Şimdi Ara

Samsung NX1100 -Samsung NX3000 - Sony A5000 ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba ,
    Fotograf makinasından,özelliklerinden anlayan arkadaşlar alacak olsanız başlıkta belirttiğim 3 modelden hangisini tercih ederdiniz?

    Ya da bu fiyatlarda önerebileceğiniz fotofraf makinaları nelerdir?



  • Öncelikli olarak alacağınız makineden beklentileriniz neler ve beraberinde gelen kit lensle mi kullanacaksınız yoksa başka lensler de kullanmayı düşünüyor musunuz? Ne tarz fotoğraflar çekip, ne çeşit lenslere ihtiyaç duyacaksınız? Bunlara göre seçim yapmalısınız. Ben 7-8 ay kadar Sony A5000 kullandım. Sonrasında ise farklı makine ve sisteme geçtim. Sony' nin fotoğraf kalitesinden memnundum ama, istediğim özelliklerde (uygun)lensler yoktu. (makro ve telefoto). Sony A5000' de az sayıda tuş olduğu için ulaşmak istediğim özellikleri kullanmak için hep menüye girmem gerekiyordu. Bu da fotoğraf çekimi esnasında elle ayarlama yaparken (odaklama, odak noktası seçimi, çekim modu vs...) hiç pratik değildi. Bir de vizörlü makine isteğim sebebiyle makineyi değiştirdim. Şu an son derece memnunum. Olympus OM-D E-M10 kullanıyorum bu arada...

    Eğer siz sadece makine ile gelen kit lensle kullanacaksanız, çok sayıda tuş olmamasını ve odaklama hızını (Sony A5000 bu konuda iyi bence bu arada) sorun etmiyorsanız sadece fotoğraf kalitesini dikkate alıyorsanız alacağınız herhangi bir APS-C sensörlü (Sony, Samsung, Fuji, Canon eos-m) ya da m43 sensörlü makine sizi memnun edecektir.

    Ama ben bunların arasında lens çeşitliliği, gövde özellikleri,tasarımı ve son derece kompakt lensleri ile m43 sistem bir makine öneririm size... (kendim de kullandığım için değil, bugün makine alacak olsam yine m43 sistem alırım.)
    Sizin aradığınız fiyat aralığına göre,https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=7439 bunu tercih edebilirsiniz.
    Eğer çıtayı biraz daha yükseltip vizörlü, suya, toza dayanıklı ve kısa süre önce 600TL civarı indirime giren bu makineyi de tercih edebilirsiniz.https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=7471. Benim kullandığım makine ile hemen hemen aynı kalitededir.

    Ya da üstteki makineyi çift lensle almak da mantıklı olur bence, (tabi telefoto özellikli lens ihtiyacınız varsa)https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=9972
    Biraz daha küçük ve daha az tuşu var sanırım. Ama diğer Olympuslarla aynı kalitede fotoğraf çeken ve daha ekonomik bir model olanhttps://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=7438 da tercih edebilirsiniz. Bunun da yukarıdaki gibi çift lenslisi de satılıyor.

    Ben fotoğraf kalitesi, lens çeşitliliği, gövdede titreşim engelleme, dokunmatik ekran, hızlı oto odaklama, ayar tekerlekleri ve kısayol tuşları (kullanımda pratiklik) sebepleriyle Olympus tercih ederdim yerinizde olsaydım.




  • Merhaba öncelikle çok teşekkür ediyorum ilginiz ve alakanız için..

    Şöyle söyleyebilirim benim fotografçılıkla ilgili çok teknik bilgim yok ama fotograf çekmeyi seviyorum belli bir şeyi çekmek değilde bana ilginç gelen her şeyi çekebilirim.Makinalar hakkında özelliklerine dair çok fazla bilgiye de sahip bir insan değilim. Bu üç makina da tercih sebebim dslr ayarında olmaları ama başka fikirlere de açığım tabi 1.000 lira ve 1200'e kadar.

