Şimdi Ara

Sıfırdan işletim sistemi yazmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
2
Favori
36.092
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle merhaba konuyu nereye açacağımı tam kestiremedim yanlış yere açtıysam kusura bakmayın ben sıfırdan bi işletim sistemi yazmak istiyorum duruma göre linux çekirdeği de kullanabilirim yeni bi işletim sistemi yazmak için neler gereklidir hangi adımlar izlenmelidir önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler (dalga geçecek olan arkadaşlar varsa lutfen bişey yazmasınlar)

    Edit:imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sametctk -- 1 Eylül 2014; 2:44:03 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • 5,10 sene uğraşırsan belki kullanılabilecek seviyede bir tane yazarsın. Tabi bu süre zarfında tüm donanımlar ve yazılımlar değişeceği için senden başkası kullanamaz.

    Bilmem ne demek istediğimi anlatabildim mi?
  • Kardeş sana şu kadarını söylemem yeter herhalde,işletim sistemleri windows üzerinde programla yazılmıyor
  • O kadar kolay olsaydı piyasada binlerce işletim sistemi olması gerekirdi... Örnek olarak windows 8' in geliştirilmesi :

    Steven Sinofsky'nin blogundaki bir yazıdan:

    Windows 8 de tam 35 Microsoft ekibi çalışmış. Bu ekipler 25-40 kişilik ekiplerdir. Çarptığın zaman ortaya 875 – 1400 kişilik bir grup çıkıyor. Bu 35 ekip:

    App Compatibility and Device Compatibility
    App Store
    Applications and Media Experience
    App Experience
    Core Experience Evolved
    Device Connectivity
    Devices & Networking Experience
    Ecosystem Fundamentals
    Engineer Desktop
    Engineering System
    Enterprise Networking
    Global Experience
    Graphics Platform
    Hardware Developer Experience
    Human Interaction Platform
    Hyper-V
    In Control of Your PC
    Kernel Platform
    Licensing and Deployment
    Media Platform
    Networking Core
    Performance
    Presentation and Composition
    Reliability, Security, and Privacy
    Runtime Experience
    Search, View, and Command
    Security & Identity
    Storage & Files Systems
    Sustained Engineering
    Telemetry
    User-Centered Experience
    Windows Online
    Windows Update
    Wireless and Networking services
    XAML
    Bölümlerinde çalışıyorlar ve Windows 8 meydana getiriliyor...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: LegendM

    Kardeş sana şu kadarını söylemem yeter herhalde,işletim sistemleri windows üzerinde programla yazılmıyor

    Gayet windows üzerinde programla yazılabilir

    Arkadaşlar, herkesin yazdığı işletim sistemi windows yada linux kadar kapsamlı olmak zorunda değil

    Hocam genel olarak sizin sorunuza cevap vermek gerekirse hiç bir kernel kullanmadan tamamen kendiniz yazmak istiyorsanız epey çaba göstermeniz gerekecektir ancak imkansız değil yapanlar vardı, linklerini sona ekleyeceğim.

    Tamamen eğlence amacıyla, bir miktar assembly ve C bilgisiyle boot edilebilen bir işletim sistemi oluşturmanız çok da mümkünatsız değil.

    MikeOS




  • windows c ile yazılmıştır. msdos işletim sistemi kurup c üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. sadece linux, windows, macintosh değil bir sürü tutmamış işletim sistemi var.

    örnek
    https://www.haiku-os.org/
  • eğer sadece kendini denemek istiyorsan birşey diyemem. Ancak programlama yapacaksan (python, c gibi) sana linux öneririm. Örneğin Arch Linux gibi (inş adını yanlış hatırlamadım) küçük boyutlarda sistemler kurabilirsin. Ayrıca eğer yapacak olursan lütfen paylaş. (benim için açılıp, ekrana birkaç yazı yazıp kapanan bile olsa takdir edilesidir)

    Bir de zamanında ben de merak ediyordum bu işleri. Eğer linux tabanlı değil kendi sistemini kuracaksan (yanlış hatırlmıyorsam) donanım desteği de eklemelisin. En azından kendi bilgisayarın için.

