Şimdi Ara

SEDAN MI? HATCHBACK Mİ?iyi yol tutar?? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
76
Cevap
0
Favori
16.884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu soruya kesin cevap verememekle birlikte HB tarzı araçların daha sportif ve iyi yol tuttuğunu biliyorum.
    Yani Palio mu Albea derseniz albea aynı hızda aynı viraja girin arkasını bıraktıgını goreceksınız.Palio cup yarışları olurdu eskiden palio kit carlar ralli araçlari genelde HB dir.Focusun sedanı Rallide hiç gördününüzmü?
    Bunun yanında sedan olan İmpreza Evo tarzı araçlar sedan gorunmelerıne ragmen araç alt yapısı tamamen sportıftır oldugundan yol tutar.Mercedes Bmw tarzı araçlarda normal bir HB araca göre daha iyi yol tutar.

    Gelelim VW gene Bir golf bir jettadan daha iyi tol tutar.
    Bunun kesin bir cevabı yoktur diye düşünüyorum.Aklıma geldi Bir golf gti bir bmw 3 serisine göre virajda daha seridir gibi düşündüm belkide değildir.




  • herhalde yol tutuşa etki eden faktörler anladığım kadarıyla

    1-aerodinamik yapı&teknik dizayn
    2-marka&model

    olmalı yorumlara bakılırsa...
  • yükseklikte büyük etken bence
  • Virajlarda arkadan daha çok savurmanın sebebi arkadaki ağırlığının öne göre az olmasıdır.(Motor önde)
    Sedanlarda arka tarafın ağırlığı hbden daha fazla ise savurma daha az olabilir.
    En azından etmenlerden birisi bu olabilir diye düşünüyorum.
    Çok etmen vardır ama.
    Forum için güzel bir konu ayrıca bu.
    Bu konuda bilgili arkadaşların yazılarını görmek isterim.
  • Bilimsel aciklamari tam olarak nedir bilmiyorum ancak birkaç modelin yol tutusu hakkında yorum yapayım;

    golfün yol tutusu jettaya göre biraz daha iyi gibi, aynı sekilde astra hb yol tutusu Sedana göre daha başarılı, focus hb>focus sedan, megane hb>megane sedan...

    Bunlar çok büyük farklar değil ancak bu hissiyat tecrübelerimle sabittir. Yanıldığımı düşünmüyorum. Ben gibi düşünen birkaç arkadasım daha var.
  • Gerçekten güzel bir konu olmuş. Bunu aynı model aracın hem sedan hemde hb olanını kullanan arkadaşlar varsa onların yorumlarını almak daha faydalı olacaktır. mesela focus sedan mı yoksa hb mi yada toyota corolla sedan mı yoksa hb vs. şeklinde çoğaltılabilir. Bu tarz bir kıyaslama gerçeğe en yakın fikri verecektir diye düşünüyorum.
  • sedan arac daha iyi yol tutar ama herhangi kayma vs olursa hb aracı daha rahat toparlarsın. tabi her sedan iyi yol tutacak veya her hb kötü yol tutar diye bişey yok ama unutmaki ağır bir sedan arac iyi yol utar ama o ağırlıktaki araç bi yoldan çıkarsa ağır bir araç olduğu için ters yönde toplaması daha azor olacaktır.youtube üzerinden arac testlerine bak mesela hb araçlar viraja girdiğinde kayıyor heman ama hemen toparlanabiliyor sedan araç aynı hızda kaymıyor ama derin virajda bi kaydığı zaman aracı toplaması daha zor oluyor...
  • WRC arabalar (pug,citroen,ford,reno) hb arabalardan seçilmiş.Ama subaru ve mitsubishi sedan kullanıyor. Onlarda bile görüş birliği yok.
  • bence bu konuya bakarken, aynı model aracın sedan-hb modellerini kıyaslamak daha doğru olur.
    mesela;
    brava-marea
    tipo-tempra
    astra hb-astra sedan
    206 hb-206 sedan
    megane hb-megane sedan
    golf-jetta
    focus hb-focus sedan
    mazda 3 hb-mazda 3 sedan
    ...
    aynı şasiyi kullanan hb ve sedan araçlarda hangisi daha iyi yol tutar desek daha iyi olur sanırım.
    farklı model iki aracı karşılaştırmak pek doğru değil.birinde tam bağımsız,diğerinde yaprak tipli süspansiyon vardır.
    bir de yüksek hızlarda sedan araçların arkası biraz daha fazla oturuyor diye biliyorum.(rüzgardan dolayı)?
  • Bir otomobil kareye ne kadar yakın olursa tutunma limitleri o kadar yüksektir. (Tabi optimum tutunma hedeflenerek üretilen araçlardan bahsediyorum, yani Palio İnsignia'ya göre kareye daha yakın diye daha iyi yol tutar demiyorum ) Kareye yakın araçlar da iyi tutunmakla birlikte yoldan koptular mı 4 tekerlekten birden koparlar.