    Önerdiğiniz makinalara bakacağım ama fotograf makinası alırken söylediklerinizin dışında başka nelere dikkat etmem gerekir?
  • fish knows kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. Aslında benim de fotoğrafçılık konusunda deneyimim ve bilgim çok değil, 1 yıl önce ben de sizin gibi fotoğraf makinesi arayışındaydım.

    Bir kere dediğiniz gibi bu 3 makine ve diğer aynasız makineler sizin de dediğiniz gibi DSLR ayarında (giriş ve orta seviye)...
    Bence makine alırken dikkat edilmesi gereken; (aynasız makineler arasında)
    1.sensör boyutu (APS-C (sony, fuji, samsung, canon eos-m) ya da m43 (olympus, panasonic). Hem APS-C hem de m43 kullanmış biri olarak m43' ün biraz daha küçük sensörü olmasına rağmen APS-C' ler kadar başarılı olduğunu söyleyebilirim. (zaten incelemelere bakarsanız bunu görebilirsiniz.)
    2. gövde özellikleri (ayar tekerlekleri, diğer tuşlar, lcd ekran çözünürlüğü ve hareketli ekran, hotshoe (flaş, vizör gibi harici donanım bağlamaya yarar) gibi)
    3. lens çeşitliliği (balıkgözü, çok geniş açı (ultra wide angle), geniş açı, normal açı, portre, makro, tele foto) gibi çekmek istediğiniz fotoğraf türüne göre o sistemde aradığınız lensler var mı?
    4. hızlı ve doğru otomatik odaklama, eğer hareketli nesne çekecekseniz odak takibi
    5. teknolojik yenilikler (hareketli lcd ekran, elektronik vizör, wifi, dokunmatik ekran, dahili flaş, oto odak nokta sayısı gibi...)

    tüm bunları düşündüğümde m43 sistemi tercih ettim, yeni makine alsam yine m43 tercih ederdim. (olympus ya da panasonic). Diğer rakiplerinden tek eksi yönü sensör boyutunun biraz daha küçük olması ama bunu da fotoğraflara baktığınızda bir fark görünmüyor. Diğer yönlerden hep m43 sistem daha üstün bence. Bir de alacağınız makinede titreşim önleme sistemi de önemli. Düşük ışıkta elde çekim yaparken düşük enstantane hızında eller ister istemez titrer. Titreşim engelleme bu konuda yardımcı oluyor. Olympus makinelerde titreşim engelleme gövdede iken diğer makinelerde bu özellik lenslerde oluyor. (ois, oss gibi kısaltmalarla ifade ediliyor.)

    ben 1000-1200tl aralığında sizin yerinizde olsam Olympus PL5 +14-42mm lens alırdım.




  • Alma

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hem de emir kipinde yazmış ! Hem de 1 tane olsun kanıtlı gerekçe yok !..

    Söylentilerin ötesine geçelim...
    -
    Aşağıdaki alıntı Alman'ya da yayınlanan bir aylık fotoğraf konulu dergiden alıntı.
     Samsung NX1100 -Samsung NX3000 - Sony A5000 ?
    Model adından sonraki sütun inceleme tarihindeki fiyatı
    Devamındakiler ise
    Görüntü kalitesi sütunu, sütundaki / ile ayrılan rakamlar
    1. ISO 100, 2. 400, 3. 800, 4. 1600, 5. 3200, 6. 6400 başarımı puanları

    Sonraki sütun (Ausstattung vs.) Özellikler/Performans
    Sonraki sütun "Toplam puan 100 üzerinden"
    En son sütun - İncelemenin yapıldığı tarih.
    -
    Aşağıdaki görüntü bir İngiliz aylık fotoğraf dergisinden alıntı,
     Samsung NX1100 -Samsung NX3000 - Sony A5000 ?
    -
    Aşağıdaki görüntü DPreview.com sitesinden inceleme bölümünden alıntı,
     Samsung NX1100 -Samsung NX3000 - Sony A5000 ?