    Ses ekran driverlarından bahsetmiyorum. Eğer linuxu metin modunda açılırken izlediysen birçok cihaz tanımlanır vsvs.

    Yaparsan denemek isterim. Umarım yaparsın. Kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardunyocu -- 7 Eylül 2014; 2:29:48 >
  • Sıfırdan işletim sistemi diyince benim ilk aklıma gelen genelde mikrodenetçilerde (microcontroller) kullanılan RTOS (RealTimeOperatingSystem) oldu. Çoğu elektronik cihazda bu tür minyatür işletim sistemleri oluyor. Dijital kameralar, mp3 çalarlar, uydu alıcılar vb.
    RTOS 'lerin 2000-3000 satır C kodundan oluşan çok küçük türleri de var.

    Ama PC'lerin donanımlarına uyumlu bir işletim sistemi yazmak kolay değil. Çünkü PC'ler curcuna gibi. Envai çeşit donanım, sürekli değişen standartlar(ISA-PCI-AGP...) derken iş iyice karışıyor. Çeşit çeşit CPU komut setleri (i686-MMX-SSE-3dNow....)

    Yeni bir işletim sistemi yazmak için Linux'u örnek almak iyi bir seçenek. Ama monolitik(bütün, tek parça) kernel yapısı tercih edilmiyorsa. Minix daha iyi olabilir. Bence minix moduler yapısıyla incelenmeye değer bir işletim sistemi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 11 Eylül 2014; 3:37:03 >
  • Linux cekirdegi kullanarak isletim sistemi yazilmaz modifiye yapilir pardus gibi bn yazdim diye gecnrsn :) her neyse oncelikle sunu soyleyeym c ile arka plani kodlayip zor olan kismi c# ile on plani oludturabilirsin microsoft windows milnyumun kodlarini acmisti. Bir ara gelistiriciler icin eger c veya c# biliyorsanda elimde saglam bir kaynak var yabanci bir proje gelistirilmesine son verildi gecen sene bende gelistirme projesinde yer almistim ancak proje sona erdi elimde kaynak kodlari var dilersen gondereyim c# bilgin varsa yani cok zor bir seyden bahsediyirsun tek basina boyle bisey mumkun degil artik ki 70 li yillarda yasamiyoruz gelismis bir teknoloji ortami var windowsun ilk yazilma heyecanini vermez sana :) ha yok ben yaparim dersende mutlaka denemek isterim ;)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende çok merak etmiştim şuan yazılım bilgim az ama yani bi işletim sistemi yapılsa bile kim kullanıcak ? Yani yaygınlaşması çok zor ayrıca son kullanıcı windows'a alışmış bi kere vazgeçmesi zor bi durum bence .

    Benimde şöyle bi sorum olucak Her hangi bi mobil işletim sistemini ( MeeGo , Android ) örneğin android'i ele alalım Bunun x sürümünü alıp kendimiz editleyebilir miyiz kendimize göre ? yada arm tabanlılar için varmı bişeyler yapmanın yolu?
  • Androide zilyon tane ROM var bunlar dediginiz gibi androidin editlenmis halleri. Ancak meego hakkında pek bir bilgim yok. Bence eğer işletim sistemi hazırlamak istiyorsanız minix üstünde ugrasmaniz küçük ama çok mantıklı bir adim olur. Nede olsa linux minixin gelistirilmis halidir.(bildiğim kadarıyla yanlışın varsa düzeltim:))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://www.reactos.org/ windows benzerı uygulamalırı çalıstıran açık kaynak kodlu

    geliştirmeye açık işletim sistemi



    menuetos 1 diketlik işletim sistemi acık kaynak kod
    http://www.menuetos.net/screens.htm

     Sıfırdan işletim sistemi yazmak Sıfırdan işletim sistemi yazmak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sametctk

    Öncelikle merhaba konuyu nereye açacağımı tam kestiremedim yanlış yere açtıysam kusura bakmayın ben sıfırdan bi işletim sistemi yazmak istiyorum duruma göre linux çekirdeği de kullanabilirim yeni bi işletim sistemi yazmak için neler gereklidir hangi adımlar izlenmelidir önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler (dalga geçecek olan arkadaşlar varsa lutfen bişey yazmasınlar)

