Şimdi Ara

RK3326 İşlemcili El Konsolu Başlangıç Rehberi: RG351P - RK2020 - RGB10 (24/12/20)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beginner's Guide - v.2020.12.24-3



    Odroid Go Advance’ın (OGA) öncülüğünü yaptığı RK3326 işlemcili el konsolları piyasasına 2020’nin ikinci yarısında çıkan RK2020 v2, RGB10, ZPGpro, RG351P, RGB20 gibi modeller de eklendi. OGA’nın özellikle Çin’de satılmaması, stok sıkıntısı satışlarına balta vursa da OGA asıl darbeyi tescil kanunlarındaki açıklardan dolayı OGA’nın sistem tasarımını (flash module) tartışmalı yollarla elde edip (hepsi değil) onu temel alan bu modellerin OGA’dan daha popüler olmasıyla aldı. “OGA klonu” olarak adlandırılan bu modellerin aynı sistem yapısını paylaşması bazı ufak değişikliklerle işletim sistemlerinin, emülatörlerinin bu modellerin hepsinde çalışmasını sağlıyor. Bu sayede daha fazla geliştirici desteği ve geniş kullanıcı tabanı bulan bu el konsollarına daha yenileri de eklenecek. Dahili WiFi’lı, 4:3 640x480 ekranlı, GameForce RK3326 da bunlardan birisi.


    Bu el konsolları Linux işletim sistemi üzerinde çalışan Libretro emülatörlerini ve benzer uyumlu emülatörleri bir araya toplayan EmulationStation, EmuELEC, Batocera, RetroArena vb gibi arabirimler (işletim sistemi de diyebiliriz) kullanıyor. Ancak bu işletim sistemlerinin yüklü gelen versiyonları maalesef bu el konsollarının gücünden tam anlamıyla yararlanamıyor. O yüzden geliştiricilerin desteği ile ortaya çıkan güncellenmiş ve özelleştirilmiş arabirimler, emülatörler yüklemek gerekiyor.


    Bu geliştirme çabalarının en öne çıkanı bu cihazlar için özelleştirilmiş The Retro Arena (TheRA) arabirimi (front-end). Yine özelleştirilmiş Batocera, EmuELEC, EmulationStation diğer popüler arabirimlerden. Son güncellemesiyle TheRA NTFS 3.2 artık oyun ROM’larının bulunacağı disk bölümünü ExFAT dosya yapısı ile biçimlendiriyor. İsmindeki NTFS, eski sürümlerde oyun (ROM) disk bölümünü NTFS dosya yapısı ile biçimlendirmesinden geliyor. Oyun yüklenen disk bölümünün ExFAT dosya yapısında olması o disk bölümüne Windows, MacOS ve Linux işletim sistemlerinden erişilebilmesini sağlıyor. Şu an için RK2020 ve RGB10 sürümleri bulunan TheRA NTFS, RG351P için ArkOS adıyla çıktı. RK2020 ve RGB10 için ArkOS yakında çıkacak (Another rk3326 Operating System - Diğer Bir RK3326 İşletim Sistemi anlamına geliyor ArkOS)


    Yine konu hakkında bilgi alabileceğiniz diğer yazıma da bakabilirsiniz:



    Tabi bu arabirimlerin ve arka plandaki RetroArch'ın bir çok ayarı mevcut. Onları biraz öğrenmeniz cihazınızdan iyi verim almanızı sağlayacaktır. Ayrıca öğrendikleriniz Raspberry Pi vb gibi daha bir çok platformda çalışan bu arabirimlerde işinize yarayacaktır. RK3326 işlemcili bu cihazlar kesinlikle ilk geldikleri halden çok daha iyiler. Biraz ilgi istiyorlar sadece.



    Eğer bu 3 el konsolundan (RK2020, RGB10, RG351P) birine sahipseniz önerilerim şu şekilde:


    1.


