Şimdi Ara

SONY VAIO Z SERISI Kullanıcıları Kulübü (Izlenimler,inceleme ve sorular) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
400
Cevap
4
Favori
50.615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: wolf1907

    ya cihaz süperde bi bende perofrmans sorunu var herhalde painkiller la konuşuyorum gayet hızlı diyo yavaş diyen de yok


    Merhaba,
    Bende de kesinlikle performans sorunu yok hatta 4 günlük kullanımdan sonra fazlası var diyebilirim.
    Belki ayarlarınızdan kaynaklanıyordur.
    Aşağıdaki 3 ayar sizde nasıl söyleyebilir misiniz?

    1-Stamina-speed swich'iniz hangi konumda?
    2-Altı güç planından hangisini kullanıyorsunuz?
    3-Termal controldeki 3 fan ayarından hangisini kullanıyorsunuz?


    Not: İzlenimlerimi ve fotoğrafları en kısa zamanda koyacağım. Biraz daha deneme yapıyorum, cihazı biraz zorluyorum




  • Vatan/Çukurambar'da z31 serisini inceledim. Çok beğendim bilgisayarı. Ekrana hayran kaldım, renk keskinliği, parlaklığı ve çözünürlük olarak dört dörtlük bir bilgisayar. Vista performans testinde ise en düşük puanı ekran kartı aldı maalesef. Benimde en çok dikkat ettiğim konulardan biri ekran kartının performansı. 9600M GT veya üzeri olsaydı almayı düşünürdüm. Onun haricinde her şeyi ile süper bi iş çıkarmış Sony. Ötv indiriminı yansıtırlar mı acaba bu bilgisayara?
  • Tüm elektronik ürünlerde ve beyaz eşyalara bu indirim yansıtılacak diye biliyorum.
    Bu arada ekran kartı kaç puan almıştı? Swich speed modundaydı değil mi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: sofokles2000

    Tüm elektronik ürünlerde ve beyaz eşyalara bu indirim yansıtılacak diye biliyorum.
    Bu arada ekran kartı kaç puan almıştı? Swich speed modundaydı değil mi?

    Hangi modda olduğuna dikkat etmedim. Aldığı puan 3.6 idi.
  • ekran kartı 4.5 puan alıyor
  • mrb,
    Bende bir Z11 kullanıcısı olarak aranıza katılmak istedim. Gerçekten çok güzel bir cihaz. Benim tek sorunum vista ama mod değişimi, hdd koruma, hdmı çıkış gibi özellikleri kaybetmek de istemediğim için xp downgrade de yapmıyorum. Yukarıda sözü geçen tam dolu bataryanın açılışta %90 larda görünmesi bende de var ama bataryanın oturmasında boşluk gibi bir durum yok.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: wolf1907

    ekran kartı 4.5 puan alıyor


    Benim ekran kartı da 4,5. Zaten en düşük değeri baz alıyor genel puanda...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kutu11

    mrb,
    Bende bir Z11 kullanıcısı olarak aranıza katılmak istedim. Gerçekten çok güzel bir cihaz. Benim tek sorunum vista ama mod değişimi, hdd koruma, hdmı çıkış gibi özellikleri kaybetmek de istemediğim için xp downgrade de yapmıyorum. Yukarıda sözü geçen tam dolu bataryanın açılışta %90 larda görünmesi bende de var ama bataryanın oturmasında boşluk gibi bir durum yok.


    Benim bataryada da bir boşluk yok... Pil eksiltme ise yüzde 5 civarında... Yüzde 80 battery care yapıyorum....
    Z serisinin Vista performansı iyi bence, hiç kastırmadı şimdiye kadar.
    Kasırma durumunda ise ayarlaer elinizin altında: speed mode, power manament off ve fan'ı da performance mod'a alınca cihaz uçuyor zaten... Ben hepsini orta ayarda + speed'de kullanıyorum.




