Şimdi Ara

SSD ALACAKLAR...SİZİN İÇİN HANGİ HIZ DEĞERLERİ ÖNEMLİ.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • SSD BİZE YENİ BİR TEKNOLOJİ İLE BERABER VERİLERİ DAHA HIZLI OKUMA,YAZMA VE DEPOLAMA OLANAĞI SUNDU....
    AMA SSD VADETTİĞİ HIZLARIN HANGİSİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ.SSD ALMADAN ÖNCE AŞAĞIDAKİ BİLGİLERİ ÖĞRENMENİZDE FAYDA VAR..



    (4K) RASTLANTISAL OKUMA.......

    Windows'un çalışmasında en büyük öneme sahip dosyalar DLL dosyalarıdır. DLL (Dynamic Link Library-Dinamik Link Kütüphanesi) Microsoft'un ortak kütüphanelerine verdiği genel bir isimdir. Bu kütüphanelerde aslında sadece .dll uzantısı kullanılmaz. .ocx, .exe ve .src gibi uzantılara sahip dosyalarda vardır ama çok büyük çoğunluğu .dll uzantılı olduğu için DLL dosyaları olarak bilinirler.

    DLL dosyaları aslında exe dosyaları ile aynı karakteristiğe sahiptirler. Aynı exe dosyaları gibi kodlar, veriler, ve sadece okunabilir kaynaklar içerirler. Ancak exe dosyalarıyla aralarında çok önemli bir fark vardır: exe dosyaları kendi başına çalışabilir dosyalar iken dll dosyaları kendi başlarına çalışamazlar. Sadece başka bir program tarafından çağırılarak kullanırlar. DLL dosyaları aynı zamanda programlama dilleri ile ilgili kaynakları da barındırdıkları için bir uygulama hangi programlama diliyle yazılırsa yazılsın bu dll kütüphanelerine muhtaçtır.

    Yani; Bilgisayarınızda kurulu yüzlerce sürücü ve uygulama çalışabilmek için bu kütüphanelere muhtaçtır. Bu kütüphaneleri bütün uygulamalar, sürücüler ve işletim sistemi ortaklaşa kullanırlar. Durum böyle olmasa yani her uygulama ihtiyaç duyduğu bütün kodları kendisiyle beraber işletim sistemine getirse bugün 3-5 MB 'lık exe dosyalarıyla kurduğunuz programların sadece kurulum dosyaları yüzlerce MB olurdu.

    Burada konumuzla alakalı bilmemiz gereken kritik bilgi şu: Bu dll dosyaları genelde çok küçüktür.(4-8 KB) Ve en ufak programdan en devasa programlara kadar her uygulama bu dll kütüphanesini kullanır. Örneğin bir uygulamayı çalıştırmak için kısayoluna tıkladığınızda uygulama düzgün çalışabilmek için arka planda yüzlerce irili ufaklı dll dosyasını çağırır. Bu da çok fazla rastlantısal 4 KB (4K) erişim gerektirir. Ve bu işlem bilgisayar ile her etkileşime girdiğinizde tekrarlanır. Buna ise Rastlantısal 4K okuma/yazma denir.

    Peki bunun önemi nedir?

    Bunun önemi, normal bir bilgisayar kullanıcı profilinin en çok kullandığı okuma yazma şekli olmasında. Bugün bilgisayar kullanıcılarının neredeyse tamamı farkında bile olmadan diskini %60-70 oranında 4K okuma/yazma için kullanıyor. "4K okuma/yazma hızınız ne kadar yüksekse bilgisayarınız, kısayoluna tıkladığınız programlar o kadar hızlı açılır" dediğimde bunun önemi ortaya çıkıyor.

    (seq) Sequental okuma

    SSD ünitelerinin verilen Sequental yani Sıralı okuma/yazma hızları çok yüksek kabul. 550 MB/s gibi çok yüksek değerler var ama kullanıcıların sıralı yazma ihtiyaçlarının toplam kullanıma oranı % 10-20 seviyelerinde. Örnek vermek gerekirse bilgisayarınızı 10 saat boyunca kullandığınızda bunun 8-9 saatinde 4K okuma/yazmaya ihtiyaç duyarken bu 10 saat içinde sadece 1saat sıralı yazmaya ihtiyaç duyuyorsunuz.kısaca sequental okuma hızı video gibi büyük dosyaları kopyalama yada yedekleme yaparken idealdir.

    kısacası SSD disklerde en önemli performans kriteri 4K okuma yazma hızı bu değerin yüksek olmasına dikkat edin.. tabiki bu kullanım amacına ve işlediğiniz veriye göre değişir
    Alıntı: enpedi.com Gönderen:non pasaran arkadaşımıza bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz..

