Şimdi Ara

Ryzen 5600X işlemci dar boğaz sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Geçtiğimiz sene 10.nesil i5 işlemci ve anakartımı oğluma verip popülizm akımına uyarak ryzen serisine geçiş yaptım. Çok yüksek performans ihtiyacım olmadığı için(Ağırlıklı eski oyunlar oynuyorum) stok fanlı bir model tercih ettim. İşletim sistemim Windows 11.


    Basit LoL bile oynarken bazen garip garip donmalar yaşamaya başladım. işlemci hem deli gibi ısınıyor hemde oyunlar manyak derecede kasıyordu. Oyun seslerinde de bozulmalar, patlamalar oluyordu. işlemci sıcaklıklarının da 90 derecelere dayandığını görünce internetten aratıp CPU thermal throttle diye bir şey yapmaya çalıştım. Performans epey düştü ama çok fazla donma, takılma yapmamaya başladı. En son yine youtube'dan gördüğüm bir akıla uyup çarpanı: 40x, voltajı da 1.025 te kullanmaya başladım.


    Bios güncel olmasına rağmen çok sık olmamakla birlikte yine benzer şeyler arada yapıyor. Sebebi nedir bilen,benzer sorunlar yaşayan var mı? işletim sistemi ile alakalı olabilir mi?


    AMD Ryzen 5 5600X 3.7/4.6GHz 100-100000065BOX

    MSI PRO B550M-P GEN3 AM4 DDR4 4400(OC) HDMI VGA DVI-D M.2 USB3.2 mATX

    G.Skill F4-3200C16D-32GIS Aegis DDR4 32GB PC 3200 CL16 KIT (2x16GB)








  • Ekran kartı , psu falan nedir ? Normalde voltaj düşürüldüğünde işlemci ısısı düşer mesela 20 derece civarı. İşlemci ısınmasından sıkntılar olsa idi , voltaj düşürmede ısı düştüğünden takılmalar , donmalar geçerdi gibime geliyor.


    Bios güncel deniyor , işletim sistemini yenimi kurdunuz. Yoksa aynı diskten mi devam ediyorsunuz windowsa.

    Mümkünse farklı bir ssd varsa yeni bir windows kurun son ekran kartı driveri ve güncellemelerle.


    Ramler dual takılmıştır diye düşünüyorum. Ramlerle ilgili ancak performansta ramler dual kullanılmıyor olsa idi performans düşüklüğü olurdu. Seslerde bozulmalar patlamalar ramlerle ilgili değildir .


    Seslerdeki bozulmalar farklı bir ses sistemi veya kulaklık ile deneyerek te bakılabilir hemen. Farklı cihazlarda oluyor mu diye.


    Her oyunda yapıyor mu sadece Lol damı oluyor. Her oyunda yapıyorsa farklı bir disk varsa ona format atıp bir temiz kurulum yapın. Yazılımmı sorunlu anlaşılır. Stress testine sokulabilr pc.


    İşlemci , anakart ,psu ,disk, ekran kartı falan anlaşılır sıkntı durumu. Kasmalar donmalar psu, ekran kartı ve işlemciye göre zayıfsa ondan olabilir. Seslerdeki sıkıntılar anakart ses çipseti , işletim sistemi ve driverlarda sorun varsa ondanda olabilir. Bunlar deneme yanılma yolları ile kısa sürede çözülür.





  • Ekran kartı nedir?5600x yenin nesil iyi bir işlemci ekran kartı sorun yapıyor olabilir.
  • PSU'yu da yeni aldım. ZALMAN ZM700-TXII 700W 80 PLUS GÜÇ KAYNAĞI


    Ekran kartını daha önceki sistemde de kullanıyordum tabiri caizse yağ gibi akıyor en başından beri.

    chipseti: MSI Radeon RX 6700XT @fubo


    Ramle dual ilk takarken kontrol etmiştim şimdide CPU Z ten baktım . 2 x 64 bit yazıyor.


    işletim sistemini 2. ci kez kurdum belki düzelir diye ama dediğim gibi nadirde olsa yapıyor.