    İlk önce altyapı. Ürünlerle gelen kablo, hafıza kartı adaptörü ve hafıza kartları güvenilmez ne yazık ki. Özellikle hafıza kartı adaptörü ve hafıza kartı yanlış yazmalardan ya da yazamamalardan dolayı başınızı ağırtabilir. Sadece Anbernic ürünleri ile gelen isimsiz hafıza kartları dayandı bende, yine de onları sadece yeni sürüm arabirimleri / işletim sistemleri denemek için kullanıyorum.

     

    a. Yeni arabirim sürümlerini denemeyi seviyor, bol oyun yüklüyorsanız, birden fazla el konsolunuz da varsa USB3 mSD kart adaptörü hafıza kartınızdan en iyi performansı almanızı sağlayacaktır.


    b. 128GB Samsung ya da Sandisk hafıza kartlarını ₺1≈1GB’ye gelen fiyat/depolama alanı oranıyla bulmak mümkün. USB3 mSD kart adaptörü ile 80mb/s okuma hızlarına, 50mb/s yazma hızlarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca oyunlarınıza resim ve video ön-izleme ekleme için de yeterli alanı sağlayacaktır.

     

    2.


    Disk görüntülerini yazmak için: Win32DiskImager https://sourceforge.net/projects/win32diskimager


    Yeni ve “kaliteli” bir hafıza kartına TheRA NTFS’in (gelecek ismiyle ArkOS) son sürümünü yazın. Yazdıktan sonra Windows bazı hata mesajları gösterecektir. Bu hata mesajları Windows işletim sisteminin tanımadığı Linux dosya yapısında biçimlendirilmiş disk bölümlerinden dolayıdır. Windows sadece oyunların yükleneceği disk bölümünü görecektir (NTFS ya da ExFAT olarak biçimlendirilmiş). O disk bölümü ilk seferinde 2GB kadar gözükecektir. Disk bölümünün geri kalan alanının kullanılmasını sağlamak için hafıza kartını cihaza takıp disk bölümü genişletme işleminin bitmesini beklemeniz gerekmektedir (kaliteli ve hızlı hafıza kartlarında uzun sürmeyen bir işlem). Ardından hafıza kartını bilgisayara takıp oyunlarınızı yükleyebilirsiniz.

    RG351P için 5 numaralı maddeye bakınız.


    RK2020


    https://github.com/christianhaitian/rk2020/wiki/TheRA-NTFS-(Updated-10-31-2020)


    RGB10


    https://github.com/christianhaitian/rgb10/wiki/TheRA-NTFS-(Rgb10-Edition)-(Updated-10-31-2020)


    3.


    BIOS dosyaları. Bazı emülatörler BIOS dosyası istemektedir ve bu dosyayı istenilen yere kopyalamadıkça o emülatöre ait oyunlar çalışmayacaktır. Kendinizin emülatör BIOS dosyaları yoksa cihazla beraber gelen hafıza kartındaki BIOS klasöründe yüksek ihtimalle BIOS dosyalarını bulabilirsiniz. BIOS klasöründeki dosyaları bilgisayara (bu klasörü saklayın), oradan da yeni yazdığınız hafıza kartının oyunlar disk bölümündeki BIOS klasörüne kopyalayınız.


    Aşağıdaki sayfadan BIOS isteyen emülatörleri öğrenebilirsiniz.


    https://github.com/christianhaitian/rk2020/wiki/TheRA-NTFS-Emulators-and-Ports-information


    4.


    Oyun (ROM) dosya formatları. Çoğu emülatör .ZIP ya da .7z dosya formatlarını kabul etse de bazıları başka formatta istemektedir. O yüzden yanlış formatta yüklediğiniz oyunları (ROM) el konsolunuz görmeyecektir ya da görse de çalışmayacaktır.

     

    Örneğin, MSX emülatörü fMSX; .ZIP dosyası olarak oyunları görmemektedir ve .cas .CAS .dsk .DSK .msx1 .MSX1 .msx2 .MSX2 .rom .ROM uzantılı oyunları görmektedir, ayrıca da BIOS dosyası istemektedir. Oyunları .ZIP uzantılı olarak kopyalarsanız MSX konsolu hiç gözükmeyecektir ya da gözükse de oyunlar çalışmayacaktır.