    Örnek verecek olursam; Aynı iki otomobil, aynı ağırlık merkezi, aynı ağırlık, aynı aerodinamik veriler, aynı lastik vs... Biri sedan biri Hb diyelim ve Hb olanın da ön-arka lastik mesafesi kısa olsun, HB daha iyi tutunur diyebiliriz veya iz genişliği fazla olsun yine daha iyi tutunur diyebiliriz.

    Burada araçları karoser tiplerine göre karşılaştırmak istemişsiniz ama karoserden ziyade şase boyutlarına göre karşılaştırırsak daha verimli sonuçlar alırız diye düşünüyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sepidi

    sedan arac daha iyi yol tutar ama herhangi kayma vs olursa hb aracı daha rahat toparlarsın. tabi her sedan iyi yol tutacak veya her hb kötü yol tutar diye bişey yok ama unutmaki ağır bir sedan arac iyi yol utar ama o ağırlıktaki araç bi yoldan çıkarsa ağır bir araç olduğu için ters yönde toplaması daha azor olacaktır.youtube üzerinden arac testlerine bak mesela hb araçlar viraja girdiğinde kayıyor heman ama hemen toparlanabiliyor sedan araç aynı hızda kaymıyor ama derin virajda bi kaydığı zaman aracı toplaması daha zor oluyor...

    aynen sepidi arkadaşımızın dediklerine katılıyorum
    arkası hafif araç ağırolandan erken kaysada toparlar
    diğer ağır olanı kaydımı gidiş o gidiş
    sedan hb bir kenera birakın aynı arabayı bagajda 100kg
    yükle deneyin herzman bagajı boş olan daha iyi yoltutar
    arkadaki yük öntarafın kontröllü çekişini etkiler fikrimce
    saygılar...




  • Genel bir tabir yanlış olur.Aks,ağırlık,yükseklik bu konuda etkendir ama bence sedan
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 09nanometer

    Jetta GT Hatchback çıkana kadar sedanlara daha iyi yol tutacak tabi

    +100 oktan
  • Arabanın ön sağ tekerleği ile arka sol tekerleği arasına bir çizgi, ön sol tekerleği ile arka sağ tekerleği arasına da bir çizgi çekerek X harfini oluşturduğumuzu düşünün. Bu X ne kadar büyük olursa araç o kadar iyi yol tutar. Sedan veya hatchback diye genelleme yapmaktan ziyade araç bazında karşılaştırma yapmak daha doğrudur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi osasuna -- 4 Kasım 2009; 6:56:31 >
  • ralliye katılan araçların çoğu HB, çok azı sedan.
    bu yüzden HB ler daja iyi yol tutar gibime geliyor.
  • Bir aracın bütün ölçülerini eşit tuttuğumuzda geriye aerodinamik yapı kalır.Bir aracı hb ya da sedan olması aracın arka kısmıyla ilgilidir.Araçlarda aerodinamik direncin %85 i arka kısımda aracın en sonunda türbülanlı akış şeklinde oluşur ve genel olarak hb araçta bu türbülans sedana göre fazladır.Bu nedenle Nascar araçları da sedandır.Özellikle yüksek hızlarda büyük kanat, aracı kendi ağırlığından kat kat daha fazla yere bastırabilecek potansiyele sahiptir.(Yarış araçları)
  • Aracın alt yapısına, yürürüne ve ağırlık dağılımına bağlıdır ikiside iyi veya kötü yol tutabilir.
  • araç hb tasarlanıp sonra sedanı da çıkıyor ve sedan ile hb araında alt takımda fark yoksa hb nisbeten daha iyi yol tutar. ağırlık merkezleri aynı ise fark olmaz.
    ama farklı araçlar için işlr çok değişir. süspansiyon aks mesafesi gibi bir sürü etmen giriyor. ayrıca aracın ağırlık merkezi ne kdar yee yakın olursa o kadar iyi olur. spor yay amortisör değişimi kule gergileri ince yanak lastik gibi eklentilerle aracın yol tuttşu daha da artar. tabi bunları yapınca konfordan taviz gerekiyor. araç ne kdar az esnerse o kdar iyi yol tutar.

    mesela aracı ne kadar zorlarsam zorlayayım arkdan kopma yapmıyor ama biraz zora geldimi önden kopma çok rahat oluyor.
  • Burada hiç Beemer kullanan yok mu? ''Ultimate driving machine'' Kaç tane hatchback'i var? Beemer'ın yol tutuşu sorunlu diyen var mı?
  • Genelleme yapmak zor. Ama aynı model aracın heçbeki daha dengeli olur. Örnek focusta heçbek arkası daha kısadır bu yüzden spin atma eğilimi daha azdır. ( Fizikteki moment gereği) .






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erakcora -- 4 Kasım 2009; 10:59:54 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.