Şimdi Ara

Samsung’dan Japonya’ya kritik çip hamlesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Samsung’dan Japonya’ya kritik çip hamlesi
    Dünyanın en büyük bellek çipi üreticisi Samsung'un Japonya'nın Yokohama kentinde yeni bir çip geliştirme tesisi kuracağı bildirildi. Bu son derece sembolik girişim, Çin ve Tayvan pazarlarından gelen rekabetle mücadele etmek için Japon ve Güney Koreli çip firmalarını bir araya getirecek. Bir nevi çip üretiminde iki blok ortaya çıkmış olacak.



    Samsung’dan Japonya’ya önemli atılım



    Bu yeni çip geliştirme tesisi yaklaşık 222 milyon dolarlık bir maliyete sahip olacak ve Tokyo'nun güneybatısında bulunan Samsung Ar-Ge Enstitüsü’nün bulunduğu yerde inşa edilecek. Fakat aktarılanlara göre yeni tesis ayrı olarak faaliyet gösterecek. Ayrıntılar net olmamakla birlikte Samsung, prototip bir yarı iletken çip cihazı için bir üretim hattı inşa edecek ve birkaç yüz kişi istihdam edilecek. Belirtilenlere göre Samsung, bu tesisi 2025 yılında kullanıma alacak.



    Japon üreticileri yakınlık



    Samsung’dan Japonya’ya kritik çip hamlesi
    Şirketler genellikle transistörlerin ve elektrik devrelerinin aşırı derecede minyatürleştirilmesi yoluyla çip üretiminin ön ucuna odaklanmakta. Ancak bazı uzmanlar bu sürecin bir sınırı olduğuna ve odak noktasının çoklu yonga plakası katmanlarını istifleyerek yonga üretiminin artık farklı bir üretim tekniğine kayacağına inanıyor. Bu bağlamda Japonya yarı iletken çip üretimi için gerekli malzeme ve ekipmanın en iyi üreticilerinden biri olduğundan Samsung çip üretim sürecinde bir atılım gerçekleştirmek için Japonya'daki malzeme ve ekipman üreticileriyle yakın iş birliği içinde çalışmak istiyor.



    Ayrıca Bkz.Samsung Galaxy S23 Ultra Limited Edition tanıtıldı



    Samsung, Japon hükümetinin yarı iletken çip alanına yatırım yapmak isteyen firmalara sunduğu yaklaşık 73,6 milyon dolar değerindeki vergi indirimleri ve mali teşviklerden de faydalanabilir. Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, kendi ülkelerindeki çip firmaları arasında iş birliğini teşvik etmek için çalışıyor. Samsung'un birincil rakibi TSMC de 2021'de Japonya'ya yatırım yaptı. Japonya bir zamanlar bellek yongası segmentinde küresel liderdi ve yabancı yatırım çekerek varlığını yeniden inşa etmeye çalışıyor. TSMC'nin yanı sıra Amerikalı bellek yongası üreticisi Micron da Japonya'da yatırım yaptı ve vergi teşvikleri aldı.




    Kaynak:https://www.sammobile.com/news/samsung-chip-plant-japan-usd-222-million/







  • olay sadece parayi basip tesisi kurmak degil ama uzun yillardir nereye gittigi belli olmayan paralar duzenli olarak bu sektore aktarilsaydi gerekli olan altyapi ve kalifiye insan gucu olusturulabilirdi, yari iletken uretimi olmasa bile katma deger ureten zenginlik yaratan yeni bir is alani ve hatta alanlari kolayca kurulabilirdi. farkirlik geri kalmislik kader degildir, toplumun secimidir.
  • Haberde geçen "Bu yeni çip geliştirme tesisi yaklaşık 222 milyon dolarlık bir maliyete sahip olacak" ifadesine dayanarak, 2023 Diyanet bütçesiyle 8 kere bu çip geliştirme tesisi açılabiliyor, diyebilir miyiz?

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    Diyebilsek de bu, sağlıklı bir karşılaştırma değil. Çip geliştirme/tasarlama sadece parayı basıp tesisi kurmakla olmuyor ne yazık ki.

  • E_Y_B_H_P_T E kullanıcısına yanıt
    İlginç bir şartlanmışlık. Her girdi benzer çıktıyı tetikliyor.

  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt
    olay sadece parayi basip tesisi kurmak degil ama uzun yillardir nereye gittigi belli olmayan paralar duzenli olarak bu sektore aktarilsaydi gerekli olan altyapi ve kalifiye insan gucu olusturulabilirdi, yari iletken uretimi olmasa bile katma deger ureten zenginlik yaratan yeni bir is alani ve hatta alanlari kolayca kurulabilirdi. farkirlik geri kalmislik kader degildir, toplumun secimidir.

  • Metin Yasir Akpınar kullanıcısına yanıt

    ki, bu daha da kötü bir durumda olduğumuzu; kaynak ayırsak bile kalifiye eleman ve teknolojiden yoksun olduğumuzu yüzümüze vuruyor.. şimdi temeller atsak on-yıllar sürecek belki de, ama, bunun olmasının ihtimali... :/

  • quote:

    Japonya bir zamanlar bellek yongası segmentinde küresel liderdi ve yabancı yatırım çekerek varlığını yeniden inşa etmeye çalışıyor.


    Üzücü bir gerçek. NEC, Toshiba, Hitachi, Mitsubishi, Fujitsu gibi devlerin çip geliştirdiği bir dönem vardı. Bu dönemde Avrupa da Philips (NXP), STM, Bosch, Siemens (Infineon) gibi çip geliştirme alanında uzmanlaşmış devler ile çalışıyordu. Neyse ki aralarında bir Bosch çip geliştirmekten asla vazgeçmedi. Vazgeçen Philips ve Siemens'in ardılları sırasıyla NXP ile Infineon hala kendi başlarına ayakta durabilen güçlü markalar.

    Japonya'nın acilen Güney Kore, Tayvan ve ABD'ye yetişmesi lazım çip tasarımı ve üretimi konusunda. Renesas (eski NEC Electronics) haricinde bir dev kalmadı çip geliştirme konusunda.





  • Türkiye bu işe bir yerinden başlama konusunda çok geç kaldı. Halbuki çok zeki mühendislerimiz var. Yavaş yavaş en azından kendi ihtiyacımızı özgün bir uretimle karşılayıp, zamanla disariyada satabiliriz. Bir tb2 başarısı daha neden olmasın ???

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.