Şimdi Ara

Sapphire HD6950 Bios Modding

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
1
Favori
2.413
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Hepinizin takip ettiği gibi HD6950'i HD6970'e çevirme furyası gündemde olan bir konu. Ben de dün itibariyle bir Sapphire HD6950 alarak hemen işe koyuldum.

    Öncelikle bu işlemin basit bir overclock işleminden çok farklı olduğunu belirtmek istiyorum, en azından bu kart için prosedür böyle işliyor. Neden derseniz; mevcut HD6950 biosu maksimum 840 Mhz GPU ve 5300 Mhz bellek hızına müsade ediyor. Bunun yanında kartın stream işlemci sayısı HD6970'ten 128 adet ve texture üniteleri eksik. Yani bu işlemi yapmakla hem daha yüksek saat frekanslarına sahip olurken, HD6950'de kapatılmış olan birimleri de açmış oluyoruz.

    AMD, bu işlemi yaparken bize bir kolaylık sağlayarak bir anahtar yardımıyla geçiş yapılabilen iki farklı bios profili oluşturmuş. Bu anahtar, ekran kartınızın yan bölümünde egzost bölümüne yakın bir şekilde duruyor. Bu anahtar 1 konumundayken EPROM'da yüklü olan bios, 2 konumundayken ise ROM'da yüklü olan bios aktif oluyor. Yani bu işlemi yaparken kartı bozmaktan değil, garanti dışı kalmasından korkun sadece. Çünkü sadece 1 konumundaki biosu silip değiştirebiliyorsunuz, 2 konumundaki bios ile ne kadar uğraşsanız da değişmiyor. Bu da ROM ve EPROM yapılarından kaynaklanıyor. Zaten AMD de özellikle böyle bir tasarım tercih etmiş. Neyse sizi daha fazla heyecanladırmadan hemen uygulamaya geçeyim isterseniz.

    Uygulama için ATIWinFlash yazılımı ve uygun HD6970 bios dosyası gerekiyor. İlk olarak yapmanız gereken işlem ekran kartınızın yan bölümünde bulunan anahtarı 1 durumuna getirmek, eğer zaten 1'de ise dokunmanıza gerek yok. Bundan sonra yapmanız gereken ATIWinFlash yazılımını açıp mevcut bios'unuzu "Save" butonu ile yedeklemek. Daha sonra yüklemek istediğiniz bios dosyasını "Load Image" butonu ile seçiyor ve "Program" butonuna tıklayarak işlemin tamamlanmasını bekliyoruz.

    Benim kartımda ise modlama esnasında sistem dondu ve yeniden başlatmak zorunda kaldım ve karşımda boş bir siyah ekran gördüm. Hemen bilgisayarımı kapadım ve anahtarı 2 konumuna alınca sistemim sorunsuz bir şekilde açıldı. Sistem açıldıktan sonra anahtarı 1 konumuna alarak işlemi tekrarladım, yalnız sonuç yine aynıydı. Bu aşamaları birkaç kere denedikten sonra hiçbirinde doğru düzgün bios yüklenmemesine rağmen anahtar 1 konumundayken sistemim yine düzgün çalışmaya başladı. Anahtarı 1'e almama rağmen ROM'dan okuma yapıyor olabileceğini düşündüm ama henüz bir sonuca varamadım.

    Bu yazıyı yazmamın nedeni, HD6950=HD6970 olmadığını göstermekti. Şimdilik başarısız gibi görünen bios modding furyasının peşini bırakmayacağım. Yeni yöntemler denedikçe sizinle paylaşacağım.

    Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.







  • Sanırım değiştirebilir biosa zarar vermemişim. Neden olduğunu anladım: sistem ekran kartının bağlı olduğu slotu tanımıyor. Bunu DOS'ta ATIFLASH'ta, Ati WinFlash'ta, Everest'te gördüm. Keza 3DMark 11 de tanımıyor, saat hızlarını okuyamıyor. Bios değişikliği yapayım ama hangi porta yapayım, port yok diyor. O yüzden de bios değişikliği yapılamıyor. Bunun sebebi bence iki şey olabilir: birincisi anakartın ekran kartını tam anlamıyla tanımaması, ikincisi de Sapphire'in bios moduna önlem alarak yeni bir bios ile piyasaya sürmesi. İşin ilginç tarafı hal böyleyken GPU-Z kartın her bilgisini net bir şekilde okuyor, oyunlar tıkır tıkır çalışıyor. Belki de yazılımların güncellenmesi gerek bu kart için.

