Şimdi Ara

Rusya ve Çin, 2035’e kadar Ay'da nükleer reaktör inşa edecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Rusya ve Çin, 2035’e kadar Ay'da nükleer reaktör inşa edecek
    2021 yılında Roscosmos ve Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Dünya’nın uydusunda Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adında ortak bir üs inşa etmeyi amaçladıklarını açıklamıştı. O dönemde yapılan açıklamada bu üssün ilgilenen tüm ülkelere ve uluslararası ortaklara açık olacağı belirtilmişti. Şimdi ise Roscosmos, 2035 yılına kadar Ay'da insansız olarak bir nükleer reaktör inşa etmek için Çin ile birlikte çalışmayı planladığını açıkladı. Bu reaktör, hedeflenen Ay üssüne enerji sağlayacak.



    Rusya ve Çin ortaklığında Ay’da nükleer reaktör



    Roscosmos Genel Müdürü Yury Borisov devlete ait TASS'a verdiği demeçte, "Bugün, 2033-2035 yılları arasında Çinli meslektaşlarımızla birlikte Ay yüzeyine bir güç ünitesi teslim etme ve kurma projesini ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz" dedi. Borisov, inşaat işlerinin insan varlığı olmadan otonom olarak yapılacağını ve bu zorlu hedefi gerçekleştirmek için gerekli teknolojik çözümlerin neredeyse hazır olduğunu belirtti.



    Roscosmos ayrıca bu üssü inşa etmek üzere Ay'a kargo taşımak için nükleer enerjiyle çalışan devasa roketler kullanmayı planlıyor. Ancak bunlar şimdilik plan aşamasında. Bununla birlikte Ay’da gerçekten de bir nükleer reaktöre ihtiyaç duyuluyor. Zira hem Rusya ve Çin hem de ABD ve ortaklarının planladığı insanlı üslerin sadece güneş enerjisiyle ayakta tutulması pek mümkün değil.



    Ayrıca Bkz.TOI-270 d: Bu “hiyanus” gezegeninin yüzeyi kaynayan bir okyanusla kaplı olabilir



    Tüm bunlara ek olarak Ay’da nükleer enerjiyle çalışan bir üs kurma hedefi herhangi bir ülke ve kurum için oldukça iddialı. Rusya özelinde ise hedeflere ulaşmak çok daha zorlu görünüyor. Geçen yıl Rusya'nın 47 yıl sonra gerçekleştirdiği ilk Ay görevi, Luna-25 iniş aracını Ay’a inmeyi başaramamıştı. Çin tarafında ise işler çok daha iyi. CNSA, 2013 yılından bu yana Ay'da varlık gösteriyor. Ajans Chang'e 3, Chang'e 4 ve Chang'e 5 görevleri ile Ay’a çeşitli araçlar indirdi.




    Kaynak:https://www.space.com/russia-china-shared-nuclear-reactor-2035-moon







  • Kardeşim fizik nedir nasıl çalışır bilmeden, güç-kuvvet denklemlerini bilmeden, roket denklemleri hakkında hiç bir şey bilmeden, onları geçtim daha Newton'ın hareket kanunlarını bilmeden gelip şöyle ahkam kesme güvenini nereden buluyorsunuz çok merak ediyorum. İnsan hiç olmazsa bir şeyi bilmediğini bilmeli.

    Gençler, arkadaşın söylediği her şey yanlış, yalan veya safsata. Lütfen aklınızı bu deli saçmalarıyla doldurmayın. Gerçek bilim öğrenin. İnternet çağındayız, azıcık ararsanız bulursunuz.
  • Brics ülkeleri en kötü üretimine ortak olur bu projenin

