHEL), Linux tabanlı işletim sistemlerinin önde gelenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. RHEL’in güçlü, güvenilir ve büyük ölçekli çözümleri birçok sektör ve kuruluşta standartları belirlemiştir. Ancak, RHEL tarafından yakın zamanda yapılan bir duyuru özellikle RPM paket dünyasını karıştırdı.

    RHEL Dünyasında Neler Oluyor ? — Red Hat Yeni Downstream Politikası ve Etkileri


    Geçtiğimiz günlerde Red Hat, açık kaynak dünyasında pek çok tartışmaya neden olan paketleri artık upstream olarak paylaşmayacağını duyurdu. Bu karar, Red Hat’in artık bakımını yaptığı paketleri yayınlamayacağı ve bunun yerine kendi paketlerini özel alt akışta (downstream) paketleyip dağıtacağı anlamına geliyor. Bu durum, RHEL’in yakın gelecekte upstream çalışmalarında istikrarı koruyamayacağı ve artık piyasada RHEL birebir klon rpm dağıtımları (Rocky, Alma, Oracle vb.) göremeyeceğimiz için durumun sürdürülebilirliği konusunda endişelere yol açtı[1].


    Açık kaynak topluluğundan tepki


    RHEL Dünyasında Neler Oluyor ? — Red Hat Yeni Downstream Politikası ve Etkileri


    AlmaLinux ve RockyLinux, Red Hat’in duyurusuna hemen yanıt verdiler ve geliştirmeye kendi yöntemleriyle devam edeceklerini belirttiler[1]. Ancak yine de bir süre daha RHEL ile işbirliği yapabileceklerini ancak bu durumun sürdürülebilirliğinin hala tartışmalı olduğunda hemfikirler. AlmaLinux, Red Hat tarafından sunulan yapay çözümlerden rahatsız ve ileriye dönük bir yol bulmaya çalışıyor[2]. RockyLinux, Red Hat’in duyurusuna rağmen güvenini ifade etti ve Rocky 8 ve 9 için desteğini sürdürme sözü verdi[3].

    Red Hat’in yanıtı


    Red Hat, upstream paketlerini alıp yeniden build etmediğini belirterek kararını savundu. Bunun yerine, binlerce insan zamanlarını yeni özellikleri etkinleştirmek için kod yazmaya, hataları düzeltmeye, farklı paketleri entegre etmeye ve daha sonra bu çalışmayı uzun süre desteklemeye harcıyor.


    Red Hat, açık kaynak lisanslarının ve haklarının oluşturulmasına, korunmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmuştur ve alt kaynaklarla ilgili son karardan kaynaklanan öfke, ya RHEL’e harcanan zaman, çaba ve kaynaklar için ödeme yapmak istemeyenlerden ya da kendi karları için yeniden paketlemek isteyenlerden geldiği şeklinde 

    savunma gerçekleştirdiler.



    Kararın RHEL klon dağıtımları üzerindeki etkisi

    RHEL Dünyasında Neler Oluyor ? — Red Hat Yeni Downstream Politikası ve Etkileri


    Red Hat’in kaynaklarının dağıtımını sınırlama kararı, Rocky Linux ekibi için rahatsızlık oluşturduğu ifade edildi, ancak topluluğun gücü sayesinde Rocky Linux kullanıcıları için herhangi bir aksaklık olmayacağını ve olduğu gibi projeyi sonlandırmadan devam edeceklerini ifade ettiler. Öte yandan AlmaLinux, yazılımın içerdiği lisanslara uymanın yanı sıra Red Hat’in arayüzleri etrafında yürürlükte olan lisanslama ve anlaşmaları takip etmekten de sorumlu olacak[2]. Yakın vadede AlmaLinux’un planı, güvenlik yamalarının yayınlanmaya devam etmesini sağlamak için CentOS Stream güncellemelerinden ve Oracle Linux güncellemelerinden faydalancaklarından bahsettiler. Ancak yine de gelişmelere göre ilerleyen süreçlerde daha net bir yol haritası paylaşacaklarını ifade ettiler.

    Oracle Linux tarafında ise bu durum ile alakalı henüz herhangi bir resmi açıklama ve yol haritası paylaşılmadı.


    Sonuç olarak,


    Red Hat’in RHEL kaynaklarına erişimi sınırlama kararı özgür yazılım ve açık kaynak topluluklarında pek çok tartışmaya neden oldu. AlmaLinux ve RockyLinux kendi yöntemleriyle geliştirmeye devam edeceklerini belirterek yanıt verirken, bu durumun sürdürülebilirliği hala sorgulanmaktadır. Red Hat, stream paketlerini alıp yeniden build etmek istemediğini belirterek kararını savundu. RHEL klonları üzerindeki etki, Rocky Linux’un her şey kontrol altında bir bu gibi kritik zamanlarda bile özgür yazılım toplulukları bir şekilde yolunu bulur şeklinde güven verici açıklamaları ve AlmaLinux’un ileriye dönük bir yol araması ve süreci değerlendirecekleri gibi çalışma kararları ile şekilleniyor. İlerleyen günlerde değişikliğin etkisi daha hissedilir hale geldiğinde durumla ilgili farklı yansımalar gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bazı kullanıcılar ise bu durumlar nedeniyle sistemlerini şimdiden Ubuntu Server tarafına göç ettirmeye başlamış gibi gözüküyor. Sizin bu olaylar ile alakalı fikir ve yorumlarınız nelerdir ?


    Medium blogumdan alıntıdır.


    Kaynaklar

    [1] https://www.redhat.com/en/blog/red-hats-commitment-open-source-response-gitcentosorg-changes

    [2] https://www.phoronix.com/news/AlmaLinux-With-RHEL-Source-Path

    [3] https://rockylinux.org/news/2023-06-22-press-release/

    [4] https://almalinux.org/blog/impact-of-rhel-changes//








  • Kurumsallaşmanın verdiği sıkıntılar. Çok fazla bölünme var ve bu giderek artıyor. Uzun vadede Linux camiası için olumlu süreçleri başlatacağını düşünüyorum, gereksiz bir tepki var.

  • aschil kullanıcısına yanıt
    Yıllardır open-source GPL bir projeyi maintain et dünyanın dört bir yanından geliştiricilerin katkısını bedel ödemeden al ve gün gelip IBM başa geçince hiçbir katkı sağlanmıyor vs havadan sudan sebeplerle ekonomik anlamda %100 kâr edebilmesi için tüm projenin içine etsin. Yapılan bu hareketin etkileri yakında özgür yazılım topluluklarında da yer bulacağını düşünüyorum.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Suse Red-Hat ı fork etti. IBM'deki çok bilenler kendi ayaklarına sıktılar. Oracle MySQL gibi kalacaklar bir köşe de.

  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt

    Oracle Linux RPM ile ilerlemeye kararlı kendileri geliştirecekler Alma ve Rocky'e çağrı yaptılar bakalım sonuç ne olur.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.