    SSD TRİM NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR...?

    Satın aldığınız ssd mutlaka trim desteği olmasına dikkat ediniz..

    Uygun Biçimlendirme Komutları: Lûgatdaki Türkçe karşılığı kırpma, kesme, budama ve uygun biçime getirme olan TRIM, en anlaşılabilir mânâsı ile SSD’lerde bahçevan vâzifesi gören komutsetidir. Muhteviyatlarında mekanik bir donanım bulundurmayan katı hâl diskleri, taşıdıkları Flash belleklerin idâresini de bir takım usûllere bağlı kalarak yürütürler. İşletim sistemi ve kontrolcü arasındaki münâsebette mühim bir yer teşkil eden silinen sahaların SSD’ye bildirilmesi uygulaması TRIM komutu üzerinden yürütülmektedir.SSD'lerde tekrar veri yazılabilmesi için 4KB'lık hücre bloklarının mutlaka boş olması gerekir. TRIM desteği olmadan yeniden yazma işlemi için öncelikle hücre bloklarındaki veriler okunmalı, sonra silinmeli ve en sonunda ise boşalmış olan hücrelere veri depolanmalıdır. windows 7 ile beraber gelen TRIM komutu sayesinde diskteki dosyalar flaş yonga hücrelerinden tam anlamıyla silinir.

    TRIM komutunun kullanılabilmesi için hem SSD’nin hem de işletim sisteminin TRIM desteğine sâhib olması gerekir. Bu noktada AHCI ise mecbûri değildir, yâni TRIM, o olmadan da çalışabilir. Günümüz SSD’lerinin hepsi bu komutsetine destek verirken burada dikkât etmemiz gereken nokta ise kullandığımız işletim sisteminin TRIM desteği sağlayıp sağlamadığıdır. Çünkü, katı hâl disklerinden tam verim alabilmek TRIM komutunun faâl durumda olması lâzımdır. Aksi hâlde SSD kontrolcüsü ile işletim sistemi arasındaki haberleşme eksik olacağından hem kontrolcünün üzerine fazladan yük biner, ki bu da zamanla performans düşüklüğünü berâberinde getirir, hem de katı hâl diskinin daha kararsız çalışmasına sebebiyet verebilir.

    TRIM komutuna destek veren işletim sistemleri

    Windows 7 ve Windows 8
    Kernel 2.6.33 ve üstü tüm Linux sürümleri
    Mac OS X Snow Leopard sürüm 10.6.8 ve üzeri

    (Firmware) – Donanım Yazılımı

    SSD mekanik değil elektronik çalışır bu nedenle üreticiler (Firmware) yazılım desteği vererek ssd stabil çalışmasına ve performansının artmasına yada düşmemesine yardımcı olur. firmware için katı hâl disklerinin Bios güncellemesi tâbirini kullanabiliriz.
    Örneğin.. yanlış anlaşılmasın amacım reklam yapmak değil ama dürüst olmak gerekirse samsung yazılım desteği konusunda her zaman iyi olmuştur.

    SATA 3 OLMAYAN SİSTEMLER İÇİN SSD GEREKLİMİ...?

    Sata 2 çalışan sisteminize sata 3 ssd taktığınızda sata 2 hızında çalışacaktır ama yinede en hızlı 7200 rpm hdd max 120-125 MB/s hızda çalışırken ssd sata 2 portunda 2 kat hızlı çalışacaktır.
    bu nedenle en ucuzundan,da olsa(çinden gelen ne olduğu belli olmayan ssd hariç) ssd kullanmanızı tavsiye ederim...

    KAPASİTE NE OLMALI...?

