Şimdi Ara

Sony SS-CS3 kule hoparlörü beslemek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.054
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Sony SS-CS3 kule hoparlörüm hatta şöyle söyleyeyim SS-CS310CR 5.0 hoparlör takımım ile SA-CS9 aktif subwoofer'ım var.
    https://www.sony.com.tr/electronics/ev-sinemasi-hoparlorleri/ss-cs310crhttps://www.sony.com.tr/electronics/ev-sinemasi-hoparlorleri/sa-cs9

    Bu sisteme Sony STR-DH790 AVR almak istiyorum. Ancak Türkiye stokları tükenmiş. Bir iki tane satan kişi var onlar da yılbaşında 2.400-2.600 TL arasında satılmayan amfi için 4.450 TL gibi karaborsa fiyatı istiyorlar. Şimdilik Corona Virüs vb hayatın normale geçmesini bekliyorum.

    Beklerken 2.1 olarak stereo kullanmak için ikinci el amfi bakmaya başladım. Hoparlörler 6 ohm olduğu için 6 ohm 90'lı yıllara ait stereo Japon malı amfilere yani geçici olarak düşük bütçeli amfilere bakıyorum. 300-350 TL civarı bütçem var bunun için. Çünkü STR-DH790 gelince onu alacağım.

    Kafamda TA-D505 stereo amfi var. Spectrum analyzer ekolayzer'lara eskiden beri bir takıntım var ve çok seviyorum. 6 ohm ve kanal başı 60 watt olarak araştırdım. Tek korkum ikinci el olacağı için tamir görmüş veya arızalı bir şey çıkarsa hoparlöre boşu boşuna zarar vermem. Bu amfiyi tavsiye eder misiniz?

    Sony STR-DH130 var bütçemi aşıyor ama uygun fiyata, yalnız sanırım sadece 8 ohm destekliyor. Bunun uygun olmayacağını düşünüyorum. 6 ohm hoparlöre yetmez gibi geliyor. Sizin de düşüncenizi rica ediyorum.

    Öneri ve yardımlarınızı rica ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astro1976 -- 31 Ocak 2022; 14:15:45 >







  • Konu hakkında bilgisi veya tavsiyesi olan yok mu acaba?
  • astro1976 kullanıcısına yanıt
    Sony firması STR-DH130 amfisinin 4 ohm desteği konusunda açık bilgi vermemiş.
    Gördüğüm kadarı ile amfinin arkasında 8-16 ohm yazılı.
    Ama kullanma kılavuzunda 4 ohm kullanmayın diye bir uyarı da yazmamış.

    Sony neden açık yazmamış, konuyu boşlukta bırakmış?
    Bunun nedeni, cihazın bir çok ucuz, alt seviye amfide olduğu gibi 2 çift hoparlör bağlantısını, yani A+B bağlantıyı desteklemesi...
    İki çift hoparlör bağlantısı "halk istiyor" diye konulur.
    Üst düzey bir amfide böyle bir uygulama olmaz, gerek görülmez.
    Üst düzey amfi kullanıcısı bir çift kaliteli hoparlör alır takar, müziğini dinler. Eline geçen her hoparlörü amfiye takmak için çabalamaz.

    Açıkça söylemek gerekirse firma kullanıcının iki tane 4 ohm hoparlörü takıp anahtarı A+B'ye getirmesinden çekindiği için 8-16 ohm diye yazmış.
    İki 4 ohm hoparlör takarsanız eşdeğer empedans 2 ohm,
    Bir 4 ohm, bir 8 ohm hoparlör takarsanız eşdeğer empedans 2.67 ohm olur.
    İki durum da riskli.

    6 ohm'luk bir hoparlörü takarsanız elbette sürer.
    Ama bunun yanına bir de 8 ohm'luk 2. çifti B'ye takarsanız toplam eşdeğer empedans 3.43 ohm olur ki bundan hoşlanmayabilir. Isınabilir, aksırabilir, tıksırabilir...

