Şimdi Ara

Sata HDD lerimde 'Raw Read Error' Problemiyle yüzleşme.14günlük ömürleri kalmış.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
4.426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Sistemimde 4 tane Hdd var. 2 tane Sata Seagate 200, 1 tane Sata Samsung 160, 1 tane de IDE Seagate 40. İlk olarak Samsung harddiskim bir elektrik kesintisi sonrasi 3 e bölünmüş sürücülerinden biri " H (RAW) " şeklinde görmeye başladı. Ve tabi hiç bir şekilde bu sürücüye ulaşamadım.

    Get Data Back NTFS programıyla bu ulaşamadıgım sürücümdeki verilerimi diğer Hdd lerime kopyalayıp kurtartmayı başardım. Sonra Partition Magic programı ile H(RAW) olarak görünen bu sürücümün partisyonu silip tekrar yarattım. NTFS sistemini windows formatıyla yaptım. Sürücüm normale döndü.

    Ancak bu son geçen hafta ki o skandal olan elektrik kesintisiyle aynı Hdd min aynı sürücüsü aynı hali H(RAW) aldı. Aynı işlemleri eziyet çekerek tekrarladım. Sürücümü ikinci kez kurtardım. Bu bahsettigim Samsung 160 lık Hdd' im.

    Hdd life ve ActiveSmart programlarıyla Hdd lerimi kontrol ettirdigim de 160 lık olan Samsung değilde diğer 200 lük 2 tane olan Seagate' Hdd lerin SMART verilerinde RAW READ ERROR sekmelerinin kötü oldugunu gördüm.Hdd life ve Active Smart programlarına göre yaklaşık olarak, Secondary Master Seagate olanın 14, Secondary Slave Seagate olanın ise 16 gün sonra ömrünü tamamlayacagını ve bu Hdd lerimdeki verilerimi yedeklememi öneriyorlar.

    Acaba gerçekten de durum bumudur? Bu günler sonunda veya şuan bu Hdd lerimin bütün partisyonlarını silsem tekrar bölsem yani sıfırdan tekrar yapsam bu hdd lerimi kurtaramazmıyım. Yani tamamiyle kullanım dışımı kalacaklar? Bir kurtuluş yokmu? Bilgisi olanlar dan yorum bekliyorum.

    Nedir bu SMART teknolojisi ve RAW READ ERROR problemi? Ve çözüm?


    Sistemim:
    asus a8n sli deluxe
    amd 64 939 3000+ (226x9=3200)
    2x512 cl2.5 twinmos dual ddr 400
    sata(2x200 seagate, 160 samsung, 120 seagate)
    leadtek 6600gt tdh
    philips 109p4 brilliance.
    thermal take silent purepower 480watt psu
    nec 3520a dvd writer, asus cd writer
    logitech mx310.
    aopen h600b28.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m00m -- 12 Temmuz 2006; 15:41:29 >







  • Anakartımın üzerindeki Sata girişlerini kullanıyorum. 4 tane normal 4 tane de raid için toplam 8 sata girişi var anakartımda. Anakartımın kuzey köprüsü ısı sorunuyla baya savaştım. En sonunda anakartın kendi küçük fanlı ve küçük soğutucu metalini çıkartıp Zalmanın pasif kuzey köprüsü soğutucu metalini satın alıp taktım. Ve bu metale 10 cm uzaklıktan 12 cm lik bir fan ile sürekli hava soğutması sağladım.

    Şuan 37 derece anakart ısısı, işlemci ise 44 derece. Harddisklerim birbirlerine yakınlar ancak 12 cm lik bir başka fan hdd lerimin arasına sürekli olarak hava üflemekte. ısıları ise 29-38 derece aralarında değişiyor. Max ısı değeri ise 55-58 verilmiş.Yani ısı konusunda herhangi bir sıkıntım oldugunu düşünmüyorum.

    Bios umu 3 farklı zamanda güncellemiştim.en sonuncusu 1-1.5 ay kadar önceydi. Anakartım Silicon İmage yongası barındırıyor.Silicon Sata Controller i devreden cıkartmıstım bios tan. Acaba sizce bu değişiklik bu soruna neden olmus olabilirmi? Peki öyle olsa niçin Samsung hdd de sorun yok? Artık Hdd lerim ölmüş durumdamı? Yani bir kurtuluş yokmu?14 gün sonra çöp mü olacaklar. Yoksa bütün partisyonlarını silip f disk ve yüzey taraması gibi bir takım fonksiyonlarla yenileyemezmiyim?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m00m -- 12 Temmuz 2006; 16:04:50 >




  • bilgisi olan hiç yokmu?
  • up. :(
  • Kardeş low level fomat'ı denedin mi?Hdd'yi fabrika çıkışına dönderiyor diye biliyorum.
  • hmm bunu nasıl yapıcam? sizce çözüm olurmu ki?
  • S.M.A.R.T = Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology kelimelerinin kısaltmasıdır. SMART sistemi, bir grup sabit disk parametresini (sıcaklık, okuma hataları vs.) sürekli kontrol ederek, muhtemel arızaları, daha arıza oluşmadan kullanıcıya haber vermek amacıyla tasarlanmıştır.

