Şimdi Ara

Tamamen Gerçek Dışı Bir Söz: 'Oculus Quest 2 8K'yı Destekliyor!'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tamamen Gerçek Dışı Bir Söz: "Oculus Quest 2 8K'yı Destekliyor!"


    Arkadaşlar, benim detaylı tetkiklerim ve denemelerim sonucunda iyice kanaatim geldi ki, gerek 4K ve özellikle gerekse "8K video desteği" ifadesi tamamen bir aldatmacadan ibaret bir kandırmacadır ve gerçek dışıdır. (Bu ifadeyi 8K çözünürlükte VR videolar servis eden video platformlarının tanıtımlarında çoklukla görüyoruz.) Bunu özellikle Oculus quest 2 için söylüyorum ve bu tespitim piyasadaki güya 8K olduğunu iddia eden diğer VR gözlükler için de geçerlidir.


    Şöyle ki: Öncelikle bir cihazın 8K olan bir videoyu çalıştırması o cihazın 8K çözünürlüğü desteklediği anlamına gelmez ve o videoyu 8K çözünürlükte gösterdiği anlamında da değildir. İşin gerçeğinde size işte çok net ve kesin bir şey söylüyorum: Karşınıza bir tane 1080p film videosu alın ve detaylara dikkat edin ve bir tane de 4K film videosu alın ve yine dikkat edin. (4K bir TV'de izleyin.) Şimdi bir tane 4K ve bir tane de 8K VR videosu alıp Oculus Quest 2 içinde izleyin ve yine detaylara dikkat edin.


    Benim gördüğüm şu oldu: 4K VR video dedikleri videonun detay seviyesi cihazın içinde (bırakın 4K netliğini) 1080p bir filmin detay seviyesinde bile değil! Daha bulanık! Belki ancak 720p netliğinde bir görüntüyü izliyoruz 4K VR video diye!


    Diğer taraftan, güya "Quest 2 8K video destekliyor!" dedikleri olaya bir bakın: 8K VR video ile 4K VR video arasında Oculus Quest cihazının içinde izlerken, ikisinin arasında netlik ve görüntü kalitesi açısında gerçekten fark edilebilir hiç bir şey göremiyorsunuz! Çünkü öyle bir fark yok!


    Zaten göz başına çözünürlük quest 2 için 1920 x 1832 olarak açıklanmıştır. Fakat nedenini anlamadığım bir şekilde iki gözün çözünürlüğünü toplayıp yaklaşık 4K'ya yakın bir çözünürlüğe sahip olduğu ifade edilmektedir. Bence bu tamamen asılsızdır. Neden iki gözün çözünürlüğünü topluyorsun ki! Bunun ne mantığı var! Tamamen ticari bir aldatmaca! Saçmalık! Bir kere bu 1920 x 1832 çözünürlük ise 1080p'den fazla ve 2K'dan düşük bir çözünürlüktür ve iki gözle baktığınızda gördüğünüz çözünürlük 4K'ya yakın bir netlik değil, dediğim gibi 1080p'den bile düşük netlikte bir görüntü kalitesinden ibarettir!


    Bizim gözümüz görüyor ve aradaki farkı kıyaslayabiliyoruz! Bizi kandırmaya çalışmanıza rağmen! Dediğim gibi oculus quest 2 cihazında izlediğiniz 8K videonun, 4K VR videodan görsel olarak bir farkı görünmüyor. Çünkü bu cihaz 8K çözünürlüğü gösterecek özelliğe sahip değil! Hatta 4K çözünürlüğü gösterecek bir özelliğe bile sahip değil ki! İçine 4K olarak giren bir video, 1080p'den bile daha düşük kalitede görünüyor. Görmüyor ve kıyaslama yapamıyor musunuz?! Lütfen dikkat edin!


    Aynen bunun gibi piyasada 8K VR gözlük diye pazarlanan cihazın da 8K ile hiç ilgisi yoktur. Zaten göz başına 4K diyorlar. Bu da cihaz içinde 4K'ya bile ulaşmayan bir netlik seviyesini ifade eder tahminimce.


    Zaten AMD'den Raja Koduri, VR'da "true immersion" (gerçek anlamda içine dalacağınız bir gerçekçilik) için 240Hz'de 16K'ya ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Oculus Rift'in tasarımcısı Plamer Luckey'e göre ise, göz başına en az 8K çözünürlük (7680 x 4320) elde edilene kadar pikselleşme tamamen ortadan kalkmayacak.


    Kaynak: https://xinreality.com/wiki/Resolution#cite_note-1


    Hatta yukarıdaki kaynak sayfada bu söz için ilginçtir ki, "Mükemmel VR için neden göz başına 8K çözünürlük yeterli değil? isimli yazı kaynak olarak gösterilmiş. Meraklılar onu da okuyabilirler:


    https://arstechnica.com/gaming/2013/09/virtual-perfection-why-8k-resolution-per-eye-isnt-enough-for-perfect-vr/


    Evet, Oculus Quest 2 halen fiyat-performans ve görüntü kalitesi anlamındaki en kaliteli ve uygun cihaz konumundadır ve etkileyici bir görsel deneyim sunar size tüm bu gerçeklere rağmen. 4K bir VR video oldukça gerçeğe yakın bir görüntü sağlar ve deneyimlemek olağanüstü şaşırtıcı ve güzeldir fakat bu 8K ve hatta cihaz içinde 4K çözünürlüğünde görsel kalite olduğu ifadeleri tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.








  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.