Şimdi Ara

Stereo mu? Mono mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
38.287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Değerli üstadlar ve müzik dostları, bu sorunun net bir cevabı olmayacağını düşünmekle birlikte, bir kaç başlık altında aramama rağmen tatmin edici yanıt bulamadığım bu soruyu sormak istedim.

    -Hangi şekilde müzik dinlemek daha doğru sesler duymamızı sağlar?
    -Müzik türlerine göre seçim yapmak diye bir şey var mı? (örn:Klasik müzik Mono dinlenir, R&B Stereo dinlenir gibi)
    -Stereo veya Mono arasında yapılacak seçim parçanın kayıt türüne veya kaydedildiği döneme göre değişmeli midir?(örn:plak, sacd vs)
    -Yeni nesil kayıtların hepsi stereo mu yapılmaktadır?
    -Stereo kaydedilmiş bir eseri mono dinlersek veya bunun tam tersi durumda ses kaybı olur mu?

    Görüşlerinizi alabilirsem sevinirim.



  • Stereo bir müziği ama gerçekten stereo yani left - right düzeni gerçekten iyi yapılmış bir müziği mono dinlerken ses kaybı mı diyeyim ne diyeyim bir kayıp olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rossoscuderia

    Değerli üstadlar ve müzik dostları, bu sorunun net bir cevabı olmayacağını düşünmekle birlikte, bir kaç başlık altında aramama rağmen tatmin edici yanıt bulamadığım bu soruyu sormak istedim.

    -Hangi şekilde müzik dinlemek daha doğru sesler duymamızı sağlar?
    -Müzik türlerine göre seçim yapmak diye bir şey var mı? (örn:Klasik müzik Mono dinlenir, R&B Stereo dinlenir gibi)
    -Stereo veya Mono arasında yapılacak seçim parçanın kayıt türüne veya kaydedildiği döneme göre değişmeli midir?(örn:plak, sacd vs)
    -Yeni nesil kayıtların hepsi stereo mu yapılmaktadır?
    -Stereo kaydedilmiş bir eseri mono dinlersek veya bunun tam tersi durumda ses kaybı olur mu?

    Görüşlerinizi alabilirsem sevinirim.

    kullanacağın yere göre değişir bu iş ve izafi bir iş olduğu için görüş bildirmek için bir kaç kişinin aynı ekipmanlar ile aynı yerde yapması lazım ki yine olay izafi dir mono amfi kullanılır

    örnek steryo recevier alırsın kanal başına mono amfi alırsın olur biter .

    buna tam bir cevap için malzeme yapısına kadar inilmeli ki her materyal farklıdır.

    plak için örnek vermek benim acımdan zor olur çünkü plak dinlemek maliyetli bir iştir yani pikap var pikap var .

    steryo bir eseri mono dinlersin nasıl dtshd gibi sesleri iki kanal alabiliyorsan buda o şekilde olur fakat ne kadarını duya bilirsin orasıda kişi ile alakalı bir durum .

    ama mantıklı bir yaklaşım getirecek olursak steryo kayıdı mono dan dinlerken bazı sesler gelmeye bilir .ki bunu da denemek gerek.

    şimdi senin sorduğun soru mantık ölçüsünde yanlışlık var niye dersen. ikiside farklı şeyler yani elma armut olayı

    .doğru sesler duymaya gelincede önce notalar hakkında bilgin olacak sonra bu notaların nasıl tınıladığını ve hangi notanın hangi materyali sevdiğini bilirseniz.

    kendinize göre doğru sesi algılamış olursunuz.

    misal plak 2.harmonikler yönünden zengindir bu da daha bir müzikal gelebilir kişilere. ama sonuçta müzik izafi birşey ve duyumla alakalı olduğu için biraz soru havada kaldı.


    bir örnekde şöyle olsun elinizde aynı markadan 6 tane mono amfi olsun çıkışda mono olsun . bunu 6 kanala bir recevier bağlarsanız .alacağınız ses belkide recevierden gelene göre değişiri bunu kişi kendi duyduguna göre yorumlar ..

    kusura bakmayın iki kere aynı şeyleri yazdım sanırım.

    ama müzikle ilgili olunca dogru ses direk enstrumanlardan alınan sestir .bugun hiç bir amfi yokki bir gitarın sesini aynı versin.

    örnek marshall sert bir sese sahip ken fender amfi daha yumşaktır. ki bun normal anfi ve avrler hoplar içinde gecerlidir.