     

    Aşağıdaki sayfadan emülatörlerin hangi dosya formatında oyunları (ROM) istediğini öğrenebilirsiniz.


    https://github.com/christianhaitian/rk2020/wiki/TheRA-NTFS-Emulators-and-Ports-information


    5.


    RG351P, EmuELEC yüklü olarak gelmektedir. Anbernic tarafından güncellenmiş sürümü mevcuttur ya da geliştiricilerin hazırladığı özelleştirilmiş arabirimler vardır. Bunları deneyip size en uygun olanını kullanabilirsiniz. Tabi yukarıdaki 3. ve 4. adımları uygulayınız ya da o adımlara dikkat ediniz.

     

    ArkOS for RG351P (Cihazı internete bağlarsanız ArkOS'in küçük güncellemeleri mevcut)

    https://github.com/christianhaitian/arkos/wiki


    351ELEC v1.0.5

    https://github.com/351ELEC/351ELEC/releases/tag/1.0.5


    EmuElec v3.8 (Anbernic tarafından güncellenmiş)

    https://drive.google.com/file/d/1w1kHqfm6cqQtwSWki5vJF8_XfHLnQWPG/view?usp=drivesdk


    EmuELEC 3.9 (RG351P)

    https://mega.nz/file/gE5hSKhJ#nNzlZgwIQTXcuGUcBX2Kk3w2qTGyyQKY0H5XKpYsGok


    Batocera

    https://batocera.org/download

     




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PROJECT2501 -- 24 Aralık 2020; 22:46:6 >







  • Simdi sayın @pspsexer arkadaşımızın parmakları kaşınmaya başlamıştır "PSP var 180tl'ye onu alın" yazmamak, bir bağlantı göndermemek için kendini zor tutuyordur. RK3326 İşlemcili El Konsolu Başlangıç Rehberi: RG351P - RK2020 - RGB10 (24/12/20)  pspsexer arkadaşımız her "PSP var niye onu almıyorsunuz" yazdıkça benim de yeni bir rehber yazasım geliyor bu yeni nesil el konsolları ile ilgili. "Bana göre" hayat PSP ile geçmez, değişik bir şeyler denemek, yeni bir şeyler öğrenmek gerek diyorum. Sonra da paylaşıyorum tabi öğrendiklerimi.


    pspsexer arkadaşımızdan da PSP alanlar ya da alacaklar için rehberler bekliyoruz. öyle şunu al, bu var demek yetmez, aldıktan sonra ne yapacağız? yardım lütfen. RK3326 İşlemcili El Konsolu Başlangıç Rehberi: RG351P - RK2020 - RGB10 (24/12/20) 


    herkes özgür, seçenekleri görsünler tabi...


    saygılar RK3326 İşlemcili El Konsolu Başlangıç Rehberi: RG351P - RK2020 - RGB10 (24/12/20) 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PROJECT2501 -- 8 Kasım 2020; 0:9:45 >




  • Çünkü psp ucuz ve sağlam diğer çin malı retro el konsollarına göre birçok konsolu emüle edebiliyor. Rahatlıkla kırılıp birçok oyun oynayabiliyorsun.Onun dışında film ve müzik özelliği var pek birşey değil ama psp bence en ucuz emülasyon el konsollarından birisi. Unutmadan psp nin emüle ettiği konsollar:


    sega sg1000

    sega master system

    sega mega drive

    sega 32x

    sega cd

    sega satürn(aşırı yavaş)

    sega game gear


    nes

    snes

    nintendo 64

    game boy ve color

    game boy advance


    ps1


    atari 2600

    atari 5200

    atari 7800

    atari lynx

    atari jaguar


    neo geo

    neo geo pocket color


    bandai wonderswan ve color


    panasonic 3do

    nec turbografx16

    nec super grafx




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-93B72EA89 -- 8 Kasım 2020; 0:52:13 >
  • Yazalım....

