Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (68. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
109
Favori
2.448.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6667686970
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merkezde mıknatıs diski her iki tarafında sipir diski koymayı düşünüyorum.

     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hılaf -- 30 Ekim 2008; 23:21:06 >
  • http://turbin.org/planlar.html linki içindeki dosyalar arasında
    12 V TÜRBİN - TAM VE İNGİLİZCE-
    http://turbin.org/dosyalar/alternator.pdf
    dosyasını kastettim

    8 mıknatıs 6 bobin üzerinde tasarlamışlar.aktif olarak iki bobin manyetik etki altında kalmaktadır.
    redüktör veya kasnak ile bunu ayarlamak kolay.yeterki pervane yükü taşıyabilsin.

    Mıknatıs sayısı konusunda haklısınız çift mıknatıs diski kullanılıyor.Ben önerinize hak veriyorum neodium olmasını planlıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hılaf -- 30 Ekim 2008; 23:35:45 >




  • Angorapardus fikrileri ancak paylaşarak geliştirebiliriz.Bu işi bilen Üstadlardan fikir almak niyetimiz Yoksa yeni bir icat yapmıyoruz.
  • angorapardus

    sizin ürettiğiniz rüzgar ölçüm cihazlarını satıyormusunuz.eğer öyle ise fiyatı nedir..


    saygılar
  • ARKADAŞLAR SON KEZ HATIRLATMAK İSTEDİM

    TANIŞMA TOPLANTIMIZ 02/10/2008 YANİ BU PAZAR SAAT 10:00 DA PENDİK GÖZDAĞ SOSYAL TESİSLERİNDE OLACAKTIR.

    TÜM ARKADAŞLAR DAVETLİDİR.


    SAYGILAR


    NOT:katılımcı arkadaşlar kenan beyden detay alabilirler.
  • sayın cengizumur

    ''Son bir not olarak : Mehmet bey, Southwest'in Skystream modelinin uc resmini koyup "kanat açılarını dikkatinize sunuyorum." demissiniz kanat acisi ile ne demek istediginizi acmaniz gerekir cunku literaturde boyle bir kavrami gormedim. Eger soylemek istediginiz Blade twist veya Kanat burulmasi ise bu resimlerden bunu anlayabilmek mumkun degil. Acaba kanat eksenlerinin duz degilde kivrimli olmasindanmi bahsediyorsunuz. Eger boyle ise bunun kanat burulmasiyla dogrudan ilgisi yok. Skystream'in kanatlarin eksenini boyle kivrimli yapmasindaki sebep bence turbini sessizlestirmek. Cunku bu sirketin hedef musterisi bahceli evlerde ama sehirde kasabada yani cevresinde komsu olan yerlerde yasayan kullanicilar.''

    yukarıda ki paragrafta literatürde böyle bir kavram görmedim demişsiniz.sizi temin ederim bende böyle bir literatür görmedim.çünkü ortaokulu dışarıdan bitirdim.zerre kadar yabancı dilim yok.fakat akdemik geçmişimin olmaması içimdeki ortaya cıkarma arzusunu bastırmaya yetmiyor.zaten tam burada sizin gibi topiği ilk günlerinden beri takip eden, işin pratiğinden çok teorisini matematiğini,yazan değil anlatan birilerinin olması gerekliliği ortaya çıkıyor.bence bir çok kişide böyle düşünüyor. kendi adıma konuşayım; yazabilen yada yazılanları daha rahat kavrayabilen biri olsaydım,öğrenimime devam edip aynı literatürleri çokça kere karşılaşmış olacaktım . sağlık olsun.. ben sizin gibi teknik görüşe sahip kişilerlede karşılaşmak,sinerji oluşturmak isterim.yinede bekleriz

    saygılar.




