Şimdi Ara

[RPG] San Andreas Multiplayer: Southland Roleplay

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
626
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Merhabalar!

    Southland Roleplay ismini geçtiğimiz dönemden bir çoğunuz biliyordur. Takdir edersiniz ki istenmeyen aksaklıklar ve olumsuzluklar sonucu projenin duraklatılması kararı alınmıştı. Platform genelinde bu durum projenin tamamen iptal edildiği düşüncesini yarattı maalesef. Bu satırlardan anlayabileceğiniz gibi Southland Roleplay projesi tamamiyle yeni bir düzen ile tekrar sahneye çıkıyor. Ancak değişmeyen tek şey projenin adı oldu. Onun dışında aklınıza gelebilecek her şey tekrardan yola çıkılarak geliştirildi.


    Southland ismini henüz bu yazı itibariyle okumuş/öğrenmiş olan kişiler için kısaca özet geçecek olursak;




    Farkımız Ne?
    Alışıla gelinen Role Play ortamları dışına çıkarak SAMP'da çığır açan yenilikler getirerek role play zevkini en üstte yaşatmak.




    Yeni dönemde Southland Roleplay;



    Bu yeni atılımda bizi yalnız bırakmayacağınızı umarak şimdiden iyi eğlenceler diliyoruz!




    [size=14pt]SİSTEMLER


    Not: Sistem resimleri ve daha fazla sistem başlık güncellendikçe eklenecektir.

    ŞİRKETLER SİSTEMİ




    Genel Bilgiler

    Southland Roleplay, geçen seferden bildiğiniz üzere, script üzerindeki mesleklere ve yapılabilecek işlere yeni bir boyut kazandırmıştı. Şirketler üzerinden yürüyen bu sistemde, insanlar kendi şirketlerini kurabiliyor ve kapitalist sisteme dahil olabiliyorlardı. Aslını söylemek gerekirse, bizler sizlerin her an ve her dakika aralıksız rol yapmanızı beklemiyoruz ve bir insandan da bunu beklemek biraz abartı olur. Bizim isteğimiz, oyuncuların her daim eğlenebilmelerini sağlamak ve bunu yaparken onların rol dünyasından çıkmamalarını garantilemek.

    Şirket sistemi bu amaçlarla oluşturuldu. Aktif olarak rol yapmadığınız zaman, oyunu bir ekonomik strateji simulasyonuna dönüştürerek sizlerin eğlenmesini sağlamak bizlere iyi bir çözüm olarak gözüktü. Bu sayede, karakterinize para kazandırmak için meslek yapsanız dahi oyundan sıkılmayacak ve sürekli bir kapitalist sistemin bir parçasını oluşturacaksınız.






    Şirket Türleri

    Oyunda üç farklı şirket türü bulunmakta. Bunlar;

    Şahıs şirketleri: Bu şirketlerin tek bir sahibi olur ve bu sahip şirket üzerinde sınırsız yetkiye sahiptir, ancak şirketten de tamamen o sorumludur. Şirketin tüm kazançları sahibine gider, ve tüm borçlardan da sahip sorumludur. Eğer şirket borçlanırsa, bu sahip şirketin tüm borçlarını ödemekle yükümlüdür.

    Ortaklık şirketleri: İki kişinin ortak olarak açtığı ve şirket üzerinde tüm haklara sahip olduğu şirket türüdür. Her iki kişi de şirketi yönetebilir ve tüm kazançlar ikiye bölünür. Aynı şekilde, tüm borçlar da ikiye bölünür ve herhangi bir borç durumunda ortaklar şirketin tüm borcunu ödemekle yükümlüdür.

    Holdingler: Hisse ticareti yapılabilen tek şirket türüdür. Sınırsız sayıda hisse sahibi olabilir fakat her zaman en fazla hisse sahibi olan kişi şirketi yönetir. Şirketin tüm kazançları hisselerle orantılı olarak hisse sahiplerine dağıtılır ve herhangi bir borç durumunda, hisse sahipleri kendi paylarına düşen miktarın yalnızca yarısını ödemekle yükümlüdürler.