  • arkadaşlar ben 2008 haziranda sr129e modelini aldım, eski laptopum asus du ve yeni laptop almayı kafaya koyduğumda istanbul bilişim sitesine girip duruyodum, kafamda vaio almak vardı. mart nisan gibi bakarken o zamanlar daha centrino 2 yani montevina yani 1066 mhz işlemcili vaio yoktu, neyse aradan 1 ay felan geçti bide baktım montevinalı laptoplar gelmiş ve fiyatlarıda o kadar abartı gelmedi bana, gittim o zamanlar sekan die kısa boylu gözlüklü bi çocuk vardı daha gelmedi 2 hafta sonragelicek ama biz siteye koyduk dedi. bende hemen sipariş verdim daha dorusu ayırttırdım sr129e yi ve düşünün gümrükten çektikleri gün akşamı saat 6 da rica ettim teslim ettiler cihazı ve türkiyedeki montevinalı ilk vaio laptopu aldım. tabi usa dan felan kendi getiren vardır belki. neyse 1 hafta orjinal haliyle kullandım ve wolf1907 arkadaşın dediği gibi sağ tuşu masaüstünde tıklayınca veya bir dosya üzerinde sağ tuşa tıklayınca arada bi bekleme yapıodu 7 8 sn kadar. zaten vaio ile gelen çoğu programı kaldırıp cita optimizayonlarınıda yapmıştım ama nedense bu olayı çözemedim. hemen gittim exa dan 2 tane 2 gb lık ocz nin ramlarından aldım ve istanbul bilişimden seagate 7200 rpm yeni bir harddisk alıp ramları ve harddiski değiştittirdim. değişimden sonra hayli performans artışı oldu. benden size tavsiye istediğiniz kadar 2.53 2.66 ghz işlemci olsun yanında 4 gb ram olsun performans için harddisk rpm hızında yapacağınız artış kadar etkili olmuyorlar. z serisi çok güzel ama ben çok oyun oynayan biriyim özellikle cs oynuyorum ve 13.3 den ve laptopumdan oldukça memnunum. bu arada istediğiniz kadar yüksek işlemci ram hdd kullanın, vistayı optimize etmeden kullanmak laptopa hammallıktan başka bir şey değil. özellikle açılış hızı için size şu tüyoyu veriim, başlattan run (çalıştır) msconfig yazın ve enterlayın, üstteki boot sekmesine gelin, ordan advanced options a gelin, sol yukarda number of processors işaretli değilse işaretleyin ve değeri 2 yapın, sağdaki maximum memory de bir değişiklik yapmanıza gerek yok. sonra yeniden başlatın bakalım aradaki farki görün. bu arada ben optimizayon için ayrıyetten Vista Smoker Pro programını satın aldım ve kullanıyorum, inanın verdiğim paranın her dolarına değdi, inanılmaz bir değişim oldu. burası z serisi için bir konu ama ben genede ufakta olsa vaio kullanıcılarına en eski montevinalı vaio kullanıcısı olarak destek vermek istedim.




  • pj_romeo,

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. SR veya Z fark etmez, kardeş seriler zaten
    Paylaşımlarınızı her zaman bekleriz.


    Bu arada Z serisini alalı 1 haftayı geçti. Şu ana kadar bir tane bile memnuniyetsizliğim yok arkadaşlar. Z gerçekten Vaio'nun prestij serisiymiş.
    Gece sessizlik çalışıyorum ama cihaz çok sessiz. Hele fanı silent yaparsanız ses yok gibi birşey....
    Pil ömrünü denedim. Yüzde 80 battery care ile 3 saat, tüm ekipmanlar açık olarak. Yüzde yüz dolu bir pille ve diğer ekipmanlar kapalı olursa 4 saat...
    Ben hep wireless ile çalışıyorum. Wireless'ı da kapatırsak sanırım 4,5 saati bulur.
    Üzerindeki etikette 5,5 saat yazıyor. Bu rakama ulaşmak imkansız değil ama yalnızca bir pencere açmak ve cpu'yu yormamak gerekir bunun için.




  • arkadaşlar vista optimizasyonu için yeni bilgiler vermeye devam edeceğim. ilk pc mi 1998 senesinde almıştım aradan geçen 10 sene boyunca kafayı hep bilgisayarın performasına takmış bulunmaktayım ve bilgisayar performansı artırma konusunda hayli bilgi ve tecrübe sahibiyim. bilgisayarların yavaşlamasında en büyük problemler ve çözümlerini aşşağıda madde madde sıraladım.

