Şimdi Ara

Tarihi gelişme! Çinli YMTC, dünyanın en gelişmiş bellek çipini üretti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.278
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Tarihi gelişme! Çinli YMTC, dünyanın en gelişmiş bellek çipini üretti
    Çin'in önde gelen bellek çipi üreticisi Yangtze Memory Technologies Co (YMTC), sıkı yaptırımlarla karşı karşıya kalmasına ve ABD Ticaret Bakanlığı'nın kara listesine alınmasına rağmen direncini ve yenilikçiliğini ortaya koydu. Önemli bir yarı iletken analiz firması olan TechInsights’a göre YMTC, kısa süre önce yaptığı bir tanıtımla, "dünyanın en gelişmiş" 3D NAND bellek yongasını üretti.



    ABD engelleri işe yaramıyor mu?



    Yarı iletken analiz firması TechInsights tarafından yayınlanan rapora göre, YMTC'nin temmuz ayında sessizce piyasaya sürülen bir katı hal sürücüsünde bulunan bellek çipi, ABD yaptırımlarına rağmen firmanın ileri teknoloji geliştirmeye devam ettiğini gösteriyor. TechInsights, ağustos ayında piyasaya sürülen Mate 60 Pro akıllı telefonunda bulunan ve Çin dökümhanesi Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) tarafından yapılan Kirin 9000S 5G işlemcisini açığa çıkarmıştı. Dolayısıyla hem SMIC’in yaptığı hem de şimdi YMTC’nin yaptığı bu büyük başarı birçok sektör analistini şaşırtıyor.



    YMTC’nin ürettiği yongaya geçmeden önce bilmeyenler için, 3D NAND bellek, bellek yongası tasarımlarının ön saflarında yer alan, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi uygulamalarda yüksek performanslı bilgi işlem için kritik derecede önemli bir bileşendir.



    YMTC ve çip sektöründeki diğer 21 "büyük" Çinli oyuncu, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında tırmanan ticari ve jeopolitik gerilimlerin ortasında Aralık 2022'nin ortalarında ABD’nin ihracat kısıtlama kurallarında dahil edildi. Böylece Çin’in yeni ve gelişmiş ABD teknolojilerine erişimi kesildi. O dönemde YMTC, 232 katmanlı X3-9070 adlı yeni amiral gemisi 3D NAND flaş çipiyle bellek çipi liderleri Samsung Electronics, SK Hynix ve Micron Technology'ye meydan okuma yolunda ilerliyordu. ABD'li ekipman tedarikçileri KLA ve Lam Research'ün YMTC'ye satış ve hizmetleri durdurmasının ardından bu çipin seri üretimi de sekteye uğradı.



    YMTC’nin çok gizli projesi



    Tarihi gelişme! Çinli YMTC, dünyanın en gelişmiş bellek çipini üretti
    Ancak önceki ilgili haberlerimizde de bahsettiğimiz bellek yongası pazarındaki düşük talep ve kemer sıkma önlemleri YMTC'ye daha gelişmiş, daha yüksek bit yoğunluklu bir yonga ile öne geçme fırsatı sağlamış olabilir. Bu yılın başlarındaki söylentiler YMTC'nin en gelişmiş çiplerini üretmeye yardımcı olmaları için Çinli tedarikçilerle çalışma çabalarını iki katına çıkardığına işaret ediyordu. Bu çaba YMTC'nin "Xtacking 3.0" mimarisine dayanıyordu ve kaynaklar Wudangshan kod adlı çok gizli bir projede ilerleme kaydedildiğin altını çiziyordu.



    Görünüşe göre projede ilerleme sağlanmış ve 232 katmanlı X3-9070 yongası üretilebilmiş. Ancak “dünyanın en gelişmiş” iddiası an itibariyle biraz havada kalıyor. Mesela, iki ay önce SK Hynix, 321 katmanlı NAND belleklerini duyurmuş ve bir süredir de 238 katmanlı 4D NAND belleklerinin üretimine başlamıştı. Ancak her halükârda 232 katmanlı X3-9070 yongası piyasa koşullarında son derece gelişmiş bir tasarım olarak belirtilebilir.



    Hatta kaynaklar proje için sadece Çin ekipmanı kullanılmasının da amaçlandığının altını çiziyordu. Ancak o dönemde analistler Çin'in çip üretim tedarik zincirinde, Hollandalı ASML’nin litografi sistemleri gibi çip üretim araçları için uygun yerli Çin alternatiflerinin bulunmaması gibi pek çok önemli tıkanma noktasına dikkat çekmişlerdi. Hollandalı firma dünyanın en gelişmiş aşırı ultraviyole (EUV) litografi makinelerinin üretiminde neredeyse tekel konumunda.



    Ayrıca Bkz.Qualcomm Snapdragon X Elite rakiplerini ezip geçiyor: Hem daha hızlı, hem daha verimli!