    Edit:imla

    sana susestudio yu tavsiye ediyorum sitesine gir kendi konfigürasyonuna göre paketleri secerek bir dagitim olustur orada sanal makinede var iso galine getirmeden once sanal makineden nasil calistigini gorebilirsin hangi paketler ne ise yariyor ogreneblirsin ve dagitimi calistiran paketlerin kaynak kodlarina bakarak en azindan bir dagitim veya isletim sistemi nasil yapilir az cok bilgi sahibi olursun simdi sana burada mesela yarim saat ders versem anlamayacaksın en iyisi deneme yanilma yontemiyle kendi basina daha iyi ogrenirsin ve ogrendigin bilgiler aklinda daha kalici olur

    https://susestudio.com

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Abakus ve legolarla işe başlayabilirsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu konuda size tavsiyem; (X86 Asm ve herhangi bir yüksek seviyeli dil bildiğinizi var sayıyorum)

    -Yapamazsın diyenlere aldırmayın. Elin adamı nasıl yapıyo?
    -Asm ile ms-dos veya herhangi bir işletim sistemi kesmeleri değil de (örneğin int 21), bios kesmeleri kullanman lazım (örn int 10).
    -"c ile yaparsın, basic ile yaparsın" diyen arkadaşlara aldırma çünkü bunlarda yazdığın programlar işletim sisteminin kesmelerini ve segment mantığını kullanır. Eğer sistemi herhangi bir dille ve kolayca yazmak istiyorsan, yazdığın programı bios kesmeleri kullanacak şekilde çevirebilecek bir derleyici yazman lazım.
    -Bunların yanı sıra algoritma olarak bir dosya sistemi tasarlaman gerek ve bir tane de ön bellek kullanım mantığı(data segment, stock segment, code segment ...).
    -İlk yazacağın işletim sistemi gerçek modda olacağından sabit disk yerine disket kullan, zira işlemci kaydedicileri büyük adresleri doğrudan tutacak kadar değer alamıyolar. Korumalı moda geçtiğinde ise adresleri dolaylı olarak gösterebilirsin.
    -Ve bütün yazdığın hex kodu disketin 0. sektöründen başlayarak(boot sektör) diskete yazmalısın. Bios açılışta boot sektöre bakar. Çalıştırılabilir bir kod arar. Ya da call çağrısı ile sistemin başlangıç adresine de gidebilirsin. Bios ekranına (Bios manager'dan bahsetmiyorum) "Merhaba dünya" yazabilirsen, nasıl yapacağını anlamışsın demektir.

    Sana şimdilik tek gereken windows'un da içinde barınan "debug" programı. Burada assembly kullanarak ve bellek adreslerini bizzat görerek program yazabilir (-a konutu ile), kaydedebilir (cx kaydedicisine verdiğin sayı kadar uzunluğu) ve disketinin 0. sektörüne (l konutundan sonra hangi sürücünün hangi adresine ne kadar) yazma işlemi gerçekleştirebilirsin.(cmd komut isteminde "debug" yazmalısın. eğer bu debuger'ı kullanmayı bilmiyorsan internette çuvalla bilgi var.)

    Kolay gelsin :)


    -Son bi öneri. Sanal makine kullan.




  • veli_0300 kullanıcısına yanıt
    Abi bana o kaynak kodlarını gönderebilirmisin.
    e-Mail'im:auxo2003lakr@gmail.com
    Şimdiden Teşekkürler!!!
  • bi deli arada kuyuya taş atıyo
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Emreqwertypc

    Abi bana o kaynak kodlarını gönderebilirmisin.
    e-Mail'im:auxo2003lakr@gmail.com
    Şimdiden Teşekkürler!!!

    Gözlerim bozuldu.
  • veli_0300 kullanıcısına yanıt
    fatihguvenn@hotmail.com
    Kodları banada gönderebilirmisiniz?

    Şimdiden çok teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum Açık Konuşalım Yazamazsın. Ama Bir Dosya Yöneticisi Yazabilirsin.
    C# ta System IO ile..
    Çokta Zevklidir Tavsiye Ederim :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.