Şimdi Ara

Ryzen 7 5700x Isınma Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, ryzen 7 5700x ve 3070Ti sisteme 3 gün önce geçiş yaptım. Yeni soğutucum gelene kadar eski işlemcim (r5 1600) stok fanını takmıştım soğutma yetersiz olduğu için oyundayken 96 derecelere çıkıyordu ve kullanmayı bırakıp yeni soğutucuyu bekledim. Aldığım soğutucu :


    SilverStone Hydrogon D120​


    Ama ısınma sorunu hala aynı, oyun oynarken kasa yanıyor resmen, 90+ derecelere çıkıyor. 1200 TL civarında bir soğutucu acaba yetersiz kalması normal mi testlerine baktığımda 3700x'leri stres testinde 70 derecede tuttuğunu gördüm. Kasam 4 + 1 egzoz fanlı hava akışı düzgün bir kasa. Termal macunu kendisininki yerine galax marka macun kullanmıştım onu kendi macunuyla değiştirmeyi deneyip sonuçları yazacağım. ( Şu an bu konuyu yazarken boşta CPU 60 derece)




  • Termal macunun mk/w değeri yüksek olmasına dikkat edin. Yine de AMD'nin bir çok modelinde ısınma sorunu var. Doğru bir OC ile düzeltilebilir. OC biliyorsanız yaparsınız biostan Volt değerini belirleyin/düşürün. Bazen hatalar verecektir hiç hata vermeyeceği ayarları kendiniz bulmalısınız. 5700x için ideal değerleri bilmiyorum ama siz direk 1,2 V ile başlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

  • Selamlar,


    Ryzen işlemciler genel olarak kendini overclock etmek için istekli işlemcilerdir. Bu sorunu yanlış şekilde aşmaya çalıştığınıza inanıyorum. Eğer kurgu yada iş için değil sadece oyun için kullanıyorsanız pcyi. Bu durumda PBO disable yapmanız tüm sıkıntınızı çözecek.


    PBO nedir üstün körü bilgilendireyim. PBO Amd nin kendini oc yapması için geliştirdiği bir teknoloji bu teknoloji siz isterseniz buz dolabına koyun işlemciyi 90 dereceye ulaşana kadar mhz hızlarını boostlayarak 90 dereceye gelmesi için elinden geleni yapacak. Bu bir sorun yada bir sıkıntı değildir. Bu teknolojinin hiç bir zararı yoktur tek zararı 125w çekerken PBO açıkken 200 - 250w + üstü elektrik tüketmesidir buda haliyle sıcaklığa neden olur.


    Bu nedenle sadece oyun için kullanıyorsanız 100 - 150w tasaruf edip 5 - 10 fps zarar ederek işlemcinizi serin çalıştırabilirsiniz.


    Kolay Gelsin..





  • XemreG X kullanıcısına yanıt

    Merhaba PBO ve autoboost'um kapalı, stres testinde o halde 90 üstüne çıkıyorum. Termal macun mevzusunda da sorun olması mümkün değil double check yaptım. Bilmiyorum ilginç bir durum söz konusu. Evga 3070Ti'ım bile 90 derecelere yaklaşıyor. Çok ilginç. İnternetteki testlerde 60-70 civarı çalıştığı görülüyor. Kasa hava giriş çıkışları da iyi toplamda 5 adet fan var. Bilemiyorum. Gereksiz sıcak çalışıyorlar.

  • RitHD R kullanıcısına yanıt

    Boşta işlemcinin 30-40 arası bir değer olması gerekiyor. Daha düşük değerlerde de olan var ama normali genelde bu değer. Ekran kartının da 50-60 derecelerde gezmesi lazım. Sistemin bilinmeyen bir nedenden dolayı ya aşırıcı güç tüketiyor ya da soğutmayı düzgün gerçekleştiremiyor.


    Kasanın kapağı tamamen açık iken stres testi yapın ve ısı değerlerini bir gözlemleyin. Sıcaklıklar yine yüksek ise aşırı bir güç tüketimi var sistemde demektir. Power supply'nizde bir sıkıntı olabilir.