    1- junk files yani artık dosyalar
    2- hatalı registry girişleri

    bunun nedeni laptop üreticileri laptopa default olarak bir çok yararsız ve gereksiz programlar yükler. bunun yanında adobe, office, autocad, oyunlar gibi büyük dosyalar barındıran programları kurup program ekleile kaldırdan kaldırdıktan sonra bile bu programların bir çok artık dosyası ve registry girişleri hala bilgisayarın harddiskinde yer alır. buda harddiskinizin okuma yazma performansında düşüşlere neden olur. vaio laptopu ilk aldığınızda içinde üretici ile gelen bir çok program mevcut ve bunların ne olduğu konusunda bilginiz pek yok ve bunları kaldırırsam sistem çökermi veya hatalara neden olurmu diye kendinize soruyorsunuz. benim tavsiyem o programın adını google a yazın ve hakkında çıkan yorumları ve program açıklamalarını okuyun bunların % 90 ı emin olun sizin hiçbir zaman kullanmayacağınız türden programlardır. denetim masasından program ekle kaldıra geldiğinizde listede VAIO ile başlayan programları görüceksiniz belki 20 tane program var, ben bunlardan sadece 5 tanesini kaldırmadım, kaldırmadıklarım şöyle; VAIO control center, VAIO orginal function setting, VAIO power management, VAIO update3, VAIO wallpaper setting, bu sr serisi ile gelen programları kadırdıktan sonrakiler, sr serisi kullananlar rahatlıkla diğer programları kaldırabilirler. VAIO media ve VAIO content ile başlayan tüm programları rahatlıkla kaldırabilirsiniz.Z serisi ile gelen programları görmedim fakat forumdan okuduğum kadarıyla 3 5 yeni program gelmiş sanırım. Benim tavsiyem z serisi kullanıcıları internetten araştırıp bu programların açıklamalarını okuyup kaldırabilirler.
    şimdi sıra geldi temizliğe, bu konuda en iyi çözüm sistem temizleyici programlar kullanmaktır. ben laptopta 5 tane sistem temizleme programı kullanıyorum. nedeni bazen bir programın bulamadığı artık dosya ve registry kayıtlarını diğeri bulabiliyor. zaten bu programlar sistemde devamlı çalışmadığı ve boyutları ufak olduğundan sisteme bir yükü bulunmuyor. benim kullandığım programlar şöyle; yamicsoft un Vista Manager programı, Auslogics BoostSpeed, Ace Utilities, iobit in Advanced SystemCare programı ve CCleaner. bu programların kullanımı şöyle; önce bu program adlarını google a yazın programın üreticisinin sitesinden trial olarak indirip hepsini kurun, bu programlar CCleaner hariç serial isteyen programlardır. seriallar için bir çok forum sitesinden arattırırsanız kolayca bulabilirsiniz, bulunması zor serialları yok.
    yamicsoft un Vista Manager programı için çalıştırdıktan sonra soldaki menüden cleaner ordanda junk file cleaner sekmesine basın sonra yeni açılan pencerede sol üstteki scan a basın yeter. Tarama bittikten sonra geriye yukarıdaki delete e basmak kalıyor. Registry temizliği için ana menüde soldaki menüden cleaner ordanda registry cleaner sekmesine basın ve aynı işlemleri burdada yapın, scan ve ardından delete ile temizliği bitirin ve programdan çıkın.
    Auslogics BoostSpeed programı için çalıştırdıktan sonra soldaki menüde computer clean up a basın yeni çıkan pencerede Start Disk Cleaner a basın yeni çıkan pencerede altta use quick scan (recommended for daily scan) ın yanındaki işareti kaldırın ve scan a basın ardından yeni çıkan pencerede fix e basın. Registry temizleme için ana penceredeki Start Registry Cleaner a basın, yeni çıkan pencerede her zaman ortadaki start advanced registry scan ı işaretleyin ve next e basın arından yeni çıkan pencerede sol tarafta bir liste görüceksiniz, o listede hatalı registry kayıtları için arama listesi var , o listedeki herhangi bir satıra tıklayın ve sağ tuşa basıp select all a basın. Ardından next e basın, tarama bitince gene alttaki fix e basın o kadar.
    Ace Utilities programı için çalıştırdıktan sonra ana pencere açılacak orda üstteki remove junk files a basın sağdan tüm sürücüleri seçin (c, d, e, vs.) ardından sol üstteki scan a basın ardından tarama bitince delete all a basın. Registry kayıtlarını temizleme için gene ana pencerede clean system registry e basın arıdından sağdaki listeden birinin üzerine gelin ve sağ tuşa basıp check all a basın ardından sol üstteki scan a basıp temizliğe başlayın bitince remove all a basın ve programdan çıkın.
    iobit in Advanced SystemCare programı için çalıştırdıktan sonra soldaki menüden üstteki balona basın (maintain windows), sağdaki listeden en alttaki junk files cleaner ın yanındaki butonu işiaretleyerek scan a basın ardından bitince repaire basın. Registry temizleme için aynı menüde bu sefer üstten 2. Registry fix in yanındaki kutucuğu işaretleyin ve scan a basın ardından bitince gene repaire basın ve programdan çıkın.
    CCleaner programı için çalıştırdıktan sonra ilk açılan pencerede windows sekmesi altındaki listede işaretli olmayan kutucukları işaretleyin ve sol alttaki anayze e basın bittiğinde sağ alttaki run cleaner a basın, bundan sonra windows sekmesinin yanındaki applications sekmesine basın ve alttaki işaretlenmemiş kutucukları işaretleyin ve gene sol alttaki analyze a basın ardından gene sağ alttaki run cleaner a basın, registry temizliği için ana menüdeki sol taraftaki registry e basın ardından sol alttaki scan for issues e basın ve tarama bitince sağ alttaki fix selected issues e basın ve programdan çıkın.
    Burdaki önemli nokta şu öncelikle bu programlarla junk file yani artık dosyaları temizleyin arından tekrar bu programlarla registry kayıtlarını temizleyin, yani önce 5 programı tek tek çalıştırarak junk file ları ardından gene 5 programla registry kayıtlarını temizleyin.

