Şimdi Ara

Sütunlu matkap motoru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,


    Sütünlu bir matkap yapmaya heveslendim. Çizimlerini neredeyse tamamladım. İyi kötü iş görecek bir şey değil de kafanın ve tablanın doğrusal kızak üzerinde rulmanlarla hareket edeceği, iskeletin kimi yerlerde çift kat kontraplak olacağı hassas ve sağlam bir şey olacak. Böylece tireşim ve eksen kaçıklıklarının azami derecede önüne geçmeyi düşünüyorum.


    Dün akşam çizimde el matkabını boynundan (el tutamağının takıldığı yer) sıkıştırmak suretiyle kafanın üzerine yerleştirince bütün yükleri 2,5 cm uzunluğunda bir boyuna bağlamakla uzun süreli hassasiyet sağlanamanın mümkün olamayacağını farkettim. Hele ki sert ahşap, metal vesaire malzeme ile çalışınca bunun gönyesi mutlaka bozulur.


    Bunun yerine gönyesine alınmış yataklı rulmanda çalışan mandren, şaft, kasnağa kayış ile gücün gerekirse redüksiyon kullanılarak aktarılaması daha uygun olacak gibi. Mekanik kısmını toparlamak zor değil de motor kısmında pek çözüm üretemiyorum.


    Bir matkap motorunu gövdesinden bağımsız olarak nasıl kullanılabileceği veya böyle bir gücünü üretecek verecek bir motor ve motor sürücüsü önerisine ihtiyacım var.


    Konuya el atabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.








  • dugun D kullanıcısına yanıt
    Sürgülü bir matkap için sağlam güç ürüten bir matkap motoruna ihtiyacınız var ki bu özelliklerdeki matkapların motorları dış plastiğe yuvalanmış biçimde üretiliyor. Yani motorun kendisine ait bir gövdesi olmak yerine, matkabın dış plastiği motorun gövdesi olarak kullanılıyor ki bu da sizin projeniz için bir dezavantaj haline geliyor. Üretici motorun ana gövdesini genişleterek, motorlarda bir kaldıraç görevi gören elektromagnet’ların daha kuvvetli iş yapmasını sağlar ayrıca da hacimden kazanır.

    Bu durumda iki önerim var, ortalama bir koşu bandı motoru 1,6~2 beygirlik güç üretir. Düşündüğünüz redüktör sistemi böyle bir motorun üzerinde hızı yeterli miktarda arttıracak kadar dizayn edebilirseniz, sürgülü matkap için gerekli olan Tork ve RPM ihtiyaçlarınızı mütevazi olmakla birlikte karşılar diye düşünmekteyim. Tercihen CNC Router motorlarıyla da fiyat karşılaştırılmasına gidilebilir.

    Diğer önerim; gövdesi, aynı zamanda içinde çalıştığı matkabın koruyucu plastiği olan az önce de sözünü ettiğim türde bir matkaba sahip iseniz, motorun şaft, bobin sargı ve kendi redüktörüne zarar vermeden dış plastiği kendi ihtiyaçlarınıza göre dizayn edip edemiyor olmanız yönünde yeniden bir düşünce yoluna gitmeniz. Yani, matkabın sapını belki bir spiralle kestikten sonra gövdeyi tek parça bir motor olarak kullanacağınız bir ihtimalden söz etmekteyim.
    Ancak bu ihtimalde titreşim sorununuz artar, motorun varsa milinin arka çıkış kısmını, ve ön milin de rulmanlar yardımıyla makinanın ana gövdesine montalanması titreşim ve sarsıntı sorunlarının büyük ölçüde önüne geçer.

    Bir de motoru yukarı aşağı hareket ettirecek kol için de ufak bir redüksiyon sistemi gerekiyor gibi umarım bu problemi çoktan çözümlemiştirsinizdir.




  • Hate Fate yanıtınız için teşekkürler.


    Koşu bandı motorlarını yabancı kaynaklardan inceledim. Onların yol kenarına atılmış halde buldukları veye 3-5 paraya aldıkları koşu bandı motorları malesef bizde pahalı. Böyle olunca kendin deneme yanılma şeklinde yürüyen kendin yap projeleri için pek makul olmuyor. Yoksa büyük sütunlu matkaplar da bile kullanmışlar.


    Diğer öneriniz benim için sanki daha uygun. Salınım yaparak çalıştığından kenarda atıl vaziyette duran bir matkap var. Şöyle bir inceledim, dediğiniz gibi sadece sap kısmını kesip motorun içinde olduğu gövdeyi bir şekilde kafada uygun bir yere yine boynundan şıkıştırarak bağlayabilirim. Güç matkap miline kasnak kayış ile aktarılacağından ufak titreşimler sorun olmayacak diye düşünüyorum. Sadece bağlantı mantığını göstermek için çabuk çabuk yaptığım bir eskizi paylaşıyorum. Yoksa rulmanların bağlantı şekilleri ve ölçü vesaire değişecek.

    Sütunlu matkap motoru


    Kol için dişli redüksiyon değil de basit bir kaldıraç kolu ile çalışan asansör benzeri bir sistem düşündüm. Motor kafa bölümü ağırlığına ilave olarak kolu aşağı doğru basışta boşluk hissi yaratmayacak makul bir ağırlığı karşı ağırlık olarak kullanacağım.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.