Şimdi Ara

Ses sisteminde digital uydu alıcısı kullananlar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
1
Favori
879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ses sisteminizde digital uydu alıcısı kullanıyor iseniz merak ettiğim bir konu var. Radyo dinlemeyi seven biri olarak saahibi bulunduğum uydu alıcısını (Kaon 511) 15 yıl önce aldığım Sony midi müzik setine RCA stereo girişinden bağlayarak dinliyorum. Aldığım ses kalitesi beni tatmin etmiyor. Seste ayrıntı yok. Bas ve tiz silik. Halbuki satıcılar digital uydu alıcısını satarken CD kalitesinde ses özelliğini belirterek satıyorlar. Alıcıda bulunan S/P-DIF çıkışından a/v receiver sahibi olmadığım için yararlanamıyorum.

    Sizlerde benim gibi sisteminde uydu alıcısı kullanıyorsanız görüşlerinizi yazarmısınız? Kalitesine inandığınız, memnun olduğunuz marka/model neler?



  • goldmaster st-1400 5+1 hem dvd hemde uyduya bagla+2 cihaza daha 300tl anca ama eminim memnun kalirsin
  • BEN DE BU KONUDA FARKLI MARKALAR VE CİHAZLARLA YAPTIĞIM TESTİN SONUÇLARINI PAYLAŞMAK ÜZERE BİR KONU BAŞLIĞI AÇMAK ÜZEREYDİM Kİ BU KONUDA SORU YÖNELTMİŞSİNİZ.

    Teorik olarak evlerimizdeki dijital uydu alıcılarından almakta olduğumuz Stereo ses(Kırmızı- beyaz RCA çıkışlar) CD Player cihazlarından aldığımız ses ile aynı kalitede olması gerekiyor. Ancak uygulamada bunun çok altında bir kalite sözkonusu. Bunun iki temel nedeni bulunmaktadır. Birincisi dijital yayın kalitesinin özellikle Turksat uydusundaki kanallarda düşük olması ikincisi ise Türkiye'de bulunan çoğu uydu alıcısın ses devrelerinin kalitesiz olmasıdır.

    Birinci neden garip gözükebilir ancak gerçek. Örneğin uydu radyolarında Turk radyoları (show radyo grubu hariç) kalitesiz yayın yapıyor. Belki analog yayınlarının dijitalleştirerek uydu veriyorlar gerçek DVB standartında değiller. Hotbird uydusunda bulunan Radyo kanalları daha kaliteli ve berrak ses veriyor. Fransız radyoları HITWEST, Radyo Classique, Cherie FM, Nostalgie, MFM vs. Bazen Turksat uydusunda ki bazı radyolardan çok bariz radyo parazitleri, telsiz hışırtısına benzeyen sesler de duymak mümkündür. Hatta Türk radyolarının önemli bir kısmı STEREO teknolojisine bile sahip değildir ! TV Kanalları ise zaten STEREO yayını hiç görmemiştir. (Eskiden CNBC_E bazı filmleri Stereo yayınlardı. Şimdi o da bıraktı !)

    TRT'ye bir kaç kez bu durumu yazdım ve gerçek Stereo yayın yapmalarını artık devrin değiştiğini , taş devrinden kalma MONO yayınla bir yere varamayacaklarını, yabancı devlet kanallarının (ARD, RAI, TV5 vs.) STEREO yayına geçtiklerini Türkiye'nin bu konuda yaya kaldığını hatırlatıp STREO hatta Dolby Digital yayın bandlarının uyduya eklenmesini arz ettim. "Arz ettim" diyorum ne de olsa devlet kurumu ! Vatandaşı çok önemsemiyor ki hiç cevap gelmedi eski tas eski hamam devam edip gidiyoruz taş devrinden kalma MONO yayına...

    DİĞER NEDEN ise Türkiye'de satılan kaliteli olmayan uydu alıcı cihazlardır. Bunlardan eskiden kalma NOKIA'lar ve SAMSUNG cihazlar bunun dışında kabul edilebilir(Kullanan arkadaşlar diğer cihazlardan ses ve görüntü kalitesi olarak bariz üstün olduklarını söylüyor). Dijital Uydu alıcılarının sinyal gürültü seviyeleri ne alemdedir !? Çoğu marka teknik ayrıntılar kısmına bunları hiç yazmıyor bile ! Deneme yanılma yoluyla test etmek gerekiyor. Elimde bulunan Goldmaster, Philips ve Technisat Skystar USB modelleriyle bir test yaptım. Aynı altın kaplama HAMA RCA kabloları ve Acoustic Reseach hoparlör kablosu ile. Sistem tamamen aynı.

