Şimdi Ara

Seçimden Önce Erdoğan VS Seçimden Sonra Erdoğan (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
3
Favori
22.002
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
266 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj


  • "Hangi yılı anlatıyor, şimdi de böyleyiz!"
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadircitak

    efendi son 10 yıldır yağış düzeyi aynımıdır.sende öğren
    Degildir kadir. Azalmaktadir. Ama azalmakta olacağı ve 10 yil onceden, 10 yil sonra, yani bugun o irmaktan hangi sezonda ne kadar su gececegi tahminlenmistir. Tahminler de kabaca tutmaktadir.

    son 30 yildir artan bir hizla su azaliyor. adamin elinde gecmis 20 yillik veri de oldugu icin kadircigim, 10 yil sonrasina tahmin yapip tutturabiliyor.

    İşte biz buna bilimin gücü diyelim. Yöneticilerimiz uzmanları ve uzman görüşlerini, profesyonelleri, bilim adamlarını onemsemeyedursun, bilim işe yarar. 😊 sonunda da arkasina bilimi ve uzman gorusunu almayan yaya kalır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Millet bunun yüzünden dinden imandan soğudu. Her halükarda zarar verdi bize ateyizlerin eline bol bol malzeme veriyor. Allah yardımcımız olsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ben inanmıyorum su sorunu olacağına 2040 a kadar çözdük diyor işte banane banane su sorunu yok işte
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadircitak

    Bu mesaj silindi.
    Nehirdeki su tahmini haftalık ve aylık yağmur beklentilerine göre yapılmıyor. Zira nehirleri besleyen şey yağmurdan ziyade kış boyunca ne kadar kar yağdığıdır. Geçtiğimiz 25 yılda kar yağışının beklenenden az olduğu yıl 3 yıldır. Bu 3 yılda tahminler sarpa sarmıştır.

    Kalanında ise nehirin ne kadar su taşıdığı üç aşağı beş yukarı doğru tahminlenmiştir. Çünkü tahminlemenin yapıldığı zaman elde birikmiş en az 20 yıllık veri vardır. Suyun her yıl artan bir hızla azalmakta olduğu o 20 yıldan görülmektedir. Bu veri ve dünyanın ısınma döneminde mi, soğuma döneminde mi olduğu verileri kullanılarak tahminleme yapılır (dünyanın kısa vadeli ve uzun vadeli ısınma/soğuma periyodları vardır. 25 yıl boyunca soğuyan dünya, 25 yıl boyunca ısınır. Bu kısa vadeli periyottur.)

    Taa İzlanda'da eyyafyallayöküll yanardağının patladığı yılın kışında ise beklenenden çok kar yağmıştır. Bu da tahminlenebilir bir şey değil mesela.

    Yani bu bir meteoroloji tahmini değildir. Özetle tabii ki %100 işlemez. Ama genel olarak işe yarar. İnsanların yatırımlarını buna göre yapmasını sağlar. Oradaki topluluğun başının ne zaman belaya gireceği tahminlenebilir. Böylece vakit daralırken onlara yeni bir su kaynağı, su bulunamıyorsa suya bağlı olmayan yeni geçim kaynakları, bu da mümkün olmayacaksa belki yeni bir yerleşke bulunabilir.

    Bu bilimin adı kabaca İSTATİSTİKTİR.

    Bilimle savaşma. Biraz daha ilgilenmek lazım. İlgilenince herkes sever. Çünkü etrafında gördüğün herşeye mantıklı bir açıklama getirir ve İŞE YARAR.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 29 Kasım 2019; 21:5:0 >




  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    suyun azaldığını havanın ısındığını anlamak pek zor olmasa gerek.
  • kadircitak kullanıcısına yanıt
    Yok, değil. gayet kolay. suyun akış hızı, yüksekliği gibi verileri haftalik ölçüp, sıradışı durum olursa (aşırı yağmur gibi) bunu da verilerin yanına not düşüyorsun. bunu da 10-15 yil boyunca yapiyorsun. elinde bir kamyon veri olunca gerisi veriyi işlemeyi bilmekte bitiyor. tabi guzel ülkemizde binlerce akarsu oldugu için, hepsinden haftalik veri toplamak, takibini yapmak için ihtiyaç duyulan iş gücü az degil. bir de cogu derenin kaynaklarinin medeniyetten uzak yerler olmasi sorunu da var. bir olcum icin ısparta merkezden yola cikan bir ekip, aksu ırmağının 3 kolunu ölçecekse, ilkine ulaşması 2 saat, sonrakine ulaşması 2 saat derken, en az bir günü yiyor. bölgede 5 akarsu varsa zaten ekibin mesaisini dolduruyor. 2 adam, bir kamyonet ancak 5 akarsudan veri topluyor ve devlet baba bu işi araliksiz yapiyor... kolay iş. ama buyuk uğraş ve maliyet.

    simdilerse ise teknoloji gelişti. olcumu otomatik yapabiliyorlar, ama eskiden, sadece 10 yil öncesine kadar durum buydu. zor degil, ugrastirici, emek isteyen ve bütçe gerektiren bir gereklilikti.

    saygilar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt
    sizi gayet bilgili donanımlı gördüm sizin gibi insanlara devletin üst makamları nasip olur ihşallah.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.