    Sarı bölgelerde fare imlecinin üzerinde olduğu ürün önde, koyu gri boşluk görülen bölgelerde ise Olympus pen e-PM2 (PL5, P5 ve OM-D'ler ile aynı sensör vardır bu modelde de)
    -
    Bu da dijital fotoğraf makinalarının sadece sensörlerini test eden ve başarımını ölçen bir sitedir. Yani gövdenin ergonomisi, makinanın otomatik netleme hızını, açılış hızını, peşpeşe fotoğraf çekim hızını, fiyatını, lens çeşitliliğini vb. hiçbir detayıı incelemez bu site. Sadece sensörünü ölçer. Yukarıdaki siteler ve dergiler ise ürünü bir bütün olarak incelemişlerdir. Her yönden ürünü fiyat/performans dahil kıyaslamışlardır.
    Sensör incemelesi için :http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-A5000-versus-Canon-EOS-700D-versus-Olympus-PEN-E-PL5___929_870_839
    -
    Hız olarak da bir karşılaştırma
    http://www.ephotozine.com/article/olympus-pen-lite-e-pl5-review-20822#Performance (Speed bölümü altında hız tablosunu göreceksiniz)
    http://www.ephotozine.com/article/samsung-nx300-review-21880#Performance (Hemen hemen her alanda hız olarak PL5 daha iyi)

    5 Farklı ülkeden test sonuçları paylaştım. Arkadaşların söylediklerine ek olsun, bilginiz olsun...

    Bütün bunların ötesinde kullanıcılarından gördüğüm kadarı ile Samsung NX300, Sony a5000, Olympus aynasızlardan biri olsun hangisini alırsanız alın biri birinden önemli fark edilecek kadar geride değil. Tipi olsun, farklı özellikleri olsun, hangisini beğeniyorsanız alabilirsiniz. Samsun NX1100'e ait pek bir veri bulamadım. Ancak çok şahane manzara fotoları çekmiş birini görmüştüm ama o da 1 kişi :) ve anımsadıklarımın hepsi uzun pozlama ile çekilmiş manzaralar idi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 4 Nisan 2015; 20:52:55 >




  • @keynowski tekrar merhaba,
    En azından benden daha iyi bildiğinize şüphe yok

    1)- Çok fazla teknik bilgiye sahip olmadığım için ne demek istediğinizi çok az anladım detaylı bir şekilde araştırmayı çok isterdim ama şu sıralar bunun için gerçekten müsait değilim. Daha önceden araştırmışlığım var fakat çok çabuk unutuyorum bu tür bilgileri sanıyorum ki elimde makina olmadığı sürece de ben hep unutacağım pratik lazım galiba bunun için en çok da makina üstünde uygulamalı görmek.
    2)-Buradaki açıklamanızı ne demek istediğinizi anladım.
    3)- Belli bir lens arayışım yok daha doğrusu hani bilmediğim için fotograf çekerken nasıl bir lens kullanmam gerektiğini bilmiyorum daha o derinliğe sahip değilim yani.
    4)-Bahsetiğiniz makina ile ilgili bir özellik sanıyorum.
    5)-Sanırım burada elektronik vizör önemli galiba dahili flaş, oto odak nokta sayısı dedikleriniz ne işe yarar bilmiyorum.

    Yine çok teşekür ediyorum diğer önerileriniz için.