  • Stereo 2 kanal ses tabiki iyidir. Cunku seste yon ve derinlik algılamamızı saglar. Sahne olusur.
    2 kulagımız sayesinde sesin geldigi yonu cok rahat bir sekilde algılayıp o noktaya odaklanırız.
    Kaydın kaynagı stereo ise stereo dinlenmelidir.
    Klasik muzigi bir orkestra icra eder. Biz orkestranın karsısında dinlerken sag sol ve orta kısımdaki enstrumanları farklı yonlerden geldigini algılar ve yon derinlik hissederiz. Calınan tek bir enstruman bile olsa dogrudan ve yansıyan sesler sayesinde 2 kulagımız sayesinde yine belli bir derinlik olusur.

    Mono kayıt stereonun yerini tutmaz. Mono kayıt monoton, derinlikten yoksundur. Sıkıcıdır.

    Mono nerede işe yarar;

    Bir mekanda tek hoparlorle dinleme yapacagız diyelim. Bu durumda mono secime aldıgımızda o tek hoparlorden 2 kanalın sesini ortak duyarız. Aksi takdirde digeri kanalın sesi gelmez eksik kalır.

    Radyoda haberleri dinliyoruz fakat zayıf cekiyor parazit yapıyor. O durumda mono yu secersek parazit azalır hatta bazen tamamen kalkar ve net dinleme saglarız.

    Bir cift hoparloru test edecegiz karsılastıracagız. Her ikiside aynı sesi veriyormu, frekansları uretirken bir aksilik varmı diye kontrol edecegiz diyelim. Bunu yaparken sag sol balance kullanarak yaptıgımızı varsayalım.
    Stereo ayrık ses te bunu yaparsak bizi yanıltır cunku her iki hoparlore farklı ses gider. Bunu engellemek icin mono seceriz ve durumu her iki hoparlor acısından esitleriz. Boylece yapacagımız frekans testi cok daha saglıklı ve esit sartlarda olur.

    Mono nun kullanılabilecegi yerler bu sekilde olabiliyor.

    Ama kaliteli, derinligi, yönü, sahne olgusu olan keyifli muzik dinletileri icin tartısılmaz stereo dinlenmelidir. Zaten dinleti yaparken en ideal stereo derinligi saglamak adına 2 hoparlor belli aralıkta birbirinden uzak olmalı, belli bir acı ile ice dönük bakmalı, bizde eskenar ucgen sekilde tiz hoparlorler kulak hizasında kalacak sekilde konumlanmalı gibi seylere dikkat ederizki max muzik keyfi alalım. Olay bu sekilde iken mono nun adı bile gecmemeli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 8 Nisan 2012; 8:24:22 >




  • dediğim gibi armut ve elma olayı alanlar farklı istenilenler farklı
  • stereo kayıt edilen bir müzik stereo dinlenmeli. eğer o eseri mono sistemde dinlersen atıyorum darbuka seslerini duyamazsın. herhalde anlamışsındır ikisinin farkını.
  • Stereo tabii ki.
  • Sesler oluşturulurken kayda göre enstrumanlar sag ve sol olarak daağıtılır. Karşınızda iki kişi konuşurken sağda solda oturuyorlarsa ikisinin sesininde ortadan gelmesi bileşik olurve monodur. stereo sesi sevenler dinleyenler, mono ya tahamül edemez.
    Mono ençok şuan arabalara bass hoparlor bağlanırlen, sağ ve sol ses bir amplifikayörde birleştirilip basa verilir.
  • Konuyu google'da buldum, radyo yayını yaparken dönüştürücü alacağım 3.5 to XLR ancak mono sizce bana bi kaybı olur mu?
  • Radyonuz yayını sağdece tek kanal mono ise zaten monodur. Stereoya drençler ile kolayca bölebilirsiniz aynıdır.
    Radyonuz stereo ise bu çıkışları sağdece tek kanal mono ya çevirmek, sağ/sol ayrışımını iptal eder ve en iyisi stereo dur. Hine aynı şekilde stereo çıkışı 2 drenç ile mono tek çevirip mono bass anfi çıkışı gibi tek kanal ses alabilirsiniz ,,



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 29 Ocak 2019; 8:35:57 >
  • Stereo tabiki . 180 derece bir sahne varmış gibi düşün eğer klasik müzik dinliyorsan mesela . Monoda ise kulaklığın iki tarafına da aynı ses gider . Zenginlikten uzak olur .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.