Şimdi Ara

Süper mi? kurşunsuz mu? 98 oktan mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba, benim '90 model skoda favorit'im var. şimdi ben bu arabaya hep opet'ten süper benzin koyuyordum. geçenlerde 10TL'lik benzin alayım dedim, bi gün idare etsin diye. bp'ye girdim ve süper olmadığı için kurşunsuz alacaktım. yaklaşık 3 litrelik benzin sorun yapmaz diye düşündüm. hatta oldu olacak 98 oktan alayım dedim. arabanın performansında çok fark oldu gibime geldi. gaza verdiği tepkiler farklılaştı sanki. çok memnun kaldım açıkçası. peki bu arabaya kurşunsuz benzin koymamın bir sakıncası var mıdır? bunu en iyi kimden öğrenebilirim sizce?



  • kimsenin bilgisi yok mu bu konuda???
  • iyi geceler.kullandığınız skoda favorit aracınızın motorunun fiziki yapısı kurşunsuz benzin kullanmaya müsaittir..o yüzden kurşunsuz benzin kullanmanızı öneririm..oktan yüksekliğinin size maaliyetten başka bir getirisi olmaz..bence sizin için en iyi seçim 95 oktan kurşunsuz benzindir..4-5 depo kullandıktan sonra değişiklikleri farkedersiniz..saygılar...
  • şunu ilk önce söyleyeyim düşük oktan hiç bir araç için çok ta önerilen bir yakıt değil
    ama biz yılardır kullanıyoruz bir zararımı var... hayır zararı yok ama her zaman şöyle düşünmek lazım yanma odasındaki yanma her zaman maximum verimi vermek zorunda olduğu için oktanı yüksek bir yakıtın yanma odasında oluşturacağı yanma ve dolayısıyla kraga giden yük artacağından otomatikman ideal durum derçekleşecektir. işte yüksek oktanın araca vereceği kazanç bu olacaktır.
    fakat bazı eski araçlarda yanmanın oluşturduğu basınç ve yanma sıcaklığı istenilmeyen bir durum olarak piston segman subap ve yanma odasına zarar verdiği söylenmektedir. en kötü ihtimalle motorun biraz daha ısımnasını sağlaması motorun bunu tolere edememsi anlamına gelmez.

    yani kısacası rafineri çıkış ve içeriğinden dolayı pahallı olan 98-100 oktan benzin her halikarda 95 den kesinlikle daha kullanışlı bir yakıttır.
    hatta özellikle 2000 sonrası araçlarda bence şu sorulmalı 95 kullanıyorum doğrumu..?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkes -- 15 Nisan 2006; 23:34:11 >




  • serkes arkadaş oktanı yakıtın verdiği güçle ilgili birşey gibi anlatmışsına ncak oktan benzinin yanmadan önce ne kadar sıkıştırılabiliceği ile ilgili bir ölçüttür o yüzden senin aracın 95 oktanlık yakıtın rahatca kaldırıcağı kadar sıkıştırma yapıyorsa senin 98-100 oktan benzin kullanman saçma olur.

    bu arada hala kurşunlu benzin var mı piyasada? zaten benzinin kurşunlu olup olmaması motoru pek ilgilendiren birşey değil kurşunsuz benzin çevreci benzin.
  • Ya ne olursa olsun benim aracım 95 le gidiyor mu gidiyor , yüz yıldır ben 95 oktan kullanıyorum mu kullanıyorum, 98 den ucuz mu ucuz, ben niye macera arayım ki?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: serkes1

    şunu ilk önce söyleyeyim düşük oktan hiç bir araç için çok ta önerilen bir yakıt değil
    ama biz yılardır kullanıyoruz bir zararımı var... hayır zararı yok ama her zaman şöyle düşünmek lazım yanma odasındaki yanma her zaman maximum verimi vermek zorunda olduğu için oktanı yüksek bir yakıtın yanma odasında oluşturacağı yanma ve dolayısıyla kraga giden yük artacağından otomatikman ideal durum derçekleşecektir. işte yüksek oktanın araca vereceği kazanç bu olacaktır.
    fakat bazı eski araçlarda yanmanın oluşturduğu basınç ve yanma sıcaklığı istenilmeyen bir durum olarak piston segman subap ve yanma odasına zarar verdiği söylenmektedir. en kötü ihtimalle motorun biraz daha ısımnasını sağlaması motorun bunu tolere edememsi anlamına gelmez.