    Şirket Sektörleri

    Şirketinizin iş yapabilmesi için bir sektöre atılması gereklidir ve bu sektör size şirketi kurarken sorulur. Sektörler içerisindeki şirketler arasındaki rekabet ve sektöre olan ilgi gibi faktörlere dikkat edin, şirketinizin kar edebilmesi için iş yapmanız gerekli.

    Nakliyat: Diğer bilinen ismiyle veya eski ismiyle "kamyonculuk". Sektörün ana amacı belirli bölgeler arasında mal nakliyatı yapmak ve bunlardan para kazanmaktır.

    Balıkçılık: Sektörün ana amacı balık tutarak şehir haline satmaktır, ancak balık fiyatları saat başına hale satılan balık miktarıyla orantılı olarak değişir. Eğer çok balık satıldıysa, balık fiyatları düşecektir.

    Atık: Diğer bilinen veya eski ismiyle "çöpçülük". Sektörün ana amacı şehirden atıkları toplamak ve toplanan atıkları geri dönüşüm fabrikalarına satmaktır.






    Şirket Yönetimi

    Şirketinizin yönetimi para kazanabilmeniz ve kapitalist sistemde yükselebilmeniz için en önemli faktör olarak söylenebilir. Şirketinizde kaç eleman çalıştırdığınız, onların verimlilikleri ve maaşları gibi faktörler şirket yönetim panelinden ayarlanabilir durumdadır. Şirket yönetim panelinize ulaşmak için /sirketim komutunu uygulamanız gerekmekte.

    Eğer şirketinizi halka açmak isterseniz ve hisselerinizi satmak isterseniz belediye binasına gidip şirket hisselerinizi satın alınabilir olarak ayarlamanız ve kaç hisse satmak istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Şirketinizi kurduktan sonra hisse değerlerinin hesaplanabilmesi ve şirketinizin hisselerinin satışa çıkarılabilmesi için en az 20 gün beklemeniz gerekir.

    Karakterinizin yalnızca tek bir şirkette hisse bulundurma veya yönetici olma hakkı vardır.






    Şirket Nasıl Kurulur?

    Yeni bir şirket kurmak için Belediye Binası'na gidip şirket işlemleri menüsünden "Şirket kur" seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Bu seçeneği seçtikten sonra sizi şirket kurma diyaloğu karşılayacak. Bu diyalogdan şirketinizin temel özelliklerini ayarlayabilmektesiniz. Eğer şirket türü olarak "holding" seçerseniz, bir diyalog seçeneği daha eklenecektir. "Hissedarlar" seçeneği, holdingler için kime ne kadar hisse verebileceğinizi ve şirketinizin toplam açılış sermayesini hesaplayabileceğiniz bir özelliktir. Şirketinizin kuruluş sermayesi, sadece holdingler için geçerli olan bir özelliktir, daha sonradan üstüne eklemeler yapılabilir fakat ana özelliği şirketin işlem kabiliyetini belirlemesidir. Değerleri $100.000 ve $25.000 olan iki şirket ve $50.000 değerinde bir ihale olduğunu varsayarsak, değeri $25.000 olan şirket bu ihaleye katılamayacak veya işlem yapamayacaktır.

     [RPG] San Andreas Multiplayer: Southland Roleplay


    Şirketlerin sermayeleri üzerine hisse eklemesi yapılarak eklemelerde bulunulabilir fakat şirket sermayeleri geriye çekilemez. Eğer şirket yöneticileri şirketlerini kapatma kararı alırlarsa, mevcut hisseler satın alınma fiyatlarının yarısına denk gelen bir miktara satılır ve sahiplerinin banka hesaplarına para eklenir. Şirket kapatma kararı çok ciddi bir durumdur, bu nedenle şirket yöneticilerinin seçimlerini yaparken dikkatli olmaları ve bir kere daha düşünmeleri tavsiye edilir.







    EŞYALAR SİSTEMİ




    Genel Bilgiler

    Eşya sistemi eski Southland versiyonundan farklı olarak, ağırlık değil "slot" denilen yer kaplama sistemine göre dizayn edilmiştir. Artık karakterinizin ne kadar eşya taşıyabileceğine eşyaların ağırlıkları değil, envanterinizde kapladığı yer karar vermekte. Her karaktere 10 slot eşya taşıma hakkı verilmiştir, ancak bu miktar marketlerden veya depolardan alabileceğiniz sırt çantaları ile 15'e çıkartılabilir.

