Şimdi Ara

Şanzıman Yağı Değişimi (Opel Astra J 1.3 CDTI[95bg] Manuel)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
3.855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Konu hakkında internette detaylı bilgi bulunmadığından yaşadığım deneyimi, internette arama yapan arkadaşların ulaşması için açıyorum.


    Aracım, başlıkta da belirttiğim gibi, 2013 model Astra J 1.3 ctdi manuel şanzıman sedan 102bin km'de bir araç.


    Şanzıman yağını değiştirmeye arkadaşlarımın ve internetteki bazı araştırmalarım sonucunda karar verdim. Bu konuda aslında ustalar ikiye ayrılıyor. Kimisi 60-80 bin km'lerde bu yağın değiştirilmesini tavsiye ediyor, kimisi de -yetkili servisler dahil- bu yağın ömürlük olduğunu söylüyor. İnternette ki videolarda şanzımandan çıkan simsiyah yağlar gösteriliyor ve her yağın bir ömrü olduğundan bahsediliyor.

    Aslında ben biraz arada kalmıştım fakat aynı aracın benzinlisini kullanan bir arkadaşımın şanzımanda problem yaşaması ve yüklü bir meblağ tamir masrafı vermesi, kimi ustaların bu araçların şanzımanında kronik sıkıntılar olmasından bahsetmesi ve özelikle soğuk havalarda aracımın vites geçişlerinde zorlanmaya başlamasının ardından değiştirmeye karar verdim.


    Hangi yağ konusunda internette çok farklı görüşler var, yetkili servisler çok fazla bilgi sahibi değil. Ben yerli ve yabancı forum araştırmalarım ve şasi numarasının sisteme girilmesi ile tavsiye edilen manuel şanzımanlar için olan GM'in "93165290" kodlu 75/90 şanzıman ve direksiyon yağını kullanmaya karar verdim. (Nisan 2021 itibariyle litresi yaklaşık 90tl) Burada otomatik ve manuel şanzıman yağlarının farklı olduğu unutulmamalı.


    Şanzıman Yağı Değişimi (Opel Astra J 1.3 CDTI[95bg] Manuel)

    Gelelim en büyük belirsizliğe; internette kimse bu aracın ne kadar şanzıman yağı aldığı konusunda bilgi sahibi değildi. Araç 1.6-1.7 litre arasında yağ alıyor. Yani 2 litre yağ almanız işinizi rahat rahat görür. Yine aracınızın manuel olması burada önemli çünkü otomatik araçlar 6 litreye kadar yağ alabiliyorlar.

    Aracın yağını değiştirmek için manuel şanzımanlarda bir tıpa yok. Şanzıman kapağının sökülmesi gerekiyor. Sökülen kapağı mutlaka temizletin çünkü tüm pislikler kapakta toplanmış ve orada yer etmiş oluyor. Yağı doldurmadan önce tabii ki şanzıman kapağının kapatılması ve ayarlı tork anahtarı ile sıkılması gerekli. Şanzıman contası mutlaka değiştirilmeli. Ben orijinal almamıştım. Sonradan pişman oldum. Yan sanayiler çok kalitesiz duruyor. Siz mutlaka orijinal contanızı da yanınızda götürün.



    Şanzıman Yağı Değişimi (Opel Astra J 1.3 CDTI[95bg] Manuel)

    Doldurma işlemi bir kaç yerden yapılabiliyor. Genelde şanzımanın üstünde bulunan kapaktan huni ya da şırınga gibi bir aletle yapıyorlar. Buraya kaputtan ulaşmak biraz zor olduğu için biraz uğraştırıyor. Bunun yerine bazı yerler geri vites müşürünü çıkartıyor ve oradan yağ dolumu yapıyor. Yağın tam dolduğunu anlamak için sol teker tarafından ulaşılabilen bir kontrol deliği bulunuyor. Bu delik açıldıktan sonra delikten yağ gelene kadar yağ boşaltılıyor. Benim ustam yağ dolumu içinde bu deliği kullandı. Fakat bunun için elinizde bir pompa ya da bu işi yapabilecek bir alet lazım. Pompa ile kontrol deliğinden yağ gelene kadar yağı bastı ve kapattı. Zor bir işlem değil. Yaklaşık 45-60dk da tamamlanıyor. Asıl zamanı yağın tam boşalmasını beklemek alıyor. Eğer imkanınız varsa ve bu işlerden biraz anlıyorsanız kendiniz dahi yapabilirsiniz.


    Şimdi gelelim değişim yaptığımdan memnun olup olmadığıma. Aslında tam aradayım. Bu birazda sizin aracı nasıl kullandığınıza bağlı bence. Ben aracımı fazla zorlamam, genellikle asfalt yollarda hız limitleri dahilinde kullanırım. Bakımlarını aksatmam. Benim aracımın şanzıman yağı boşaltılırken hiçte öyle videolardaki gibi siyah bir yağ ile karşılaşmadım. Gayet berrak ve temizdi. Açıkçası yağı gördüğümde; keşke elletmeseydim dedim. Öte yandan aracı yaklaşık 2 haftadır kullanıyorum ve vites geçişlerinde yumuşama hissediyorum. Rölantideki şanzımandan gelen hafif dönme sesi de azaldı gibi geliyor. Yani bence burada karar sizde. Aracınızı dinleyin ve kullanım tarzınızı da göz önünde bulundurarak karar verin.








  • merhaba, benim aracımda 120.000 de . vites geçişleri biraz zorlamaya başladı. bende değiştirsem mi acaba diye düşünüyorum. yalnız opelin orjinal yağını bulmak zor.bulunduğum şehirde de yetkili servis yok. şanzıman yağı olarak motulun 75w80 i var, sanırsam onu alıcam. yalnız internette F17 şanzıman contasıda yok. sizin tecrübeleriniz neler ? araçta deişiklik oldu mu

  • 119.000 km de aracımın 1.3 E5 Egea baskı balata hariç neyi varsa değiştirdim şanzıman yağı değişince dedim bu kadar mı fark eder pamuk gibi oldu bi rahatladı vites yollarını daha iyi bulmaya başladı. Değişim iyidir hocam iyi.
  • Opel-Chevy grubunda bazı özel servisler şanzıman yağını atf koyuyorlar, sonrasında sıkıntılar yaşanıyor. Orijinali sanırım 75w85'ti 1.6 benzinli Cruze'un. Sizinkinin de aynı olması lazım diye düşünmüştüm ama farklı galiba.


    Hayırlı olsun

  • 2013 100 bin kmde benim arac da. Kararsizim. Hala kararsizim. 18 bin kmden beri arac bende. Hicbir sikintim da yok. opel'in her sanzumaninda oldugu kadar cok hafif kemikli geciyor vitesler. Ama hep boyleydi. Sabah sogukta da bir fark yok. Ama degisip degismemek kafami kurcaliyor. Sanzumani elime alirim diye korkuyorum...degisirsem yazarim.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.