    Not:
    Dirençler seri bağlandığında değerleri toplanır. Ama hoparlörler seri bağlanmaz.
    Dirençler paralel bağlandığında eşdeğer direnci,
    1/Rtoplam = 1/R1 + 1/R2 formülünden hesaplayabilirsiniz.
    Uğraşmak istemiyorsanız online hesaplayıcı da kullanabilirsiniz.
    Mesela https://www.allaboutcircuits.com/tools/parallel-resistance-calculator/




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    8-16 ohm çalışır yazan bir çok marka hoparlör vardır. Ancak dediğiniz gibi 2 kanal varken neden iki kanal daha eklenir bazı modellere o da tuhaf gibi gelse de aslında bunlar genelde surround effect tamamlayıcı hoparlörler içindir genelde. Eski Japon Sony cihazlarda diğer iki hoparlör çıkışları açıkça Surround çıkışı olarak geçiyordu...

    Bu arada çok yüklenmezseniz bazı hoparlörler ve amfiler ohmaj olarak uyumlu olmasa da çalışır. Bunu iyi yapmasam da denemişliğim var. Hatta paralel yani aynı mandala birden fazla hoparlör takarak zorlamışlığımda var çok. Sony TV veya birçok cihazda sigorta koruması olduğu için belki zarar görmedim hayatım boyunca ama bu da görmeyeceğim anlamına gelmiyor. Sonuç olarak bir gıda alırken de SKT tarihi illaki bozulacağı tarih değildir. Bozulmamaya verdiği taahhüt tarihidir. Tabii uygun koşullarda saklanırsa. Belki Sony bu yüzden yazmamıştır. Ama dediğim gibi 8-16 ohm yazması zaten diğerlerine uyumlu olmadığı ve farklı ohm kabul etmediğinin ifadesidir. Ama çalışmaz değil. Her marka için geçerli kısık sesle dinlersiniz bazen bir şey olmaz vs vs.

    Hoparlörler seri bağlanmaz demişsiniz. Çok iddialı bilgi sahibi değilim ama ilk kez duyuyorum. Her hoparlör seri ve paralel bağlanabilir diye biliyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astro1976 -- 3 Mayıs 2020; 18:3:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tahminden öteye giden ve kullanan var mı acaba? 8-16 ohm yazan amfiye 6 ohm hoparlör bağlayıp sorunsuz kullanan yani?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astro1976 -- 3 Mayıs 2020; 17:52:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • astro1976 kullanıcısına yanıt
    Anladığım kadarı ile size verilecek bilgileri kaldırabilecek bilgi düzeyinde değilsiniz.
    Madem anlayamıyorsunuz, sormayın, burayı meşgul etmeyin.
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Çok özür dilerim telefondan yazdığım kelime hatalı çıkmış. Önce onu düzelteyim. Tahminden yazmak istemiştim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astro1976 -- 3 Mayıs 2020; 18:7:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Bakın ilgi ve yanıtınız için gerçekten minnettarım. Bunu es geçemem. Ancak bilgi düzeyi vb konularına girmek hoş olmuyor. Zaten yazıyorum çok iyi bilmem vs diye. Ama şimdi siz seri bağlanmaz dediniz ya hoparlör. Önce lütfen bunu açıklayın. Hoparlör seri bağlanmaz derken neyi kastettiniz. Bugün hiç bilmeyen biri bile seri bağlanmadan ve ohmun yükselmesinden Google ve YouTube sayesinde bilgi sahibi.

    Çok iyi bilmeyen ve geçmişte hatalar yapan biri olduğumu söyledim zaten. Ben sizin verdiğiniz bilgilerin elektrik vb olarak doğru ve faydalı olduğu kanaatindeyim. Ancak hoparlör ve Sony konusunda biraz anlaşamıyoruz. Ayrıca sizin tahminlerde bulunduğunuzu ve gerçekten bunu deneyip de söylemediğinizi kağıt üzerinde bahsettiğinizi düşündüm. Bu konuda net anlamamışım sizi o zaman. Biraz daha açıklar mısınız? Ben 8 ohm amfiye şimdi sıfır Sony SS-CS3 kule hoparlörleri bağlarım sorun yaşamam ve performans alır mıyım? Ben sizin verdiğiniz ve Sony açık açık yazmıyor cümlenizden bunu anladım. Ama bu riski birçok kimse de uygun görmedi. Deneyen ve kullanan yaşayan bir yanıt da bekledim sadece.