  • fish knows kullanıcısına yanıt
    sanırım siz hangi makineyi alırsanız alın ilk etapta makine ile birlikte gelen kit lens ile kullanacaksınız. Eğer ileriye dönük farklı lensler de alacaksanız m43 sistemlerde (olympus ve panasonic) lens konusunda çok daha fazla seçenek var. Bir de vizör kullanmıyorsanız (sizin yazdığınız 3 makine gibi) makine fiyatları daha ekonomik oluyor. Flaşa ihtiyaç duyarsanız kimi makinelerde dahili flaş var (mesela Sony A5000' de), bir de hotshoe girişi olan makinelere harici flaş takılabiliyor. Gördüğünüz gibi fotoğraf kalitesi dışında ihtiyaç duyabileceğiniz başka şeyler de olacaktır alacağınız fotoğraf makinesi ile ilgili...O yüzden ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz lazım.
  • Merhaba@jiddi,
    Size de çok teşekkür ediyorum ilginiz ve alakanız için.. Verdiğiniz grafiklere baktım galiba önce benim makineler hakkında özellikleri öğrenmem gerekecek çünkü çok fransız kalıyorum sizler yazarken :)
    Az çok anladım sayılır o zaman soruyu şöyle değiştirmekte fayda var .. hayatında sadece (örnek) FUJIFILM CLEAR SHOT M gibi filmli fotograf makinası kullanmış ki oda çocukken falan oluyor daha sonra cep telefonlarının dandik pikselli ve digital foto makinesı kullanmış hiç bir teknik bilmeyen birisi için nasıl bir şey tavsiye edersiniz fiyat aralığı 1000-1200?

    Aşağıyada bir tanen 2 megapikselle (diye hatırladığım) çektiğim fotograf ekliyim de en azından bir görüşünüz falan olur diye düşünüyorum.

     Samsung NX1100 -Samsung NX3000 - Sony A5000 ?




  • @keynowski
    Evet esasen şimdilik alacağım makinenin lensini kullanmayı düşünüyorum belki ileride başka lens alabilirim ama az çok bildiğim kadarıyla samsung'un ürünlerinin de lens sıkıntısı olmuyormuş..
    Peki vizör olmayışının bir eksisi olur mu sizce ?
  • fish knows kullanıcısına yanıt
    Fotoğrafçılık konusunda bilginiz olsun ya da olmasın tavsiyem "aynasız makine" almanız yönünde olacaktır. Eğer ebat ve ağırlığı benim için sorun değil diyorsanız DSLR de alabilirsiniz. Ama lensi sabit kompakt bir makine alırsanız(küçük sensörlü) belki gün gelir fotoğraf kalitesi sizi memnun etmez. Bende öyle olmuştu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vizör tamamen sizin zevkinize kalan bir şey. Vizörden bakarak mı yoksa Lcd ekrandan bakarak mı fotoğraf çekeceksiniz buna bağlı. Yalnız bir de şu durum var. Ben Sony A5000 kullanırken Lcd ekranı güneşli havada görmekte zorlanıyordum. Şu an vizörlü makinede bu sıkıntım yok. Ama belki diğer makine modellerinde Lcd ekran güneşli havalarda sorun olmuyordur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben Samsung hiç düşünmediğim için sizi Samsung konusunda ön yargılı davranarak yanlış yönlendirmek istemem. Aynasız makinelerde gördüğüm kadarıyla m43, Sony ve Fuji daha çok tercih ediliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @keynowski
    Vizör konusunda haklısınız evet lcd ekrandan görünmeyebilir ama diğer taraftan aynasız tercih etmemin sebebi hafif olması .. Samsung'u sadece biraz daha fazla araştırdığım için ve diğerleri hakkında bilgim olmadığı için öyle söyledim yoksa samsung'da karar kılmış değilim. Lensi sabit kompakt bir makine almak istemiyorum değiştirebileceğim bir makine olsun istiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fish knows

    Merhaba@jiddi,
    Size de çok teşekkür ediyorum ilginiz ve alakanız için.. Verdiğiniz grafiklere baktım galiba önce benim makineler hakkında özellikleri öğrenmem gerekecek çünkü çok fransız kalıyorum sizler yazarken :)
    Az çok anladım sayılır o zaman soruyu şöyle değiştirmekte fayda var .. hayatında sadece (örnek) FUJIFILM CLEAR SHOT M gibi filmli fotograf makinası kullanmış ki oda çocukken falan oluyor daha sonra cep telefonlarının dandik pikselli ve digital foto makinesı kullanmış hiç bir teknik bilmeyen birisi için nasıl bir şey tavsiye edersiniz fiyat aralığı 1000-1200?