    İnşallah bize de nasip olur şu projeye katılmak

  • Şimdiye kadar yapılmamasına şaşırıyordum zaten

  • Ay koşullarında nükleer reaktörlerin güvenliğini sağlamak ve riskleri yönetmek çok sıkıntılı olabilir. En basitinden kritik bir ısınma durumunda uzay koşullarında soğutmayı sağlamak ve reaktörün erimesini tersine çevirmek büyük bir zorluk teşkil edebilir. Fizik uyarınca termodinamik prensiplerden faydalanabilmek ve dengeleyebilmek-modere edebilmek maksadıyla ısı transfer etmek için maddesel ortam gerekir. Uzayın vakum ortamının en büyük risklerinden birisi dolayısıyla aşırı ısınmadır. Nükleer reaktörlerin de ciddi bir aksilikte yüzleyeceği sıkıntı da budur. Kontrolsüz ısınma ve reaktör çöküşü. Gerçekten bu gibi risklerin altından nasıl kalkacaklar merak etmiyor değilim. Bana propaganda bir söylem gibi gelmedi değil.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    isi transferinin tek yolu maddesel temas degil. isimaylada isi transfer edilebiliyor. uluslar arasi uzay istasyonunu fazla biriken isisini bu sekilde kizilotesi isima yapan isi radyatorleriyle disari atiyor. tabi klasik anlamda bir nukleer reaktoru sogutmasi cok daha buyuk bir is. ona yetecek altyapiyi uzayda kurabilmeleri pek olasi degil. dediginiz gibi muhtemel propaganda isleri. buyuk ihtimal voyager uzay araclarindakine benzer radyoizotoplarla termo elektrik enerji ureten bir sistem olacaktir. rusyanin sovyetler zamanindan bu konuda ciddi teknolojik birikimi var. kutup bolgesindeki deniz fenerlerinde bile guc icin radyo izotop pilleri kullaniyorlardi.

  • darkaura kullanıcısına yanıt

    Dediğiniz gibi muhtemelen nükleer güçle çalışan buz kıranlar, denizaltılar ve deniz fenerlerinde kullandıkları türden piller veya reaktörler kullanmayı planlamışlardır ama benzer sorunlar - en azından denizaltı veya buz kıranların kullandığı türden ufak reaktörlerde - görülebilir.


    Termal ışıma yoluyla ısı kaybı çok cüzi kalıyor. Ciddi bir ısınma durumunda maddeler arası transfer kadar etkili olmaz. ISS de mesela bir yangın veya erime durumunda yalnızca kızılötesi ışımayla fazla ısısını atamaz. Onun için uzay veya Ay'ın atmosfer yoksunu koşulları termal açıdan çok tehlikelidir.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Yıllardır insanlığı bu palavralarla uyuttular hala inan var millet de ciddiye alıp ciddi ciddi yorum yazmışRusya ve Çin, 2035’e kadar Ay'da nükleer reaktör inşa edecek 

  • Uzaya çıkıldı tamam da, aya gidildiğine inanmıyorum, uzaya giderken tüm yükünü bırakıp ulaşan araç, dönerken serbest dalış yapar gibi iniyor.


    Günümüzde bile bu kadar teknoloji ile anca bu kadar başarılabiliyorken, aya inip kullanılabilen ve geri gelecek kadar teknolojik bir alet yok.


    Hadi dünya yörüngesinden çıktın, aya kadar gittin, oradan çıkıp tekrar dünya yörüngesine geldin, peki bu kadar yolu gidip gelecek kadar yakıt ve oksijeni nerede depolayacaksın.

    Uzaya çıkan araçlara bakıyoruz devasa yakıt ve oksijen bloklarından oluşuyor, yolda zaten bunların tamamını bitince bırakıyor, dönerken de balıklama dalıyor.

    Aydan gitmek için çok daha büyük bloklar lazım, birde dönüş var tabi.

    Bizim gördüğümüz uzay aracında böyle bir blok görünmüyor.


    Şimdi diyen çıkabilir, uzayda yer çekimi az, o kadar yakıta ihtiyaç yok. Evet yok ama yinede çok fazla mesafe var.


    Kısaca özetleyelim

    Aydan kalkışta bile bir güce ihtiyacı olacak, çünkü

    Dünyada /Yer çekimi 9,807 m/sn²

    Ayda /Yer çekimi 1,62 m/sn²


    Yani ayda da ciddi bir yerçekimi var, aydan kalkışta da dünya kadar olmasa bile ciddi bir güce sahip olması lazım.


    Gelelim mesafeye, uzaya giderken bile çok büyük güç harcanırken aya gidip gelmek için çok büyük ve devasa bir güce ihtiyaç var.

    Çünkü;

    Ay/Dünyaya uzaklığı 384.400 km iken

    Uluslararası Uzay İstasyonun yörünge yüksekliği 330 km ila 435 km arasında değişmektedir


    400km neredeeee, 384000km nerede?