    Ses normalde bozulmuyor, durumu tekrar anlatmaya çalışayım. sanırım ilk açılışla ilgili bir şey. PC açıldı ve eğer sorun olacaksa oluyor.. sesler patlıyor FPS inanılmaz düşük oluyor, FPS yüksek gösterse bile böyle hareketler kısıtlı, normalde 150 200 fps olan lol 50 60 fps ama sanki aslında 15 fps gibi.anladığım kadarıyla işlemcinin o basit sesleri çalmaya bile mecali olmadığında her şey bozuk geliyor. Düzelmesi için tek yapılması gereken PC reset. bilgisayarı kapatıp açınca valaa :) herşey düzeliyor ama neden yapıyor anlamış değilim. PC nin sorunlu açıldığını ancak oyunlarda anlayabiliyorum, tam önemli bir şey yaparken bakıyorum fps yerlerde. reset atmak bazen mümkün olmuyor, rezil ediyor.





  • Kule tipi soğutucu alıp biostan yaptığınız ayarları defaulta çekin hiçbir sorununuz kalmayacak
    Aynı işlemciyi arctic freezer ile kullanıyorum
  • @JaReD22 kendi stok soğutucusu ile biosa girince bile delleniyor. 80 90 derecelere çıkıyor. Stok soğutucu bu kadar kötü olamaz ve bence kule o kadar farkettirmez. Daha önceki sostemimde kule almıştım. Faydası illlaki oluyor ama en başta da söylediğim gibi o kadar zorlayacak bir şey yapmiyorum.
    Başlangıçta acaba işlemciyi fan yüzeyine temas mı ettiremedim diye şüphelendim ama bence anakartın işlemci yönetimi ile ilgili bir problem. Şimdi 40x 1.025 ayarı ile 60ı hiç geçmiyor ve genelde yukarıda bahsettiğim sorunu yaşamıyorum. Sadece hiç olmaması için neler yapabilirim onun derdindeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosunpasa -- 7 Şubat 2024; 8:3:23 >
  • Canavar gibi bir işlemci çıktığından beri kullanıyorum böyle şeyler hiç yapmadı stok ayarlarda kullanıyorum.
    Kaliteli bir termal macunla tekrardan montaj yapın daha olmadı garantiye gönderin.
  • tosunpasa kullanıcısına yanıt
    5600xten önce 2700 kullandım kendi stok soğutucusu oyunlarda 65 dereceyi hiçbir zaman geçmedi
    5600xe geçtim stok soğutucu ile 85in altına düşmedi
    90lara varacak gibi bile oldu
    5600x stok soğutucu rezalet ötesidir o yüzden kule tipi şart
  • tosunpasa kullanıcısına yanıt

    Bunu bende yaşamıştım. Overclockta sıkıntı var. Ve windows 10 kurun. 11 daha kotu fps veriyor. Daha kotu tepkiselliği var.

    Stock soğutucu ile sıcaklıklara aldırmayacaksınız yoksa soğutucu alin. Çok fark olur arasında. Testlere bakabilirsiniz




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülkerim Satuk Buğra -- 7 Şubat 2024; 9:16:10 >
  • O zaman kule tipi bir fan önerisi alabilir miyim? Fiyat\performans olması önemli. Para konusunda sıkıntı yok ama sırf 5 10 derece daha soğuk olacak diye gidip 4k bir fana verirsem canım sıkılır. Onun yerine güzel bir kasa almayı yeğlerim.. 🤓
  • JaReD22 kullanıcısına yanıt
    Hocam siz de şu anakartın otomatik overclock yönetimi meselesini bir araştırın mutlaka. Bir kaç yabancı videoda okumuştum. Çarpan ve frekansı açıp açıp kapatacağım derken saçmaladığını söylemişler ve aksine performansın düştüğünü belirtiyorlar. Kule soğutucu alsak ta 90 derecelere stok fanla durup dururken çıkan bir işlemcinin ancak sorununu göz ardı etmiş olmaz mıyız?

