Şimdi Ara

Tarihte bir ilk: ARM artık dünyanın en süper bilgisayarına güç veriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
515
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Apple’ın masa üstü ve mobil odaklı tüm cihazlarına güç vererek tarihinde önemli bir aşamayı geride bırakan ARM mimarisi farklı sektörlerde de başarı kovalıyor. Bu hafta da süper bilgisayar segmentinde önemli bir haber geldi.



    İlk kez en süperi



    ARM ilk kez 1983 yılında Acorn Computers tarafından Acorn RISC Machines adıyla kurulmuş ve küçük bilgisayarlara güç vermesi için tasarlanmıştı. Apple da Newton avuç içi bilgisayarında ARM işlemcilere yer vermişti.



    Ayrıca Bkz.Helio G35 yonga setli ilk akıllı telefon Realme C11 olacak



    1990 yılında ise Apple, VLSI ve Acorn Computers bir araya gelerek ARM ortaklığını oluşturdu. ARM o dönem Acorn RISC Machines ismini alsa da Apple’ın rakibinin ismini kullanmasını istemediği için Advenced RISC Machines olarak değiştirilmişti.



    Mobil cihaz pazarında bir dönemin kapısını açan ARM o derece başarılı oldu ki artık mobil cihazlarda başka bir mimari alternatifi kendisine yer bulamadı. 2016 yılında Softbank tarafından 32 milyar dolara satın alındı ve bir Japon iştiraki haline geldi.



    Mobil cihazlar ve Nesnelerin İnterneti için vazgeçilmez hale gelen ARM mimarisi yakın dönemde önce sunucu pazarına sonra da masa üstü pazara ilk adımlarını atmıştı. Bir süre sonra süper bilgisayar sistemlerinde de kendisine yer bulmaya başlayan ARM bugün en güçlüsü haline geldi.





    TOP500 süper bilgisayar listesinde birinci sıraya yerleşen ve en yakın rakibi Summit’e 2.8 kat performans farkı atan Japon Fugaku tamamen ARM işlemcilerden oluşması ile dikkat çekiyor.



    Yapay zeka ve makine öğrenme işlemleri için geliştirilen Fugaku’nun bünyesinde 48 çekirdekli A64FX yonga seti yer alıyor. Toplam 152 064 birim ile birlikte çekirdek sayısı 7.3 milyon civarında gerçekleşiyor.



    415.5 PFLOPS standart performans değerine ulaşan Fugaku en pik zamanda ise 1 EXFLOPS seviyesine çıkabiliyor. Fugaku Kobe’deki RIKEN Süper Bilgisayar Merkezinde hizmet verecek.



    Listede IBM işlemcilerle donatılan Summit artık ikinci sırada. Yine aynı işlemcilere sahip Sierra ise üçüncü sıraya geriledi. İlk kez Nvidia A100 çekirdeği ve AMD EPYC işlemcisini barındıran DGX SuperNOD sistemi de süper bilgisayar listesine adım attı.




    Kaynak:https://www.top500.org/system/179807/







  • Tost makinesinden süper bilgisayarlara... 20 yıl önce arm mimarisi bu noktaya gelecek deseler gülerdik sanırım. Kaderin cilvesi heralde zamanında da Abd savunma bakanı uçaklar için asla askeri alanda kullanılmaz diyordu.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mac'te safari kullanıyorum 2 gündür haber resimlerini görüntüleyemiyorum...

  • X86 mimari de topun ağzında. Aynı ivme devam ederse gelecekte masa üstü ve laptoplarda görebiliriz.

  • Apple da masaüstünde ARM mimarisine geçti. Sıra PC üreticilerinde. Onlar da geçtiklerinde Intel tarihin tozlu sayfaları arasına karışır. Bir zamanlar Intel diye bir yarı iletken üreticisi vardı deriz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Intel ve Amd ya x86'yi ucuracaklar(ki mumkum degil) ya da ARM rakibi olan RISC-V ISA'e gececekler. Bu da cok mumkun olmayabilir cunku hayvan gibi yazilim port edilmesi lazim. Arm tekel olursa ayvayi yeriz, intelin kazik fiyatlarini arariz ben diyeyim.

  • ARM işlemcilere geçişte umarım Windows tarafında geriye uyumluluğu yaparlar. Windows'un günümüz ARM işlemciler için yapılan sürümünde sadece 32 bit Win32 programlarına uyumluluk var ve onda da uyumluluk modu diye bir şey yok.

  • ARM'nin yapısı dolayısı ile esnek olması en büyük avantajı. Eskiden performansta geri kaldığı için kimse önemsemiyordu, telefon, tablet işlemcisi diye burun kıvırıyordu ama önce AMD'nin ARM tabanlı işlemcileri sonra Apple'ın da hamlesi ile anlıyoruz ki o da çözülmüş gibi artık. X86 mimarisi için zor günler geliyor bence. Aslında bizim için çok iyi çünkü alternatifler çoğalacak 2 üreticin eline kalmayacağız. Rekabet en çok performansa ve fiyata yansır her zaman.

  • fhrstw kullanıcısına yanıt
    Tost veya kahve makinasında işlemci göremedik. Evdekinde iki tane rezitans ve thermostat var sadece.

  • intel atom'u yeterince geliştiremedi. tdp'yi 3-4W gibi değerlerde sabitleyemedi olacağı buydu tabi.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.