    Bu kadar açıklamaya da artık inanacak varsa başka elimden birşey gelmez, inanabilirsiniz Rusya ve Çin, 2035’e kadar Ay'da nükleer reaktör inşa edecek 





  • Aya kesinlikle gidildi. O kadar yakınki çıplak gözle bile görülebiliyor.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt
    Kardeşim fizik nedir nasıl çalışır bilmeden, güç-kuvvet denklemlerini bilmeden, roket denklemleri hakkında hiç bir şey bilmeden, onları geçtim daha Newton'ın hareket kanunlarını bilmeden gelip şöyle ahkam kesme güvenini nereden buluyorsunuz çok merak ediyorum. İnsan hiç olmazsa bir şeyi bilmediğini bilmeli.

    Gençler, arkadaşın söylediği her şey yanlış, yalan veya safsata. Lütfen aklınızı bu deli saçmalarıyla doldurmayın. Gerçek bilim öğrenin. İnternet çağındayız, azıcık ararsanız bulursunuz.

  • Abi bu ay dünyanın şuan olduğu gibi sistemli ve düzenli çalışmasını sağlamıyor mu? Bazı etkileri yok mu dünyamıza, var tabi. E peki biz neden kurcalayip duruyoruz bu ayı. Gidiyoruz geliyoruz, yok üzerine makineler bırakıyoruz. Üs kurmak falan hiç olamaması gereken şeyler diye düşünüyorum. Bırakalım dursun yerinde, dünyaya zaten yeterince ihanet ettik. Birde Ayla beraber dünyanın dengesini bozmak gereksiz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mutercim kullanıcısına yanıt

    Okursan anlarsın, kafadan sallamıyoruz, oradaki bilgilerin hepsi online olarak ulaşabilirsin. Denklem vs bunları uzaya giderken görüyoruz, bak orada ayın yerçekimi ile kıyaslama yaptık, mesafeden bahsettik.


    Mantık olarak da bakarsak anlarsın.


    Yıllar önce gidilseydi, şimdiye çoktan oralar parsellenir sahiplenilirdi


    Ama dedim ya bunca bilgiye rağmen inanmak isteyen inanır.



    Düzeltme yapayım, tek yönlü makine gönderme olabilir, sonuçta geri gelme olayı olmadan, insan güvenliği sağlanmayacağı için daha az riskle bir araç yollanabilir, ama geri gelebilecek bir uzay aracının gitmediğini savunuyorum ben.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 14 Mart 2024; 11:16:41 >
  • -OFLU- kullanıcısına yanıt

    temel bilgi olmadan kullanilan mantik insani hemen her zaman yanlis yere goturur. daha temel kinematik bilmiyorsunuz, ordan burdan bir seyler kopyalayip yazmissiniz. bu mantikda degil, cahil ozguvenidir.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt

    Hocam tam emin olmamakla birlikte uzay araçları gezegenlerin atmosferini terkettikten sonra kendilerini salıyorlar hedefine doğru. Yani motorlar kapatılıyor ve hedefe doğru üzülüyorlar. Mars vb gezegenlere ulaşım da böyle, aya iniş de böyle.

    Aydan kalkış için ilk seferde gerekli ekipmanlar yollanır (yakıt, o2 vs) ondan sonra insan inişler yapılabilünir diye düşünüyorum.


    Kaldı ki eğer aya iniş olmasaydı, bunu herkes bilirdi. ABD yıllarca propaganda olarak kullandı, eğer yalan olsa idi, SS neden yalanlamadı, burası şüpheli


    Dediğim gibi, tam bilgim yok. Fikir yürüyorum sadece


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nükleer reaktörden kasıt RTG gibi bir sistem kuracaklardır. Bizim dünyadaki gibi bildiğimiz reaktörlerden olmaycaktır.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt

    Uzay araçları gezegenin kütle çekiminden kurtulana kadar roket yakıtlarını kullanıyor. Sonrasında serbest. Yani Ay'a olan o 384 bin km boyunca yakıt harcamıyor. Sahip olduğu momentum ile yoluna devam ediyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt

    Yinede itiş için bir güce ihtiyaç var, ayrıca ayın yörüngesine girip çıkana kadar da ciddi bir güce ihtiyacı var.

  • Ay'a nükleer reaktör inşaat etmenin mantığı nedir?


    Ay'ımı kolonize edeceğiz?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.