Şimdi Ara

Su Soğutma ile Hava Soğutmanın Farkları (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
146
Cevap
5
Favori
50.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • @meke Vortez'deki Ehume siz misiniz?
    Forumda konusu açılmış mı diye ararken burasını bulabildim.

    Şu başlıkta Corsair H60'tan H100'lere kadar su soğutucularındaki pompanın akım miktarı yazıyor: "0.11 galon/dakika". Bu metrik birimlerle 24,983717748 ~25 litre/saat ediyor tam devrindeyken.

    Suyun özgül ısısı 1 kalori olduğu için bunu watt cinsinden değerlendirebiliriz. "Q=c.m.Dt" dengesinde hacimsel ısı kapasitesi, su için kilogram ile litre aynı hacimler olduğundan özgül ısı ile kütle çarpımı, geride kalan Dt ise sıcaklık farkıdır. Bu ısı kapasitesi su için 1 kalori/gramdır; bakır içinse 0,092 gram kaloridir. Saatte 25 litre su taşıyan pompa, bir diğer deyişle 270 kg bakırın ısısını aktarır. Su soğutucuların motor verimliliği olarak ne kadar verimli çalıştığı buradan görülebilir.

    Bunun bizim için güzel tarafı, su soğutucu ile sıcaklık dalgalanmalarını 11 kat azalttık, ani ısınmaları çözdük. Sadece saatte 25 kilogram taşımakla, ısıyı bakırla uzaklaştırmaya kalksaydık saatte 272 kg'lık yapmamız gerekecek işi yaptırabiliyoruz. Bu sayede 11 kat pompayı düşük yük için seçerek çalıştırma imkanımız oldu.

    Yalnız bunun bir götürüsü de mevcut, ısı kapasitesi en fazla sıcaklık farkı kadar ısı taşıtabilir. Dolayısıyla erken ısınan bir hava soğutucu, daha az ısı saklar ve daha "iletken" şekilde çalışabilir. Su soğutucular ısı kapasitesini petekten uzunca süre yalıttığından, petekteki su sıcaklığı farkı azalınca petekteki soğutucu verimimizi azaltıyor. Her bir derece düşük Dt sıcaklık farkı için, petekten daha yüksek akımda hava geçirmemiz gerekiyor, bu da bize düşük sıcaklıklarda su soğutucuları dengede tutmak istiyorsak daha soğuk petekleri nedeniyle normal bir hava soğutucudan daha büyük boyutlu petek alanı ihtiyacı veya daha yüksek gürültüyle çalışan fan hızı olarak geri dönüyor.

    Kullanıcı bu süre zarfında daha düşük sıcaklıklarla daha geç bir ısınma evresi boyunca serinlikten yararlanabilir. Bununla beraber, soğuma evresinde de yalıtkan özellikleri olacağı için, su soğuyana kadar petekler daha uzun bir süre sıcak kalacaktır. Fan sesinden çabuk kurtulmak isteyen kullanıcılar bu sebeple, düşük işlemci sıcaklığı ile düşük petek verimliliği arasında bir tercih yapmak durumundalar.
    Bunları şuradan aklıma geldiği için paylaşıyorum:





  • Mete Can Karahasan kullanıcısına yanıt
    Selam, hayır ben değilim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aircooled hp ler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • watercool aoc en iyisi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

  • Vay be 20 yillik konu.
    O donemlerde hem paramiz yoktu. Hem islemci isinmjyordu.
    Simdi 5 yili geckin kullandigim sivi sogutucu ile sunlari diyebilirim.
    1 buyuk blok hava sogutmalar nispeten daha soguk calisma veriyor. Ama bu kasa icine bosalan enerji, diger bilesenleri bozabiliyor. Ve dahasi tozdan kirden cok etkileniyorlar. Kasa tozlandi mi traktore donuyor.
    Sivi sogutma hem kasa ici kablo yonetimi vs yi gereklilikten cikariyor. Hem de tozdan etkilenmiyor. Radyatoru yilda bi elektrikli supurge ile fanlarin fisini cekerek temizleseniz bile yetiyor.
    2. Sivi spgutmanin anakarta max vasinci hele bogumlu boruysa 350 gram. Vibrasyonda basinc 10 kg i gecmez. Ama 1 kiloya yaklasan agirligi ve uzun boyu nedeni ile vibrasyinda 50-100 kg arasi bi basinc veren sogutucu anakarti kirabiliyor. -gecen ay kirdi arkadasimin sogutucusu-
    3. Sivi sogutma ozellikle buyuk radyatorlu ise cok uzun sureli yuklerde vazgecilmez bi sey. 6 saat crysis oynadigim eski pc nin psu su tufek gibi patladi. Ben korkudan allahimi buldum ama sivo sogutma varken 3 kisi donusumli 24 saat oyun oynuyalim gene ayni calisiyor kasa. Ne sisme. Ne kitlenme. Kasada birikecek bir sicak hava yok cunku. Besleme kondansatoru vs sapitmiyor. Islemci aptallasmiyor. Vs vs vs.
    4 Ses-her ne kadar gerekmiyor desem de azicik ozen gosterilmjs bi kasa ve iyi konumlanip ayarlanmis fanlarla kasanizdan hdd sesi haric ses almamanizi saglayabilirsiniz. Hele ki akustik olarak rezonansa girmeyen eski tip kasanjz da varsa degme keyfime.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.