    Yüksek depolama kapasitesi olan ssd kullanmayı hepimiz isteriz mutlaka ama şu an ssd fiyatlarında düşüş olmasına rağmen hala GB başına düşen fiyatları yüksek diyebiliriz bu nedenle ucuz modellere yada düşük kapasitelere yönelenler olabilir ama ssd alırken fiyat kadar bize yetecek kapasite'de önemli..malum piyasada 120 gb tutun 1 tb kadar ssd mevcut.Alım aşamasında ne amaçla kullanacağınız önemli örnek vermek gerekirse oyuncu iseniz günümüzün popüler oyunlarından Battlefield 4 minimum 30 gb depolama alınına gereksinim duymakta bu nedenle ssd alırken hesabınızı iyi yapın.
    mevcut 120-128 gb ssd olan arkadaşlarda tavsiyem yeni modeller çıktıkça aldıkları ssd fiyatları düşeceğinden aynı ssd uygun fiyatlı alıp raid yaparak depolama alanlarını ve hızlarını yükseltebilirler.

    SSD OYUN PERFORMANSINI ETKİLERMİ...?

    Oyunlarda bölüm aralarındaki yüklenme süreleri azalacak ama SSD kullanıyor olmanız oyunlarda aldığınız FPS'yi hiç etkilemeyecek. Yani SSD'den önce bir oyunu hangi akıcılıkta oynuyorsanız SSD terfisinden sonrada tamamen aynı performansa sahip olacaksınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TİTAN-X -- 20 Kasım 2014; 10:19:23 >







  • TİTAN-X kullanıcısına yanıt
    bilmeyenler için önemli ve çok açık bir anlatım olmuş, teşekkürler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MühendisMurat

    bilmeyenler için önemli ve çok açık bir anlatım olmuş, teşekkürler.

    Tşk...ssd hakkında yanlış bir algı var..bilmeyen yada öğrenmek isteyen arkadaşlar için umarım faydalı olur..
  • O kadar "hangi ssd yi alayım" konulu başlıklarda çıkan fikir çatışmaları içinde çokça gördüğümüz bir koz 4k idi, bu konu ile de "heeee" şeklinde bir tepkiyle 4k'nın ne olduğuna, önemine dair somut bir bilgiye ulaşmış oldum. Paylaşımınız için teşekkür ederim benim gibi devamlı karşılaşan fakat anlamını ve önemini bilmeyen arkadaşlar için önemli bir konu
  • Paylaşım için teşekkürler

    Bu konuda da bilgili olan bir arkadaşımız var onu da davet edelim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LEON-X

    Paylaşım için teşekkürler

    Bu konuda da bilgili olan bir arkadaşımız var onu da davet edelim.

    Çok iyi olur...
    malum artık ssd pc bileşenlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi.
    konuyu bilen arkadaşlarımızın bilgilerine her zaman ihtiyacımız var.
  • Hocam bu ssd durumu cidden çok karışık, mesela bende A-Data var 128gb olan modeli 150 TL'ye geldi kampanyalı, gayet sorunsuz ve stabil, ama sorsan kimse önermiyor, kaldı ki bende P67 sorunlu çipsette kullanıyorum, B3 rev. anakart olmasına rağmen sataları güney köprüsü çipinden dolayı belli zaman sonra verimsiz çalışıyor ya da benzer bir durum vardır, çok detayla uğraşmıyorum, yazdığı okuma ya da yazma hızlarını 1:1 sağlayamıyor ancak sistemim genel anlamda hızlı, loading süresi olsun, açılış kapanış olsun vs. ssd'lerin günlük kullanımda bench'ler de ki hızı 1:1 veremediğini ve bu yüzden de çok aşırı pahalı ürünlerin alınmasına gerek olmadığını düşünüyorum, yanlışım da olabilir bu konuda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LEON-X

    Hocam bu ssd durumu cidden çok karışık, mesela bende A-Data var 128gb olan modeli 150 TL'ye geldi kampanyalı, gayet sorunsuz ve stabil, ama sorsan kimse önermiyor, kaldı ki bende P67 sorunlu çipsette kullanıyorum, B3 rev. anakart olmasına rağmen sataları güney köprüsü çipinden dolayı belli zaman sonra verimsiz çalışıyor ya da benzer bir durum vardır, çok detayla uğraşmıyorum, yazdığı okuma ya da yazma hızlarını 1:1 sağlayamıyor ancak sistemim genel anlamda hızlı, loading süresi olsun, açılış kapanış olsun vs. ssd'lerin günlük kullanımda bench'ler de ki hızı 1:1 veremediğini ve bu yüzden de çok aşırı pahalı ürünlerin alınmasına gerek olmadığını düşünüyorum, yanlışım da olabilir bu konuda.