    3- hardiskteki dağınık dosyalar ve registry defrag olayı
    Harddisk in çalışması şöyledir, siz bi program yüklersiniz veya internetten bi şey indirip harddiske kopyalarsınız bu durumda harddisk rastgele bi biçimde bu dosyaları kendi üzerine yazar, bu durumda bir müddet sonra harddiskte dağınıklığa yol açar ve dosyalar birbirininin içine geçmiş bir vaziyette harddiskte yer alır ve harddiskin okuyucu iğnesi bu dosyaları okumak için habire harddiskin farklı bölümlerine gitmek ve okumak zorunda kalır. Bu durumu ortadan kaldırmak için windows kendi içinde bir defragment yani disk birleştirici barındırır fakat bu yetersiz bir programdır ve bence bu konuda bir numara ve her bilgisayarda olması gereken program Diskeeper 2009 pro premier versiyonudur .http://www.diskeeper.com/ a kayıt olarak veya uğraşmak istemiyorsanızhttp://www.softpedia.com/ dan pro premier versiyonunu indirebilirsiniz. Buda serial isteyen bi programdır fakat forumlardan araştrırsanız kolay bi biçimde serialını bulabilirsiniz. Programı indirip kurduktan sonra yapmanız gereken bir şey yok program arkada sessizce çalışacak ve otomatik birleştirme (automatic defragmentation) özelliği ile harddiskinizdeki dağınıklığı düzenleyerek size inanılmaz bir performans artışı sağlayacaktır. Şimdi gelelim registry defrag olayına, registy bilgisayarın sinir ağı gibidir, başlattan çalıştır (run) regedit yazıp enterladığınızda registry dosyasına ulaşabilirsiniz. Sistem ile alakalı tüm dosyaların ayarlarına burdan ulaşılır, aşşağıda anlattığım tüm optimizayon ayarları aslında bu dosya üzerinde yapılan değişiklikler ile olur. neyse yukarıda bahsettiğim registry temizliğinden sonra şimdide bu dosyadaki dağınıklığı gidermeye geldi. Şimdi tekrar Auslogics BoostSpeed programını çalıştırın, soldaki menüden optimization u seçin, şimdi sağ tarafta 2. Sıradaki auslogics registry defrag ı seçin, sağ altta next i seçin ve bekleyin tarama bittikten sonra sağ altta tekrar next i seçin ardından defrag a basın ve yes diyerek bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayar yeniden başladığında program kendiliğinden bazı işlemler yapacak sakın kapatmayın bekleyin 1 dakka felan sürer zaten. Bittiğinde bilgisayar yeniden açılacaktır. Bu registry defrag olayını ben 2 haftada bir yapıyorum tavsiyem sizde 2 haftada veya en az ayda bir yapın. Performansa etkisi çok büyük bir işlemdir.

    4- masaüstü arka plan resmi

    her ne kadar vaio sr ve z serisi ekran kartı olarak güçlü olsada masaüstü arka plan resmi ekran kartını ve işlemciyi yorar. ben arka plan resmi olarak c:windows:web:wallpaper klasöründe 289 kb lık düşük boyutlu basit bir resim kullanıyorum. size tavsiyem 300 kb dan büyük bir resmi arka plana koymayın.

    5- masaüstüne büyük boyutlu dosyalar yerleştirmek

    çoğumuz bir program veya dosyayı internetten indirirken kolay olsun diye direk masaüstüne (desktop) yükler veya film ,müzik, iş klasörleri gibi devamlı kullanılan klasörlere rahat ulaşmak için masaüstüne kopyalarlar. bakın performansı etkileyen en önemli sorunlardan biri budur. benim tavsiyem bu klasörleri c veya d ye kopyaladıktan sonra üstüne sağ tuşa tıklayıp send to (gönder) e gelin ordanda desktop (creat shortcut) (masaüstüne kısayol oluştur) diyerek kısayolunu masaüstüne gönderin sonuç olarak gene klasöre ulaşırsınız hemde performası düşürmeden. kısacası masaütünüzde kısayollardan başka hiçbir şey bulundurmayın.