    Geçtiğimiz gün ortaya çıkan bilgilere göre, SMIC dönüm noktası niteliğindeki Huawei akıllı telefonundaki gelişmiş işlemciyi üretmek için ASML'nin yeniden düzenlenmiş ekipmanlarını, özellikle de derin ultraviyole (DUV) litografi sistemlerini kullanıyor. DUV sürecinin - ölçekli üretim yapıldığında - ASML'nin 2019'dan beri Çin'e satışının yasak olduğu daha gelişmiş EUV litografi sistemlerini kullanmaktan daha pahalı olduğu tahmin ediliyor.



    Ancak ASML'nin Çin'e satışlarına daha sıkı kısıtlamalar geliyor. Son kısıtlamalar kapsamında ASML’nin Ocak 2024'ten itibaren 2000 serisi DUV makinelerini Çin'e satması yasaklanacak. Çin'deki son çip atılımları, ülkenin kendi gelişmiş çiplerini üretme konusunda kaydettiği ilerleme konusunda ülke içinde heyecan yaratmış olsa da, bazı uzmanlar Çinli firmaların gerçek bir ilerleme kaydetmek için gereken litografi sistemlerini üretme konusunda hala yıllarca geride olduklarını söylüyor.




    Kaynak:https://www.scmp.com/business/article/3239310/chinas-ymtc-makes-worlds-most-advanced-memory-chip-surprise-technology-leap-techinsights-report
    Kaynak:https://www.gizmochina.com/2023/10/26/chinas-ymtc-advanced-3d-nand-memory-chip/







  • Amerika hala zannediyor ki eski dönem devam ediyor. Ambargo uyguladığım yerinde sayar hatta geriler. Bir örneği de biziz. Savunma sanayimiz güzel işler çıkartıyor. Dünya küçüldü. Teknolojiye ulaşmak kolaylaştı.
    MAYMUN GOZÜNÜ AÇTI AMERİGA!!
    Tabi bizde hala "ezanlar susmaz, bayrak inmez" ciler var. Dinime zarar gelmesinciler farkında değil ki teknolojiyi yakalayamazsan seni hiç ederler. Elinde ne dinin kalır ne canın. Köle olursun...
    Helal olsun Çin'e... Kopya mopya dalga geçtiler ama adamlar kendini geliştirmesini biliyor. Sonuçta Amerika'da bilim adamlarını kendine toplayarak atom bombasını üretti.
    Neyse sakız orucu bozuyor muydu bilen var mı?
    Ah Amerika ahh, ne zaman akıllanacaksın. Sen bu adamlara yaptırım uyguladıkça, adamlar daha hırslanıyor. Ellerinden balığı alınca balık tutmayı öğreniyorlar. 1950'lerde Tayvanla savunma paktı imzaladın ve Çin'i dünyanın en büyük deniz kuvvetleri haline getirdin. Tayvan'a nükleer silahlar koydun, 1964'de atom bombası yaptılar. Hayalet uçaklarla adamların hava sahasını ihlal etmeye başlayınca 5. nesil müdahale uçakları yaptılar. Sanayisi seni geçti, ekonomisi yakalamak üzere. Şimdi de teknoloji de yaptırımlarla Çin'i teknolojide tek güç yapacaksın. Şimdiden 5G de dahil bir çok alanda geçti bile zaten.
  • Dış baskılar ülkelerin gelişmişlik seviyesine katkıda bulunuyor. İsrail, AB ve ABD baskısına rağmen zulme rıza göstermemeli, bebeklerin katledilmesine daha fazla göz yummamalıyız. Hakkı tutup kaldırmakla meşhur atalarımızın kemikleri sızlamadan bu kalleşçe işgale son vermeliyiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilgi@sayar -- 27 Ekim 2023; 10:47:12 >
  • Amerika hala zannediyor ki eski dönem devam ediyor. Ambargo uyguladığım yerinde sayar hatta geriler. Bir örneği de biziz. Savunma sanayimiz güzel işler çıkartıyor. Dünya küçüldü. Teknolojiye ulaşmak kolaylaştı.
    MAYMUN GOZÜNÜ AÇTI AMERİGA!!
    Tabi bizde hala "ezanlar susmaz, bayrak inmez" ciler var. Dinime zarar gelmesinciler farkında değil ki teknolojiyi yakalayamazsan seni hiç ederler. Elinde ne dinin kalır ne canın. Köle olursun...
    Helal olsun Çin'e... Kopya mopya dalga geçtiler ama adamlar kendini geliştirmesini biliyor. Sonuçta Amerika'da bilim adamlarını kendine toplayarak atom bombasını üretti.
    Neyse sakız orucu bozuyor muydu bilen var mı?