    yani kısacası rafineri çıkış ve içeriğinden dolayı pahallı olan 98-100 oktan benzin her halikarda 95 den kesinlikle daha kullanışlı bir yakıttır.
    hatta özellikle 2000 sonrası araçlarda bence şu sorulmalı 95 kullanıyorum doğrumu..?


    sizin benzine verecek çok paranız olabilir ama ülkemizdeki 98 veya 100 oktan benzinin standart araçlarımızda performans yönünden bir kazancı yoktur..ki bizim ülkemiizde satılan araçların çoğunun motor işletim sistemi 95 oktan benzine ayarlıdır..bu yüzden 95 oktana ayarlı bir motor sisteminde 100 oktan benzin kullanmak sadece cüzdana yönelik bir performans sağlayacaktır..




  • SENİN ARACINA 95 OKTAN YETERLİDİR...
    AYRICA 3 LTRELİK YAKITTAKİ FARKIN (PERFORMANSIN ARTMASI) OKTANLA İLGİSİ OLAMAZ. OLSA OLSA BP NİN BENZİNİ İLE OPETİN Kİ ARASINDAKİ KATKILARIN FARKI OLABİLİR...

    quote:

    Orjinalden alıntı: madmax82

    Herkese merhaba, benim '90 model skoda favorit'im var. şimdi ben bu arabaya hep opet'ten süper benzin koyuyordum. geçenlerde 10TL'lik benzin alayım dedim, bi gün idare etsin diye. bp'ye girdim ve süper olmadığı için kurşunsuz alacaktım. yaklaşık 3 litrelik benzin sorun yapmaz diye düşündüm. hatta oldu olacak 98 oktan alayım dedim. arabanın performansında çok fark oldu gibime geldi. gaza verdiği tepkiler farklılaştı sanki. çok memnun kaldım açıkçası. peki bu arabaya kurşunsuz benzin koymamın bir sakıncası var mıdır? bunu en iyi kimden öğrenebilirim sizce?




  • Araçtan araca değişiyor herhalde...
  • Performans mı istiyorsunuz?

    Katalitik konvertörü iptal edin, dayayın süperi işte size performans
  • bence bayisine git en garanti söz ordadır
  • Oktan sayısı, benzinin kalitesini gösteren en önemli parametre olup motordaki vuruntunun ölçümüdür.
    yüksek oktanın en ideal anlaşıldığı durum yüksek devirlerdir.
    Bir yakıtın oktan sayısı yanma kalitesinin ve özellikle de zor koşullara dayanma yeteneğinin bir ölçüsüdür. Araç performansının düşmesinden ve hatta motorun hasar görmesinden kaçınmak için benzinin motora uygun bir oktan kalitesine sahip olması gerekmektedir.
    Kaliteli bir yanma, yakıt yanma odasında yanarken sorunsuz bir alevlenmeyle gerçekleşir. Ancak yakıt ve hava karışımının parçaları oda içinde alevden önce kendiliğinden patlayacak olursa, "vuruntu" adı verilen olay meydana gelir. Bu olay "detonasyon" olarak da bilinir. Motordaki vuruntu performansın düşmesine neden olur, ancak ciddi motor hasarlarına da yol açabilir. Vuruntu en çok aracın yokuş yukarı çıkma veya ivme kazanma gibi büyük bir yük altında çalıştığı durumlarda duyulur.
    Benzinin oktan derecesi yakıt olmayan kimyasallarla arttırılabilir. Bu iş için en iyi kimyasal yakıta eklenen tetra-etil kurşun karışımıdır.
    Tetra-etil kurşun benzine tümüyle karışıp tamamıyle buharlaşan bir sıvıdır. Etilen dibromid tetra-etil kurşunun bujilerde ve supaplarda kurşun oksit birikintiler oluşturmasını engeller


    tabiki ekonomik durumlardan ötürü hatta lpg kullanımı yaygınlaşmış olduğu günümüzde ve akaryakıta arda arda yapılan zamlardan etkilenmiş bir toplum olarak kesemizin hesabını yapacaz vede 95 okatna yönlenecez ama bir çok ülke yıllardır yüksek oktan zaten kullanıyor. bizim burda konuşmamız gereken konu "sen zenginsin kullan. ben o parayı veremem" konusu değil konu yüksek oktanın araca etkisi.
    yüksek devirlerde bu durum çok daha net gözlenir.




