Şimdi Ara

Sap 2000 programı gerilme çıktıları Smax-Smin farkı nedir???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
25
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, ben tezim için Sap2000 de bir tarihi yapı kulesi modellemekteyim. Bu kuleyi solid elemanla modelledim ve asal gerilme değerlerini kontrol etmek istiyorum. Sap 2000 in gerilme çıktılarında Smin, smid, smax olmak üzere 3 tane asal gerilme çıktısı elde ediyorum. Ben analiz sonuçlarıma baktığımda her üç gerilme değerinde de basınç ve çekme gerilmeleri olduğunu görüyorum. Ben özellikle Smax ve min değerlerini inceliyorum ve Smax değerlerinde basınç değerleri büyükken Smin değerlerinde çekme değerleri daha büyük olduğunu görüyorum.


    Smax ve smin değerlerinin neyi ifade ettiğini chatgpt ye sorduğumda:

    "SMin ve SMax değerleri, SAP2000 gibi yapısal analiz yazılımlarında kullanılan gerilme değerleridir. Bunlar, bir yapı elemanının üzerindeki gerilmenin minimum (SMin) ve maksimum (SMax) değerlerini ifade eder. Her iki değer de yapı elemanının dayanıklılığını değerlendirmek için önemlidir, ancak farklı amaçlar için kullanılır.

    Smin ( Minimum Gerilme): Smin değeri, eleman üzerindeki en küçük gerilme değerini temsil eder. Bu değer genellikle yapı elemanının tasarımında kullanılır. Çünkü yapı elemanları, üzerlerindeki gerilmelerin minimum değerlerine göre boyutlandırılır. SMin değeri, genellikle çekme gerilmelerini ifade eder ve elemanın kopma veya hasar görmemesi için belirli bir sınırın altında olmalıdır.

    SMax (Maksimum Gerilme): SMax değeri ise elemanın üzerindeki en büyük gerilme değerini gösterir. Bu değer, yapı elemanının üzerindeki gerilmenin maksimum kapasitesini temsil eder. Yapı elemanlarının dayanıklılığını değerlendirmek için önemlidir. SMax değeri, çekme ve basınç gerilmeleri olabilir ve elemanın dayanıklılığını aşmaması için belirli bir sınırın altında veya üstünde olmalıdır. "

    cevabını aldım.


    Özetle Smax için kapasite gerilmesi, smin için de tasarım gerilmesi ifadesini kullanıyor. Tasarım gerilmesi ve kapasite gerilmesi diyerek neyi kastediyor? Benim mevcut bir yapı üzerindeki kritik çekme ve basınç noktalarını hangi gerilme çıktısına göre belirlemem gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.