    kesinlikle yanlışınız yok tamamen haklısınız..ayrıca güzel bir konuya değinmişsiniz..
    tam performas alamıyorum diyorsunuz ayrıca bölümde bir çok arkadaş kendi ssd benchmark değerlerini veriyor ve fabrika değerlerine ulaşamadığını söylüyor ve nedenini
    soruyor.
    Verilen 550 MB/s hızlara ise tek SSD ünitesi ile normal bir kullanıcının ulaştığını görmedim.tam hızlara ulaşmak için uygun sistem bileşenlerinin olması gerektiğini düşünüyorum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TİTAN-X

    SSD OYUN PERFORMANSINI ETKİLERMİ...?

    Oyunlarda bölüm aralarındaki yüklenme süreleri azalacak ama SSD kullanıyor olmanız oyunlarda aldığınız FPS'yi hiç etkilemeyecek. Yani SSD'den önce bir oyunu hangi akıcılıkta oynuyorsanız SSD terfisinden sonrada tamamen aynı performansa sahip olacaksınız.



    bu konuda katılmıyorum ne yazıkki imzamdaki pc ssd yokkende pes 2013de 60 fps sabit, sabitlemeyi kaldırınca 100 lere vuran ölçüde fps veriyodu gel gelelim müptelası olduğum 10 kere format atıp kurduğum oyundaki en ufak değişikliği farkederim şuan oyun bildiğin akıyor yemişim fpsyi inanılmaz fark var özellikle pozisyon tekrarları olsun ama oyun oynanırkende bariz belli bi akıcılık gelmiş belki sanal belleğin artık ssdde olmasından belki başka bişey ama etkiliyor




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gavuzla

    quote:

    Orijinalden alıntı: TİTAN-X

    SSD OYUN PERFORMANSINI ETKİLERMİ...?

    Oyunlarda bölüm aralarındaki yüklenme süreleri azalacak ama SSD kullanıyor olmanız oyunlarda aldığınız FPS'yi hiç etkilemeyecek. Yani SSD'den önce bir oyunu hangi akıcılıkta oynuyorsanız SSD terfisinden sonrada tamamen aynı performansa sahip olacaksınız.



    bu konuda katılmıyorum ne yazıkki imzamdaki pc ssd yokkende pes 2013de 60 fps sabit, sabitlemeyi kaldırınca 100 lere vuran ölçüde fps veriyodu gel gelelim müptelası olduğum 10 kere format atıp kurduğum oyundaki en ufak değişikliği farkederim şuan oyun bildiğin akıyor yemişim fpsyi inanılmaz fark var özellikle pozisyon tekrarları olsun ama oyun oynanırkende bariz belli bi akıcılık gelmiş belki sanal belleğin artık ssdde olmasından belki başka bişey ama etkiliyor

    hocam ssd oyunlarda fps artışı sağladığına dair bir veriye yada bilgiye ulaşamadım dediğim gibi bir etkisi olmadığı söyleniyor..
    şu an için araştırıyorum bu konuyu




  • SSD'lerin Oyunlarda HDD'ye göre cidden bir fark göremedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: er36po

    SSD'lerin Oyunlarda HDD'ye göre cidden bir fark göremedim.

    Bilinen bir çok oyun sitelerine ve donanım sitelerine baktım genel yorumlar fps etkisi olmadığı yönünde..
  • TİTAN-X kullanıcısına yanıt
    FPSye zaten etki edemez, harita yüklemeleri baya hızlanıyor sadece. Onun dışında oyunlarda bir artısı yok
  • quote:

    Orijinalden alıntı: car_26

    FPSye zaten etki edemez, harita yüklemeleri baya hızlanıyor sadece. Onun dışında oyunlarda bir artısı yok

    evet bunu paylaşmıştım zaten oyun aralarını diğer yüklemeleri hızlandırır..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: LEON-X