    ben PSP satmıyorum sonucta..tabii ki herkes istediği çakma kalitesiz cin mali cihazı almakta özgürdür ama bu bölüme giren ve doğrudan bu cihazları fahiş fiyatlarla almak isteyecek arkadaşlara retro oyunlari ucuz ve kaliteli yoldan nasıl oynayacaklarini da göstermek lazim tecrübesi olmayana olan zaten bilir...ondan sonra isteyen gider bu cihazları alır ister rengi için ister tarzı için.
    Rehber yazmaya gelince bunu uzun uzun yazmakla uğraşmaya hic gerek yok net ağzına kadar dolu ve PSP nin PS vita nin nasıl bir oyun canavarına çevrildiğini ve çok para vermeden nasıl kullanacağımızi iyi biliriz.
    Rehber gerekseydi evellallah amuda kalkar serçe parmağımizla mini hulahop çevirirken nete mete bakmadan ansiklopedi uzunluğunda yazarız ancak bu cihazların öyle uzun uzun övülmeye ihtiyaçları yok burada siz sadece tek konuda yazabilirken ben her konuda yazıyorum retro konsollar bolumunden belli gulucuge gerek yok bilgim cin mali cihazlarla ve tek konuyla sinirli degil bunları bilen ilk tercihiyse zaten gider alır buradaki konu sekil semal konusu ki burada ki sekli semali kendimiz yapıp içine raspberry pi yi de koyar düğmesine de basariz.
    Zevkler renkler tartışılmaz tabii dedik ya kaliteye doyan acikinca ne yapacak bunları da deneyip o hayallerindeki super cihazı arayıp duracak ama alınca ekranına bakacak kasasına bakacak ikinci ele koyup satacak....kaderi bu.

    Ya dur yazayım içimde kalmasın google a emulasyon psp emulasyon PS vita yazın..oyunlar için de konsol adini yazın sonuna da roms yazıp aratin inen oyunlari da acacaginiz roms klasorune atin......başarılar.

    Olmadı mi....YouTube a ayni şeyleri yazın videoları seyredip yapın..saygılar.

    Parmağınız mi acıyor pardon geçmiş olsun...bu durumda da tek linkle işinizi çözer çayımızı içmeye gideriz.....buyrun.

    https://www.youtube.com/results?search_query=psp+ps+vita+emulators+set+up&app=desktop

    Kurun...




    Yazmaktan içini açıp incelemeye firsatiniz olmamış olabilir bu kadar ucuz elektronik parcaya bakınca neyi bilmem kaç yüze yada bin kusura satılıyor bu cihazların düşündürüyor ucuz tabletlerin stick ve buton eklenmiş hali...PS vita oyunlarını oynat desek uzulecek.yinede renkler zevkler diyoruz bol harcamalar diye de ekliyoruz...maliyeti yerde fiyati gokte.bunlara sanırım kurtarmiyor iyi ekran takmamislar istersen ayrı para verip IPS te alabiliyormussun oled te olsa kaç TL isterlerdi iyi ki o secenek yok.resimler tatlı görünüyor videoda ama gercekle netteki filtreli fotolar ayni olmuyor cihazın içini açıp kalitesine bakinca eski kirik cin mali tabletiniz akla geliyor.

    Normalde yazmayacaktim ama sen isteyince yazdim



    https://www.youtube.com/watch?v=XMaXgdHBXwk&app=desktop

    Odroid go

    https://www.youtube.com/watch?v=ncrmk0n2Iv4&app=desktop

    RK3326 İşlemcili El Konsolu Başlangıç Rehberi: RG351P - RK2020 - RGB10 (24/12/20)

