Şimdi Ara

seri no ve IP numarasından adres tespiti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar selam. bilişimden anlayanlar lütfen yardım.. lenovo marka laptobum vardı ve birisine ödünç verdim. daha sonra istediğimde kendisinde laptop olmadığını söyledi ve geri vermedi. ben de şikayetçi oldum. mahkeme BTK'dan 02/12/2017-14/02/2018 tarihleri arasında bağlantı yaptığı yerin adres tespitini istedi. eğer o kişinin adresiyle uyuşursa laptobun onda olduğunu ispatlamış olacağım. faturasından laptobun seri numarasını ve Lenovo teknik servisten MAC numarasını alarak BTK'ya gönderdik.
    BTK cevap olarak fiziki MAC adreslerinin / seri numaralarının internet ortamında dolaşmadığını bu nedenle tespit edilemeyeceğini söylemiş. ayrıca evdeki kendi masaüstü bilgisayarımın da ip numarasını göndermiştik. cevap olarak hedef İP ve port bilgisinin de gönderilmesi istemişler.
    böylelikle gereksiz yazışmaların önüne geçileceğini belirtmişler.

    1-BTK her ne kadar olmuyor dese de mac adresinden İP bilgisine ulaşılıp oradan da adres tespiti yapılabiliyor diye biliyorum. bilen birisi cevaplarsa sevinirim.

    2-laptobun İP numarası elimizde olmadığı için kendi masaüstü bilgisayarımın İP sini yazdık. Avukat mac numarasından elde edilecek laptop İP'si ile bizim masaüstü bilgisayarın İP'si
    yuşmayacağı için laptobun bizde olmadığı açığa çıkmış olacak dedi. ancak şu anki durumda BTK mac ve seri no dan İP/adres tespiti yapılamadığını söylediği için bu durumda benim evdeki kendi masaüstü bilgisayarımın İP'sine bakılacak, o da bizim ev çıkacak zaten. sizce bunun kendi masaüstü bilgisayarım olduğunu ayrıca belirtmem gerekir mi?

    3-karşı tarafın adresini BTK'ya bildirsek o adresten bu seri/mac numaralı laptobun bağlanıp bağlanmadığını bulamaz mı?







  • Evinizdeki bilgisayarın IP adresinden kastınızın evinizdeki internet bağlantısının IP adresi olduğunu varsayıyorum. Evinizdeki bağlantının IP adresini niye gönderdiniz? Anlamadım.

    Laptobun IP adresi diyorsunuz. Dizüstü farklı ir ağa bağlandığında internete o ağın IP adresiyle çıkar. Dizüstü bilgisayarın kendine has, hiç değişmeyen bir IP adresi yoktur. Siz IP adresini seri numarası gibi bir şey olarak düşünüyorsunuz, öyle bir şey değil.
  • merhaba50 kullanıcısına yanıt
    o zaman o evin interneti ttnet misal onun ip si mi var sadece. laptobun bir yerden bağlantı yaptığını nasıl anlarız? elimizde laptobun ip si yoktu. mac adresi vardı oradan ip sini oradan da adresini bulurlar.zaten ip ler farklı olduğu için sorun olmaz demişti avukat.
  • iergin35 İ kullanıcısına yanıt
    "O evin interneti" dediğiniz, bilgisayarınızı ödünç verdiğinizi iddia ettiğiniz kimsenin evi sanırım. Evet, o kimsenin evine bağlattığı internetin IP adresi olur. O evdeki ağdan internete çıkan tüm cihazlar aynı IP adresiyle internete çıkar. Ayrıca bahsettiğiniz kimse CGNat kullanılan bir bölgede değilse modemini açıp kapattığında IP adresi de değişir. (Evindeki ağın IP adresinin değişmemesi için statik IP satın alması gerekir.)

    Dizüstünün bir yerden internete bağlandığını önceden ona göre program kurduysanız anlayabilirsiniz. Örneğin ESET'in bazı antivirüslerinde Anti-Theft özelliği var. Bu özellik ile bilgisayarınız çalınırsa, bilgisayar internete bağlandığında size farklı yollarla bildirilir. Fakat bu ve benzeri programlar aşılmayacak şeyler değil.

    Sürekli zikrettiğiniz MAC adresi de yazılımlar vasıtası ile değiştirilebiliyor. Bu değişiklik her ne kadar kalıcı olmasa da eğer mac değiştirildiyse gerçek MAC adresini ancak bilgisayara fiziken erişerek doğrulayabilirsiniz.
    ----------
    Alıntıladığım mesajınızda da IP adresini yanlış ifade ettiğinizi görülüyor. Bunu açıklamak için size şöyle bir örnek vereyim.
    Evinizde Türk Telekom ADSL aboneliğiniz var diyelim. Bölgenizde de CGNAT kullanılmıyor. Modeminizi açtınız, modeminiz internete 46.45.154.71 IP adresi ile çıktı diyelim. Evinizdeki dizüstü bilgisayardan google'a girdiğinizi varsayalım. Google sizin IP adresinizi 46.45.154.71 olarak görecektir.