    SMART bilgilerini Fdisk, format vb. işlemlerle yenileyemezsiniz. Low Level format ise BIOS'tan yapılan ve disk üzerindeki manyetik tanımlamaların sıfırdan yapılmasını sağlayan bir işlemdir. Genelde fiziksel hasar kaynaklı olmayan bad sector'lerin düzeltilmesi için kullanılır.

    Alttaki linkten sizin de görebileceğiniz üzere "Raw Read Error" kritik olarak belirtiliyor ve maalesef disklerinize, eğer bitmediyse, garanti yolu gözüküyor. En kısa sürede verilerinizi yedeklemenizi ve bu işlemi tüm diski bir seferde aktararak değil, düzenli aralar vererek (disk sıcaklıklarını mümkün olduğunca düşük tutarak) yapmanızı öneririm.

    Detaylı bilgi : http://www.ariolic.com/activesmart/smart-attributes/raw-read-error-rate.html




  • konunuzla ilgili yardımcı olamıycam ama sadecece size bir tavsiyede bulunmak istedim iyi power yada bir ups alın bence size daha ucuza patlıycaktır
  • sana bir tavsiye

    satır arası vererek yaz

    bu şekilde yazarsan kimse okumak istemez zor gelir

    ama SMART kontrol programları disklere ömür biçmez

    programlar diskleri kontrol eder ve bilgi verir bu nun için disklerin bağlantı noktalarını değiştir sorun bu olaibliyor

    ayroca sorun yaşadığın 160 lık diskin kablosunu elektriğini de değiştir.

    ayrıca bir UPS edin 30-40 $zati pahalı değilki
  • Seatools programı ile Harddisklerimi test ettirdim. hiçbir problem olmadıgını söyledi harrdisklerimde.Hepsinden Passed aldım. Ancak Active Smart ve Harddisk life gibi programlar hala smart hatasi veriyor. Tam bilgi alabilmiş değilim aslında. ?
  • active smart ile Smart Raw sonuçları:

    ---------------------Treeshold - Value - Worst
    Raw Read Error: ------6----------51--------48

    Yani Harddiskimin Raw okuma değeri 51, 48 olunca artık berbat durumda olacagı anlasılıyor değilmi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m00m -- 10 Temmuz 2006; 17:02:14 >
  • SMART'ın raporladığı Raw Error Rate, gerçekten dikkat edilmesi gereken bir argümandır. Disk sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Zaten SMART teknolojisi, bilgisayarını bir gün açtığında hazin sonla karşılaşmaman için ufak bir önlem sayılabilir. Disk hafiften hatalı işler yapmaya başladığı zaman SMART sana uyarı verir. Anakartında bu özellik varsa (ki var) ve açıksa(orasına sen bakacaksın BIOS'undan) zaten durum vahimse boot ederken sana bir uyarı verecektir (uyarı da şöyle olur: SMART Status BAD, check discs)

    Programı deneme için kurdum. SATA diskim için %45 sağlıklı dedi. Diğer IDE Samsung diskim için %100 Excellent dedi. Galiba program biraz dengesiz. 4 ay 9 gündür çalışıyormuş disk, sevdim istatistiği.
    Ancak şu mantıksız geldi bana. Diskin kalan ömrünü nasıl gün olarak veriyor ki? Bence orası biraz sallama olmuş. Ancak durum kritikse, datalarını yedekle. Ha, data yedeklemek için durumun kritik olmasını da beklememek lazım. Programda da yazmış zaten.
    "But do not forget to back up your data at least once a week since nobody is protected against bad luck."
    Sonra disklerinin garantisi varsa garantiye götürürsün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 10 Temmuz 2006; 17:13:56 >




  • iste programlar acaba dogrumu söylüyor?
  • bence program dığru söylüyor niye programa b*k atıyorsunuz hemen anlamadım
    program dengesizmiş.
  • everest ile smart verilerim :

    http://img126.imageshack.us/my.php?image=raw5og.jpg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m00m -- 11 Temmuz 2006; 17:00:21 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: snipetr41

    bence program dığru söylüyor niye programa b*k atıyorsunuz hemen anlamadım
    program dengesizmiş.


    Programa b*k attıgımız yokki, yorum farkı var programlar arasında. Siz nereden bildiniz dogru söyledigini?
    herhangi bilimsel bir veriniz varmi yada tecrubeniz? bu smart verilerini ve yorumlarını biliyormusunuzda programın verdigi sonucları anladınız.

    Seatools ile Raw read Error uyarısı veren 2 sata 200gb lık hdd mi her türlü incelemeye tabii tuttum. Ancak Seatools programı disklerimin bu incelemelerden hiç bir olumsuz sonucla karşılaşmadıgını yorumladı. Everest programının Smart verileri Active smart ve Hdd life programının Smart verileriyle rakamsal olarak örtüşüyor ancak yorumsal olarak örtüşmüyor. Everest sorun yok diyor diğer 2 program ise ömürleri kısa diyor.




  • 1 hafta kadar gecti. her windows acılısında programların verilerini kontrol ediyorum. hep standart rakamlar. mesela read error 51 de kalıyor. 6 olunca hdd mi kaybedicem. ama 6 ya da cok var :)
  • 1 hafta kadar gecti. her windows acılısında programların verilerini kontrol ediyorum. hep standart rakamlar. mesela read error 51 de kalıyor. 6 olunca hdd mi kaybedicem. ama 6 ya da cok var
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.