    Geçmişte hem bilmemekten ve hem de ürünün yetenekleri sebebi ile vasat yada kötü fotolar çekmeniz sizin için asla bir sınır veya ölçü de olamaz, bizim için de olamaz. Fotoğraf çekmek öğrenilebilen bir şey. Bu kısmını da sonsuz aslında ! Öyle ya "Öğrenmenin sonu yoktur" demişler. Fakat bu işin herkesçe kabul gören bir temeli var. Bu temelleri öğrenmek de teorik süreci 1-3 ay sürer tahminim. Tecrübe etme ve duruma göre bu teorinizi uygulayabilme süreci de elbette ki sizin ilginiz, zaman ayırmanız, ne kadar çok fotoğraf çektiğinize göre değişir. Ben ilk kompakt makinamı aldığımda hiç bir şey bilmiyordum. 3 ay sonra makinanın benim için bittiğini gördüm ! Neden ? Gece fotoğraf çekeceğim elde titrettiğimi fark ettim. Deklanşör sesini dinleyince gündüz şlak eden şey :) gece bir tık yapıyor zzzzzt birkaç saniye bir ses ve bir tık daha. Baktım ki bu bu süreç boyunca gözü açık birşey görmeye çalışan kör misali. Gündüz ışık çok tabi anında kapıyor görüntüyü ! Böyle hiçbir şey bilmeden kendi kendime öğrendim. Yıllar sonra buna fotoğraf aleminde "Uzun pozlama" dendiğini öğrendim !.. Hatta o ara bunun derdini çözünce (Tripod da ne, biliyorum da neden alacam ki düşüncesindeyim) ben de bir çözüm buldum. Makinayı masaya, balkona vb. bir yere sabit koyuyorum 2 sn. bekleyip kendi çekeceği ayara getirip basıp bırakıyorum makinayı ve böylece tripodda gibi sıfır titreşim ile çekiyor. Fakat yine de gördüklerim gibi olamıyor. Kullanım kitabına bakıyorum ki makinanın en uzun pozlama süresi 4 saniye. Çektiğim fotolara bakıyorum 1,2 saniye. Ya ben buna nasıl 4 saniyelik foto çektiririm der iken bir de bakıyorum ki bu tam otomatik bas-çek olduğunu yine yıllar sonra öğrendiğim bir model. Hazır sahne modları var, makinaya onlar harici kullanıcı komut veremiyor. 3 ay ! 400 $ vermiştim. Hemen araştırmalar, ne imiş kullanıcı ayarlarına imkan veren makina lazımmış bana. Araştırmalarımda bütçeyi zorlamayan bir Canon Kompakt model tüm kullanıcı ayarlarına imkan veriyor (Manuel ayar dedikleri) . Tabi almak için biraz bütçeyi toparlamak gerekti 1.5 yıl sonra aldım !.. Ne imiş bu manuel mod derken M moda aldım bazen diyaframı çok açıp enstantaneyi kısmayıp her yeri bembeyaz gibi fotolar çektim, bazen de tam tersini yapıp kapkaranlık. Dur bir de şu A modu deneyelim dedim, kullanıcı kitabını okuyorum tabi bunlar ne imiş diye arada. Evde saat, pil, balkonda çiçek, yediğim erikti çilekti ne varsa çekiyorum :) Öyle beklemek yok, hava açsın da, bir yerlere gideyim de güzel manzara çıksın da deklanşöre basayım ! Her zaman her yerde fotoğraf çekip çektiğinizden birşeyler öğrenebilirsiniz. Exif bilgilerine bakıyorum. ISO diye bir değerin fotolarımı nasıl mahvettiğini görüyorum. Kitaptan bunu düşük tutmayı okuyorum bu sefer kimi fotolar titrek çıkıyor ama artık anlıyorum, ekranda anında görüyorum iso'yu düşürdüğümde enstantane de düşüyor. İlk makinamda bu durumda elde çekmemeyi öğrenmiş ve çaresini de bulmuştum, onu uyguluyorum. Yeri geliyor bunu arkadaşlar vb. ortamlarında "cümleten herkese kal gelsin kimse kıpraşmasın iso düşürdüm hareket etmeyin" diyemeyeceğimi görünce "Hah demek ki bana ISO yükselttiğimde de fotoda kumlanma yapmayan yada az yapan birşey gerektiğini anlıyorum. Bakıyorum d-slr'lar iyi e ama beni aşıyor fiyatları. alamıyorum :) Eldeki ile en iyi çekebilmenin, kullanabildiğim koşullarda kullanmanın yöntemleri ile foto çekmeye devam... Gel zaman-git zaman artık ciddi ciddi beni sınırladığını düşündüğümde sene 2009. Araştırıyorum derken işte bu Olympus aynasız'ların ilk çıkan modelini buluyorum. Alıyorum ve farkı görüyorum ama bir fark daha görüyorum. Canon ile bastığım an yakaladığı görüntü bunda öyle olmuyor. Bi yavaş, anında tepki vermiyor. Araştırınca öğreniyorum ki o ilk çıkan modelde "otomatik odaklanma" konusunda yavaş olması gibi bir dezavantajı var imiş !.. Kusur bende değil üründe imiş. Tabi o model üstüne 3 nesil yeni model geldi ve 2'inci nesilde düzelttikleri bu yönü artık piyasadaki en hızlı otomatik odaklama yapanlar arasında oldu. Bu kusur da bana otomatik odaklaması yavaş makina ile neler çekilebileceğini zorunlu olarak öğretti :)