    Hocam bu ssd durumu cidden çok karışık, mesela bende A-Data var 128gb olan modeli 150 TL'ye geldi kampanyalı, gayet sorunsuz ve stabil, ama sorsan kimse önermiyor, kaldı ki bende P67 sorunlu çipsette kullanıyorum, B3 rev. anakart olmasına rağmen sataları güney köprüsü çipinden dolayı belli zaman sonra verimsiz çalışıyor ya da benzer bir durum vardır, çok detayla uğraşmıyorum, yazdığı okuma ya da yazma hızlarını 1:1 sağlayamıyor ancak sistemim genel anlamda hızlı, loading süresi olsun, açılış kapanış olsun vs. ssd'lerin günlük kullanımda bench'ler de ki hızı 1:1 veremediğini ve bu yüzden de çok aşırı pahalı ürünlerin alınmasına gerek olmadığını düşünüyorum, yanlışım da olabilir bu konuda.

    ben o ssd i çok önerdim zamanında dh de incelemesi olmuştu diye hatırlıyorum team xtreem de vardı onu da önermiyorlardı

    o ssd ve o marka gayet kaliteli ama işte isim yapamadı




  • TİTAN-X kullanıcısına yanıt
    Şunu kesin ve net olarak söyleye bilirim: SSD Oyun kurulumunda HDD'ye ciddi bir fark atıyor (Neredeyse 2 kat daha hızlı kuruluyor) ama Oyun yüklemelerinde gözle görülür bir fark göremedim...

    Aynen de dediniz gibi FPS'de bir gıram fark yok. SSD'nin daha çok Dosya aktarımlarında HDD'ye ciddi farklar attığını görüyorum...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tarkolar

    quote:

    Orijinalden alıntı: LEON-X

    Hocam bu ssd durumu cidden çok karışık, mesela bende A-Data var 128gb olan modeli 150 TL'ye geldi kampanyalı, gayet sorunsuz ve stabil, ama sorsan kimse önermiyor, kaldı ki bende P67 sorunlu çipsette kullanıyorum, B3 rev. anakart olmasına rağmen sataları güney köprüsü çipinden dolayı belli zaman sonra verimsiz çalışıyor ya da benzer bir durum vardır, çok detayla uğraşmıyorum, yazdığı okuma ya da yazma hızlarını 1:1 sağlayamıyor ancak sistemim genel anlamda hızlı, loading süresi olsun, açılış kapanış olsun vs. ssd'lerin günlük kullanımda bench'ler de ki hızı 1:1 veremediğini ve bu yüzden de çok aşırı pahalı ürünlerin alınmasına gerek olmadığını düşünüyorum, yanlışım da olabilir bu konuda.

    ben o ssd i çok önerdim zamanında dh de incelemesi olmuştu diye hatırlıyorum team xtreem de vardı onu da önermiyorlardı

    o ssd ve o marka gayet kaliteli ama işte isim yapamadı

    team ssd alınabilir..ama konuda söylediğim gibi merdiven altı çinlilerde boş durmuyor tabiki :) içinde ne olduğu belli olmayan ssd imalatı yapılıyor ve ülkemizde dahil bu ürünler satılıyor arkadaşlarımızın bunlara itibar etmemelerini tavsiye ederim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TİTAN-X -- 12 Kasım 2014; 19:46:14 >




  • Dediğim gibi ssd oyunların performansına herhangi bir katkısı yok malesef..keşke olsaydı ama :)
  • 128-256 bana yeter hız önemli diyorsan uygun fiyatlı PCI-E SSD

    Amazon sitesi... güncel

     SSD ALACAKLAR...SİZİN İÇİN HANGİ HIZ DEĞERLERİ ÖNEMLİ.

    http://www.amazon.com/Plextor-128GB-Express-Internal-PX-AG128M6e/dp/B00J69VMB2/ref=sr_1_15?s=pc&ie=UTF8&qid=1416086912&sr=1-15&keywords=ssd
     SSD ALACAKLAR...SİZİN İÇİN HANGİ HIZ DEĞERLERİ ÖNEMLİ.

    http://www.amazon.com/Plextor-256GB-Express-Internal-PX-AG256M6e/dp/B00JM2EQTS/ref=sr_1_3?s=pc&ie=UTF8&qid=1416086687&sr=1-3&keywords=ssd

    PLEXTOR PCI-E.......SAMSUNG 840 SATA 3 BAĞLANTISI

     SSD ALACAKLAR...SİZİN İÇİN HANGİ HIZ DEĞERLERİ ÖNEMLİ.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TİTAN-X -- 16 Kasım 2014; 3:12:41 >




  • ssd alıcam bakınıyordum.buraya resimlerini koyduklarının özelliği nedir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.