    6- gereksiz servisler ve sistem başlangıcında çalışan gereksiz programlar

    windowsun en önemli özelliklerinden biride servislerdir. servisler vista sistem dosyalarının ve sistem uygulamalarının bilgisayar her başladığında veya bir uygulama ile beraber çalışması gerektiğinde önceden ayarlanmış olarak çalışmasını sağlayan işlemlerdir. bu servislerden çoğu default olarak otomatik çalışma şeklinde ayarlanmıştır. oysa bu servislerin çoğuna ihtiyacımız yoktur. ben servisler ve sistem başlangıcında çalışan programları ayarlamak için CodeStuff Starter programını kullanıyorum. çok yararlı ve ufak bir programdır bu programı kendi sitesinden veyahttp://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Starter.shtml dan ücretsiz indirebilirsiniz. starter ı ilk açtığınızda üstte startups, processes ve services olarak 3 temel bölüm vardır. startups bilgisayar ilk açıldığında otomatik olarak başlayacak programların listesidir. burdaki listeyi ne kadar az tutarsanız sizin için o kadar iyidir. Benim sistemimde bu listede 7 tane program var. Alttaki resimlerde başlangıçta çalışan programlarımın resmini koydum. Processes da bilgisayarda o an çalışan programların listesi vardır, bu listeyi genelde sistemi yoran programları ve virüs vb çalışan program varmı yokmu diye kullanıyorum, isterseniz bu listeden seçtiğiniz uygulamanın çalışmasını durdurabilir veya cpu önceliği vererek daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Gelelim services bölümüne, burdaki listede en üstteki menüden state ye basın ve çalışan (running) servisler i görün. Bu listede bir çok servis boşuna ve gereksiz olarak çalışmaktadır alttaki resimlerde benim sistemimde çalışan servislerin listesi var ona bakıp sizde kendi servislerinizi ayarlayablirsiniz. Ayarlama işlemi için diyelim çalışan bir servisi kapatmak ve bir daha çalışmamasını sağlamak için o servisin adının üstüne gelin ve sağ tuşa basın ardından automatic in altındaki disabled a basın o kadar. Benim listedeki çalışanlar haricindeki sizin sistemde çalışan tüm servisleri bu şekilde disable yani iptal ederek yeniden başlattın, böylece bu servislerin bi daha çalışmasını ve sisteminizi yormasını engellemiş olursunuz.

    7- Vista optimizasyonu

    Vista işletim sistemi ile gelen bazı default ayarlar sistemi yorar ve hiçbir zaman kullanmayacağımız için laptopa hammallık yaptırır. bu ayarlar şöyledir.

    Kullanıcı Hesabı Denetimini kapatın
    Vista’nın en sevilmeyen ve hatta nefret edilen yeni özelliği sisteminiz zararlı yazılımlardan korumak için günlük gerçekleştirdiğiniz birçok işlemi size onaylatıyor. Direk olarak sistem performansını etkilemese de yapacağı iyilik yerine insanı çok sinirlendirebiliyor.Kullanıcı Hesabı Denetimini devre dışı bırakmak için:
    • Denetim Masasını açın
    • Arama kutucuğuna “kul dene” yazıp Kullanıcı Hesapları başlığının altındaki
    “Kullanıcı Hesabı Denetimi’ni (UAC) aç veya kapat” a tıklayın
    • UAC seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın
    • Önerildiği gibi sisteminizi yeniden başlatın.

    SATA Disk performansını arttırın
    Yazma önbelleğini aktifleştirerek birazda olsa performansı arttırabilirsiniz. Türkçe Vista Kullananlar Aygıt Yöneticisi-Disk Sürücüleri-Harddisk'e sağ tıklayın-Özellikler-İlkeler sekmesine geçin- Gelişmiş Performansı Etkinleştir'i işaretleyin. İngilizce Vista Kullananlar Bilgisayarınızda bir SATA sürücü var ise başarımı arttırarak sistem performansına katkıda bulunabilirsiniz. Start butonuna basın ve search kısmına Device Manager yazın..Karşınzıa aygıt yöneticisi geldiğinde, onu seçerek ENTER'a basın..
    1-Disk Drivers bölümünü genişletin..
    2-Diskinize sağ tıklayın Properties'e girin..
    3-Policies sekmesine geçin..
    4-Enable advanced performance 'ı işaretleyin ve OK diyerek Device Manager'i kapatın..

    Windows Arama İndeksini kapatın
    Windows Vista sisteminizdeki dosya hareketlerini sürekli inceleyip onları aradığınızda daha kolay ulaşabilmeniz için indeksleme işlemi gerçekleştirir. Çok kullanışlı bir özelik olmasına rağmen,sistem performansını yakından etkiliyor.
    Hızlı aramayı devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsünden “Bilgisayar” a tıklayın.
    • C: sürücüsü üzerine sağ tıklayın.
    • Genel sekmesinde aşağıda bulunan “Daha hızlı arama için bu sürücüyü dizine ekle” seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın.
    • Tamam dediğinizde karşınıza çıkacak alt diyalogdaki soruya “değişiklikleri C: ve tüm alt klasörlerine uygula” yı seçin.
    Bunu diğer sürücüleriniz içinde d, e vs. yapın.

    Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırmayı kapatın
    Uzaktan Değişikleri Sıkıştırma özelliği bir ağdaki dosyada meydana gelen değişiklikleri dosyanın tamamını taşımaktansa minimum bant genişliği kullanarak bu işi yapar. Sürekli dosya değişiklikleri meydana geldiğinde bu servis sistem performansını düşürebilir.
    Bu hizmeti kapatmak için:
    • Denetim masasını açın
    • Arama kutucuğuna “özel” yazın
    • Çıkan ilk sonuç olan “Program ve Özellikler” altındaki “Windows özelliklerini aç veya kapat” a tıklayın.
    • Karşınıza çıkan pencerede “Uzaktan Değişiklikleri Sıkıştırma” nın yanındaki tiki kaldırın

    Otomatik disk birleştirmeyi kapatın
    Windows Vista’nın sürekli açık olan defrag özelliği o kadar da gerekli değil ve sistemin yavaşlamasına sebep olabiliyor. Haftalık olarak kendiniz, sabit diskinizi birleştirmeniz gerektiğini hatırlayın yeter.
    Özelliği devre dışı bırakmak için
    • Başlat menüsündeki arama kutucuğuna “disk” yazın ve Disk Birleştiriciyi açın
    • Zamanlamaya göre çalıştır seçeneğinin yanındaki tiki kaldırın ve onaylayın.

    Windows Hazırda Bekletme özelliğini kapatın
    Windows hazırda bekletme arka plan servisleri, sistem kaynaklarını üst seviyede kullanabilir.Eğer bu servisi sürekli olarak kullanmıyorsanız, Vista’ya performans artışı sağlamak için devre dışı bırakabilirsiniz.
    Hazırda Bekletmeyi devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsündeki arama kutucuğuna “güç” yazın ve Güç Seçeneklerini açın
    • Plan Ayarlarını Değiştire tıklayın
    • Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştire tıklayın
    • Uyku seçeneğini genişletin
    • Hazırda beklemeden önce geçecek süre kısmındaki ayarı sıfıra getirin.

    Sistem geri yüklemeyi kapatın
    Windows Vista’da analiz etme geri yükleme noktası oluşturma büyük çapta sistem kaynağı götürebilir.
    Bu servisi devre dışı bırakmak için:
    • Başlat menüsünden Denetim Masasını açın
    • Arama kutucuğuna “sistem geri” yazın
    • Çıkan ilk sonuçtaki Sistem başlığı altında olan “Geri yükleme noktalarını otomatik
    oluşturmayı aç veya kapat” a tıklayın.
    • Çıkan pencerede sistem diskinizin yanındaki tiki kaldırın kabul edin ve onaylayın.

