Şimdi Ara

SpeedShift Teknolojisi - İşlemci Sıcaklığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
4.973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    MSI GL63 8SE laptop için yaşadığım sorunu sizlerle paylaşıyorum. İşlemleri hızlı tepki verebilmek adına, BIOS ayarlarında otomatik olarak açık gelen, donanımsal olarak kontrol edilen Intel SpeedShift teknolojisi, işlemciye voltaj veriyor ve işlemci sıcaklığını aniden artırıyor, bu durumun yeni almış olduğum bilgisayarımın işlemcisine zarar vermesinden korkuyorum. Örneğin tarayıcı açıyorum, aniden 50 li derecelerden 80 li derecelere çıkıp iniyor. Oyun oynamaya korkuyorum, çünkü 80+ derecelerde oynanıyor. 1-2 saniyeliğine 95 olduğunu da gördüm. Şuan SpeedShift kapalı konumda tutuyorum ve sıcaklık değerleri aşırı yük altında dahi gayet serin. Aslında SpeedShift teknolojisinin nimetlerinden yararlanmak istiyorum. Bu anlattığım durumlar normal midir? Normal değilse mecburen kapalı konumda tutacağım, bir de SpeedShift kapalı olması işlemcinin işleyişine zarar verebilir mi? Düşüncelerinize ihtiyacım var.

    Teşekkürler, iyi forumlar.







  • SpeedShift, SpeedStep, TurboBoost gibi teknolojiler ne bilgisayarınıza ne de işlemcinize zarar verir. İşlemciniz isterse 95+ derecede çalışsın, yine bir sorun olmayacaktır zira işlemciler (özellikle H serisi işlemciler) bu sıcaklıklarda çok uzun süre çalışabilecek şekilde tasarlanıyorlar. Ayrıca bilgisayar, işlemci veya GPU tehlikeli sıcaklıklara geldiğinde hızlarını kısar. Eğer hız kesimi sıcaklıkları kontrol altında tutmaya yetmiyorsa bu sefer bilgisayar kendini kapatır.

    Bu tür olayları kafanıza takmanıza gerek yok zira hepsi test edilip o şekilde piyasaya sürülüyor. Rahat olabilirsiniz

    Ayrıca SpeedShift veya SpeedStep'i kapatırsanız TurboBoost'un çalışmamasına yol açabilirsiniz. Dolayısıyla işlemcinizin tam potansiyelinden yararlanamazsınız.
  • Aynı sorun nedeniyle konu açtım. Aynı PC ye sahibim yeni gördüm. Bilsem açmaz bu konudan devam ederdim. Beni rahatsız eden şey 60 FPS i Speed Shift kapalıyken de stabil şekilde alabiliyorum ve CPU 50 derece de çalışıyor ama açınca 80-90 arası çalışıyor ve pc ses yapmaya başlıyor. Speed Shift in gerekli olmadığı voltajı 0.88-0.92 aralığında sabit olacak şekilde kapatıp kullanmak daha mantıklı değil mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -forumber-

    SpeedShift, SpeedStep, TurboBoost gibi teknolojiler ne bilgisayarınıza ne de işlemcinize zarar verir. İşlemciniz isterse 95+ derecede çalışsın, yine bir sorun olmayacaktır zira işlemciler (özellikle H serisi işlemciler) bu sıcaklıklarda çok uzun süre çalışabilecek şekilde tasarlanıyorlar. Ayrıca bilgisayar, işlemci veya GPU tehlikeli sıcaklıklara geldiğinde hızlarını kısar. Eğer hız kesimi sıcaklıkları kontrol altında tutmaya yetmiyorsa bu sefer bilgisayar kendini kapatır.

    Bu tür olayları kafanıza takmanıza gerek yok zira hepsi test edilip o şekilde piyasaya sürülüyor. Rahat olabilirsiniz

    Ayrıca SpeedShift veya SpeedStep'i kapatırsanız TurboBoost'un çalışmamasına yol açabilirsiniz. Dolayısıyla işlemcinizin tam potansiyelinden yararlanamazsınız.
    Hocam teşekkür ediyorum öncelikle. İçimi rahatlattınız bir nebze. Aslında ben de öyle olması gerektiğini düşünüyordum. Bundan önce yine MSI marka GP72 6QE Leopard Pro modeli bir laptopum vardı, her daim turbo fan ile (tek fanı vardı) sıcaklıklara takılmadan oyunlar oynadım. Fakat gittikçe bi cızırtı sesi oluştu bilgisayarda. Daha sonrasında uzun araştırmalarım sonucu BIOS ayarındaki C State özelliğini disable yaparak çözdüm bu cızırtıyı. Dolayısıyla CPU ile ilgili sıkıntılar olduğunu anlamış oldum. Aynı sorunları bu bilgisayarımda da yaşamamak adına, yaptıysam eğer yanlışlarımı tekrar etmemek istiyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ledox

    Aynı sorun nedeniyle konu açtım. Aynı PC ye sahibim yeni gördüm. Bilsem açmaz bu konudan devam ederdim. Beni rahatsız eden şey 60 FPS i Speed Shift kapalıyken de stabil şekilde alabiliyorum ve CPU 50 derece de çalışıyor ama açınca 80-90 arası çalışıyor ve pc ses yapmaya başlıyor. Speed Shift in gerekli olmadığı voltajı 0.88-0.92 aralığında sabit olacak şekilde kapatıp kullanmak daha mantıklı değil mi?
    Hocam merhaba, aynı sorunu sizinde yaşamanız en azından bilgisayarlarımızın fabrikasyon bir sıkıntısı olmadığını gösteriyor bu biraz olsun sevindirici. Yabancı donanım forum sitelerinden araştırmalarım sonucu ettiğim fakat henüz doğrulamadığım bir bilgi var. HP marka bilgisayarlar için yazılmış makalede SpeedShift teknolojisi için 0 ile 255 arasında bir değer alabildiğini, 0 değerinin maksimum performans 255 değerinin minimum performans olduğunu öğrendim ve bunun gibi bir değerler dizisi mevcut. Anladığım kadarıyla bu değerler ile oynamasını iyi bilen üstadlar var. Kendi optimal değerlerini yorum olarak paylaşmışlar. Ben güvenip de yapamadım açıkçası ama sizin de söylediğiniz gibi bu vites olayının bir arası olmalı. Birden son vitese atmamalı haklısınız ben de böyle düşünüyorum.




  • myalcn07 kullanıcısına yanıt
    Speedshift i biosdan kapatıp tüm oyunları 60 fps oynarız en azından gürültü olmaz ısınmazda. Ben denedim 50-55 dereceyi geçmiyor. Orada da şöyle bir durum söz konusu oluyor boşta bile 0.88 güç çekiyor ama en azından stabil
  • Speed shift i kapatıp kullanmanın bir zararı varmıdır acaba? Gerekmeyen oyunları oynamadan kapatsak daha mantıklı değil mi? Fikir sunabilecek var mı?
  • Ledox kullanıcısına yanıt
    kapatın gitsin bir işe yaramıyor
    açınca 35ms sonra işlemci 1ghzden 3ghz çıkacakken kapalı olduğunda 120ms sonra çıkıyor gecikme yapıyor(browser açarken önemli tabii) oyun oynarken zaten 3ghzde sürekli çalışmakta speedshiftin önemi kalmıyor
  • ShadowWyvern S kullanıcısına yanıt
    Oyun oynarken biostan girip kapatmakta her seferinde can sıkıcı intelin kendi programı varmı acaba?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.