Şimdi Ara

Sosyal Medyanın Getirdikleri ve Götürdükleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sosyal Medyanın Getirdikleri ve Götürdükleri

    Olabildiğince kısa tutmaya çalışacağım. Klasikleşmiş “sosyal medya uygulamarını silin, kullanmayın zararlı” gibi cümleler kurmayacağım çünkü sosyal medya hayatımıza entegre olmuş durumda.

    Öncelikle bilindik avantajlarından bahsedelim:

    1) Çevrenizle veya ünlü kişilerle çok hızlı bir şekilde bilgi alışverişine geçebiliyorsunuz.

    2) İstediğiniz her türlü bilgiye kolayca ulaşabiliyorsunuz. ( Şahsen mesleki bilgi takiplerini bile instagramdan yapıyorum )

    3) Sizin kişiliğinize göre sayfa veya ürün reklamları. Bu genelde zarar olarak görülür ama bence yararlı bir şey. Sonuçta istediklerinizi sunuyor.

    Ve genelde farkında olunmayan muhteşem zararları:

    1) Sürekli bildirim gönderip dikkatinizi dağıtması ve size bağımlı hala getirmesi.

    -Ders çalışıyorsanız bildirim göndererek tüm dikkatinizi dağıtıp çalışmanızı bölebilir. (Sadece okul olarak düşünmeyin, işyerinde işinizi engeller, masada sohbetinizi, kitap okumanızı veya dinlenmenizi engeller)

    -Herhangi bir işe odaklanmanız gerekir zihninizin bir ucunda “haber akışı” olduğu için sürekli size bölecektir.

    2) Gereksiz Bilgiler Zihninizi Yoracaktır ( Dedikodu)

    -Bunu dedikodu olarak düşünebilirsiniz. Ayşe Teyze’nin Fatma Teyze’ye “duydun mu? Ahmetgillerin oğlu yeni araba almış.” Demesiyle, sizin instagram’dan Ahmet’in yeni arabasını öğrenmeniz arasında fark yoktur.

    -Bunun gibi gereksiz bilgiler zihninizi çok fazla yoracaktır, şöyle düşünün. Tuncay ile Gizem’in tatile gittiği bilgisini edindiniz. O andan itibaren zihniniz şunları sorgulamaya başlayacak.”Tatilde ne yaptılar”, “Bu parayı nereden buluyorlar”, “Neden onlar tatildeyken biz çalışıyoruz ki, bizde tatile gitmeliyiz.”

    -Bu gereksiz bilinçaltı sorgulamaları ve zihin oyunları sizi herhangi bir şeye odaklanmanıza engel olup, mutluluğuzu ve enerjinizi emecektir. ( Fiziksel yorgunluk dinlenmeyle geçer ama zihinsel yorgunluğu aşmak daha zordur.)

    -Dedikodu çemberine girildiğinde kişinin kendine güveni ve öz saygısı üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkisi olabilir. Bu etki bazı durumlarda depresyon, anksiyete, intihar düşünceleri ve yeme bozukluklarının gelişmesine katkıda bulunabilir.

    Peki ne yapmalıyız?

    Aciliyeti olmayan uygulamarın bildirimlerini kapatın. Ben Sadece Whatsapp ve Gmail uygulamarının bildirimlerini açtım, diğerlerine canım istedikçe giriyorum.

    2020’deki istatistiklere göre her kullanıcı bir günde ortalama 3 saatini sosyal medyada geçiriyor. Bir gün 24 saat, 8 saati uyku olsa kalan 16 saatimizin 3 saatini sosyal medyada geçiriyoruz ve hayatı kaçırıyoruz.

    Androidlerde ayarlar>digital denge kısmına girip günde ortalama kaç saat kullandığınızı görürsünüz, benim 3 saatti. Kapattım bildirimleri artık günde 20-30 dk harcıyorum.

    Arkadaşlar bu bilimsel araştırma değil, kendi tecrübelerimle ve derlemelerimle hazırlamış olduğun bir metindir.

    -Anı yaşayın ve esen kalın.

    Netflix’de yayınlanan Sosyal İkilem isminde bir belgesel var onu izleyebilirsiniz. Daha detaylı bir şekildek onuyu ele almışlar.

    Kaynakça:


    1-Whatsagraph

    2-GoodTheraph

    3-Sosyal İkilem (Belgesel)








  • telefon ekran sürem günde 9 saat :***(

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bununla ilgili bağımlılıktan kurtulma konulu şu yazıyı tavsiye ederim. Sosyal medya bağımlılığıyla ilgili https://teknoelci.com/instagram-bagimliliginin-onune-nasil-gecilir//

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.