    Envanterinize ulaşmak için /esyalarim komutunu kullanabilirsiniz. Envanter diyaloğunda herhangi bir eşyanın üzerine tıklamanız eşya ile etkileşime geçme menüsünü açacaktır. Bu menüde eşyayı isterseniz yere bırakabilir, isterseniz kullanabilirsiniz. Eşyanın karakteristiklerine ve özelliklerine göre eşyayı kullandığınız taktirde oluşacak sonuçlar değişebilir. Örneğin, bir silahı kullandığınızda silahı elinize almış olursunuz veya başka bir tutulabilir nesneyi aldığınızda, nesne elinizde belirir.

    Sigara veya zar gibi nesneleri kullandığınızda ise rolsel sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin, envanterdeki bir zar nesnesini kullanmak otomatik olarak bir zar emotesinin gelmesini sağlayacak, bir araç anahtarı kullanmanız ise eğer araç yakındaysa kapılarını kilitlemenize veya açmanıza yarayacaktır.

    Eşyaları yere bırakmanız durumunda yerde eşyanın olduğuna dair bir yazı belirecektir. Eşyanın üzerine gelip Y tuşuna bastığınız taktirde, eşyayı yerden alırsınız.







    ÖLÜM&YARALANMA SİSTEMİ


    Genel Bilgiler

    Sunucularda rolcülerin özellikle son zamanlarda en çok şikayet ettikleri konu ölüm rollerinin yeterince iyi yapılamaması ve ölen veya yaralanan kişilerin rollerini tam olarak yapmaması. Southland Roleplay'de bu konuya sistemsel olarak bir çözüm getirmeye karar verdik ve bu sistemi tasarladık. GTA oyun motorunun aksiyon tabanlı olması oyuncuların birbirlerini sıklıkla öldürmesine veya yaralamasına neden olmakta, ve bu üzücü bir şekilde tüm rol dünyasını etkilemekte. Bu sistem, rol yapanlara ölümlerini veya yaralanmalarını dikte edecek ve herhangi bir aksi durumun oluşmasını engelleyecektir.



    Karakteriniz Ölürse?

    Gelelim ana soruya. Karakteriniz sistemsel olarak ölürse ne olacak?

    Öncelikle, karakteriniz yaralanma durumuna geçecek ve kafasının üzerinde "bu oyuncu x bölgesinden yaralı" şeklinde bir ifade belirecektir. Karakteriniz yaralı durumdayken hareket edebilir fakat eğer yaralandığınız bölgenin gerekli rolünü yapmazsanız (mesela bacaklarınızdan yaralandıysanız yürüyememek gibi) diğer oyunculara sizi şikayet etme hakkı doğar ve cezalandırılırsınız. Yaralıyken hareket edebilmenizin kısıtlanmaması, sizin rol imkanlarınızı kısıtlamamak içindir ve kötüye kullanımı affedilmez.

    Yaralı durumdayken bir kere daha öldürüldüğünüzde ise karakteriniz ölüm durumuna geçer ve CK olmuş sayılırsınız. Eğer ölüm sebebiniz rolsel olmayan nedenlerden dolayı oluştuysa bir yöneticiye mesaj atarak veya forumlara bir şikayet atarak karakterinizin tekrar diriltilmesini sağlayabilirsiniz, ancak rolsel nedenlerle ölen kişilere dirilme şansı verilmeyecektir ve yapabileceğiniz tek şey, cansız bedeninizle yapılan rollere katılmak veya /olumkabul komutunu kullanmak olacaktır.

    Komutu kullandığınızda bir diyalog penceresi size karakterinizin yeni adının ne olacağını soracaktır. Bundan sonra dikkat etmeniz gereken şey, ölen karakterinizin ölmüş olduğu ve onunla yaptığınız rollerin sona ermiş olduğudur. Yeni bir karakter yeni bir hikaye anlamına gelir, yani ölen karakterinizin aynısını canlandırmak pek de mantıklı sayılmaz. /olumkabul komutunu uyguladıktan sonra malvarlıklarınız elinizden alınmaz, kaybedeceğiniz tek şey karakterinizin ismi olur. Daha önceden belirttiğimiz gibi, eğer ölümünüzün hatalı veya rolsel olmayan bir nedenden olduğunu düşünüyorsanız yapacağınız tek şey ekran görüntüsü veya video alıp forumlara şikayette bulunmaktır.