    Aynı dizüstü bilgisayarı aldınız, 50 metre ilerideki komşunuza gidip onun ADSL aboneliğinin bağlı olduğu, yine komşunuza ait bir modeme bağlandınız diyelim. Komşunuzun IP adresi de 44.44.144.44 olsun. Komşunuzun ağına bağlıyken Google'a girdiğinizi varsayalım. Bu sefer de Google sizin IP adresinizi 44.44.144.44 olarak görecektir.

    Yani sizin kastettiğiniz anlamda dizüstü bilgisayarınıza ait, hiç değişmeyen bir IP adresi yok. Elimizde laptobun IP adresi yoktu diyorsunuz, zaten olamaz da. Sebebini açıkladığımı sanıyorum.

    (Bir de DHCP vasıtasıyla dizüstü bilgisayarınıza yine değişken olarak atanan bir IP daha var ama o konumuz dışında.)
    ----------
    Normal şartlarda dizüstü bilgisayarınızın MAC adresi BTK'nın da size söylediği gibi internete çıkmaz. MAC adresi bilgisayar ile modemin birbiri ile haberleşmesinde kullanılıyor diyebiliriz. Bilgisayarınızda, bilgisayar internete bağlandığında MAC adresini dış kaynaklarla paylaşan bir program, bir virüs, trojan vs. yoksa bildiğim kadarıyla MAC adresinden IP'yi bulamazsınız. (IPv6 adreslerinin donanıma göre oluşturulması gibi istisnalar var ama Türkiye'de IPv6'ya geçiş tamamlanmadığından bu da konumuz dışında.)
    ----------
    Evinizdeki bağlantının IP adresini niye gönderdiniz?




  • merhaba50 kullanıcısına yanıt
    o zaman imkansız bu işlem. mac adresini filan değiştirmemiştir direk satmıştır şikayetçi olunca. ben kendi masaüstü bilgisayarımın ip numarasını vermiştim. avukat uyuşma olmayacağı için sorun olmaz demişti. şimdi elimizde bir tek benim IP no kaldı. BTK benim IP'ye bakınca adres bizim ev gözükecek o da ayrı bir sıkıntı. az önce kontrol ettim yaklaşık 1 sene önce verdiğim kendi masaüstü bilgisayarımın IP numarası hala aynı (ipsorgu.com dan bakıyoruz). değişir demişsiniz ya bizim ki sabit mi kalmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iergin35 -- 15 Eylül 2020; 9:45:2 >
  • iergin35 İ kullanıcısına yanıt
    quote:

    "Ayrıca bahsettiğiniz kimse CGNat kullanılan bir bölgede değilse"
    diye yazmıştım. Orayı atlamışsınız. IPv4 adresleri artık yetersiz geldiği için CGNat ile aynı bölgede birden fazla kişi aynı IP adresi ile internete çıkıyor. Eğer CGNat kullanılan bir bölgedeyseniz değişmez. Elinizde IP adresi olsaydı, IP değişse bile sizin için önemli olmayacaktı. Zirâ hangi IP'yi kimler kullanmış belli bir süre kayıt tutuluyor.


    İmkansız diyemem. Bir yolu varsa da ben bilmiyorum.
  • yukarı
  • karşı taraf internete girdiyse, o kişinin internete çıktığı cihazı göstermesi talep edilebilir. aynı cihaz ya da farklı cihaz olmuş hiç farketmez. o cihazın servis sağlayıcısına olan erişimleri fiziksel olarak kontrol edilir ve kayıtlara bakılır. yalanı var mı yok mu zaten ortaya çıkar. kayıtlar uyumsuz ise kullandığı cihazı göstermesi istenir. gösteremezse, suçlu kabul edilebilir bence. bu arada nasıl bulunamasın ki? istenildiğinde bal gibi bulunulur. milletvekilinin çocuğu olsan jupiter'de bile arayıp bulurlar.
  • ahmet kontuy kullanıcısına yanıt
    mevzu parası değil isteseydi verirdim hediyem olsun ama yalan söylemesi ve haksızlığa gelemiyorum. umarım bulunur. btk teknik olarak mümkün değil demiş. ip istiyor. ben nereden bileyim ip sini?
  • merhaba50 kullanıcısına yanıt
    peki üstat internet servis sağlayıcının verdiği modem kendisine bağlanan cihazların mac adreslerini kayıt etmiyor mu? misal ttnet'e mac adresi verilse modeme bağlanıp bağlanmadığını göremez mi?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.