Şimdi Ara

Rus Borsası ve Ruble Çöküşü Yatırım Fırsatı Doğurur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
968
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  Rus Borsası ve Ruble Çöküşü Yatırım Fırsatı Doğurur mu?


    Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz nedeniyle ABD’nin yeni yaptırımları gündeme getirmesi Ruble’nin düşüşüne neden oldu. ABD Kongresi’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım uygulayabileceği ve Ukrayna’nın askeri açıdan desteklenmesi yönündeki kararı, Rusya’nın mali piyasalarını olumsuz etkiledi.

    Dolar % 0,3 oranında artışlar 58,1 rubleden, euro % 0,5 oranında artışla 73,23 rubleden alıcı buldu. Rusya Merkez Bankası, rubleyi serbest dalgalanmaya bıraktıktan sonra desteklemek için son bir aydır 6 milyar dolar harcadı. Yılbaşından bu yana 70 milyar doların üzerinde harcama yaptı. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü ise rubleyi güçlendirmek için faiz oranlarını 1 puan daha artırmış ve % 9,5’ten % 10,5’e yükseltmişti. Bu gece yarısı planlanmaya bir toplantı düzenleyerek gösterge faizini % 10,5’ten %17’ye yükseltti.

    Rublenin son 16 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesi nedeniyle bu toplantının yapıldığı biliniyor. İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklama ile kurdaki sert düşüşü ve enflasyon risklini önlemek için faizlerin arttırıldığı duyuldu. Rusya Merkez Bankası’nın yaptığı döviz müdahaleleri rubledeki % 49’luk düşüşü önlemedi ve 2014 yılında altıncı kez faiz artırıldı. Yıl genelinde % 49 oranında değer kaybeden ruble, dünya genelinde 2014 yılının en çok düşen para birimi oldu. Aynı zamanda Rusya borsaları da 2014 yılının en çok dalgalanan borsaları arasında ilk sıralarda yer aldı.
    Gece yarısı kaydedilen faiz artırımı sonrasında ruble, 16 yılın en dik yükselişini kaydetti ama bunu koruyamadı. Tarihinde ilk kez dolar/ruble 77,45 seviyesinin üzerini gördü. Ruble, dolar karşısında % 10,8 oranındaki kazançlarını sildi ve % 8,2 oranında düşüşle 70,2205 seviyesinden işlem görmeye başladı. Ardından 77,45 seviyesine kadar çıktı.

    Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, rublede meydana gelen zayıflamanın ekonomi üzerinde son derece etkili olduğunu söyledi ve Rus şirketleri dış borçlarını ödeme kabiliyetine sahip dedi. Ayrıca Rusya’nın kendi finans imkanları çerçevesinde yaşamayı öğrenmesi gerektiğini de belirtti.

    Rusya borsası tüm bu gelişmelerle çöküş yaşadı ve bugün öğlen saatlerinde dolar bazlı RTS endeksi % 3,32 oranında düşüşle 772 puana geriledi. Ruble bazılı MICEX endeksi ise % 0,2 oranında kayıpla 1456 puana geriledi. Rus enerji devi Gazprom kayıpları % 1,2 seviyesinde ve Rusya’nın en büyük bankası Sberbank % 0,44 kayıp gösterdi. En çok dalgalanan borsalar arasında yer alan Rusya Borsası’nı 30 günlük volatilitesi % 22,9 ve 90 günlük volatilitesi %37,21’dir.

    Kaynak


    Haberin sosyal yankıları; Twitter Borsanasiloynanir.co | Facebook Borsanasiloynanir.co







  • ben bu işlerden pek anlamam öğrenci adamım biraz para kazanmak için son zamanlarda dövizleri takip ediyodum en mantıklısı bana rus rublesi gibi geldi, sonra ruble euro ve doları karsılastırmak için 300 tlye ne kadar ruble dolar ve euro alabilirim diye baktım , tam 1 hafta sonra ruble 50 tl kar dolar ve euro +-1 tl durumundaydı. 1 hafta sonra ise yine dolar ve euro pek oynamazken ruble 1 hafta önceki haline geri döndü, suanda ise 3 tl zarar :D şimdilik yılbaşından dolayı kur sabit rubleyi takibe devamm edicem. sıkı bir takipçiyseniz yuksek parayla anlık alım satımdan kısa vadede kar ettirir gibi duruyor bence aynı sekilde az bi paraylada uzun vadede kar elde etmek mümkün , çünkü birazda bu durum petrol cıkaran ülkelerin abd maşalıgı yapıp üretimi artırmaları bu durum cok fazla sürmez yakında onlarda bunun acısını görünce bu yoldan geri dönerler .

    tabi bu sadece benim düşüncem tecrübeli abilerimizin yorumunu bekliyorum :D




  • Monsieur Vincent kullanıcısına yanıt
    Ben de öğrenciyim yazdıklarınız aklıma yattı deniyeceğim bakalım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.