Şimdi Ara

Sorunu Çözemiyorum her şey çok karıştı lütfen yardım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konuya girmeden önce sistem parçalarını yazmak istiyorum;

    Ryzen 5 3600x => CPU

    2*8 3600MHz => Ram

    Axlee GT220 1GB 128bit => EKRAN KARTI

    750W Seasonic => PSU

    Sandisk Ultra 3D 500gb => M2 NVMe SSD

    Acer XV240YPBMIIPRX Nitro 23.8” 165Hz 1ms => Monitör


    Ekran kartımı yukarıdaki monitörle(ACER) çalıştırdığım zaman ekran çözünürlüğü 800*600 çözünürlükte geliyor ve değiştiremiyorum. Her şey çok büyük ve kalitesiz/bulanık gözüküyor. Hatta BIOS ekranı ve dahi pc açılırken gelen siyah ekrandaki yazılar bile kalitesiz. Görüntü ayarlarına girdiğimde ise 800*600 seçeneğini disable (yani pasif/değiştirilemez) bir şekilde görüyorum.

    Ekran kartı driver'ını indirdim fakat bu seferde ekran kartı driverı yüklenirken bilgisayar reset atıyor. Bu arada monitöre HDMI kablo vasıtasıyla görüntüyü aktarıyorum.


    Durum böyle olunca elimdeki eski bir monitör üzerinde tekrar bilgisayarı başlattım. Orada ise ekran kartı driver'ı yüklü olmamasına rağmen görüntü gayet net ve keskin bir şekilde geliyor. Hatırlatmam gerekir ki bu monitörde ise görüntü aktarımını VGA(mavi, dişli eski bir kablodur) kablosu ile yapıyorum. Bu şekilde görüntü ayarlarına geçtiğimde ise bu monitörde en yüksek çözünürlük olan 1024*768 seçeneği var.


    Amacım yeni monitörde(ACER) 1920*1080 çözünürlüğünü alabilmek.


    Not: Sorun; ekran kartının driverının yüklü olmaması değil, çünkü ilk sistem(win10) yüklememde ekran kartı driverını yüklemeyi başarmıştım ve anlattığım çözünürlük sıkıntıları yine aynıydı değiştiremiyordum.


    Aklıma ise şu geldi; acaba ekran kartı HDMI portuyla en fazla 800*600'lük görüntü sunuyor, VGA takılıyken ise daha yüksek çözünürlük seçeneği mi sunuyor?


    Yeni monitörümde VGA portu olmadığı için VGA kablosunu sadece eskisinde deneyebiliyorum. Ve yine eski monitörde de HDMI olmadığı için HDMI kablosunu sadece yeni monitörde deneyebiliyorum.








  • Hdmı to vga adaptörü alın sorununuz çözülecektir.


    Sorunu Çözemiyorum her şey çok karıştı lütfen yardım!
  • @ThE LoSt tam olarak resimdekinin aynısının beyaz hali olan bir aparat var elimde; kendisini yeni monitörde vga çıkışı olmadığı için kullandım fakat monitör sanki hiç kablo takılmamış gibi "sinyal yok" "kablo bağlı değil" gibi mesaj verdi ve doğal olarak görüntü gelmedi. Sorun adaptörden miydi veya başka bir şeyden mi onu test etme imkanım olmadığı için hiçbir şey yapamadan aparatı köşeye kaldırdım.

  • reto R kullanıcısına yanıt

    Adaptör arızalıdır bu şekilde görüntü alman lazım

  • o zaman birde bu ihtimali değerlendireyim yarın bakalım ne olacak, teşekkürler bu arada

  • Iki monitoru ve donusturucuyu laptoptumda deneyebilecegim aklima geldi, hemen denedim;

    DURUM-1:
    Donusturucuyu ilk olarak şu şekilde denedim; eski ekrana iki ucuda vga cikisli kabloyu; 1 ucu ekrana diger ucu ise donusturucudeki vga portuna taktim ve donusturucunun hdmi kablosunu da laptopa bagladim. Gorüntü geldi, yani donusturucu gorevini yapti.

    DURUM-2:
    Daha sonra asil calismadigi yeni monitorumde denemek icin hazirlandim. Yeni monitordeki baglanti durumu ise şöyleydi; monitorde vga portu olmadigi icin donusturucunun hdmi tarafini yeni monitore taktim. Donusturucunun diger vga portuna ise iki ucu vga olan kablonun bir ucunu taktim.Bu kablonun acikta kalan ikinci ucunu ise laptoptaki vga portuna taktim. Fakat sonuc BASARISIZ oldu. Moinitorde sinyal yok mesaji cikti ve goruntu gelmedi.

    Bu durumda aklima şu geldi; donusturucunun calismasinda problem olmadigina gore acaba donusturucuyu amaci disinda mi kullandim? Yani; donusturucunun amaci vga to hdmi ise 2.durumda hdmi to vga amacli kullandigim icin mi goruntu alamadim gibi dusunceler sardi? Donusturuculer çift yonlu calismaz mi? Hdmi dan vga ya veya vgadan hdmiya farkediyor mu?

    Veya yeni monitor sadece kendi hdmi kablosu ile mi calisabiliyor, donusturucunun hdmi kablosunu ile monitorun hdmi kablosu arasinda bir fark mi var?

    Yeni monitorde neden ekran gelmedigini bunlardan baska bir duruma baglayamadim ben, umarim anlamissinizdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThE LoSt

    Hdmı to vga adaptörü alın sorununuz çözülecektir.


    Sorunu Çözemiyorum her şey çok karıştı lütfen yardım!

    Hocam simdi farkettim sizin resimdeki ile benim attigim arasinda farklar var. Sizdekinde hdmi portu var bendekinde hdmi girisi var. Yani bu ne demek oluyor?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • reto R kullanıcısına yanıt

    Birbirlerinin tam tersi işte sizdeki monitör vga ise sizin attığınız model doğrusu vga kısım dişi hdmı kısım erkek olacak

  • Baglayacagim monitorde vga portu yok sadece hdmi ve display port var bu durumda sizin attiginizi almam gerekecek herhalde. Bendeki hdmi to vga idi, olmadi. Tam tersini deneyecem birde bakalim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Monitör üzerinden bağlı olan port için seçim yaptınız mı acaba?

  • Monitor calisinca kendisi tum portlari deniyor, orn hmdi1, hdmi2, dp(display port) seklinde yazarak otomatik tum portlari kontrol ediyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.