    Sizin başka fikriniz ya da öneriniz varsa duymak isterim.
  • Dediğim gibi port olmaması problemine çözüm yolunu buldum ve şu an bir HD6970 sahibiyim. :)

    Bios mod yaparken Cannot Erase Rom yada ID Mismatch gibi hatalar alıyorsanız şu linke göz atın, siz de çöezeceksiniz:
    http://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=2134576&postcount=19
  • tek başına götürüyorsun konuyu helal olsun
    şanslısın az para ile üst model sahibi oldun.ama satabil olmayabiliyormuş test yap bence.güle güle kullan.
  • Default 3D Mark 11 sonuçları burada, stabilite sorunu yok. 925-5700'de skor aldım ama artifact yapıyordu, 900-5600'de rahatça kullanılabilir. Şu an 1. biosta HD6970, 2. biosta HD6950 yüklü. İşlemcim limit oluşturduğu için 2. biosta HD6950 olarak kullanıyorum, böylece hem daha az ısınıyor hem de daha az fan sesi geliyor.

    Bu arada Techpowerup'tan W1zzard bize büyük kolaylık sağlamış. Hiçbir şeyle uğraşmanıza gerek kalmadan bu linkten gerekli dosyayı indirip kolaylıkla biosunuzu modlayabilir yada modladığınız biosu geri alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken rar'ı boşalttıktan sonra istediğiniz biosa uygun bat dosyasını yönetici olarak açıp işlemlere devam etmeniz. Bu yöntemle bios kilitli olsa dahi bios mod yapılabiliyor.

    Not: Switch'in 1 konumunda olmasına dikkat edin!




  • Selam , Techpowerup'tan W1zzard ın yüklediği bu ms dos toplu iş dosyası ile 6970 biosu atınca karta asus smartdoctor ile voltaj verebiliyormuyuz? (Buradaki bios asus 6970 mi?) Denediniz mi ?
  • Selam , Techpowerup'tan W1zzard ın yüklediği bu ms dos toplu iş dosyası ile 6970 biosu atınca karta asus smartdoctor ile voltaj verebiliyormuyuz? (Buradaki bios asus 6970 mi?) Denediniz mi ?
  • Hayır, oradaki AMD'nin referans bios'u. Bende Smart Doctor olmadığı için denemedim ama ASUS biosu yükleyip MSI AfterBurner ile denediğimde voltaj verilemiyordu yine.
  • Biraz önce denedim, ASUS bios'u yükleyip Asus Smart Doctor'u açtığınızda "Kartınız ASUS değil!" şeklinde uyarı verip programı kapatıyor. Ben de RBE programı ile mevcut biosları biraz editleyip yükleyeyim dedim. Yükte 1.2V ve 1.175V seçeneklerini denedim; makina açılmasına rağmen Windows'a girişte otomatik reset attı ikisinde de. Özellikle 1.175'te GPU'yu 800 Mhz'e kadar düşürmüştüm ama yine de kar etmedi. Benim aklıma şu geldi: Voltaj kontrolünü bios dışında kart üzerinde donanımsal bir aygıt daha yapıyor. Bu yüzden ASUS'un Voltage Tweak kartında donanımsal bir fark olduğunu düşnüyorum. Çünkü MSI Afterburner ile bile ASUS biosunda voltajı değiştiremiyorsunuz.
  • Bazı konularda 1-2 arkadaş voltaj verebildiğini belirtmiş ama anlamadım,nasıl yapmışlar.Voltajı ben karta overclock yapmak için vermeyi düşünmüyorum.Biz kartı 6970 biosu atarak 6970 haline getirdiğimizde, kart 6970 e göre eksik olan 2 pin dolayısı ile gerekenden az voltajla çalışmak zorunda kalıyor bence.Ben biraz voltaj vererek gpu yu sıkıntıdan kurtarmak gerektiğini düşünüyorum,ileride uzun süreli kullanımda sorun olmaması açısından.
    Ben şu an kartı normal hali ile kullanıyorum.Mesut Çevik in videosundaki şekilde denedim,bios mod yapamadım.Açıkçası uğraşmaya da çekiniyorum biraz.Basit bir şekilde yapabilecek olsam denemeyi düşünüyorum ama, tam olarak açık bir tarif bulamadım.Sadece sizin konunuzda 2 satır yukarıda son denediğiniz hazır ms-dos iş dosyalı yöntem var,basit olan.Ama kartla sorun yaşarmıyım,deneyeyim mi terettütdeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silver555star -- 6 Ocak 2011; 11:46:05 >
  • Normal hızlarda voltaja hiç gerek yok. Benim kartım 900-5600'de voltaj ihtiyacı olmadan gayet güzel çalışıyor. 6+8 pin olayı da öyle değil, daha fazla voltaj vermeni sağlıyor sadece. Aynı voltajda ekstra stabilite sağlamıyor. Zaten karta HD6970 biosunu yüklediğin zaman voltajı artırması gerektiğini bu bios söylüyor karta.