    Ayrıca neden ben burada gereksiz yer kaplıyormuşum ki. Zaten bilmediğim için konu açıp soruyorum. Bu gayet doğal değil mi? Anlamamak değil de bazen anlatamamak da işin özü olabilir. Lafım meclisten dışarı. Ya da yanlış bir bilgiyi paylaşmak.

    Dediğim gibi siz hoparlörler seri bağlanmaz diye kati bir cümle kurdunuz. Gerçekten bunu merak ettim. Neden böyle bir kesin ifade kullandınız?

    Teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • astro1976 kullanıcısına yanıt
    Hoparlörleri elbette fiziksel olarak seri bağlamanız mümkün. Ama bu şekilde bağlantı yapılmaz, yapılması hatalıdır.
    Hoparlör dediğimiz aletin çalışmasını sağlayan ses bobini vardır.
    Bobinlerin endüktansı vardır. Yani reaktans söz konusudur.
    Reaktansı frekansa bağlı olarak değişen direnç olarak tarif edebiliriz.

    Hoparlör olarak tek bir sürücüyü anlıyorsak,
    ve iki sürücü seri olarak bağlı ise her sürücü amfiden gelen sinyali doğrudan değil, diğer sürücü üzerinden alır.
    Bu nedenle her iki hoparlör sinyali doğru görmez, ses sinyali aslına göre bozulur.

    Hoparlör olarak bir hoparlör sistemini anlıyorsak,
    çok daha karmaşık reaktanslar söz konusudur. Zira devrede crossover'lar ve birden çok sürücü de söz konusudur.

    Bana youtube bilgileriniz ile efeleniyorsunuz.
    Bu tavırları bırakın.
    Öğrenmek istiyorsanız öğrenin.




  • "Gördüğüm kadarı ile amfinin arkasında 8-16 ohm yazılı.
    Ama kullanma kılavuzunda 4 ohm kullanmayın diye bir uyarı da yazmamış."

    Bu mantığı da gerçekten anlamadım kusura bakmayın. Anlayamamam sizin deyiminizle düzey vb hakaret içerecek şekilde konuyla alakalı değil. Ben gayet net yardım rica ediyorum. Paylaşın, teşekkür edeyim. Ama ohm konusu yıllardır kimsenin kafasında oturmamış ve herkes tarafından bir şeylerin söylendiği konu. İlk araç müzik tesisatımı yaptırdığım sene 1998 yılında en iyi müzik sistemi ustalarından biri (o zamanlar Kuruçeşme'deydi) sıfır amfime arıza vermişti. Sonra düzeltti güya. Senelerce Pioneer 6985, Kenwood tweeter'lar Hertz Hsk 165 tweeter'lar filan hep yandı. 10 yıl sonra amfiden kaynaklandığı çözüldü olayın. Zararımın haddi hesabı yok. FH-B70CD Japon müzik seti var Sony. Efsanedir. 1991 yılında Doğubank'tan almıştım. Yaş o zamanlar 15 idi. Benim jenerasyonum gayet iyi bilir Sony kalitesini. Bir JVC, Kenwood ve Aiwa vardı... Şimdi binlerce lira verilen o Klipsh, Dali, Focal vs haddinden çok daha fazla gereksiz parayı cebe indiriyor. 70li yıllardan kalma amfiler yoktur hala...

    Kısaca müzik sistemleri konusunda çok kişi dinledim, herkes kullandığını över, sattığını över. Her gittiğiniz yerde bu böyledir. Ama bazı markaları bir kalemde silip atamazsınız. En azından geçmişini zamanında bilmek ve yaşamak lazım diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astro1976 -- 3 Mayıs 2020; 18:58:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kursun_ kullanıcısına yanıt
    Efelenmek filan nedir amacınız? Ben bir şey bilsem bunu sormam burada. Ben anlamıyorum gerçekten sizi. Kitaptan alıntılar gibi şundan bundan bahsetmeler.