    Su fiyatlara bakınca gecen 400 e almadigim vita geldi aklıma bu fiyatlara 5 tane vita alır 2 sini çocuk esirgeme kurumuna bağışlarım birini tekrar satarım birini kirarim sonuncusu kullanırım daha hesaplı...yazılacak bir şey yok ki..maliyet 100 TL satış 1000 TL......ama siz alin tabii...2000 değildir o değildir.eski kirik tablet bosuna aklımıza gelmiyor içlerindeki eskiden orada burada satılan tabletlerdeki ucuz rockchip ve amlogic çiplerle çalışıyorlar.bunları yapan Çinlileri yakında Ferrari içinde banyo yaparken görürseniz şaşırmayın.Al yazdık rehber.kişisel fikir tabii burası forum..anbernic in neyse ki 799 TL ye satılan modeli de varmış o biraz ucuz onu alabilirsiniz.
    RK3326 İşlemcili El Konsolu Başlangıç Rehberi: RG351P - RK2020 - RGB10 (24/12/20)
    Geçmiş olsun.




    Zor değil bu isler artik..analarin aslan doğurması gerekmiyor.

    https://www.youtube.com/results?search_query=Portable+wii&app=desktop



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pspsexer -- 8 Kasım 2020; 3:36:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 1.5 yıldan fazla bir süre sonra artik bunları aştığımızı dusunmustum, size biraz takılayım istedim, guleriz dedim. Gulucukler de ciddiye alinmamasi icindi tabi ki, yazi da nasil belirtebilirim bunu bilemedim. Yazdigim bir cok rehber gibi siz de yazarsiniz bir şeyler diye takilmistim sadece. Özur dilerim anlaşılmamış.

    Yeni nesil cihazları her zaman bir alternatif olarak sundum forumda. Bu cihazları PSP, Vita ve benzerleri ile karsilastirmanin yanlis oldugunu düşünüyorum ayni şekilde üretilmediler. PSP de Vita da 250USD den satışa sunuldu diye hatırlıyorum. Tabi ki bu üretim kalitesi ve AR-GE desteği bu yeni nesil el konsollarıyla karşılaştırılamaz. Onlari hep kendi içlerinde karşılaştırdım; PSP, Vita ve benzerlerini ayrı tuttum hep.

    O yüzden, PSP'yi Vita'yı savunmaya gerek yok bana karşı, bir şey ispatlamaya da gerek yok, elbet kalitesini ve yapabileceklerini biliyoruz her cihazın. PSP, Vita ile ilgili hiçbir yorum da yapmadım. Şu iyidir bu kötüdür de demedim. Yeni nesil el konsollarıyla ilgili yazdım, paylaştım her zaman, kendi aralarında değerlendirdim onları.

    Fikrinize saygı gösteriyorum ve olduğu gibi kabul ediyorum tabi ki. Maalesef yazdıklarımın sadece fikir olarak kabul edilmeyip başka boyutta ele alınıp savaş açılması üzdü beni. O fikir de sadece "uzun zaman once geride bıraktığım Sony el konsollarından (zamanında keyifle oynadım tabi ki ve neden bıraktığımı da yazmıştım daha önce) sonra artık bu yeni cihazlara yöneleceğim ve bu yolda öğrendiklerimi paylaşacağımdı." O kadar. Bilgi paylaşmak, yol göstermek de suç oldu üstelik. Ne kabahat işledim bilemiyorum.

    Sonuç olarak, polemiğe dönüşen konular hoş olmuyor, üyeler elini çekiyor. Bu cihazlarla ilgili daha çok PM alıyorum bu yüzden, bizzat "polemik olmasın" diye belirtenler bile oldu. Haftada üç dört mesaj alıyorum bazen. İşte ben de bu yüzden özellikle başladım yazılarıma çünkü polemiğe çekilerek konular insanlar sindiriliyor, ötekileştiriliyor bu grupta. PM yazanlara yazdıklarımı, önerilerimi, çözümlerimi herkes görsün diye rehberler vs yazıyorum ben de...

    Her zaman bu cihazlarla ilgili yazdıklarımın arkasındayım, yardıma müsait olduğum sürece hazırım, herkesin fikrine saygılıyım. Bana PM atarak, yazılarıma cevap atarak ulaşabilirsiniz.





    Geçmiş olsun bu arada, İzmir'desiniz diye hatırlıyorum bir yazınızdan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PROJECT2501 -- 9 Kasım 2020; 22:2:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.