    Bios mod için korkacak bir şey yok. Ben çok kere sorun yaşadım, sorunlu bios yükledim, sistem açılmadı vs. Bu durumda 2. biosa alıp sistemi rahatça açabiliyorsunuz ve bu şekilde kullanmaya devam edebiliyorsunuz. 1. biosu tekrar değiştirmek istediğinizde ise 2. biosla açtığınız sistem açıkken anahtarı 1 konumuna getiriyorsunuz. Daha sonra flash işlemini yapıp restart attığınızda sorun düzeliyor. O yüzden korkacak bir şey yok.

    Ben de şimdi forumdaki arkadaşların yardımıyla voltaj verilebilen bir bios edindim ve 1.33V ile 1000-5500 değerlerini elde ettim. Bu işlem ise bu kartın biosunu modlamaktan çok daha fazla riskli, çünkü voltajı artırdığınız zaman bu sefer 6+6 pin 6+8 pine göre daha fazla akım çekiyor ve daha çok ısınıyor.




  • Yani bu yazdıklarınızı okuduğum zaman sadece bios yüklememiz yeterli sanıyorum. voltajla uğraşmak kartta sıkıntı yaratabiliyor fiziksel oalrak.. bende çok çekiniyordum ilk olarak masaüstündend enediğimde cannor erase rom hatası aldım. ikinci deneyişimde pc dondu restart attiğimda sıknıt olmadan acıldı. dos ile yaparsam eminim olacağindan ama açıkçası çokta gerek duymuyorum. şu ana kadar oynadığım hiç bir oyunda sorun çıkmadı kart böylede yeterli benım için:)
  • @Imploser @ Son olarak edinip yüklediğiniz,voltaja izin veren bios hangisi, nasıl (hangi yöntemle) yüklediniz öğrenebilirmiyim.
  • Bios buradan alınmıştır. Buradaki yöntemleri kullanabilirsin. Ben yukarıda anlattığım ms-dos toplu iş dosyası yöntemini kullandım. Biosu alıp "unlock.bin" adını vererek klasördeki "unlock.bin" ile değiştirdim.
  • 1 aya kalmaz edinip uygulayacağım bu kadar büyük bir fiyat farkının yazılım ile kapanabilmesi harika gerçekten
    Teşekkürler güzel bir paylaşım olmuş
  • @Imploser@
    ms-dos toplu iş dosyası yöntemindeki , winflash klasörünün içindeki unlock.bin dosyasını diğer linkteki asus 6950@6970 shaderli biosla değiştirdim.(biosun adını unlock.bin yapıp)
    Sonra flash_to_6970 i sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır dememe rağmen (virüs programı ve diğer programlar kapalı) herhangibir sonuç alamadım.sonra flash_to_6970 i çift tıkladım
    ms-dos komutu açıldı,devam için bir tuşa basın ibaresi vardı, herhangibir tuşa bastım.Fakat hiçbirşey olmadı.Biosu modlayamadım.
    Acaba neyi yanlış yapıyorum? (winflash kalsörünün içinde bin uzantılı olarak orig isimli bir dosya daha var.Onu da mı değiştirmem gerekiyor acaba?)
  • Klasörden çıkardın dimi? Muhtemelen yönetici olarak açamamışsın, bunun üzerinde dur. Başka hiçbir şeyin değişmesi gerekmiyor.
  • Evet winflash klasöründeki unlock .bin dosyasını kalsörden çıkarıp, yerine shaderi açık asus biosunu yapıştırdım.(asus biosunun adını unlock.bin olarak değiştirdim.
    Sonra winflash klasörü dışındaki flash_to_6970 komutunu sağ tuş deyip yönetici olarak çalıştır dedim.Sonuç alamadım.Hiçbirşey olmuyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silver555star -- 9 Ocak 2011; 13:48:34 >
  • Devam için bir tuşa bastığında ATIWinFlash yükleme barı çıkıyor mu? "Devam etmek için bir tuşa basın" yazısının üstünde neler yazıyor?
    Oradan yapamazsan şu linki deneyebilirsin.

    Düzenleme: Aynı sorun başka bir arkadaşta daha oldu, yönetici olarak açılmamasından kaynaklanıyor. Başlat--->"cmd" yazıp cmd'yi sağ klikle yönetici olarak açınca oradan bat dosyasının klasörüne giderek de halledebilirsin. Onun yerine linkte verdiğim daha kolay



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Imploser -- 9 Ocak 2011; 13:58:12 >




  • @Imploser@
    Selam, çoktandır pc ile ilgilenemedim.Bu akşam itibari ile 6950 yi 6970 e modladım.(Dos komut satırı metodu ile )
    Sizin önerdiğinix asus 6950 açık shaderli biosu yükledim.6970 hızlarında sorunsuz çalıştırmak için ne kadar voltaj veriyorsunuz?Öğrenebilirmiyim?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.