  • herkese teşekkürler. öncelikle 95 oktan kullanarak bir deneyeyim. gözlemlerimi tekrar paylaşırım.
  • 10YTL lik 98 Oktanla ne faydasını gördün yahu? Güldürdün beni gece gece. Seninki psikolojik hocam. Sen bence aracının standardını kullan. Boşuna kendine ek maliyet getirme. 95 Oktan senin aracın işini görür...
  • valla iyi bir konuya değinmişsin
    her ne kadar bu konuya daha önceler değinilmiş olsada bazı arkadaşların oktan olayından halen daha haberdar olmadığını görüyorum.
    ayrıca sen 95 oktan tekrar deneme bence çünkü her seferinde aynı tespiti yapmış olacan bence uzun yolda senin dediklerine inanmıyanlar 98 oktanı denesin ve serkes1 in de dediği gibi devirli kullanımlardaki farkı görsün

    ben bunu uzun yolda iki defa denedim ve 95 oktan ile 98 oktanın performansını test ettim. aracımda eski model bir araç ve kar zarar olarak nerdeyse kafa kafaya geliyor ayrıca bir çok uzmanın ve serkes inde dediği gibi " Etilen dibromid tetra-etil kurşunun bujilerde ve supaplarda kurşun oksit birikintiler oluşturmasını engeller" bu çok önemli bir mevzudur. bunu teknik konuda bilgili arkadaşlarımızda çok rahat bir şekilde anlatır.

    mümkünse kullanmadan ve tespitlerde bulunmadan bu konuda atıp tutmayalım.
    şunuda ekliyim rölanti durumundaki sarfiyatı birim maliyet olarak 95 oktan her zaman daha mantıklı.








    quote:

    Orjinalden alıntı: madmax82

    herkese teşekkürler. öncelikle 95 oktan kullanarak bir deneyeyim. gözlemlerimi tekrar paylaşırım.




  • kesemi zedeler diye korkudan hiç kimse kullanmamışki 98-100 oktanı
    kullanıp bir tespitte bulunma ve gel 95 oktan ekonomik de.
    işmi bu

    ilk önce kullanacaksın maliyetini hesaplyacaksın sonrada yorum yapacaksın
    98 oktan açıkcası aracın performansını artıran en büyük unsurlardan biridir.
    ayrıca aracın az yakması ve performansı için hangi denyo benzinlik giderde katalitiği sökmeni önerir
    yapacağı, söyleyeceği şudur aracının daha rahat, sürüş zefki için aynı zamöanda motor için önereceği yüksek oktan olur bu böyle biline bir çok ülkede bu bu şekilde ve amaçla kullanılıyor.
    kesenizi düşünerek yapmış olduğunuz yorumlar bence pekte kaile alınacak teknik bilgi içermiyor




  • 98 3 YTL olunca artık bende 95 'e döndüm Pek bişey hissetmedim ama rolantide araba titremeye başladı çok birde tekrar 98 alıp deniyecem bir kaç kerede
  • Ya ben TV de izlemiştim , gazetede de okumuştum, BMW den tut da Mercedese kadar yetkili bir sürü kişi gereksiz demişti...
  • bmw nin kullanım kitapçığında(97 e36 320ia),98 oktan yakıtın bu araç için daha uygun olduğu yazıyordu.performansı artırıp yakıt tüketimini azaltacağından bahsediyordu.ben carbon clean yaptırdıktan sonra 2 depo 95 oktan kullandım(eskiden de sürekli 95 oktan kullanıyordum)şimdi 98 oktan bp ultimate aldım.araçta özellikle yüksek devirlerde 95 oktana göre kesinlikle fark var,dik yokuşları çıkarkende fark hissediliyor.ama dediğiniz gibi psikolojik de olabileceğini düşünmüyor değilim yalnız yakıt tüketiminde kesinlikle fark oldu,ilk çeyrek bittiğinde 170km yol yapmıştım.bakalım depo bittiğinde kaç km yol yapacak.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.