    Kasa kapağı açıkken bir deneme yapın şimdilik.


    Ek olarak stres testindeyken fanlarınızın dönüş hızı ne alemde? Dediğiniz gibi 90 derecelere kadar sıcaklıklar çıkıyorsa fanlarınızdan baya bir ses gelip kafa ütülemesi lazım.


    Kolay gelsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 23 Ağustos 2022; 15:28:39 >
  • Maxpayne53 kullanıcısına yanıt

    Merhaba sanırım sorun kasanın hava akımıyla alakalıydı, eski kasa fanlarının kendine hayrı yok gibiydi elimi koyunca hava bile hissetmiyordum. Yeni arctric 1800rpm fanlar ile değiştirince clock boost ayarları kapanmadan 75 derecenin üstüne daha çıkmadım. İşlemcim tam verimde 75 derece altı çalışıyor gibi şimdilik. Bana kabul edilebilir geldi. Yabancı forumlarda da gördüğüm kadarıyla yüksek frekanslarda kabul edilebilir değerler. Ekran kartına gelince onu ben de anlamadım %100 yük altında 78-80 derecede takılıyor. En azından 90'a yaklaşmıyor artık. Bilemiyorum. 60 civarında olması gerektiğini düşünüyorum ama öyle değil.


    Sonuç olarak 5700x Sistem toplayacak arkadaşlara tavsiyem kasanın hava sirkülasyonunun iyi olduğundan emin olun. Ölü, eski kasa fanları ciddi fark yaratıyor.


    + Benim gibi OC hakkında bilginiz yok ise voltaj, frekans ayarlama işlerine girilmesini tavsiye etmem oyunlarda çökme, darboğaz vs. yaşadım. Sonunda kendimi default ayarlara dönerken buldum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RitHD -- 23 Ağustos 2022; 19:53:29 >




  • RitHD R kullanıcısına yanıt

    Ekran kartınızın strest testi altında 78-80 dereceleri görmesi kabul edilebilir bir rakam. Test sistemleri ile kendi sisteminizi karşılaştırmayın. Bir çok test sistemi uzay montaj oluyor ya da kasalar hangar gibi geniş veya sıvı soğutma ile sıcaklık düşürülüyor.


    Overlock işi sadece ryzen sistemlerde değil bir çok intel sistemde de sıkıntılı. Bu işlem için ferah bir kasa, doğru soğutmaya ihtiyacınız var ve oyunların çoğu overlocklu sistemlerde düzgün çalışmıyor. En azından benim tecrübem bu yönde oldu. Belki benim soğutmam da yeterli değildir. -_-


    Velhasıl sorun havalandırmadan kaynaklı imiş.


    Neyse sorunun çözüldüğünüe sevindim.


    Kolay gelsin.

  • ben uv şekilde kullanıyorum 5700x i , gayet iyi durumda,

  • BekirTemel B kullanıcısına yanıt

    5700x işlemciyi hangi ayarlarda kullanıyorsunuz


    5700x CPU

    msi b450m pro-m2 max Anakart

    Kingston 2x8 3200Mhz Ram

    Corsair h100i sogutucu var

  • Comaa kullanıcısına yanıt

    biostan bi tık voltajı düşürüyorum hocam, o da çok ısınmasın diye rahat rahat çalışsın, zira nereden baksanız 2 yıldır kasaya macun ve genel temizliik yapmıyorum, saldım çünkü pcyi değiştirebileciğimi düşünmüyorum ve yenileme şansım da yok am5 e geçildiği için, sadece ekran kartı değişimi ile de uğraşacak kafa kalmadı, onu sat bunu al falan filan artı ekleyeceğin para da kayda değer olacak iyi bir kart içün, eğer bakım yapacaksanız otomatikte kullanabilirsiniz voltajı, o halleder, biosu güncel tutun kafi, 65 tdp olduğu için 5700x in güç kontrolü zaten fena değil ve msi da güven veriyor

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.