    Uzun yazdım galiba. Netice, ben de bu yıllar içinde öğrendiklerimi fırsat buldukça paylaşmaya çalıştım. Usta-çırak kültüründeki gibi "Bırak burunları sürtülsün" gibi düşünmedim :) . Benim kaybettiğim zamanı başkaları kaybetmesin diye düşündüm. Çünki "fotoğraf" an yakalamaktır ve öğrenme süreci uzarken geçen anlar önemlidir. Bunun yanı sıra alınacak ürünün donanımsal yeterliliği ise oldukça önemlidir. Bugün ISO başarımı ve dolayısı ile toplam imaj kalitesi zayıf bir makinaya yeni ve sınıfına göre iyi diye 600-900 TL. para vermek bence kişinin kendisine atacağı en iyi kazıktır. 800 TL'ye misal EOS-M gibi(ama bunun da otomatik odaklanma hızı yavaş, yukarıda bahsettiğim tecrübemi anımsayın ve o sebeple bunu bilerek alınmasını öneririm) , 800 TL Olympus P3, 1200 TL Olympus PL5, 1200 TL Sony a5000, benzer fiyat aralığında koca d-slr'lardan canon 1100D-1200D, Nikon D3200(1250-1300 TL) var iken ve eğer bütçe yetiyor ise kompakt makinalara 600-900 TL ödemek bence bu kadar zarar etmeniz demektir. Bir de işin şu yönü var tabi.

    Arkadaş benim işim gücüm yok da kendimi bu fotoğraf olayına adayıp "performans" sergileyeceğim fotoğraflar çekmeyeceğim. İşte face'de vb. sosyal ağlarda çektiğim fotoları paylaşcam diyor iseniz. Yani hedefiniz belli, ne istediğinizi bilen bilinçli tüketici durumunda iseniz o zaman da 600-900 TL. kompakta verilen paraya "zarar" diyemem tabi.




