Şimdi Ara

Su soğutma ve ilginç bir voltaj sorunu!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle herkese merhaba,

    Kısaca sistemi tarif edeyim: Abit AI7 anakart üzerinde 2.8 P4 Presscot işlemci, 2x256 A-Data 500Mhz ram, Hercules 9800Pro+ATI VGA Silencer, 2x120GB Seagate SATA RAID, Aerocool 520 Watt PSU vs.

    Su soğutma setini takmadan önce o/c yaparken Zalman bakır HSF kullanıyordum. Ramler de izin verdiği için rahatlıkla 250 fsbye çıkıyordum fakat voltaj artırmak gerekiyordu elbette. Bu durumda voltajı 1.61'e kadar çıkarttım. En ufak stabilite sorunu olmadan kullandım.

    Daha sonra sisteme yüklenmek için su soğutma setini taktım. Fakat işin ilginci sistemi eski ayarlarıyla açmaya kalkınca garip bir sorunla karşılatım. Windows açılış ekranına kadar herşey yolundaydı fakat password ekranının gelmesiyle birlikte bütün görüntü birbirine girdi. Kare kare şekiller, renkli desenler falan ortaya çıktı ve elbette kullanılmaz hale geldi sistem.

    Neden kaynaklandığını anlayamadım ilk başta. İşlemci voltajının az geldiğini düşünüp az bir miktar artırdım. Fakat bu sefer de windowsun yükleme ekranından(şu soldan sağa şeridin gittiği) itibaren aynı bozulmayla karşılaştım. O zaman voltajla ilgili bir sorun olduğunu anlayıp düşürmeye karar verdim. Yavaş yavaş düşürdüm voltajı ve sonunda 1.53 voltda sorunsuzca açtım bilgisayarı. İşin ilginci ise yine 250 fsb ile ve yine stabil olarak açıldı.

    Buraya kadar sorun yok tabi. Fakat hazır su soğutmayı taktım biraz yükleneyim diye düşününce canım sıkıldı çünkü fsb'yi 260'a bile çıkarttığımda voltaj az geldiği için sistem açılmaz oldu. Voltajı artırdığımda ise görüntü problemleri tekrarladı. Anlayacağınız elim kolum bağlandı.

    Daha önce HSF varken 260'a çıkıyordum ve daha yüksek voltaj değerleri kullanıyordum ama sıcaklık yüzünden çok riske girmek istemediğim için 250FSB'de kullandım hep. Ne görüntüde bir bozulma ne de başka bir sorunla karşılaşmıştım.

    PWM(işlemciye voltaj veren mosfetler)'in sıcaklığı HSFde olduğu gibi düşük değildi çünkü oraya üfleyen bir fan yoktu doğal olarak su soğutmada. Ben de kasanın kapağını çıkarttım ve normalde arkada egzos görevi gören iki fanı ters çevirdim ve o bölgeye doğru ikisini birden çalıştırdım. 250fsb'de yüklenme olmadan PWM sıcaklığı 38 derece, işlemci sıcaklığı ise 32 derece. Fanlar çalışmazken 60'larda dolaşıyordu PWM sıcaklığı. Etkili olduğu bariz yani. Yüklendiğimde ise CPU 45, PWM 96 oluyor.

    Malesef tekrar denememe rağmen bir sonuç alamadım. Daha sistem açılışında, windows login ekranında bir kaç saniye kalmasıyla görüntünün bozulması bir oluyor. Bunun sıcaklıktan kaynaklandığından şüpheliyim çünkü merak edip açılış sırasında elimle bile sıcaklıklarına baktım mosfetlerin. Ya da başka bir noktadaki sıcaklıktan kaynaklanıyor olabilir.

    Şu durumda sorunun nereden kaynaklandığına dair bir fikriniz var mıdır arkadaşlar? Bir tavsiye, bir ihtimal değerlendirmesi bile çok işime yarar açıkçası. AGP voltajında küçük bir oynamaya bile gelmiyor sistem, onu da denedim.

    Ramlerin voltajı 1.9 bu arada, ekleyeyim.

    Yardımlarınızı bekliyorum







  • quote:

    Orjinalden alıntı: MilesTeg


    Ramlerin voltajı 1.9 bu arada, ekleyeyim.

    Yardımlarınızı bekliyorum


    abi ramlerin voltajının 1.9 oluduğuna emin misin???



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabesantrata -- 9 Kasım 2004, 21:07:59 >
  • öncelikle ramlerin voltaji 1.9 olmamali 2.9 diyecektin sanırım,voltaj problemin ise cok ilginc islemcin daha sogukken daha az voltajla calisir ama voltaj biraz fazla diyede bahsettigin seylerin olmasi zor,ram voltajini ve timinglerini tekrar bir gozden gecirmeni oneririm,cpu sicakligin normal derecelerde olduguna gore blokta oturmamis diyemiyorum yani bende cikamadim bu isin icinden
  • bana ekran kartından kaynaklanan bir sorun gibi geldi cunku cpu oc si ile goruntunun alakası yoktur sistem ya calısır yada kitlenir senin soyledigin sorunu ilk kez duyuyorum
  • abi ne yaptın ya pc nin öz geçimişini mi yazdın??
  • Doğru yav yanlış yazmışım ram voltajını

    Görüntü kartından kaynaklansa Zalman fan takılıyken de aynı sorunu yapmaz mıydı? Yani her ihtimali düşünmeye çalışıyorum ben de ama çıkamadım işin içinden. Acep bakır bloğu anakarta montajlarken çok sıkmış olabilir miyim ki? Yani anakartı esnetecek kadar bir sıkıştan bahsediyorum. Bir etkisi olur mu ki acep. Biraz gevşeteyim de deneyeyim bakalım.

    sebi_gokhan abi napiyim eksik bilgi kalmasın istedim, fazla mı yazmışım
  • bak bu anakarta montaj olayı çok önemli bunu kontrol et bence
    belkide cpu zarar görmüştür
  • quote:

    Orjinalden alıntı: BBI

    bak bu anakarta montaj olayı çok önemli bunu kontrol et bence
    belkide cpu zarar görmüştür


    bbi biraderim doru sölemiş bence su soutma doru baaalanmamış görüntü bozulma nedeni sistemin ısının arttıkça bozulma oluo...