  • Bu kadar çin haberinden sonra xi reisin "çini böyle boğamazsınız" lafına daha bi inandım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Eski dünya düzeni bitiyor, git gide

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Command&Conquer: Generals repliği geldi aklıma: China will grow larger.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ah Amerika ahh, ne zaman akıllanacaksın. Sen bu adamlara yaptırım uyguladıkça, adamlar daha hırslanıyor. Ellerinden balığı alınca balık tutmayı öğreniyorlar. 1950'lerde Tayvanla savunma paktı imzaladın ve Çin'i dünyanın en büyük deniz kuvvetleri haline getirdin. Tayvan'a nükleer silahlar koydun, 1964'de atom bombası yaptılar. Hayalet uçaklarla adamların hava sahasını ihlal etmeye başlayınca 5. nesil müdahale uçakları yaptılar. Sanayisi seni geçti, ekonomisi yakalamak üzere. Şimdi de teknoloji de yaptırımlarla Çin'i teknolojide tek güç yapacaksın. Şimdiden 5G de dahil bir çok alanda geçti bile zaten.

  • rakanishu R kullanıcısına yanıt
    Tensions are hot 😁

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Cinle bı an önce bu konularda ticari antlaşma lar imzalanmali teknoleji transferi ile bizlerde cok iyi
    İşler çıkarabilir iz dünyanın çeşitli yerlerinde chip uretimide çalışan beyinleri oradaki imkanları ile ulkmizde tutarak bu konuda bizde atılım yapabiliriz .

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 👍

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bilgi@sayar kullanıcısına yanıt

    Tarih gösteriyor ki "yalıtılmışlık" esas belirleyici faktördür. Zamanında Almanya, Amerika ve Rusya da benzer evrelerden geçerek süper güç olmuşlardı.

    Troçki'nin bu konuda çok güzel yazıları ve müstakil bir de kitabı var, adamın 100 sene önce yazdıklarının çoğu gerçekleşti, sadece enternasyonel proleter devrimi dışında hemen her şey...

    Amerikanizm'in dinamizmiyle adeta büyülenmişler, gerileyen Avrupa ki özellikle İngiliz hakimiyetinin sona erişiyle yeni bir dönemin başlayacağını, fakat emperyalizm güdümlü pragmatist kapitalizmin aç gözlülüğünün tüm dünyanın başına bela olacağını da henüz 1920'lerde söylüyor.

  • Bu çinli dökümcülerin temelleri geçen yıl atıldı. Kullanılmayan bütün eski döküm cihazlarını millet uyanmamışken kapış kapış piyasadan topladılar. Bizde seyrettik öyle boş boş. Şimdi tabi başladılar çin şunu üretti çin bunu üretti haberlerine. Üretir tabi. Sen uyumaya devam. Magazinini konuş dur. Magazin geliştirir zaten ülkeyi. (!)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adamlar 45 sene önce karar verdi. 50 sene dişimizi sıkacağız, karın yokluğuna çalışacağız, gereken bedeli ödeyeceğiz ve Çin'i güçlü birsanayi-teknoloji devleti yapacağız dediler.

    Öncelikle milyarlık nüfuslarını doyurabilmek için hem düşük maaş hem düşük kur güclüğüne katlanmayı devlet politikası olarak uyguladırlar. Sayısız fabrika kurarak her alanda bilgi birkim ve know how edindiler. Son 10 yıldada kendi markalarını çıkararak fason üretimden alamadıkları kar oranlarını yakaladılar. Çok daha fazla global markaya ulaşacaklar ve çemberi tamamlayacaklar.



    Bütün bunlar planlı ve ne yaptığını bilen bir devlet politikasıydı. Halkın söz hakkı yoktu, iyiki de olmamış. Çin demokrasi olsaydı asla bu noktaya gelemezdi. Bir ileri iki geri iç çekişmeler, sürekli değişen politikalar, Amerika'nın satın aldığı siyasetçi/gazeteci bozuntularıyla enerjisini kanalize edemezdi. Merkezyetçi yönetimin güzel tarafı da bu. Tabiki komünizmi övmüyorum ama Atatürkte politikalarını böyle uygulayabilmişti. Muhtemelen çin halkı da gelecek dönemde atalarına minnettar olacaktır. Demokrasi gelişmekte olan ülkeler için kazançtan çok kayıp vadediyor. Biz demokrasimizle böyle bir bedel ödemeye hazır mıyız, asla! Şu politikaları benimseyerek bir yönetim 1 dönemden fazla iktidarda kalamaz. Onun yerine gelecek olan ise popülizm de başka birşey vaadetmediği halde seçimi kazanır. Çünkü popülizmde seviyoruz. Acı veren gerçekler yerine mutlu eden yalanları istiyoruz. Çin'in ödediği bedelleri ödemeden de pek bir yere varableceğimizi sanmıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatsa52 -- 28 Ekim 2023; 16:20:6 >




  • O sırada Türkiye'de ;
    Dilan Polat Etiler de bir tur attı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.