    Tüm bu optimizasyonlardan başka vistanın bir takım özel optimizyonlarıda vardır ve bunlara ulaşıp değiştirmek zordur. Ben bu konuda paralı bir program olan vista smoker pro kullanıyorum, bence 4000 5000 TL vererek aldığımız laptopları istediğimiz performansta kullanamamaktansa azıcık paraya kıyıp yıllık 30 40 TL olan bu programlardan istediğiniz birini kullanabilirsiniz. Ama illa benden 5 kuruş para çıkmaz diyorsanız gene yararlı, ufak ve ücretsiz bir program olan Mz Vista Force u kullanabilirsiniz.http://www.mztweak.com/ dan ücretsiz olarak indirip bilgisayarınıza kurun. Soldaki menüden tweaks section altındaki performance tweaks a basın (zaten program ilk açıldığında bu menüden başlıyor), sağ yukarda performance tweaks 1 ve performance tweaks 2 sekmelerini göreceksiniz. Önce performance tweaks 1 den başlayalım, second level data cache set yani L2 cache dediğimiz değeri ayarlayacağız, bu değer sr ve z serisi vaio lar için 3 mb veya 6 mb dır yani değeri 3072 kb veya 6144 kb a yarlayacağız. Bu değeri bilmiyorsanız laptopunuzun model numarasını google yazın veya aldığınız yerin sitesinden laptopunuzun özelliklerine bakın orda CPU yani işlemci özelliklerinde L2 cache 3 mb veya 6 mb olarak söyler. Eğer hala emin değilseniz o zaman ilk maddede anlattığım vista manager programını çalıştırın, soldaki menüden optimizeri seçin ve ordan system speed a basın, açılan pencerede yukarda RAM and Disk Cache sekmesine gelin ve Increase the performance of your CPU (select CPU second level cache) yazısının altındaki yani en alttaki query e basın çıkan pencerde sizin L2 cache değerinizi göreceksiniz. Şimdi Mz Vista Force a dönüp performance tweaks 1 den second level data cache set yani L2 cache dediğimiz değeri girin, ardından aynı menüde bi altta cpu priority control altındaki 4 şıktan en alttakini seçin yani foreground applications will have the best response time, bunun anlamı ön planda çalışan programlara (oyun, antivirüs, cad vb.) CPU nun öncelik vermesidir. Arından bir alttaki miscellaneous altındaki tüm şıkları işaretleyin. Bundan sonra sağ en alttaki apply tweaks a basın ve yeniden başlatmayı sorarsa hayır deyin ve programı kullanmaya devam edin. Şimdi performance tweaks 2 sekmesine gelin, en üstte system cache optimization un altındaki optimize I/O page limit in yanındaki kutucuğu işaretleyin ve sağdaki listeden sisteminizdeki ram miktarını seçin sanırım kimsenin 1 gb dan aşşağı ramı yoktur ve 512 MB+RAM ı seçin. bir alttaki CD/DVD ROM Tweak i değiştirmnize pek gerek yok onu ellemeyin, onun altındaki Master File Table (MFT) nin altındaki optimize MFT nin yanındaki kutucuğua basın ve normal MFT reservationu seçin eğer hardiskinizde boş alan çok fazlaysa duruma göre Large MFT reservationu da seçebilirsiniz. Bir alttaki prefetcher – superpreftecher optimization altındaki 2 kutucuğuda işaretleyin ve sağdaki menüden 2 sinide Application launch&boot a ayarlayın. Bir alttaki core system performance altındaki disable executive paging in yanındaki kutucuğu işaretleyin, onun yanındaki optimize memory usage for altındaki applications un solundaki kutucuğu işaretleyin ve sağ en alttaki apply tweaks a basın ve yeniden başlatmayı sorarsa hayır deyin ve programı kullanmaya devam edin, şimdi ana menüdeki yani soldaki tweaks section altındaki windows tweaks e gelin, burdada yukarıda 2 bölüm var windows tweaks 1 ve windows tweaks 2, windows tweaks 1 e gelin start menu tweaks altındaki speed up start menu search ın yanındaki kutucuğu işaretleyin, onun altındaki show menu delay değerini 65 msec a ayarlayın. Onun altındaki additional critical/delayed worker threads tweak altındaki 2 değeride 16 entries olarak ayarlayın, onun altındaki shutdown tweaks in altındaki autoend tasks ın yanındaki kutucuğu işaretleyin, onun altındaki clear pagefile at shutdown ın yanındaki kutucuğu işaretlemeyin sakın, onun altındaki hung application timeout değerini 2000 msec yapın, onun altındaki wait to kill application timeout değerini 20000 msec yapın, onun altındaki wait to kill service timeout değerini 2000 msec yapın ve sağ en alttaki apply tweaks a basın ve yeniden başlatmayı sorarsa hayır deyin ve programı kullanmaya devam edin, son olarak üstten windows tweaks 2 ye gelin ve several tweaks ın altındaki tüm kutucukları işaretleyin ve diğer değerler aynı kalsada olur ve sağ en alttaki apply tweaks a basın ve yeniden başlatmayı sorarsa bu sefer evet deyin ve yeniden başlatın.