    Cihazlar arasında bariz bir ses rengi farklılığı göze batıyordu. Philips Uydu Alıcısı (DSR310) modelinde bas sesler Goldmaster'a göre çok daha dolgun . Buna karşın sesi açtıkça hoparlörlerden daha önce CD player-DVD Player vs. cihazlarından hiç almadığım hss sesi hatta en yüksek volumde bariz bir hışırtı-uğultu karışımı ve tüylerimi ürpeten bir gürültü aldım !! Goldmaster cihazın sesi daha renksiz. Ancak Philips'ten daha az gürültü veriyor. Yine de o da "beş para etmez" ! İLGİNÇ OLAN Bunların yerine Philips DVD-Divx Player bağlayınca ise hiç bir gürültü hatta hissedilebilir bir "hss" sesi dahi ALAMAMAM oldu !! BURADAN DA anlaşılıyor ki FİRMALAR Dijital Uydu alıcılarında ses ve görüntü kalitesine DVD Player cihazlarda olduğu kadar önem vermiyor Ümitle satın aldığım PHILIPS FİRMASI DA böyle !

    Şimdi aklınıza DVD Kalitesi Dijital Uydu Yayın kalitesinden her zaman üstündür gibi bir fikir gelmesin. Aslında öyle değil !!! BUNU ALDIĞIM TECHNİSAT SKYSTAR USB cihazıyla gördüm. Mesela ZDF kanalında yayınlanan bir sinema filmi hem ses olarak hem de görüntü kalitesi olarak en az bir DVD kalitesinde olmaktaydı ! Müzik yayınları için de aynı şey doğrudur. YANİ gerçek DVB STANDARTINDA bir dijital yayın, hem ses kalitesi hem de görüntü kalitesi olarak gerçekten de CD Kalitesinde olmaktadır. Yeterki kanallar ve alıcı cihazlar GERÇEK KALİTEDE bulunsun !

    Skystar USB cihazı laptop makinama bağlıyorum. Progdvb Powerinstall yazılımı ile kullanıyorum. Burada değişik marka ses codecleri ve görüntü codecleri mevcut bunlardan en kalitelisini deneyerek buluyorsunuz. Kulaklık çıkışından Hama stereo çevirici ve RCA kablolar ile amfiye iletiyorum. Laptopun ses kartı onboard ses kartı. Çok fazla bir özelliği de yok. Ancak ses, uygun codecleri seçtiyseniz iyi . Ayrıca Tv ve radyo yayınlarını kaydedip NVidia Codecleri ile çalışan Windows Media Player ile de kayıttan çalıştırırsanız çok kaliteli ses ve görüntü veriyor. Bu durum müzik kanallarından clip kaydetmek için ideal. Radyo yayınlarını ise maalesef Progdvb mp3 şeklinde kaydediyor. Sesi stereo amfiye aktarmak gibi S-video vb. çıkışlardan da görüntüyü TV'ye aktarmak mümkün. Biraz dolambaçlı bir yöntem ama kaliteli !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr_Thunder -- 21 Eylül 2006; 22:18:47 >




  • verdiğin değerli bilgilere ve emeğine teşekkür ederim,sana katılmamak mümkün değil, bencede son derece doğru tesbitler yapmışsın, bu konuda çok fazla uydu alıcısı kullanmamakla birlikte ilk uydu alıcım sunny idi ve 4.1 ses sistemi bağlı idi ses kötü geldiği için ses sistemini değiştirmeyi düşünüyordum, daha sonra next 2000 uydu alıcısı aldım,aynı ses sistemindeki ses neredeyse yüzde yüz farketti, görüntü kaliteside. Bir başka örnek tv olarak philips pixel plus 2 kullanıyorum,uydu alıcısı aynı, bir başka arkadaşımda aynı tv yi kullanıyor ama görüntü ve ses kalitesi çok farklı,onun uydu alıcısı sunny.Hele tv veya ses sistemi kaliteli ise bu fark daha çok ortaya çıkıyor.
  • Geniş bilgi için teşekkürler. Dün elime Nokia 9800s uydu alıcı geçti. Hemen bağlayıp izlemeye ve dinlemeye başladım. Her iki alanda bariz fark olduğunu gördüm. Görüntü kısmını bir kenara bırakırsak seste CD kalitesine "belli radyo kanallarında" ulaşmak mümkün. Bu kanallar Cherie FM, Nostalgie idi. Türkiye tarafında da Show, Viva, Marmara radyolarını sayabilirrim. TRT radyolarında da fena sayılmayacak kalite söz konusu. Seste özellikle Türksatta bulunan kanalları dinlerken sese eşlik eden metalik tiz bir ses dikkatimi çekti. RCA kablo olarak 1,5 mt markasız bir ürün kullandım. Kaliteye etkisi nasıl olur bilemiyorum.

    Sonuç olarak %100 memnuniyet söz konusu değil. Ancak toplamm kalite olarak Nokia cihazın bariz farklı olduğu kesin. Uydu camiasında bu markayı hiç tavsiye etmiyorlar. Nedenleri yavaş menü ve kanal geçişleri, emusunun olmayışı v.s. Üretimi olmayan bu cihazı temiz 2.elini bulursanız önerebilirim.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.