  • Sayın arkadaşlar az devirde yüksek amper veren
    bu 1500Watt motoru tavsiye edebilirim.
    20-30 devirde
    15-20amper verebilen böyle motorla rüzgar
    tribünü daha verimli olarak yapılabilir.
    http://www.adanz.com/1521.html

     Rüzgar türbünü yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sky762005 -- 1 Kasım 2008; 2:22:20 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ŞEF34

    m.günay88 arkadaşım.
    Bu bahsettiğiniz 46 x 30 x 10 ölçülerindeki mıknatıs büyük ihtimalle küp biçimindedir. Böyle küp biçiminde olan mıknatısları rotora yapıştırmak çok zor oluyor. Rotor üzerinde tam bir daire değilde mıknatıs sayısı kadar mesela 12 mıknatıs varsa 12 köşeli bir şekil oluyor. Mıknatısların kenarları bobinlere yakın oluyor, orta kısmı ise uzak kalıyor.

    Şayet bulabilirseniz bir dairenin 12 ye bölünmüş hali gibi yani yay biçiminde olanından alın derim.

    Birde genişliği 30 mm. imiş. Yapacağınız statorda 30 mm. ölçüsü denk geliyorsa ona göre alın.
    Bobinin bir kenarında N kutbu varken diğer kutbunda S kutbu denk gelecek şekilde dizdiğinizde mıknatıslar tam yerleşmeli. Biraz karışık oldu, bilmem anlatabildim mi ?. ( Tekrar okudum ben bile anlayamadım )

    Bir de bulabilirseniz N45, N52 gibi çok kuvvetli olanlar var, onlardan almanızı öneririm.


    Haklısın kardeş, dediklerin tamamen doğru. Zaten benim yaptığım türbin, daha önce bu forumdan indirmiş olduğum bir pdf'deki türbinin aynısı(How to build a wind turbine - Huge Piggott). Bu ölçüler orada verilmiş. Mıknatısın ölçüleri, bobinin geometrik şekli, bırtakım hesaplamalar, hatta kullanılacak hub için uygun parçaları nasıl bulacağınızı bile yapmışlar. Bu nedenle ben önce bunun tamamen kopyasını yapmaya çalışacağım. Ondan sonra üzerinde değişiklikler yapacağım. Tabi o sırada da okulda teoriğini göreceğim(Elektrik elektronik mühendisliği 3. sınıfta okuyorum). Tabi bunlar tamamen şu anki planlarım, inşallah yapabilirim. Bu forumu ilk okumaya başladığımda hep bilmiyorsanız bu işe bulaşmayın, önce teoriği öğrenin gibi tepkilerle karşılaştım ama yine de uğraşmayı bırakmadım ve şimdi az çok bir fikir sahibi oldum.

    Daha önce de fakültedeki ilk dönemimde, hoca proje vermişti. Konu serbestti ve zorunlu değildi, isteyen yaptı. Yapanlar da daha V=IR den başka birşey bilmediğimiz için, hazır devrelere bakarak ledli aydınlatma gibi basit devreler yapmışlardı. Ben de havaya yazı yazan devre yapmaya karar verdim. İlk başta hoca bile (hazır devreden bakarak yapıyor olsan da) bu devreyi tamamlayamazsın, tamamlasan da çalıştıramazsın, sonra üzülme gibi şeyler söylediler. Ben de vazgeçmek yerine çalışmayacak bile olsa yapmaya çalıştım. Aslında herşeyi hazır olan devreyi yapmak çok kolay gibi gelebilir ama V=IR den başka birşey bilmeyen, doğru dürüst lehim kullanmasını bilmeyen, PIC'in ne olduğunu, ne işe yaradığını hiç bilmeyen, baskı devreyle ilgili hiçbir bilgisi olmaya... vs birisi için gerçekten zor bir devreydi. En sonunda uzun bir süre uğraştım ve devreyi tamamladım, hatta baskılı devre üzerine bile geçirdim. Ancak bunu yaparken hocaların bile sebebini bulamadıkları, devrenin şurası hatalı.. vs dedikleri birsürü problemle karşılaştım.Ama her hatada devreyi yeniden inceleyen ben, hiçbirşey bilmezken PIC programlamayı bile az çok öğrenmeye başladım(tamamen değil).PIC'in çalışma prensibini, kristalin ne olduğunu, devrede basit birkaç değişiklik yapabilmeyi bile öğrendim. En sonunda devreyi bitirdim ve hatasız çalıştı. Hoca bile çok şaşırdı. Bunu bitirme projesi olarak veren öğrenciler olduğunu söyledi.