    Normalde beklenen makul sıcaklıklarda verebileceği maksimum performansı vermesi.. ama bu geri zekalı icatlar biostayken bile default ayarlarda deli gibi overclock yapıp sistemi kapatmaya kalkıyor.
    https://www.youtube.com/watch?si=ahDv6DZ6whvTDgdI&v=t4FNGTwK3jU&feature=youtu.be

    Bu videodaki arkadaşın bahsettiği şey hakikaten işime yaradı, ama çok nadir de olsa arada o manyama olabiliyor. Bilemiyorum belki power suppy bazı açılışlarda kararsız bir duruma geçip yeterince güçle sistemi besleyemiyor..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosunpasa -- 7 Şubat 2024; 9:41:16 >




  • stok soğutucusu çöp. Negatif voltaj offseti var onu kullansan işine yarar ama stabilite testi işini beceremeyeceksin gibi görünüyor o yüzden makineyi bilen birine ver o yapsın.

  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt
    Hocam niye beceremeyim ben celeron 333 zamanından beri overclock yaparım. Default ayarla ve videodaki ayarla stabilite testi de yaptım. Defaultta aninda 90 100ü gördü, 40x carpanla 50 60ta kalıyor, sıkıntı çıkarmıyor.

    Şimdi atıyorum 15 20 bilgisayar açılışında bir kez böyle kafayı yiyor sadece. Ben oyunlara girmeden anlasam yine sorun yok. Dediğim gibi her zaman reset atma imkanı olmuyor. Rated maça girmişim, başlıyor görüntü titremeye. Alt f4 yapsam ceza alacağım mecbur takıla takıla oynuyorum. Bedavadan 5 6 kez ölüyorum bu yüzden.

    Hep tekrarlasa belki daha kolay yapılırdı ama rastgele olması çok can sıkıcı
  • tosunpasa kullanıcısına yanıt
    Ben default ayarları kurcalamayı pek sevmiyorum hocan tak çalıştır olacak
    Kurcaladınmı ilerleyen süreçte problemler çıkarıyor
    Ryzen 7 2700 stok fanı 5600x stok fanından daha kalındı o yüzden soğutması iyiydi
    O kadar kötü fan konulmasının tek nedeni bence custom soğutucu sattırmak
  • Bazı anakartlarda BIOS üzerinde Auto O.C. açıksa boşta bile işlemciye gereksiz voltaj vererek ısınmasına sebep oluyor. Arkadaşa topladığımız Asus B550M Plus wifi modelinde bu şekilde gereksiz ısınıyordu işlemci hem de arctic freezer 34 esports duo ile. BIOS'tan auto oc ayarını kapatınca işlemci rahatladı.


    Benim 5600X B550M Mortar Max Wifi üstünde, soğutucu olarak Dark Freezer X120 kule tipi soğutucu bloğuna BeQuiet PureWings2 fan ekledim gayet serin ve sessiz çalışıyor stok ayarlarda.


    Ekran kartımı GTX1080'den RTX3060Ti'ye değiştirdikten sonra biraz daha (+5 derece) sıcak çalışmaya başladı. Bunun sebebi ise ekran kartı 3. fanının işlemci hava girişine doğru sıcak üflemesi yüzünden.


    5600X'den önce 2600X ve 1600 işlemcileri kullandım. Stok soğutucular serin ve sessiz çalışması için kesinlikle yeterli değil.


    Nacizane tavsiyem kule tipi soğutucu almanız. Hava akışı önden arkaya olacak şekilde montaj yapmanız.





  • JaReD22 kullanıcısına yanıt
    Valla ne yalan söyleyim benim de aklıma geldi hocam da direndim şimdiye kadar. Bir kule soğutucu yolu gözüküyor 🥲
  • fractal design kullanıcısına yanıt
    Şu auto oc nerde tam bilemiyorum ama akşam bakacağım mutlaka, muhtemelen üstteki videoda çarpanı 40x yaptırırken kapattırdı. Voltajı da 1.025e sabitletiyor. Bu durumda hâlâ auto oc yapmıyordur. Ama yine de bakayım. Teşekkürler yorum için.




  • İkinci 400 lira daha pahalı çok fark var mı aralarında?
  • tosunpasa kullanıcısına yanıt
    peerless assasin daha iyi ama kasaya sığmayabilir bakın boyutlarına.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.