    Son olarak size şiddetle tavsiye edeceğim bir program daha var. O&O CleverCache 6 Professional Edition programı. O&O CleverCache V6.1 Professional, Windows Vista, NT, 2000 ve Windows XP'ye uyumlu olarak geliştirilmiş olan ve önbellekteki dosya yönetimini en verimli hale getiren eşsiz bir programdır. Bunun sayede, sisteminizin performansını 2 katına kadar artırarak bir verimlilik patlaması sağlar. Ve tüm bunlar için ekstra bir donanıma ihtiyacınız olmadığı gibi, sisteminizin güvenilirliğinde de bir azalma meydana gelmez. Yalnızca O&O CleverCache V6.1'i yükleyin ve hazırsınız - yeniden yüklemenize gerek olmaz. Kendiliğinden yapılanışınızın farkına varır ve 5 dakika içinde Windows sisteminizde gizli kalmış kaynaklarınızı açığa çıkarabilirsiniz.
    Cleaver Cache Kutu Önbellekteki dosyalar çoğaldıkça, uygulamalarınızı gerçekleştirmekte kullanacağınız boş bellek azalır. Yeni bilgiler bellektekilerin yerini almaya başlar ve sonuç ciddi bir performans kaybıdır. Bu, bellekteki kullanılmayan alanların donanımın sayfalama alanlarına girmesi sonucu olur ve donanım belleğe oranla yavaş olduğu için, performans düşüklüğü kaçınılmazdır. O&O CleverCache V6.1 Professional, bireysel kullanıcıların günlük sorunlarına çare olmak için en etkili şekilde üretilmiştir.
    Programı kendi sitesindenwww.oo-software.com veyahttp://www.softpedia.com/ dan trial olarak indirin, seri numarasını forumlardan bulabilirsiniz. Programı kurduktan sonra fazla bir ayar gerektirmiyor. Ana menüde sol taraftaki menüden extras a gelin, önce extrasın altındaki processor time a gelin ve sağdaki menüden optimize processor scheduling in yanındaki kutucuğu işaretleyin ve alttaki seçeneklerden sondan bir önceki seçeneği yani programs very strongly favored ı seçin. Ardından soldan memory use a gelin ve sağdaki menüden optimize how the main memory is used ın yanındaki kutucuğu işaretleyin ve alttaki seçeneklerden ilkini yani favor quick program execution u seçin ve onun altındaki prohibit the swapping of the kernel to disk in yanındaki kutucuğuda işaretleyin. Son olarak gene soldaki menüden file access e gelin ve sağdaki menüden 2 kutucuğuda işaretleyin.
    özellikle açılış hızı için size son olarak şu tüyoyu veriim, başlattan run (çalıştır) msconfig yazın ve enterlayın, üstteki boot sekmesine gelin, ordan advanced options a gelin, sol yukarda number of processors işaretli değilse işaretleyin ve değeri 2 yapın (tabi 4 çekirdekli bir bilgisayarınız varsa bunu 4 yapın), sağdaki maximum memory de bir değişiklik yapmanıza gerek yok
    Evet arkadaşlar sonunda bitti umarım sıkılmazsınız ama bence sıkılmadan bunları okuyun ve yazdıklarımı bir bir uygulayın, sonunda bilgisayarınızın nasılda adam olduğunu görüceksiniz. Bu yazdıklarım alıntı felan değildir tamamı 10 yıllık bilgisayar deneyimlerimle, forumlardan okuduklarımla ve bilgisayar üzerine dergileri okumamla oluşmuştur. Bu konuda mütevazilik etmeyeceğim çünkü 10 yıldır performansa takmış biri olarak bu dökümanı yayınlıyorum. Umarım bir teşekkürü çok görmezsiniz.






  • starter programı için resimleri koyamadım galiba hemen mesaj göndermeme izin vermiyor birazdan atarım resimleri
  • pj_romeo uzun ama faydalı bir paylaşım olmuş, eminim bu tüyolar birçok kişinin işine yarayacaktır, paylaşımın için teşekkürler
  • ya arkadaşlar optimize edilmiş servileri buraya bi türlü koyamadım sonunda patladım ve rapide koyum burdan indirebilirsiniz boyut çok ufak zaten. dediğim gibi burda çalışan servisler dışındaki servisleri rahatlıkla disable yani iptal edebilirsiniz böylece hammallıktan kurtulursunuz.

    http://rapidshare.com/files/211530451/servisler.zip.html
  • evet rapid share burda sansüre uğramış ama **** yazan yere gelecek kelimeyi anladınız yani bitişik şekilde rapid share
  • @pj_romeo,
    Paylaşımınız için teşekkürler. Birkaçını uygulamaya çalışacağım müsait olduğumda.
  • önemli değil maksat vatana millete hayır olsın bakıyorum çevremde o kadar bilgisiz bilgisayar kullanan varki basit 1 2 işlemle hammallıktan kurtulsunlar yeter
  • quote:

    Orjinalden alıntı: joven

    sony eski serisi SZ serisinde zaman içerisinde kullanımdan dolayı karbon kasanın yüzeyinde renk deformasyonu oluşuyormuş sony Z serisinde bu sorun devam ediyormu


    Nereden duydunuz böyle birşeyi? Z serisine geçmeden önce 3 adet SZ serisi eskittim, sürekli bilgisayar başında yoğun kullanan birisiyim ve kasada renk deformasyonu kesinlikle görmedim, 2buçuk aydır Z serisinde de böyle birşey söz konusu değil ve olacağınıda sanmıyorum.
  • pj_romeo ace utilities programı konusunda yardımcı olur musun? Seriali kabul etmiyor program. Sen hangi sürümü kullanıyorsun?
  • Merhaba arkadaşlar yeni üye oldum hp pavilion 14.1 lnotebookumu değiştirecem fakat z serisimi yoka tt serisimi alsam karar veremiyorum istanbul dışındayım yakından incelem şansım yok ürünleri küçük olmasını istiyorum 11.1 çok küçük gelebilir kullanışsız olur diye korkuyorum 13.1 de sanki bendeki 14.1 ile çok farklı değilmiş gibi geliyor performans çok ileri seviyede olmayabilir ama led ekran olması ve şarjının 5-6 saat gitmesi önemli bana fikir verirseniz sevinirim tt mi z mi yani 11.1 mi 13.1 istanbul bilişimden inceliyorum tt ler 3.500 tl den başlıyor birde solid state hdd nin avantajı dez avantajı nedir ...fiyat 4000 4200 tl yi gözden çıkarıyorum sizce hangi ürünü almalıyım fikirlerinizi bekliyorum
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.