  • Ben de 10 yıldır fotoğraf makinesi kullanıyorum. "Vay be! ne deneyimli biri" diyebilirsiniz. Ama bu 10 yılın son 1 yılına deneyim denilebilir ancak. Önceki 9 yılda 3 adet makine kullandım. 2'si kompakt biri DSLR-benzeri denilenlerden.Ama hep otomatik ayarlarda kullanıyordum. Aynasız sisteme geçmeden önce son kullandığım makine kompakt Panasonic TZ10 kendi sınıfında iyi bir makine idi. Onu da otomatik kullanıyordum. Bir gün bir akvaryum gezisine gittiğimde bu makine ile fotoğraf çektim. Flaş orada yasak olduğundan flaşsız çektim ve makinenin gece modu vardı. Ortamda ışık az olduğundan gece modunda çektim. Bilgisayarda fotoğraflara baktığımda hiç de iyi olmadığını gördüm fotoğrafların. Balıkların hareketli olmalarından dolayı bulanık çıktığını ve de fotoğraflarda karıncalanma gibi bir netsizlik olduğunu gördüm. Oysa ki gündüz açık havadaki çekimlerde hiç böyle birşey olmuyordu. Sebeplerini araştırmaya ve fotoğraf işini ciddiye almaya başladım. Gördüm ki o balıkların hareket etmesinden dolayı oluşan bulanıklık "düşük enstantane hızı (ya da diğer bir deyişle pozlama süresinin uzun olması) " kaynaklı imiş. Sn.Jiddi'nin de dediği gibi gündüz deklanşöre bastığımda "çat" diye çekiyorken fotoğrafı, akşam ya da düşük ışıkta flaşsız "çaaat" diye daha uzun sürede çekiyor. Bunu önlemek için ise ya flaş kullanmam gerektiğini -ki flaşlı fotoğraflar hiç doğal olmuyordu dahili flaşla- ya da makineyi çekim esnasında 3-5sn ya da daha fazla süre titretmeden sabit tutmam gerektiğini öğrendim. (tabi bu durumda da sabit nesneler net çıkarken hareketli nesneler bulanık çıkacaktı) Bir de bu karıncalanma meselesinin de ışığın yetersiz olmasından dolayı makinenin daha aydınlık bir fotoğraf üretebilmesi için ISO dedikleri şeyi yükselttiğini bunun daha aydınlık fotoğraf sağladığını ama karıncalanmaya neden olduğunu öğrendim. Bu karıncalanma dediğim şeyin "kumlanma,gren, gürültü ya da noise" gibi kelimelerle ifade edildiğini öğrendim.Tüm bunların sonucunda makinenin fotoğraf üretebilmesi için en önemli ve gerekli şeyin "ışık" olduğunu öğrendim. Makinelerde sensörlerin ışığı topladığını ve sensör ne kadar büyükse o kadar çok ışık toplayabildiğini öğrendim. Bu noktada bir de "diyafram" diye bir kavram duydum. O da makinenin sensörü önüne takılan lensin bir özelliği olduğunu ve fotoğraf çekimi esnasında açılan perde benzeri bir yapı olduğunu ve de ne kadar çok açılırsa sensöre o kadar çok ışık ulaşacağını öğrendim.

    Dilim döndüğünce bildiklerimi ya da bildiğimi sandığım şeyleri anlatmaya çalıştım. Yanlış da anlatmış olabilirim. Fotoğraf konusunda deneyimli, bilgili ya da otorite değilim.

    Siz de "aynasız makine" tercih ederek bence de doğru bir tercih yaptınız. Benim ve Jiddi'nin geçtiği yollardan geçmeden doğrudan kestirmeden hedefe vardınız. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keynowski -- 6 Nisan 2015; 9:36:12 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: keynowski

    Öncelikli olarak alacağınız makineden beklentileriniz neler ve beraberinde gelen kit lensle mi kullanacaksınız yoksa başka lensler de kullanmayı düşünüyor musunuz? Ne tarz fotoğraflar çekip, ne çeşit lenslere ihtiyaç duyacaksınız? Bunlara göre seçim yapmalısınız. Ben 7-8 ay kadar Sony A5000 kullandım. Sonrasında ise farklı makine ve sisteme geçtim. Sony' nin fotoğraf kalitesinden memnundum ama, istediğim özelliklerde (uygun)lensler yoktu. (makro ve telefoto). Sony A5000' de az sayıda tuş olduğu için ulaşmak istediğim özellikleri kullanmak için hep menüye girmem gerekiyordu. Bu da fotoğraf çekimi esnasında elle ayarlama yaparken (odaklama, odak noktası seçimi, çekim modu vs...) hiç pratik değildi. Bir de vizörlü makine isteğim sebebiyle makineyi değiştirdim. Şu an son derece memnunum. Olympus OM-D E-M10 kullanıyorum bu arada...

