Şimdi Ara

Sistem ağır çalışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Bilgisayarım ile ilgili büyük bir hız sorunu yaşıyorum. Bilgisayarın özellikleri;

    intel q9300 2.5ghz cpu
    OCZ Reaper 4gb 1066mhz ram
    powercolor pcs+ hd4890 1gb 256bit gddr5 vga
    750gb sataII hdd
    fsp epsilon blue strom 750watt psu
    monitor ise samsung 2232bw 22"
    işletim sistemi vista 64bit ultimate sp1

    1680*1050px de ayarında birçok oyunda ve testlerde deneme yaptım eski ekran kartım hd3890 sapphire toxic modeli idi ve gta (son çıkan) gibi bir oyunda medium ayarlarda çok nadir takıntı yapıyordu. Şuan da ise ayarlar medium yada high farketmeksizin avaraj fps hızım 12,8 olarak çıkıyor benzer sistemler ile yapılmış test var ekran kartı ve ram aynı işlemci olarak birinde phenom II 3ghz lik işlemci kullanılmış ve avaraj fps sonucu 67 olarak gözüküyor. Sistemden ben daha çok performans beklerken aşırı bir ağırlık var sebebi ne olabilir?



  • psu da sağlam aslında ama güncel driverını indirip denemekte fayda var...
  • hangisinin güncel driverindan bahsediyorsun peki? ekran kartı için kurdum fakat değişme olmadı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gecenin 4ü

    psu da sağlam aslında ama güncel driverını indirip denemekte fayda var...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sui CompoS

    hangisinin güncel driverindan bahsediyorsun peki? ekran kartı için kurdum fakat değişme olmadı



    ekran kartından bahsediyodum ama denemişsin psu bi sorun olabilirmi peki söylediğin hata psuyla alakalı ama??
  • Arkadaşım öncelikle Sİstemini 64 bit yapmanı ntavisye ederim kemikli bilgisayarın var.Driverleride da güncelle ve güzel bir performans artırma programı da kullan.
  • FPS düşmelerinde PC nin kasıldığını hissediyormusunuz önemli olan kısım bu aslında.Eğer siz düşük performans alırken sistem ayrıca başka işlemlerde yapıyorsa yazılımsal bir sorun var demektir.Ayrıca CPU ısınmalarında , ekran kartı ısınmalarında da bahsettiğiniz performans düşüşlerini görmek mümkün.Ancak siz yinede combofix yada türevi bir temizleme programı ile sistemdeki zararlıların durumu nedir bir kontrol edin.Olmadı yeni sistem kurulumu ile herhangibir program yüklemeden ekran kartı sürücüsü , güncel directx kurulumu sonrasında hemen elinizdeki oyunlarda performansınızı test edin.Daha sonra sisteme gerekli olan programları yükledikçe her program sonrası oyun denemesi yapın.Yaşadığınız türdeki sorunların çözümleri için en başta gelen ve en basit kural ekran kartı sürücüsünü yenilemektir.Eğer değişiklik olmazsa yukarıdaki deneme yöntemi ile adım adım ilerleyerek sistemin en performanslı hali ve en stabil hali tespit edilir.




  • mirza25 normalde kullandığım da zaten belirttiğim gibi vista 64bit sp 1 idi bilgisayarı formatladım ve aynı şekilde yine vista ultimate 64bit kurdum. Ekran kartının driverı amd sitesinden indirdim ve yükledim. Format öncesi ve sonrası vista puanlaması normalde her parça için 5,9 iken işlemci için şuan 5,6 gigabyte energy saver yazılımı ile cpu throttlink ve level3 uyguladığımda bu oran 5,7 oluyor. Ayrıca şu da var bilgisayarım özelliklerinde işlemci Q9300 @ 2.50GHz 2.17GHz yazarken bu energy saver ile düz Q9300 2.50GHz 2.50GHz oluyor. Kendi halinde 2.17lere düşmeside bana garip geldi. Sıcaklıktan olsa desem eskiden böyle değildi kasa da tek değişen ekran kartı oldu ki o da bir üst seviyeye taşındı. Ama power ekran kartını zaten yeterince besliyor. Sorunumun büyük kısmı cpu ile ilgili diye düşünüyorum. Ayrıca format sonrası vga ve ekran kartı gibi parçaların driverları kurdum arkasından 3D MARK 2006 ile test yaptım. İşlemci testinde FPS oranı 0 ile 1 arasında yani 2 ye bile çıkmadı. Diğer testlerde ise fps oranı 13-60 arası değişiyor. Bluecry bahsettiğin programları da birazdan denemesini yapacağım teşekkürler.