    Bunları kendimi övmek için değil, yapamazsın, olmaz diyenler için söylüyorum(zaten hazır devreyi yaptım yani, devreyi kendim bulmadım). Sonuç olarak bu işten hiç anlamazanız bile yine de uğraşın. Kimseye aldırmayın. Aklınıza takılan herşeyi konunun üstatlarına sorun, mutlaka yardım ederler. Belki onlarca soru sorarsınız ama en sonunda siz de bazı sorulara cevap verebilecek kadar bilgiye ulaşırsınız.(Ben daha tam o seviyede değilim :) )

    Lafı bayağı uzattım galiba :)
    SAYGILAR

    EDIT: Şef34, sadece ilk paragrafı sana yazdım, yani diğerleri sana karşılık olarak yazılmış filan değil, aman haa :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 31 Ekim 2008; 3:23:23 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    mıknatıs alacak arkadaşlar;http://www.aksamagnet.com.tr. Daha önce buradan telefonla fiyat almış arkadaşlar fabrikaya gittiklerinde daha ucuza aldıklarını söylemişlerdi, hatta fiyat verdiklerini de hatırlıyorum, forumun eski sayfalarında olması lazım . Adapazarında fabrikası var.


    Evet o satırları okumuştum. Ancak yanlış hatırlamıyorsam o arkadaştan başkası aynı fiyata alamamıştı :) En son da fiyatın 12 Dolar olduğu ve aşağı inmediği gibi birşeyler okumuştum yanlış hatırlamıyorsam. Eğer 6 dolar gibi bir fiyata alabilirsek tabiki Türkiye'den alırım. Çünkü belki çindeki fiyatı 2.3 dolar ama kargo epey tutuyor. Her firma mıknatıs getirmiyormuş çünkü. 25 parça mıknatıs için kargo en az 140 dolar civarı tutar dediler(birrkaç tane farklı firmadan fiyat aldım) Daha önce yazdığım fiyata bakarsak, 25 tanesi 200 dolara, 50 tanesi de 300 dolara geliyor(yani 25 tanesi 150 dolar oluyor). Eğer daha fazla miktarda sipariş verirsek indirim daha da fazla olacaktır. Eğer Türkiye'den alırsak da tanesi 6 dolara bulabilirsek 25 tanesi 150 dolar olur. Ama galiba 6 dolara bulmamız zor gibi gözüküyor. 6 dolara almış olan arkadaştan rica etsek acaba tekrar bir fiyat alabilir mi sevabına :)

    Herhangi bir yerden mıknatıs alacak olan varsa bana da haber versin ortak sipariş verebiliriz, fiyat ucuzlar. Hatta mıknatıs almayı düşünen herkes söylesin, toplu alalım derim ben .

    SAYGILAR




  • @angorapardus

    Ruzgar hizi ile anemometrenin kupalari arasinda soyle bir iliski varmi?

    Kupanin tam merkezinin mil merkezine olan mesafesine r dersek, r nin 2 Pi kati ortalama cevreyi verir.

    Milin 1 dakikadaki donme sayisi n ise n*r*2*pi 1 dakikada alinan yolu verir.

    r yi metre alirsak,

    ruzgar hizi v= n*r*2*pi/60 m/sn bulunur.

    Acaba uygulamada bu baginti dogru sonuc verirmi? Kupa sayisi ile milin devir arasinda alaka varmi?