    Eğer siz sadece makine ile gelen kit lensle kullanacaksanız, çok sayıda tuş olmamasını ve odaklama hızını (Sony A5000 bu konuda iyi bence bu arada) sorun etmiyorsanız sadece fotoğraf kalitesini dikkate alıyorsanız alacağınız herhangi bir APS-C sensörlü (Sony, Samsung, Fuji, Canon eos-m) ya da m43 sensörlü makine sizi memnun edecektir.

    Ama ben bunların arasında lens çeşitliliği, gövde özellikleri,tasarımı ve son derece kompakt lensleri ile m43 sistem bir makine öneririm size... (kendim de kullandığım için değil, bugün makine alacak olsam yine m43 sistem alırım.)
    Sizin aradığınız fiyat aralığına göre,https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=7439 bunu tercih edebilirsiniz.
    Eğer çıtayı biraz daha yükseltip vizörlü, suya, toza dayanıklı ve kısa süre önce 600TL civarı indirime giren bu makineyi de tercih edebilirsiniz.https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=7471. Benim kullandığım makine ile hemen hemen aynı kalitededir.

    Ya da üstteki makineyi çift lensle almak da mantıklı olur bence, (tabi telefoto özellikli lens ihtiyacınız varsa)https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=9972
    Biraz daha küçük ve daha az tuşu var sanırım. Ama diğer Olympuslarla aynı kalitede fotoğraf çeken ve daha ekonomik bir model olanhttps://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=7438 da tercih edebilirsiniz. Bunun da yukarıdaki gibi çift lenslisi de satılıyor.

    Ben fotoğraf kalitesi, lens çeşitliliği, gövdede titreşim engelleme, dokunmatik ekran, hızlı oto odaklama, ayar tekerlekleri ve kısayol tuşları (kullanımda pratiklik) sebepleriyle Olympus tercih ederdim yerinizde olsaydım.

    epm2 yi bende çok beğeniyorum ama wifi olmaması çok büyük bir eksi benim için. Çok güzel özellikler katıyor. Her makinen bişeyi eksik. EP-5 çok güzel ama onun da fiyatlar üst seviye.

    Samsung NX300 bi yandan aklımı çeliyor ama NX2000 de çok uygun fiyatıyla beni al diyor. İkisi arasında gidip geliyorum. A5000 de fiyatıyla iyi bir seçenek. 1500-1600 civarına çıkabilsem aslında direk a6000 almak isterim ama onunda kit lensine çok kötü diyorlar.Alınca bir süre kit lens ile kullanmak zorundayım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eediz -- 23 Aralık 2015; 21:53:59 >




  • eediz kullanıcısına yanıt
    Seçiminiz ne yönde olur bilemem ama sonradan farklı lensler de alacaksanız tercihinizi yaparken bunları da göz önünde bulundurun bence...Fiyat/ performans olarak şu anda en iyi seçim Samsung gibi görünüyor. Lens fiyatları da uygun sanırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: keynowski

    Seçiminiz ne yönde olur bilemem ama sonradan farklı lensler de alacaksanız tercihinizi yaparken bunları da göz önünde bulundurun bence...Fiyat/ performans olarak şu anda en iyi seçim Samsung gibi görünüyor. Lens fiyatları da uygun sanırım.

    aynen lens fiyatları uygun lensleri güzel deniliyor. NX300m diye bir model var galiba onu alıcam 1200 lira civarına. Bi gidip canlı görüyümde.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.