  • kardes senin ekran kartinin rami ddr3 oldugunu saniyorum ve dac hizida iyi ama eger senin ramin ddr2 ise kusura bakma iyi verim alamassin. anakartininda iyi olmasi lazim. oyunlarda islemci fazla önemli degildir. önemli olan donanimlarin birbirlerini tamamlamasidir. düsünkü yaris arabasina ince tekerlek takiyorsun. :)
  • ekran kartı ram özelliği gddr5 olarak geçiyor bundan önceki de gddr4 idi ama performansım bundan daha iyi ayrıca zaten bu gddr4 kavramı olduğunda ddr2 ramlar vardı bu iş buna göre ise çıkartan adamlar ona göre de yapardı eskiden daha iyi performans alabilirken bu ekran kartını taktıktan sonra bu şekilde bir performans düşüklüğü yani oyunlarda çok kötü bir şekilde donuk çalışıyor. Anakart modeli de Gigabyte EX38-DS4 sizce nasıl bilmiyorum ama yani alırken zaten hem burada hem diğer sitelerde araştırıp da aldım herkesin beğendiği bir karttı.
  • Ayrıca bir soru bios ayarlarında sistem overclock ile ilgili olarak M.I.T. denen kavram var burada racing, sport , extereme vs. gibi seçimler söz konusu bunlardan birini seçtiğim an bilgisayar açılıyor windows yükleme barına gelmeden reset atıp bios eski ayarlara dönüyor bunun sebebi ne olabilir. Eğer desteklemiyorsa adamlar böyle bir özelliği neden koysun overclock sayfasında yaptığım en ufak değişiklikte bile bilgisayar açılmadan reset atıyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozkan_musti

    kardes senin ekran kartinin rami ddr3 oldugunu saniyorum ve dac hizida iyi ama eger senin ramin ddr2 ise kusura bakma iyi verim alamassin. anakartininda iyi olmasi lazim. oyunlarda islemci fazla önemli degildir. önemli olan donanimlarin birbirlerini tamamlamasidir. düsünkü yaris arabasina ince tekerlek takiyorsun. :)


    Kesinlikle yanlış bilgiler.O kadar bilinçsizce ve bilgisizce yazılmışki...
    • İşlemci nasıl oyunlarda fazla önemli olmaz ?
    • Donanımların birbirini tamamlaması tabiri teknik hiçbir bağlamı olmayan çok klişe ve geniş bir tabir.

    Fikir ,öneri , bilgi paylaşımı ve öğrenme adına yapılan herşeye bilimsel olarak varım ancak salla gitsin yorumlarıda gördüğümde gerçekten üzülüyorum.




  • ccleaner ile temizlik yap
  • Bluecry cevabın için teşekkür ederim. Rorschach26 bilgisayarda temizlik yapmalık bir durum yok sisteme zaten yeni format atılmış halde ve hiçbirşey kurulu değilken bile testlerde normalin altında sonuçlar alıyorum.
  • sorunu çözdüm arkadaşlar cpu teknik servise gidip gelmişti ve tekrar takarken işlemcimi elimde termal macun yokdu direk takmıştım. Sadece macun olmadığıiçin aşırı ısınma yapıyormuş işlemci ve 2.5ghz de çalışmak yerine 1.9 ghzlere kadar iniyor otomatik olarak. Bu halde iken en düşük 45derece ve mak. 85derecelere çıkan işlemci zalman termal macun sayesinde şuanda 35derece ile 62 derece arasında ve stabil bir hızda çalışıyor. Hepinize çok teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.