    Eger yukaridaki bagintilar uygulama ile uyumlu ise kalibrasyonu masa basinda yapabilirsiniz.
  • Peki daha baska ne tip anemometreler var?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mbilek

    Mehmet kardeş 600w lıkta kullanılan kanat türü verim nasıldır bilmem?

     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum



    selam mbilek

    BENCE, sıradan modellere göre daha sessiz ve sürüklemesi daha güçlü gibi tasarlanmışa benziyor.keşke cizim değilde alternatörüyle beraber asıl görüntüsünü ve teknik verilerini alabilseydik.bu görüntü aldatıyor...

    saygılar




  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    Mehmet bey,

    Anemometreleri dağda bazı yerlere yerleştirdim halen de ölçüm yapıyorum. 2 kupalı olanlar daha hassas çalışıyor, (2 kupalıları teorisine göre ki teori gerçekten işe yarıyor, 3 kupalıları kafadan yaptım). kalibrasyonu elimdeki satın aldığım anemometreye göre yaptım, tabii ki rüzgar tünelinde yapmadıkça, ve yazılım ile desteklemedikçe sıfır hatalı yapmak mümkün değil. Dileyen arkadaşlara kupa basıp gönderebilirim. Ancak ortasındaki rulmanı ve bisiklet sayacını almanız lazım. Çok önemli diyorsanız, size gelecek hafta (çünkü şu an elimde yapılı halde yok) 2 kupalı, sayaçlı, hazır halde ve ücretsiz olarak gönderebilirim. talep fazla olursa belki ilerde seri üretip yapıp(tünel yoksa hayal) satabilirim :))

    ANEMOMETRE yapmak isteyen arkadaşlarwww.turbin.org/anemometre.html

    teşekkür ederim

    ama yinede bedelini ödemek isterim.(ben sürekli dönüşümü olmayan harcamalardan sıkıldığım için sizinde benzeri sıkıntılar yaşayabileceğinizi düşündüğüm ve her emeğin bir karşılığı olması gerektiğini düşündüğüm için).yanlız şöyle bir olay yaşadım onu paylaşayım belki sizede faydası olur.ben anemometre aldığımda (ucuz)verilerinden emin olamadım.motorsikletle birkaç kez ölçüm yaptım.sonra aldığım yere geri yolladım .onlarda kalibrasyona soktular.bir sorun olmadığını söylediler.bende ne gibi test ettiklerini sordum.onlarda labaratuvarda düşük hızlarda 10 km kadar testi gerçekleştirdiklerini söylediler.o zaman bende bir anemometreyi kalibre etme ortamı yaratabileceğimi düşündüm.acaba hız kademeli bir vantilatörün önüne 50x50 cm dış ölçüleri olan derinliğide 15 cm kadar olabilecek,bir tarafından bakıldığında dama tahtası gibi 2 cm^2 lik bölümlerden oluşan 0.50 mm sacdan imal edilen rüzgar yönlendirici düzenek vantilatörün kanatlarında oluşan türbilansı önemli ölçüde önleyebileceğini düşünüyorum. eğer hayata geçirebilirsem kanat modellemedede kullanmak istiyorum. ne dersiniz . oluru nedir..

    saygılar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 31 Ekim 2008; 22:43:08 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: yıldız5