    Ben basit bir soru sordum. 6 ohm hoparlörüm var, 8 ohm STR-DH130 gibi cihazda çalıştırabilir miyim sorunsuz, ya da çalıştıran var mı diye. Bu gayet net cevap.

    Bilgi ispatı vb için burda değilim ki bence bu işe hiç girmeyelim. Hoş bir yaklaşım değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu arada konumuz değil ama doğru değerler, doğru ve eşit güçteki hoparlörler kullanılırsa paralel ve seri hoparlör bağlanabilir ve sonuç alınır. Tabii ki olması gereken kanal başına bir hoparlörü direkt bağlamak. Bu gerekli durumlarda tercih edilebilecek bir bağlantıdır. 6 ohm amfiye 6 ohm hoparlör bağlamak kadar herkesin anlayabileceği ve net bir durumdur. Konu içinde konu eksik ve yanlış kalmasın. Ama konumuz bu değil. Konu benim soruma yaşayan bilen birinin kağıt üzerinde olmadan yanıt vermesi. Ya da yaşamaya gerek yok böyle bir risk alınmaz da bir yanıttır.

    Teşekkürler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun bir arada sonra yazıyorum ama STR-DH790'ı 1 sene kadar önce alarak sorunumu çözdüm. Üstüne STR-DH190 da aldım ve stereo müzikte çok daha güçlü ve performans alınıyor. Birebir uyumlu çıkartılmış hoparlör ve amfiler gerçekten en iyi sonucu veriyor.

  • astro1976 kullanıcısına yanıt
    ben str dh 520 de 4 ohm kullandim oda 8-16 ohm du hic bir sorun olmadi ama sesi fazla acmayin derim cunku dusuk omajli hoperlor 8 yada 16 ohm luk hoperlorden daha fazla akim ceker buda cikis entegrenizi zorlar mesela farzi midal8 ohmda 100 de 100 guce 73 numarali kademede geliyor ise 6 ohmda 50 4 ohmda 30 larda gelir daha ustunu actinizmi cikis transistorerini bozasiniz tabiki maximum guc cekimi verimi duser ve bir miktarda kaliteden odun verirsiniz ama ses normalden yuksek cikar ben 6 ohmda problem olacagini dusunmuyorum sesi cok acmazsaniz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İki tane satılık amfim var: 1nci si Sony STR DE 545 Dolby Digital ve SONY STR DE 597 Dolby Digital hiçbiri tamir görmedi evde kullanıyorum. Bu ara pikap iline ağırlık verdim satıp sıfır phono girişli Stereo amfi alacağım. İlgilenirseniz 05324148379 Ankara


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Sesi açamadıktan sonra ve bu tehlike mevcut olduktan sonra bu şekilde kullanmak doğru olmasa gerek.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • astro1976 kullanıcısına yanıt
    Dediklerinizde haklisiniz evet bir tehlike var ama bu goreceli. Mesela yuksek ses biraz goreceli ben yuksek sesi sevmeme ragmen anfinin 4te1 sesi bana bile fazla geliyor yani gunluk kullanimda sorun cikmaz diye dusnuyorum.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Geçici ve dikkat gerektirecek bir çözüm diyelim o zaman. Ama olmaması gereken bir uygulama. Hakkını vermek için birebir uyumlu olması gerekiyor. Ben şimdi Sony STR-DH190 aldım ve ayarlanabiliyor. İkinci el de Sony Japon 90'lı yıllara ait hoparlör aldım. Şimdilik bu şekilde :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • astro1976 kullanıcısına yanıt
    Gule gule kullanin 90 li yillarin sonyleri efsanedir 😇

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • burakdc B kullanıcısına yanıt
    Sony'i Sony yapan Japon Sony'lerdir... Ekolayzer sağlam ve ışıkları solmayan bulamadığım için ikinci el Technics SH-GE90 buldum. O spektrum analiz ışıklar o yılların en muhteşem teknolojisidir. Artık yok...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.