    Sizi yalnızca LSFD üyeleri veya yöneticiler diriltebilmektedir. Herhangi bir LSFD üyesinin rol dışındaki hatalı ölümlere müdahale etme ve karakterleri diriltme yetkisi bulunmaz ve herhangi bir LSFD üyesine böyle bir istekte bulunmak şikayet edildiğiniz taktirde cezalandırılma nedenidir.







    TARİH VE ZAMAN SİSTEMİ


    Genel Bilgiler

    SA-MP'de genelde rol dünyasına aktarılması en zor olan şeylerden biri de zaman ve tarih kavramıdır. Kimi oyuncular gece vakitlerinde oyuna girebilirken, bazıları ise gece saatlerini asla göremez ve bu durum karakterlerinin rol dünyasında gerçekçi olmayan bir şekilde yaşamalarına neden olur. Bu durumu ortadan kaldırabilmek için uzun süreden beri bir fikrim bulunmaktaydı ancak bu fikrin uygulanmasını sürekli LSPD veya diğer tarih kullanan olayların nasıl tarihi belirleyebileceğini bulamamak engelledi. Biliyorsunuz, eğer zamanı bir şekilde hızlandırırsanız tarihi de hızlandırmak zorundasınız ve oyun sürekli ileri bir tarihten akmak zorunda kalır, bu da ayak uydurulması en zor şeylerden biridir.

    Bunun üzerine sunucumuzun kendi tarih sistemini oluşturmaya karar verdim. Burada dikkat edilmesi gereken şey, OOC tarih aynı kalsa bile IC tarihin asla bizim kullandığımız tarih şekliyle kullanılmaması gerektiğidir. Sunucu haritasının yazdığı bölümden sunucuda hangi günde olunduğunu oyuna girmeseniz dahi öğrenebilir durumdasınız. Southland'e özel bu zaman ve tarih sistemi hem rollerinizi kolaylaştırmakta, hem de gerçek zamanın oyun zamanına göre daha değerli olmasını sağlamakta.




    İşleyiş Biçimi

    Oyundaki zaman sunucumuzda üç kat hızlanmış durumda. Bu demektir ki, oyun içi 24 saat, gerçek zamana göre 8 saat ediyor. Yani gerçek zamanda 1 gün geçmesi, oyunda 3 gün geçmesine eşit oluyor. Tarih sistemi, sunucu açıldığından itibaren geçen oyun içi gün sayısına göre hesaplanmakta. Örneğin, sunucu 1. günde ise gerçek zamana göre 8 saat geçtiğinde sunucu 2. güne geçmiş olacaktır.

    Bu hesaba göre, gerçek zamanda 20 dakika geçtiğinde oyunda 1 saat geçmiş oluyor. Gerçek zamanda 1 saat geçtiğinde ise oyunda 3 saat geçmiş oluyor. Payday süreleri aynı kalmakla birlikte oyunda geçirdiğiniz her gerçek saatte verilir ve puanlarınız da buna göre hesaplanır.

    Oyun içerisinde hangi günde bulunduğunuzu ve saatin kaç olduğunu öğrenmek için /zaman komutunu kullanabilirsiniz.



    Rollere Uygulanması

    Bu sistem elbette rol yaparken oyunculara kafa karışıklığı yaşatacaktır, ancak alışması fazla uzun sürmez. Rol yaparken dikkat edeceğiniz şey, IC olarak birisine zaman veya tarih vermeniz gerekiyorsa, gerçek tarih sistemini kullanmamanız. Yani, IC konuşmada "ayın yirmisinde geleceğim" yerine, "bir ay sonra geleceğim" veya "bir hafta sonra geleceğim" gibi ifadeler kullanmanız hem kafa karışıklığı yaratmayacak hem de rolünüzü daha etkin yapabilmenizi sağlayacaktır. OOC konuşmalarda gerçek tarih kullanımı serbesttir ve IC konuşmalardan hemen sonra, daha net olabilmek için OOC olarak ne zamana denk geldiğini de belirtebilirsiniz.






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chire -- 14 Aralık 2014; 16:34:39 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.