    resimi tekrara ekliyorum

     Rüzgar türbünü yapıyorum



    kesin yürür de sadece rüzgara karşı! aslında bunu düşey eksen pervaneyle yapsan iş çok daha verimli ve kolay olur, rüzgar nerden gelirse gelsin, tıpış tıpış gider. ve bunu asıl teknede yapmak gerekir... ve yapılacak da...
  • merhaba arkadaşlar ben devlet memuruyum ve en kötüsü istanbulda yaşıyorum,doğalgaza yapılacak bu en son zamlardan sonra artık kombi kullanmak bize lüks gibi olacak ve burda çalışan arkadaşlarda kara kara düşünürken forumunuz daki yazıları gördüm birazda araştırdım internetten ama verimli bir şey olmadı.
    aslında ben size şunu sormak istiyorum uzatmadan bize bir evin rahat kullana bilecegi bir rüzgar türbünü satan bir yer ve montaj yapabilecek bir yer tavsiye edebilirmisiniz.
    tsk.
    ozaltin2@hotmail.com
    0505 904 5515
  • merhaba arkadaşlar ben devlet memuruyum ve en kötüsü istanbulda yaşıyorum,doğalgaza yapılacak bu en son zamlardan sonra artık kombi kullanmak bize lüks gibi olacak ve burda çalışan arkadaşlarda kara kara düşünürken forumunuz daki yazıları gördüm birazda araştırdım internetten ama verimli bir şey olmadı.
    aslında ben size şunu sormak istiyorum uzatmadan bize bir evin rahat kullana bilecegi bir rüzgar türbünü satan bir yer ve montaj yapabilecek bir yer tavsiye edebilirmisiniz.
    tsk.
    ozaltin2@hotmail.com
    0505 904 5515
  • Orjinalden alıntı: MEHMET TURHAN

    quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    Mehmet bey,

    Anemometreleri dağda bazı yerlere yerleştirdim halen de ölçüm yapıyorum. 2 kupalı olanlar daha hassas çalışıyor, (2 kupalıları teorisine göre ki teori gerçekten işe yarıyor, 3 kupalıları kafadan yaptım). kalibrasyonu elimdeki satın aldığım anemometreye göre yaptım, tabii ki rüzgar tünelinde yapmadıkça, ve yazılım ile desteklemedikçe sıfır hatalı yapmak mümkün değil. Dileyen arkadaşlara kupa basıp gönderebilirim. Ancak ortasındaki rulmanı ve bisiklet sayacını almanız lazım. Çok önemli diyorsanız, size gelecek hafta (çünkü şu an elimde yapılı halde yok) 2 kupalı, sayaçlı, hazır halde ve ücretsiz olarak gönderebilirim. talep fazla olursa belki ilerde seri üretip yapıp(tünel yoksa hayal) satabilirim :))

    ANEMOMETRE yapmak isteyen arkadaşlarwww.turbin.org/anemometre.html

    teşekkür ederim

    ama yinede bedelini ödemek isterim.(ben sürekli dönüşümü olmayan harcamalardan sıkıldığım için sizinde benzeri sıkıntılar yaşayabileceğinizi düşündüğüm ve her emeğin bir karşılığı olması gerektiğini düşündüğüm için).yanlız şöyle bir olay yaşadım onu paylaşayım belki sizede faydası olur.ben anemometre aldığımda (ucuz)verilerinden emin olamadım.motorsikletle birkaç kez ölçüm yaptım.sonra aldığım yere geri yolladım .onlarda kalibrasyona soktular.bir sorun olmadığını söylediler.bende ne gibi test ettiklerini sordum.onlarda labaratuvarda düşük hızlarda 10 km kadar testi gerçekleştirdiklerini söylediler.o zaman bende bir anemometreyi kalibre etme ortamı yaratabileceğimi düşündüm.
    acaba hız kademeli bir vantilatörün önüne 50x50 cm dış ölçüleri olan derinliğide 15 cm kadar olabilecek,bir tarafından bakıldığında dama tahtası gibi 2 cm^2 lik bölümlerden oluşan 0.50 mm sacdan imal edilen rüzgar yönlendirici düzenek vantilatörün kanatlarından oluşan türbilansı önemli ölçüde önleyebileceğini düşünüyorum. eğer hayata geçirebilirsem kanat modellemedede kullanmak istiyorum.

    ne dersiniz .

    oluru nedir?

    saygılar


    sayfa arkada kaldığı için tekrar taşıdım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEMOX ENERJİ -- 1 Kasım 2008; 0:00:00 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ŞEF34

    hılaf arkadaşım !
    Resmini gönderdiğin dinamoda 6 bobine 8 mıknatısı nasıl yerleştirmeyi düşünüyorsunuz. Bu bana pek olur gibi gelmedi. Bobin sayısı kadar mıknatıs olmalı. Şayet yapabilirseniz 9 bobin ve 9 mıknatıs yapmaya bakın derim. Trifaze bağlantıda her faza 3 bobin düşer, kutup sayısı da artacağı için daha az devirde elektrik üretebilirsiniz.