    öz geçmiş gibi config yazmak yerine imzana yazmanı tavsiye ederim......
  • Bağlantım doğru, sıcaklıklar da gayet normal. CPU'da arıza olsa bu tür şeyler yapar mı yoksa hiç mi çalışmaz acep? Olabilir tabi herşey olabilir.

    DHW'den bir arkadaşın tavsiyesiyle şimdi ABIT uGuru utility ile Windows'un içinden voltaj artırmayı deniycem bakalım nolcak. Pek kullanmıyordum şimdiye kadar belki şimdi faydasını görürüm

    Çok fazla donanım sorunuyla karşılaşmadığım için imzama yazma gereği duymadım ama ekleyebilirim. Şükür şu ana kadar kendim çözebiliyordum çıkan sorunları
  • O dedigin bana da arada sirada oluyor... Ben de sivi sogutma kullanmaya basladigimdan beri oluyor. Once statikten oluyor sandim, Ama alakasi yok haliyle... Sonra bir gun psuya 12 V. yerine yanlislikla kisadevre yaptirdim. Yaptigimda cikan goruntuler ayniydi... Rengarenk bir ekran, Kaymis goruntuler... Sonra anladim ki psuyu sinirinda kullaniyorum. 300W aopen kullaniyorum. Herkese tavsiye ederim Aopen psulari bu arada. Herkes Tagan falan aliyor ama, Bunlar hem cok sessiz hem cok yeterli... Ve imzadaki sistem ile. Ama simdilerde bir 300W aopen daha alicam galiba. Bu sorunu cozmek icin...
  • Oh beeeee! Neyse başka birşey denemeye gerek kalmadan çözündü sorun :lol:

    Sanırım fazla sıkmışım bakır blok montajı sırasında. Gevşettim ve sorun çözüldü. Neden böyle oluyor bilmiyorum ama en azından işe yaradı.

    Arkadaşlar herkese çok teşekkürler benimle birlikte kafa yorduğunuz için, müteşekkirim

    Bir sürü şey düşünüp de sorunun böyle birşeyden kaynaklandığını görmek ilginç bir deneyim oldu gerçi

    Neyse şimdi biraz daha yüklenirim artık

    Tekrar çok teşekkürler

    Dj_Hutnu! senin sorun dediğin gibi farklı anlaşılan. İki PSU yerine daha güçlü tek PSU öneririm ama tabi sen bilirsin




  • anlattığın sorunun aynısı bendede vardı windows acıldıgı anda yani ekran kartı driver ları devreye girdigi anda tum ekran sapıtıodu
    ama benim olay cok farklıymıs butun agp slot suyla dolunca ole oluomus:DD
    agp slotu temizleyince gayet guzel calıstı
  • milesteg sorununu okuyunca hislendim birden. Ben o sorun yüzünden üç tane ekran kartı, iki tane anakart değiştirmiştim bi taç sene önce. Hatta bu sistemi almama da neden olan benzer bir sorundu.
    Ben anakartı kasaya monte ederken biraz kastırmışım ve ramler yerine tam oturmamıştı. Anakartı söküp tekrar takmayı aklıma getiremediğim için acaba bu ramler niye oturmuyo diye kafayı yemiştim.
    Sonra sistemi değiştirdim. Eski sistemi test ederken anakartı çıkartıp dıyarıda ramleri üstüne oturttum ve cuk diye bi ses geldi
    Ama yeni sistemi almıştım bi kere. Fena da olmadı tabii.PIII800le nereye kadar giderdi ki..
  • bu olayların önüne geçmek için özellikle su soğutma kullanan arkadaşlar uzay sistemde cpu bloğunu monte edip anakartı sonra kasaya mote etmelidirler (Ergin abi sağolsun bana açıklamıştı) çünkü bazen cpu bloğu birtaraftan çok basar bir yerden az basar ısı yükselmesi olur veyada çok sıkarsın cpu zarar görür yada slt zarar görür en mantıklısı dışarıda monte edip dikkatlice kontrol edip öyle kasaya yerleştirmeli
  • Demek oluyomuş böyle şeyler de Neyse tek ben değil mişim

    Montajı kasanın dışında yaptım zaten. Ama yine de fazla kaçmış demek ki.
    Aslında onun da açıklaması var. Ben de Ergin Ateş'in setini kullanıyorum su soğutma için. Daha önceki P4 blok montaj olayı biraz zayıftı, tam sıkıştırma yapmıyordu. Ben de yine Ergin arkadaşa uğrayıp farklı bir parça aldım. Pleksiglastan falan birşey, anakarta vidayla montaj için. Sağolsun çok yardımcı oldu. Ben de eskisi gibi gevşek olmasın diye düşünmüş olacağım ki fazla sıkmışım bu sefer de Hatta ilk başta anakartın "bombe" yaptığını farkedip gevşetmiştim. Demek ki yetmemiş

    Ya fruk ben de acaba değiştirsem mi sistemi, hazır yeni platform falan çıktı diye düşünüyordum ve neredeyse yapacaktım. Neyse erken bir maliyetten kurtardı beni çözüm :)




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.