    MERHABALAR
    8 mıknatıs 6 bobin yerlesim semasını çizmeğe çalıştım sanırım anlaşılır
    brusles motorlarda trifaze 8 bobin 6 mıknatıslı olarak var.
    diziliş mantığı bobin yerine mıknatıs mıknatıs yerine bobin var
    bu şekille step gibi adım adım çalışmada ortadan kaldırılmış oluyor.


     Rüzgar türbünü yapıyorum




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ŞEF34


    quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    mıknatıs alacak arkadaşlar;http://www.aksamagnet.com.tr. Daha önce buradan telefonla fiyat almış arkadaşlar fabrikaya gittiklerinde daha ucuza aldıklarını söylemişlerdi, hatta fiyat verdiklerini de hatırlıyorum, forumun eski sayfalarında olması lazım . Adapazarında fabrikası var.

    O kişi benim sayın angorapardus. Tam 3 defa gittim o fabrikaya, artık tanıştık. Aksa magnette 50 x 25 x 10 ölçülerideki N42 mıknatıs fiyatı en son 6 dolar idi, eğer değişmediyse.
    m.günay88 arkadaşımız N42 mıknatısı 2.3 dolardan alacağı için ucuza geliyor.


    ŞEF34 kardeş, acaba bizim için fabrikayı arayıp fiyat alman mümkün mü? Fabrikaya gidince daha ucuz fiyat söylemişlerdi demişsin ama artık tanıyorlarmış seni madem, belki sana telefonda, fabrikada söyleyeceği kadar düşük bir fiyat söyleyebilir. Bu sefer biraz fazla alacağız dersen belki bi güzellik yaparlar.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: angorapardus

    [simage][/simage]

    Ankara'dan bir firmahttp://saytyucel.com adresinde der ki :

    Standart kanatların çalışmaya başlama rüzgar hızı 3-4 m/sn , nominal çalışma rüzgar hızı 13-15 m/sn dir. Yücel profilli rüzgar türbini çalışmaya başlama rüzgar hızı 1-1,5 m/sn nominal çalışma rüzgar hızı 8-10m/sn dir. Aynı boyutlarda ki rüzgar türbinleri kıyaslandığında diğer standart kanatlardan 1,91 kat daha fazla güç üretmektedir.
    Yani rüzgar türbini kurulması için gerekli rüzgar hızı yarıya düşmekte ve rüzgar türbini kullanma alanları genişlemektedir.
    Standart kanatların CL kaldırma katsayısı 1.6-1.7 iken yucel profili kanadın kaldırma katsayısı 3.2 dir.

    resim umarım görünmüştür. jet etkisi kullanıyor ve oldukça başarılı geldi bana,.... .. yorumlar..... yorumlar ....

     Rüzgar türbünü yapıyorum


    bu yücel amcanın pırıldağıyla ilgili benim ilk gözüme çarpan kanatların yüzeyleri,aynı çaptaki başka bir pırıldaktan iki kat fazla olduğu.hal böyle olunca rüzgarın kinetik enerjisini daha fazla sömürüp, daha erken kalkıp aynı hızdaki rüzgarda diğer pırıldağa göre daha fazla enerji üretmesi normal geldi bana .bence fazla bir artı değer yok ortada.isterseniz aynı genişlikte tek bir kanat yapıp ne demek istediğimi görsel olarak algılayabilirsiniz.

    saygılar.




  • 
Sayfa: önceki 6667686970
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.